Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Jest problem - większe kółko rozpadło mi się w palcach, i do tego okazuje się że na ośce są dwie zapinki - "za" kółkiem i na drugim końcu ośki i do tego w kółku był zatopiony metalowy wałek z szerszymi niż środek bokami i tkwi na ośce a oska też tkwi :-(

Tak to wygląda - oś "B" jest zakończona z drugiej strony białym kółeczkiem(z tej strony zdjąłem zawleczkę ale os z drugiej strony nie wyszła...bo i tam >za< kółkiem zawleczka??

Drugie pomarańczowe kółko jest na osi zakończonej taka klamrą "A" - jej tez nie mogę zdjąć:-(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19017-100002102 1256673630_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Klamra A to zapinka rozporowa . Potrzebne są szczypce rozporowe ,albo srubokręt ze szpadelkowa łopata . Wsunąc łopate srubnokręta i wciskając ja mocniej rozewrze sie zapinka rozporowa

Te zawleczki, klamerki....czy jak tam zwał, musisz trochę rozszerzyć aby mogły wyjść z wytoczonych rowków. Najlepiej włóż odpowiednio szeroki śrubokręt płaski pomiędzy te "haczyki" w zawleczce i przekręcaj tak, jak byś chciał żeby grot śrubokręta wpadł między oba "haczyki". Musisz mieć odpowiednio szeroki śrubokręt, bo za wąskim nie rozszerzysz tej zawleczki. A za szeroki poprostu się nie zmieści.....

To była prawdziwa sieczka;-))

Szlifiereczka, kombinerki i inne wygrały z miedzianą nasadką wtopioną w "byłe" kółeczko.

Szkoda że to kółeczko nie takie solidne jak "wtop";-))

No to jeszcze słynna klamra i poszukiwanie kółeczek..

dulon184 - będzie można przylepić jakoś tę resztę wzdłuż osi?Obawiam się iż kółko które masz szybko mi się "zwajchuje" - dokleję sobie ten kawałek - jak mogę z Tobą sprawę kółka załatwić?

Kasjel = dziękuję za linka - spytam jutro tam też.

G.Mark - dziękuję za rady - jakby coś sie znalazło - byłbym wdzięczny :-)

witam.

Proszę o pomoc w problemie z Aiwa AD-F880.

Podczas nagrywania, sygnał ze źródła ustawiam na 0 db, ale gdy przełączę na tape to dobija do +6 db, więc ustawiam na tape do 0 db ale później podczas odsłuchu i tak słychać lekki przester.

Gdy wyreguluję zdaje się trymerami (chyba tak to się nazywa) i wyrównam tj. źródło 0 db, po przełączeniu na tape także 0 db to wtedy jest słaby sygnał wyjściowy, a kasety nagrywane na innym magnetofonie które były nagrane do + 3 db ledwo dochodzą do - 5 db.

Może ktoś poradzi jak to wyregulować.

Pewnie już ktoś kiedyś grzebał w nim. Trzeba by zacząć od regulacji wskaźników VU czyli PR-kami "VU.Level" lub "VU.Meter". Potem wyregulować poziom "PB.Level" i na końcu "Rec.Level".

Masz rację. Ktoś wcześniej grzebał.

Jak rozebrałem do czyszczenia to brakowało dwóch śrubek przy mocowaniu całego mechanizmu napędowego.

Czy da radę wyregulować wskaźniki jakimiś domowymi sposobami?

No właśnie z regulacją "VU.Level" jest mały problem. "PB.Level" można bardzo dobrze wyregulować używając taśmy z nagranymi sygnałami testowymi na dobrym i dobrze wyregulowanym decku. A regulacja "rec.level" to już najmniejszy problem. Szczególnie w magnetofonach trójgłowicowych.

Jeżeli deck posiada dodatkowe wskaźniki diodowe np. "+2VU", "+4VU" i "+7VU" to jeszcze jakoś na podstawie nich można wyregulować "VU.Level". Ale bez tego, to tylko jest sposób "domowy" na zrównoważenie poziomu "VU.Level".

Co to jest Pb Level.

Reszta to wiem.

A jak to powinno być prawidłowo wyregulowane. Czy sygnał ze źródła podczas nagrywania ma być równy z sygnałem po przełączeniu na tape?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

"PB Level" to Playback Level czyli poziom sygnału przy odtwarzaniu. Clou programu leży w poznaniu wartości napięcia na wyjściu liniowym magnetofonu, jaki odpowiada 0dB na wskaźnikach wysterowania. W różnych magnetofonach 0dB to różne wartości napięcia na wyjściu. Można przyjąć pewne założenie, że np. 0dB = 410mV na wyjściu. Mając kasetę z sygnałem nagranym z określonym poziomem, najpierw trzeba ustawić taki sam poziom na wyjściu magnetofonu, nie patrząc na wskazania wskaźników wysterowania. Do tego służy PB Level. W dalszej kolejności wyregulować wskaźniki tak, aby ich wskazania odpowiadały poziomowi na wyjściu. Niestety taka regulacja będzie obarczona błędem, bo wytwórnia do kalibracji toru odczytu przeznaczyła odpowiednią kasetę testową, która jest raczej nie do zdobycia.

GM

Nie wiem czy dam radę przeprowadzić te wszystkie regulacje, ale nawet jak się nie uda to zawsze jest to jakieś pozytywne doświadczenie.

Jutro zabiorę się za ponowną próbę regulacji.

Pozdrawiam wszystkich, i dziękuję za porady.

Już kiedyś pisał ktoś, że istniały aż trzy normy według których kalibrowano magnetofony.

Tak więc nie istnieje jedna uniwersalna.Dlatego nie ma się czym przejmować. Ustawia się "VU.Level" doprowadzając sygnał testowy "mono" do decka (najlepiej 1kHz) i ustawia się idealnie równo pokręta poziomu wysterowania. Włącza nagrywanie lub tylko przełącza "monitor" na "source" i ustawia pr-kami "VU.Level" wskaźniki, tak aby wychylały się równo. Potem ustawia poziom "PB.Level" korzystając z kasety nagranej na dobrym decku z ustawieniami fabrycznymi. Następnie ustawiam "rec.level" na zwykłej żelazówce Basf LH-EI 60. Na koniec dokonuję nagrania sygnału testowego 1kHz na świeżo wyregulowanym decku, do poziomu 0 VU. I co robię na koniec ? Ano chodzę z tą taśmą od jednego do drugiego mojego decka z ustawieniami fabrycznymi (chodzo o te nowsze modele) i sprawdzam wychylenia wskaźników. Jeżeli różnica wynosi +/- 1 VU ale pracują równo, to znaczy że jest OK.

Dodam jeszcze, że przecież różni producenci magnetofonów podawali różne sugerowane wartości wysterowania dla tych samych taśm. No więc i tak wychodzi na to, że każdy musi sam poznać swój magnetofon i wiedzieć że np. na jednym decku może wysterować do +3 VU na taśmie, przykładowo Sony HF. A na drugim tylko do 0 VU. Oczywiście tak, by nie było przesterowań....

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Kasjel, 28 Paź 2009, 22:04

>Już kiedyś pisał ktoś, że istniały aż trzy normy według których kalibrowano magnetofony.

>Tak więc nie istnieje jedna uniwersalna.Dlatego nie ma się czym przejmować. Ustawia się "VU.Level"

>doprowadzając sygnał testowy "mono" do decka (najlepiej 1kHz) i ustawia się idealnie równo pokręta

>poziomu wysterowania. Włącza nagrywanie lub tylko przełącza "monitor" na "source" i ustawia pr-kami

>"VU.Level" wskaźniki, tak aby wychylały się równo. Potem ustawia poziom "PB.Level" korzystając z

>kasety nagranej na dobrym decku z ustawieniami fabrycznymi.

Dzięki za ten wpis. Zapomniałem, że można ustawić wskaźniki, za pomocą sygnału doprowadzanego na wejście w trybie nagrywania. Nie wiem tylko czy jest to możliwe we wszystkich magnetofonach, ale np. w Aiwie AD-6700 robi się to tak:

- pokrętło regulacji poziomu wyjściowego na maksimum,

- na wejścia liniowe podać sygnał 400Hz o napięciu 160mV,

- ustawić potencjometry poziomu wysterowania przy nagrywaniu tak, aby na wyjściach liniowych otrzymać napięcie 410mV,

- ustawić potencjometry nastawne, regulujące wskazania mierników wysterowania, aby uzyskać wskazania 0dB.

GM

Tylko skąd wziąść ten sygnał 400Hz.

Kombinowałem też z szumem z tunera.

Mam tylko dobrze nagraną kasetę na Akai GX 95 o ile dobrze pamiętam symbol, ustawienia fabryczne. Do niej właśnie ustawiałem Aiwe, ale wtedy właśnie wyszła duża różnica w sygnale między źródłem (słaby), a na tape jest bardzo wysoki.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

ciety, 28 Paź 2009, 22:31

>Tylko skąd wziąść ten sygnał 400Hz.

>Kombinowałem też z szumem z tunera.

Możesz użyć programu AudaCity do wygenerowania sygnałów testowych w formacie wav i ich późniejszego nagrania w formacie CD Audio na płytę. Dobrze jest mieć do takich regulacji odtwarzacz CD z regulowanym poziomem sygnału. Można również użyć jakiegoś programowego generatora sygnałów audio z wykorzystaniem karty dźwiękowej komputera. Poszukaj sieci pod hasłem "sinusgenerator".

Jeśli będziesz tworzył płytę, to utwórz sygnały stereofoniczne 100Hz, 250Hz, 400Hz, 1kHz, 6,3kHz, 8kHz, 10kHz, 12,5kHz, 15kHz i sygnał szumu białego z poziomem 0dB - można poziom ustawić w programie. Wystarczy po minucie każdego sygnału.

GM

Chyba nie zainstalujesz. Wklejam jego zdjęcie. Jest tam adres.....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wreszcie mam swojego pierwszego PIONEER'a!!! I jestem naprawdę zaskoczony stanem technicznym i wizualnym (praktycznie jak nowy), designem, a przede wszystkim pracą mechanizmu. Bajka. Dźwiękowo jeszcze nie sprawdzałem - na słuchawkach dźwięk jest naprawdę dobry, ale do całości będę mógł się ustosunkować na urlopie, jak podłączę wszystko pod wzmacniacz (tego ostatniego TA-2350 po "wypicowaniu" też), czyli cholera wie kiedy. I tyle radości może sprawić poczciwy CT-757... ;)

witam.

G.Mark. Wrzuciłem twój nick na skypa ale nie znalazł cię.

Kasjel. Masz rację programu nie można zainstalować ale poradziłem sobie i zrobiłem płytkę na audacity.

Niestety, opisane na płytce są tylko PR-ki Rec Sensitivy i to cztery, oraz dwie do Biasu i tych nie ruszałem. DO reszty regulacji muszę zdobyć serwisówkę.

Po tych regulacjach mogę powiedzieć, że jest O.K. Nagrywa dobrze, odtwarza też dobrze, nawet na dolby C chociaż nie używam, to tylko tak dla kontroli.

Jedynie kaseta nagrana na Aiwie nie jest zbyt dobrze odtwarzana na technicsie, ale odwrotnie jest lepiej. A znów kaseta nagrana na Akai nie jest zbyt dobrze odtwarzana na Aiwie, a na technicsie brzmi bardzo dobrze. Czy to znaczy że jeszcze coś jest skopane, czy po prostu są niekompatybilne, i za bardzo się przejmuję?

Jeszcze raz bardzo serdecznie wam dziękuję,szczególnie za bezinteresowne poświęcenie czasu.

Na razie zostawię tak jak jest do czasu zdobycia serwisówki, i biorę się za przegrywanie winyli.

Pozdrawiam.

Nie wytrzymałem i na chwilę podłączyłem CT-757 pod wzmacniacz (na stałe gości tam obecnie TA-2055) no i jest pełen podziwu dla tego deck'a. Nie wiem tylko, jak porównać go z TA-2570. To nie jest ten sam dźwięk i nie wiem, który tak naprawdę jest lepszy. CT-757 jest wierny płycie z lekkim rozjaśnieniem sceny, a TA-2570 to w tym porównaniu zupełnie własny dźwięk z taką fajną aurą - nie tak wierny oryginałowi, ale naprawdę świetny... Porównywał ktoś bezpośrednio te klocki? ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi