Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Yul, 3 Wrz 2009, 20:30

Tu sobie możesz roczniki posprawdzać:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

HA! Pazdziernikowy - 2009! numer bryt. miesiecznika hifinews [www.hifinews.co.uk] - cala str. 111 o kasetach i foto Sony Super Metal Master z dobrym ujeciem pudelka. A na str. 140 - 141 - 142 oraz 143 entuzjastyczny tekst o magnetofonie Nakamichi 1000 i 9 zdjec.

Ha! To mi się sztuka pełnoletnia trafiła! Dziewiętnaście lat - piękny wiek (dla kobiety zwłaszcza, dla magnetofonów może mniej).

Poprzednio miałem TC-K611S (model z roku 1993/94), i mimo tego, że miał on Dolby S, to ten 19-letni jest lepszy. Przynajmniej tak mi się w tej chwili wydaje.

Co do demagnetyzera TDK HD-30, to rzeczywiście, wygląda na to, że cały "strzał" z niego pójdzie pomiędzy głowice zapisującą i odtwarzającą. Czy wie ktoś, czy są takie demagnetyzery z szerszym tym "elementem roboczym" (no nie wiem jak to nazwać, no to co się styka z głowicą podczas demagnetyzacji), takie które obejmowłyby całą głowicę kombinowaną?

Dziękuję Kolegom rafałowi996, gotykowi1 i seniortelefono za odzew,

Pozdro,

Yul

Nic Ci się nie wydaje, na pewno jest lepszy od TC-K611S. A 19 lat to faktycznie piękny wiek dla kobiety. Magnetofonu też, ale wolę te bardziej dojrzałe, koło 25 - 30 lat ;)

Yul, 3 Wrz 2009, 23:37

Nie wiem jaka jest głowica w Twoim Sony, ja używam tego demagnetyzera do m.in Sony TC-k700 i działa bardzo dobrze.

Spróbuj, a usłyszysz czy to coś daje czy nie.

Kasjel, a może faktycznie brakuje czegoś takiego, jak w tym moim wpisie (cytuję go raz jeszcze)?

"V-savage - masz raxcję - troszkę poszperałem w necie. Znalazłem też cos takiego:

Ukryta Zawartość

Tłumaczenie takie sobie, ale wspomniano o "tamponikach" wokół każdego plastikowego bębna. Może takie coś istnieje w deck'u Kasjela i np. wytarło się lub urwało i nie odprowadza ładunków elektrostatycznych?"

Ukryta Zawartość

"Co do demagnetyzera TDK HD-30, to rzeczywiście, wygląda na to, że cały "strzał" z niego pójdzie pomiędzy głowice zapisującą i odtwarzającą. Czy wie ktoś, czy są takie demagnetyzery z szerszym tym "elementem roboczym" (no nie wiem jak to nazwać, no to co się styka z głowicą podczas demagnetyzacji), takie które obejmowłyby całą głowicę kombinowaną?"

YUL - to raczej nie problem. Demagnetyzer wytwarza pole magnetyczne o zmiennej amplitudzie i naprzemiennej polaryzacji, tak więc nie uderza ono w punkt, ale działa w pewnym ograniczonym promieniu. Choć jest miejsce, gdzie jest ono najsilniejsze, to wydaje mi się, że nie będzie w tym przypadku problemu z rozmagnesowaniem głowic. ;)

pojawil sie CF700:

Ukryta Zawartość

wart tej ceny? w tym stanie?

Ukryta Zawartość

... też wolę starsze roczniki. dziewiętnastka to żaden wiek, sama nie wie czego chce i co może dać. a trzydziestka! idealna! wszystko chce robić (zagrać)! wszystko już potrafi!

J aiwm, æe to bédzie Mega OFFTop, ale niestety nikt nie potrafi mi udzielic infomacji n aten temat.....

Otoz:

Pragnę poinformowac, że SS-G3 są już u mnie w domu! Jeszcze ich nawet nie podłączyłem, ponieważ dopiero w sobotę mam wolne. Jednak front i stan głośników są praktycznie idealne, znaczy się nie wiedać, żeby były używane/ruszane i co najważniejsze rozkręcane! Reszta niestety wymaga nakładu pracy i właśnie w tej kwestii pytanie:

W jaki sposób najlepiej jest odrestaurować rysy na drewnie (rysa jest na około 3-4mm), braki okleiny (tak mi się przynajmniej zdaję), czy wymieniać gniazda głośnikowe (są zamontowane orginalne gniazna na gołe kable, mam banany), czym je na samym końcu polakierować (przydało by się coś trwałego, przynajmniej na 5-6lat, choć nie wiem czy dobrze kombinuję) i czy stawiać te kolumny na jakieś niskie podstawki, takie jak były do chyba głośników serii APM?

Pozdrawiam i serdecznie przepraszam za megaofftopic!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Mialo byc: Ja wiem, ze to bedzie MEGAOfftop......

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Witam, czy ktoś z państwa zna może tę głowice?? Zakupiłem ją do mojego RS-B405, z powodu tego iż te podróbki ALPSa mają koszmarne przesłuchy z prawej ścieżki taśmy, jak ktoś już o tym tu wspomniał.

Ukryta Zawartość

post-16232-100006747 1252067780_thumb.jpg

post-16232-100006748 1252067780_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Witam, czy ktoś z państwa zna może tę głowice??

Witam, proponuję zdjąć naklejeczkę Sony i zobaczyc co będzie pod spodem. Obstawiam że "ALP"....czyli wspomniana podróbka ALPS-a, a właściwie chiński wyrób robiony na licencji ALPS-a a tylko sprzedawany u nas jako "ALPS", "AIWA", "SONY" itd. co komu potrzeba.

No chyba że okaże się, że pod spodem jest coś innego to wtedy się zastanowimy co to może być.

Tak więć, ściągaj Waść nie ociągaj się!

ke_raj,

Zdemagnetyzowałem. Dźwięk się trochę zmienił - "pojaśniało", gra bardziej selektywnie. Jak dla mnie zmiana jest zdecydowanie na plus, bo zmulenia, misiowatości i tąpnięć basowych nie lubię. Widocznie poprzedni właściciel nie demagnetyzował głowic.

Przeczyściłem. Głowice i kapstany przeczyściłem TDK HEAD, a prowadnicę i rolki TDK PINCH ROLLER. Czyści ten zestawik TDK z siłą wodospadu. Polecam. Najdziwniejsze, że w sklepach nie ma już kaset, a ten "Cleaning kit" można jeszcze dostać oryginalnie zapakowany w plastikowy blister w jednym sklepie w Łodzi, w cenie całych 25 złociszy. Do tego jest jeszcze w nim 15 specjalnych sztyftów do czyszczenia, zupełnie innych niż te które kupuje się w aptekach.

Jak często należy powtarzać demagnetyzację i czyszczenie głowic oraz toru przesuwu?

Pozdro,

Yul

>Jak często należy powtarzać demagnetyzację i czyszczenie głowic oraz toru przesuwu?

Jednej waznej rzeczy nauczylem sie od poczatku obcowania z dzwikiem analogowym:

Demagnetyzacje robimy raczej jak mamy cos nagrac o ile jest to potrzebne. Natomiast czyszczenia dokonujemy tylko twedy kiedy naprawde cos zlego dzieje sie z torem. Z byt czeste czyszczenie rolek doprowadzi do ich zniszczenia i bedzie trzeba zalozyc nowe! Jesli juz mamy czyscic to delikatnie i to pare razy!

Niech koledzy poprawia, jesli cos zle pisze...., po doswiadczeniach z bezmyslnym czyszczenie toru w K990ES robie tak jak napisalem wczesniej....

Nie mam instr. do sony 850es ale w 950es zalecano demagnetyzację co 20, 30h pracy magnetofonu, natomiast czyszczenie toru co 10h pracy. Generalnie głowice i wałki można pucować, na gumy tak jak neomammut napisał - uważać i czyścić z umiarem

Poprawka - mam instr. do k850es, ale w wersji elektronicznej "pdf" (j. ang.) JEśli chcesz mogę Ci podesłać mailem. Generalnie zalecenia są takie same jak do 950.

>głowice amorficzne należy demagnetyzować. Demagnetyzerem nie można traktować tylko określonej grupy

>głowic amorficznych, np tych montowanych w technicsach AZ tzw. cienkowarstwowych.

Wewnątrz kieszeni mojego AZ rzeczywiście znajduje się naklejka z napisem zakazującym używania demagnetyzatorów. Czy oznacza to że tych głowic nie można demagnetyzować, gdyż jest to dla nich niebezpieczne, czy może nie wymagają one demagnetyzacji i taka operacja nie przyniesie żadnej poprawy?

Jeśli to pierwsze, to Technics wypuścił dość ułomną serię magnetofonów, które dożywotnio muszą grać z namagnesowanym torem przesuwu.

Ma ktoś może zapas sprężynek w domu. Potrzebuję taką o długości ok 12mm (bez tych haczyków na końcach), lecz znacznie mocniejszą niż powiedzmy taka w długopisie.....

markam, 4 Wrz 2009, 16:41

>Wewnątrz kieszeni mojego AZ rzeczywiście znajduje się naklejka z napisem zakazującym używania

>demagnetyzatorów. Czy oznacza to że tych głowic nie można demagnetyzować, gdyż jest to dla nich

>niebezpieczne, czy może nie wymagają one demagnetyzacji i taka operacja nie przyniesie żadnej

>poprawy?

>Jeśli to pierwsze, to Technics wypuścił dość ułomną serię magnetofonów, które dożywotnio muszą grać

>z namagnesowanym torem przesuwu.

Głowice AZ są nietypowe. Są to połączone (kombi) w jednej obudowie głowice zapisująca i odczytująca (co samo w sobie jest bardzo typowe), ale o ile głowica zapisująca to typowa głowica amorficzna, to głowica odczytująca to tzw. cienkowarstwowa głowica magnetorezystywna - pomysł zapożyczony z głowic odczytujących magnetofonów DCC. O ile wiem, działa to na tej zasadzie, że zmienne pole magnetyczne pochodzące z przesuwającej się taśmy zmienia rezystancję elementu przez który stale płynie pewien prąd. Sygnał ten jest potem wzmacniany w torze odczytu, itd.

Głowic magnetorezystywnyh nie wolno demagnetyzować; wg ostrzeżeń producenta, spowoduje to ich uszkodzenie. Amorficzna głowica zapisująca zapewne magnetyzuje się tak samo jak inne normalne głowice, więc pewnie masz rację, że to rozwiązanie "ułomne". Też już się nad tym zastanawiałem i doszedłem do wniosku, że nie da się tej głowicy zdemagnetyzować, choć na pewno po pewnym okresie eksploatacji wypadałoby.

Ta głowica co wcześniej przedstawiałem na zdjęciu jest jeszcze gorsza od tych podróbek ALPSa :/ Co prawda nie ma przesłuchów między knałami, ale wysokie tony sa na niej mniej słyszalne, a nagrywa tak sobie. Już chyba wole mieć tego podrobionego ALPSa i zadowalać się nagraniem tylko 1 strony kasety (z powodu tych przesłuchów prawego kanału strony 2 kasety). Kolego MaciejLK, głowica magnetorezystywna działa dokładnie tak jak opisałeś, nie mylisz się. Zastanawiam się jednak czy zjawisko namagnesowania głowic dotyczy zapisującej. Jak wiemy głowice te mają szczeline roboczą dłuższą niż głowice uniwersalne i odczytujące i posiadają równierz szczeline tylną (którą nie posiadają głowice uniwersalne i odczytujące) przez co są mniej podatne na namagnesowanie. Głowice poza tym są wykonane z materiału magnetycznie miękkiego, a przy każdym zapisie wydaje mi sie że prąd podkładu płynący w głowicy zapisującej skutecznie pozbawia ją szczątkowego namagnsowania.

neomammut,

"...Z byt czeste czyszczenie rolek doprowadzi do ich zniszczenia i bedzie trzeba zalozyc nowe! Jesli juz mamy czyscic to delikatnie i to pare razy!

Niech koledzy poprawia, jesli cos zle pisze...., po doswiadczeniach z bezmyslnym czyszczenie toru w K990ES robie tak jak napisalem wczesniej...."

Czym czyściłeś te rolki w swoim magnetofonie? Co się właściwie z nimi stało?

Pozdro,

Yul

KASJEL - co do TEAC. Przypomniała mi się podobna sytuacja z czasów, gdy miałem tylko przenośny radiomagnetofon. W pewnym okresie też "trzeszcał" przy odtwarzaniu. Przyczyne znaklazłem, dotykając palcem poszczególnych elementów, chcą je "uziemić". Nie wiem, na ile było rozsądne z mojej strony, ale pamiętam, że po dotknięciu pracującego paska koła zamachowego, trzaski ustapiły. Potem wrzuciłem pasek do płynu do płukania tkanin (antyelektrostatycznego - wtedy to był płyn K, jeśli ktoś pamięta), bo nowego nijak nie można było dostać i trzaski odeszły w zapomnienie.

Nie jest to zasłyszana historyjka. Zapewniam Cię, że piszę z własnego doświadczenia, a przypomniało mi sie teraz, bo było to w czasach moich lat szkolnych (radiomagnetofon dostałem na komunię i miałem go, aż do szkoły średniej - były czasy...) ;-)

MaciejLK,

Dziękuję z wyjaśnienia. Wynika z tego, że nigdy nie dowiemy się jak wpłynęłaby demagnetyzacja na jakość dźwięku w deckach AZ, gdyż głowica magnetorezystywna najprawdopodobniej by tego nie przetrzymała.

Faktem jest jednak, że głowice odtwarzające w Technicsach AZ są bardzo dobrej jakości, o czym także zapewnia producent.

Mam wiele kaset nagranych na RS-B605 i gdy teraz odtwarzam je porównawczo, raz na jednym decku, raz na drugim, to na AZ6 brzmią one wyraźnie lepiej.

RS-B605 mam od nowości (1987)a AZ6 to znacznie późniejszy nabytek.

Witam może dość banalne pytanie do czego służy fukcja TAPE SIZE C60 C120 C48 C90,po przełączeniu na przykład C90 czy C48 nie widze żadnej różnicy.Chodzi o ONKYO TA-2440 czy ktoś może mi powiedzieć o co chodzi.Pozdrawiam Marian

Gość V-savage

(Konto usunięte)

manius59, 5 Wrz 2009, 11:19

To taki bajer. CHodzi o jak najbradziej rzeczywisty czas mierzony na tasmie, albo czas odliczany do konca kasety. Jak włozysz kasete C60. To przy funkcji liczenia czasu do konca tasmy jesli deck jest ustawiony na C90 wyskoczy 45min. A kaseta ma tylko 30min. Krótko mówiąc te przyciski służa do programowania licznika.

W innych deckach wystepuje też szybkie przewijanie, i wybierajac rodzaj tasmy C90 C60 etc. deck wie ile przed końcem kasety zwolnić obroty. Inaczej może się czasami skończyć uszkodzeniem taśmy.

ke_raj - pasek napędowy płaski jest nowy w tym decku. Sam wymieniałem. A te trzaski, chrobotania....czy jak to nazwać, są tylko w lewym kanale. Nie ma co gadać, to musi być wina uszkodzonego elementu elektronicznego. A ja sam go nie znajdę. Ten deck jest po brzegi wypełniony elektroniką !

• Pokaż nowe odpowiedzi