Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów.Przepraszam bardzo zdaję sobie sprawę że nie jest to forum kupię - sprzedam,ale jednak pozwolę sobie zamieścić mały anons - Zamienię Eumiga FL -900 koloru srebrnego w stanie kolekcjonerskim / stan niemal fabryczny / na takiego samego Eumiga FL-900 tylko w kolorze czarnym.Pozdrawiam i w załączeniu real foto.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-21144-100003540 1255282910_thumb.jpg

post-21144-100003541 1255282910_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U mnie dziś wieczór z winylem :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Witam!Do kolegi Karunesh. Nie chciałby kolega może odsprzedać chociaż po jednej Sony i TDK.

> Pozdrawiam adam2948.

Dołaczam się do pytania....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Adam2948 i Neomammut.

Muszę z przykrością odmówić sprzedaży w/w kasetek ponieważ są to moje ostatnie zafoliowane kasety z nośnikiem metalowym i napewno w niedługim czasie je wykorzystam ponieważ nagrywam naprawdę dużo muzyki z płyt analogowych.Jeszcze raz sorry.

Cześć Karunesh,

Eufemiga nie mam i miał nie będę. Ani czarnego ani srebrnego, taka jest smutna, jesienna rzeczywistość. A czy te TDK SA są na sprzedaż? Może byś odstąpił?

Pozdro,

Yul

Po baaardzo długim okresie oczekiwania dostałem wreszcie przesyłkę z częściami do Alpine AL80.

Już wszystko wymieniłem i poskręcałem. Diagnoza postawiona przezemnie z Waszą pomocą okazała się być trafna ! W tej chwili magnetofon działa i nie pali bezpieczników. Jednak pozostała jeszcze jedna usterka....mianowicie nie świeci się wświetlacz LED, czyli licznik taśmy.

Wygląda na to, że nie ma poprostu zasilania.

Muls - czy możesz zajrzeć w schemat, i podpowiedzieć mi co powinienem jeszcze sprawdzić ?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

A co dokładnie padło w zasilaczu?

Sprawdzić napięcie zmienne względem masy na nóżce 7 modułu wyświetlacza/licznika. Powinno wynosić 1,5-2V.

Sprawdzić napięcie zmienne względem masy na połączonych równolegle rezystorach R655, R656 i R657. Powinno być wyższe od napięcia na nóżce 7.

Jeśli brak napięcia na nóżce 7, a jest napięcie przed rezystorami, sprawdzić rezystory.

Sprawdzić napięcia stałe względem masy na nóżkach 12 i 11 modułu. Na nóżce 12 powinno być ok. 20V w stosunku do masy. Na nóżce 11 ok. 12,6V w stosunku do masy. Napięcia stałe mierzyć w trakcie odtwarzania.

GM

G Mark - uszkodzony był tranzystor Q 102. Miał przebicie pomiędzy B i C. Na wszelki wypadek wstawiłem też nowy mostek prostowniczy.

Kurde ! Nie wiem która to siódma nóżka w module wyświetlacza/licznika.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Pomyliłem się. Napięcie zmienne mierzymy na nóżce 2, a nie 7. Jeśli wyprowadzenia są w jednej linii, to skrajna nóżka/styk połączona/y z masą ma numer 18 i dochodzi do tego punktu przewód brązowy. Do skrajnego przeciwległego styku, dochodzi przewód biały.

Por. schemat ideowy i rysunek na stronie 28 instrukcji.

GM

OK. Jutro to zbadam. Pierwszą rzeczą jaką sprawdzę, to czy wogóle ten licznik jest umasowiony.

Bo właśnie z minusem, czyli masą miałem w tym decku spore problemy.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Panowie czy ktos porownywal do siebie dwa topowe modele Kenwooda z roznych lat tzn. KX 9010 ktorego mam obecnie i KX 1100 HX? Bylbym wdzieczny za opinie. Pozdrawiam.

Porównywałem KX-1100HX z KX-9050.

Bezprzecznie wierniej nagrywa/odtwarza 9050.

9050 to neutralny w miarę magnetofon. Świetnie "robi" obce kasety.

1100 niczym nie nie urzekł. Jest słaby na górze. Z 16 kHz i już syczy.

Uważam, że niektóre podstawowe modele, też mogą ciekawie zagrać, ale pod warunkiem, że są to prawdziwe vintage, czyli dajmy na to 1985 rok i wstecz... Poza tym, niektórzy (ja też), oceniają kwestie wizualne deck'ów - mój TA-2055 to teoretycznie żadna rewelacja, ale w praktyce bardzo mi się podoba i jak na dwugłowicowy deck, gra naprawdę zajefajnie. ;)

A ja szukam czasami tanich i prostych nad którymi trzeba trochę popracować. Satysfakcja z ich uruchomienia potrafi być bardzo wielka, tylko co potem z nimi zrobić ? Zwłaszcza jak walory brzmieniowe nie są powalające...

Wojtek

Wojtek

• Pokaż nowe odpowiedzi