Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

gios, 16 Lut 2010, 23:44

>Witam

>pod pierwsze i drugie wejście podłącza się wzmacniacz, a co podłącza się pod wejście 3 i 4, i jak

>nazywa się taki typ wejścia jaki jest pokazany na zdjęciu bo jutro chcę sobie dokupić kable.

Witam!

gois w/g twoich oznaczeń na rysunku to 1 (lewy kanał) i 4 (prawy kanał) REC/LINE IN podłącza się źródło sygnału do nagrywania na wzmacniaczu REC OUT, 2 (lewy kanał) i 3 (prawy kanał) PLAY/LINE OUT na wzmacniaczu PLAYBACK. Kable, to jak pisze kolega fotek RCA zwane potocznie Cinch.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

MaciejLK, 17 Lut 2010, 02:37

>A mnie to wygląda na sławny (czy niesławny) mechanizm Sankyo, jaki można znaleźć także w Nakach,

>Onkyo i Kenwoodach...

Tak, przyjrzałem się lepiej. W moim Denonach są inne. W DRM-510 widziałem że jest ALPS, ale ten w DR-M20 jest inny. Wiesz może jaki?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

gios, 16 Lut 2010, 23:44

>Witam

>pod pierwsze i drugie wejście podłącza się wzmacniacz, a co podłącza się pod wejście 3 i 4, i jak

>nazywa się taki typ wejścia jaki jest pokazany na zdjęciu bo jutro chcę sobie dokupić kable.

To jest kiepski żart czy jakaś prowokacja? Instrukcji obsługi nie ma, nie można znaleźć jej w sieci, Google zdechło?!

GM

>MaciejLK, 17 Lut 2010, 02:37

>

>>A mnie to wygląda na sławny (czy niesławny) mechanizm Sankyo, jaki można znaleźć także w Nakach,

>>Onkyo i Kenwoodach...

>

>Tak, przyjrzałem się lepiej. W moim Denonach są inne. W DRM-510 widziałem że jest ALPS, ale ten w

>DR-M20 jest inny. Wiesz może jaki?

Nie, nie wiem. Miałem kiedyś krótko DRM-700 czy 710, i mechanizm to był taki sobie Alps, a teraz mam DR-M44, i w nim jest mechanizm jakiego nigdy nie widziałem. Być może jest to dzieło własne Denona. Denon w I połowie lat 80-tych bardzo chwalił się rozwiązaniami zastosowanymi w ówczesnych mechanizmach - mój akurat ma napęd DD, ale także prostsze, z napędem paskowych miały nieczęsto wówczas spotykane rozwiązanie jak brak sprzęgieł poślizgowych w napędzie szpulek, co Denon bardzo podkreślał w materiałach reklamowych.

G.Mark, 17 Lut 2010, 09:05

>gios, 16 Lut 2010, 23:44

>

>>Witam

>>pod pierwsze i drugie wejście podłącza się wzmacniacz, a co podłącza się pod wejście 3 i 4, i jak

>>nazywa się taki typ wejścia jaki jest pokazany na zdjęciu bo jutro chcę sobie dokupić kable.

>

>To jest kiepski żart czy jakaś prowokacja? Instrukcji obsługi nie ma, nie można znaleźć jej w sieci,

>Google zdechło?!

>

>GM

Może to pierwszy magnetofon, i zaskoczeniem jest fakt, że można na to także nagrywać, w odróżnieniu od CD? ;-)

A bardziej serio - mam wrażenie, że przez ostatnie kilkanaście lat wyrosło całe pokolenie użytkowników sprzętu audio którzy wyłącznie ODTWARZAJĄ muzykę - to oczywisty wpływ popularności płyty CD, i pewnym zaskakującym odkryciem jest dla nich, że muzykę można też NAGRYWAĆ! Zapewne wpływ na to miała też popularność kasetowych walkmanów, które także tylko ODTWARZAŁY (nagrywające były kosztowną rzadkością).

Zobaczcie, jak często na Allegro pełnoprawne magnetofony wieżowe opisywane są jako "odtwarzacz kaset"! W tej chwili znalazłem ok. 25 aukcji magnetofonów, które zostały opisane jako "odtwarzacz" (pewnie przez analogię z odtwarzaczem CD) - a to chyba świadczy o ogólnym nastawieniu!

Zgadzam się z przedmówcą w 100% ostatnio odwiedzili mnie znajomi nie widzieliśmy się dość długo więc po wejsciu do salonu nie mogłem jednego kolegi powstrzymać od robienia zdjęć :) trzaskał tyle i mówił ciągle ale zabytki fajne masz muzeum techniki:):) rozbawiał mnie do łez

A teraz do tematu właśnie zbliżam się do wklejenia i prezentacji fajnego magnetu którego zdobyłem przypadkowo

Luxman K-03 jest juz po czyszczeniu wskażnik chodzą miałem z nimi leki problem gdyz były zawieszone ale już jest ok

audiomagia.blogspot.com

>>gios, 16 Lut 2010, 23:44

>>

>>>Witam

>>>pod pierwsze i drugie wejście podłącza się wzmacniacz, a co podłącza się pod wejście 3 i 4, i jak

>>>nazywa się taki typ wejścia jaki jest pokazany na zdjęciu bo jutro chcę sobie dokupić kable.

>>

Panowie kolega gios jak pisze sam o sobie: Dopiero co zaczynam swoją przygodę ze sprzętem muzycznym, wciągną mię w to kolega. Więc niema co ukrywać jestem nowicjuszem, dlatego jak zarazie proszę o wyrozumiałeś i pomoc w moich problemach.

No tak, na opis nie spojrzałem, ale tak myślałem, to wiele wyjaśnia!

Przepraszam, jeśli uraziłem, ale dla mnie możliwość nagrywania jest najbardziej oczywistą cechą magnetofonu! ;-)

Przecież właśnie dlatego magnetofony (najpierw - szpulowe) zyskały popularność obok gramofonu, że nie trzeba już było ograniczać się tylko do gotowej muzyki z płyt, ale można je było kopiować, a także nagrywać z radia!

Chwalę się nowym nabytkiem :)

Luxman K-03

Jeszcze nie nagrywałem na nim ale odtwarza pięknie

Ukryta Zawartość

post-4738-100002013 1266412039_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Gratuluję!

Ten Luxman za często na rynku polskim się nie pojawia - raczej rzadkość ... miałem okazję kiedyś pomacać K-05 - ciekawe czy K-03 ma ten sam transport? Bo K05 był w ładniutkim odlewie ....

Jakbyś kiedyś czyścił - wrzuć fotki please ...

Gratuluję!

Ten Luxman za często na rynku polskim się nie pojawia - raczej rzadkość ... miałem okazję kiedyś pomacać K-05 - ciekawe czy K-03 ma ten sam transport? Bo K05 był w ładniutkim odlewie ....

Jakbyś kiedyś czyścił - wrzuć fotki please ...

Dzięki :)

Jest w doskonałym stanie raczej stał z całym zestawem wzmacniacz 02 przedwz 02 i jakiś tuner jako ozdoba.

A wadą były wskażniki które sobie stały wystarczyło puknąć wykałaczka i ożyły sprawdziłem według kasety serwisowej na różnych tonach działają równo .

To prawda bardzo rzadko widać właśnie model 03 tym bardziej się cieszę zobaczymy niech pogra kilka dni

audiomagia.blogspot.com

MaciejLK, 17 Lut 2010, 02:37

>A mnie to wygląda na sławny (czy niesławny) mechanizm Sankyo, jaki można znaleźć także w Nakach,

Czyli czekają mnie kłopoty?Jakie?

Jak zlikwidować te dźwięki, czy taki silnik się rozkłada?

Reszta "chodzi" jak żyleta..

Nie wiem dlaczego niektórzy psioczą na mechanizmy Sankyo przecież większość producentów wiedziało co robi Taki Nakamichi,Kenwood i inne nie wsadziły by czegoś złego więc trzeba sobie z małymi problemami radzić

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

OK. RCA na ale teraz które te normalne, czy te z koronką tak jak na foto.

Ukryta Zawartość

post-26444-100001988 1266428311_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gios - jeśli potrzebujesz tanich i dobrych kabelków typu "Chinch", to polecam te ! Mam ich mnóstwo i jeszcze żaden się nie rozleciał. Wykonanie jest też przyzwoite.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>gios

Na pierwszym zdjęciu masz kabel analogowy audio-video:

kolor żółty: sygnał video

kolor czerwony: kanał prawy (dźwięk)

kolor biały: kanał lewy (dźwięk)

Na drugim zdjęciu to kable typu Component (video). Kabel ten transmituje sygnał wizyjny, tzn trzy główne kolory: czerwony, zielony i niebieski...

Prawda jest jednak taka, że jeden i drugi można stosować, bo jest to tylko połączenie elektryczne, ważne jest, żeby z jednej i z drugiej strony zgadzały się kolory, czyli jeśli pod kanał prawy podłączasz kabel z końcówką zieloną to z drugiej strony także pod kanał prawy podłaczasz ten sam kolor....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

>>Kasjel, 17 Lut 2010, 18:52

>gios - jeśli potrzebujesz tanich i dobrych kabelków typu "Chinch", to polecam te ! Mam ich mnóstwo

>i jeszcze żaden się nie rozleciał. Wykonanie jest też przyzwoite.

>

>

Ukryta Zawartość

Potwierdzam, używam, wyśmienite!!!

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

>>gios

No to masz:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi