Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Kasjel

Jedna z moich niezawodnych przewijarek w brew pozorom prosty deck ale napędy w odlewach solidnie to wygląda i jeszcze nigdy na niego nie narzekałem zawsze ładnie przewinie kasetę

Co prawa niektóre kasety tak zwane które się żle prowadzą :) potrzebują decka o idealnym transporcie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

neomammut, Kasjel - dziekuję.

Gra wyważonym , melodyjnym, czystym i przyjemnym z dobrą podstawą basową dźwiękiem, nagrywa tak, że raz pomyliłem się że to gra cd :-), a obsługa jest czystą przyjemnością :-)

Z każdej kasety wyciąga wszystko co się da i jak się okazuje wiele moich kaset "odzyskało" pełnię swoich możliwości :-)Stawiam go w zawody z N5846, choć Philips dwugłowicowiec zapewne go pobije ,

ale wciąż czekam na kółka zębate do niego :-)

Jedna rzecz nie daje mi spokoju w tym Ct-a7 - to ten dźwięk wydobywający się z mechanizmu - doszedłem do tego że pochodzi on z okolic szpulki - przy włączeniu "play" bez kasety szpulka szybko się obraca i tego dźwięku nie ma.Jak delikatnie przytrzymuję szpulkę - pojawia się - coś jakby sprzęgiełko??

Kto wie o co chodzi w tym konkretnym mechaniźmie proszę o radę.

No faktycznie był to bardzo dobry pomysł! Ledwo się zarejestrowałem i zamieściłem wpis, już po kilku minutach jeden z forumowiczów zaoferował pomoc w postaci tego nieszczęsnego kółka :-)

Ja poddaję się z Sony TC-K80II. Prawdopodobnie wysiadł napęd DD, a dodatkowo brakuje czegoś w mechanizmie zamykania kasety. Elektronika całkowicie sprawna. Nie wiem, co z tym fantem zrobić. Sprzedać na części? Ok, ale jak patrzę na głowicę, to aż żal mi się robi...

ke_raj, 21 Lut 2010, 19:32

>Ja poddaję się z Sony TC-K80II. Prawdopodobnie wysiadł napęd DD,

Może to jakiś drobiazg? Nie poddawaj się :)

>Ok, ale jak patrzę na głowicę, to aż żal mi się robi...

To sendust-ferrite?

Jak patrzę na zdjęcia, to włącznik sieciowy ma taki sam jak mój TC-K75:) Dla mnie samo włączanie to przyjemność.

>>ke_raj

Za żadne skarby go nie sprzedawaj!!!! Ja tak samo miałem problemy z K990ES, już też mi takie myśli chodziły po głowie, nie sprzedałem i teraz to mój najlepiej grający deck!!!! Nie sprzedawaj!!!

Nie poddawaj się, bo omijasz całą frajdę z obcowania z tym sprzętem, a to uczucie: bezcenne!

>>musiko

Może to nie jest żadna usterka, skoro przeczyściłeś wnętrze z zębatkami i całą mechanikę to może to tak jest. Przydałby się ktoś z takim samym modelem i byśmy wiedzieli, czy to faktycznie coś się zaczyna dziać niedobrego, czy ten mechanizm tak ma. Szczerze mówiąc trochę lat ma, a zębatki są całe?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

A tu taka ciekawostka - Sansui D-W9.Kupiłem za grosze z ciekawości - wg. mnie ładny stylistycznie, co ciekawe - jest możliwość nagrywania w obu kieszeniach, a każdy z mechanizmów posiada po trzy silniki,

włączanie funkcji jest potwierdzane piknięciem - z boku jest mały piezoelektryczny bzyczek, dźwięk bardzo mnie zadowala, spodziewałem się gorszych wrażeń - bo dwukasetowy - a jednak mamy tu pełnowartościowy dwukasetowy deck.Oczywiście paski do wymiany, czyszczenie itp.

Fotki środka :

Ukryta Zawartość

post-19017-100001561 1266789861_thumb.jpg

post-19017-100001562 1266789861_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba macie rację. Po prostu zostawię TC-K80II dla siebie. Kto wie, może niedługo znajdzie się jakiś dawca części, np. na Allegro? Ten deck jest śliczny i dlatego żałuję, że nie mogę go posłuchać...

He, he! Ten Sansui ma mechanizmy Sankyo, takie jakie można - w różnych odmianach - znaleźć w Kenwoodach, Onkyo, Nakach, Yamahach - z tym dodatkowym silnikiem podnoszącym głowice. A więc do listy marek stosujących te mechanizmy dochodzi jeszcze Sansui!

neomammut - do zębatek nie dotarłem :-) - jak dla mnie to za skomplikowany mechanizm i wolę nie ruszać ...bo zepsuję lub nie złożę - chyba że ktoś mi podpowie co i jak.

Wyczyściłem i naoliwiłem wałki, naoliwiłem rolki, głowice i paski.

gios, 22 Lut 2010, 15:21

>Czy aiwe xk s7000 można uznać za hi-end

gios to już jest nawet więcej niż hi end to jest extremalny hi end a masz taki magnetofon???

audiomagia.blogspot.com

XKS7000 - extremalny highend? MAG chyba trochę przesadzasz ... parę innych "extremalnych highendów" by się znalazło ... ta AIWka to wyższej klasy deck powiedziałbym nawet wyższej "budżetowej" biorąc pod uwagę osczędności poczynione przez jej konstruktorów ... wiem co mówię bo stoi na półce ;)

Mam jeszcze podchwytliwe pytanie do tej dywagacji, czy decki mogą być high end?

Mam właśnie takie luźne przemyślenie na ten temat. Otóż chyba termin "high end" zarezerwowany został w powszechnym rozumieniu dla pewnego asortymentu sprzętu, którego parametry są dla laika trudno mierzalne, a terminem tym oznaczane są takie "klocki" do budowy których użyto różnych drogich materiałów wykańczających, mających tajemniczy wpływ na parametry, ale przy tym bardzo określony na cenę. Ciekawą sprawą jest, że zarówno tunery FM jak i magnetofony chyba nie załapały się do tej "elitarnej" klasy sprzętu. Chyba właśnie dlatego, że ich parametry łatwo zmierzyć, a produkcja dobrych elementów tego typu jest droga i skomplikowana. Znacznie łatwiej kupić napęd od Philipsa, wraz z gotową aplikacją, wmontować to wszystko w obudowę z akrylu i dać złote wtyczki i srebrne kable i wszytko sprzedać z zyskiem 90%. Albo wzmaczniacz - podobna filozofia: ogromne trafo, akryl, i zwykły wzmacniacz = zysk monstrum.

PS

Dragon się nie wymyka tej teorii: nie jest to high end, tylko bardzo dobry magnetofon o ciekawych parametrach i interesujacej obsłudze. Wada - koszmarne koszty produkcji.

Witam wszystkich bardzo serdecznie,

Jako ze jestem nowy, wypada napisac cos o sobie. Sledze ten watek od niedawna, sam jestem w posiadaniu Pionnera CT-777, Akai GX-65 i Onkyo TA-2570. Nie sadzilem ze az tylu milosnikow kaseciakow przetrwalo do dnia dzisiejszego :) Z wielka ciekawoscia czytam Wasze wpisy i porady oraz ogladam zdjecia Waszych wspanialych kolekcji :D

Odnosnie Onkyo 2570 - mam z nim od kilku dni maly problem, otoz nie swieci sie LED podwietlajacy kieszen kasety. Niby drobnostka, ale serce mi sie kraje (zwlaszcza wieczorem). W miniony weekend postanowilem w koncu zabrac sie za naprawe, ale... wszystko jest tam tak zabudowane, ze szybko skrecilem obudowe z powrotem. Myslalem ze bedzie bezposredni dostep do tej diody, ale okazalo sie ze od zewnatrz w tym miejscu tkwi ktorys z silniczkow. Czy ktos z forumowiczow moglby sluzyc rada jak sie do tego zabrac? Z gory dziekuje za ew. pomoc.

nikx, 22 Lut 2010, 16:31

>XKS7000 - extremalny highend? MAG chyba trochę przesadzasz ...

nikx :) nie zauważyłeś tonu wypowiedzi półżartem trochę przecież kolega gios jaja sobie robi i wszystkich chce troszkę po przedrzeżniać albo nie wiadomo co osiągnąć:)

Wiem że ta Aiwa jest średniakiem

audiomagia.blogspot.com

Witam cię "koniu76" !

Dostęp do żaróweczki podświetlającej kieszeń jest banalnie prosty ! Zdejmujesz tylko klapkę kieszeni. Potem odkręcasz dwie małe śrubki na górze tylnej ścianki kieszeni. I już możesz wyjąć tą ściankę. Od góry trzymać ją będzie jeszcze górny docisk kasety. Musisz go palcem odchylić w górę. Przyda się też kawełek drucika z spinacza biurowego, aby zrobić z niego haczyk....którym wydostaniesz tą tylną ściankę kieszeni.

nikx, 22 Lut 2010, 16:31

>XKS7000 - extremalny highend? MAG chyba trochę przesadzasz ...

nikx :) nie zauważyłeś tonu wypowiedzi półżartem trochę przecież kolega gios jaja sobie robi i wszystkich chce troszkę po przedrzeżniać albo nie wiadomo co osiągnąć:)

Wiem że ta Aiwa jest średniakiem

A szczególnie lubi nazywać mnie "Kasjerem" :-))

Kasjel,

wieeeeelkie dzieki za podpowiedz, postaram sie w sobote na spokojnie zabrac sie jeszcze raz za wymiane tej... no wlasnie: diody? zaroweczki? Czy ktos w serwisowce moglby sprawdzic typ i symbol tego podswietlenia? Czym ew. dostepnym dzis w sklepach moglbym to zastapic?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

MAG, 22 Lut 2010, 18:25

>Koledzy lubię się chwalić :)

>

>Chcecie sesyjke??? Nak ......:) Kasjel żeby Ci przeziębienie minęło

Ja reflektuję, pod warunkiem, że będzie to rozbierana sesja jakowegoś magnetofonu, a nie jego właściciela. :-)

GM

P.S. Mnie też łapie przeziębienie. :-(

A tu sesyjka mojego sonego ES

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi