Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Eeeee tam !!! Miałem się nie chwalić, ale zrobię to ! Nie był bym sobą, gdybym tego nie zrobił :-))

Otóż naprawiłem sobie Onkyo TA 2570 ! Jak może pamiętacie, przyczyną "nie działania" były zwarte styki na krzywce. Po odchyleniu blaszek styków, magnetofon zaczął działać idealnie...lecz nie na długo. Po paru godzinach stanął licznik taśmy, co powodowało że magnetofon wyłączał się natychmiast po włączeniu "Play" bądź przewijania. Winny był czujnik przy prawej szpulce (fototranzystor), w którym spaliła się dioda na podczerwień. Dzięki temu, że V Savage przysłał mi całą płytkę z tymi czujnikami, mogłem stosunkowo szybko naprawić ten magnetofon. Pracy było nie mało, bo trzeba było rozebrać połowę mechanizmu. Ale wszystko zostało zakończone sukcesem !

Teraz czeka mnie naprawa mojego starego Onkyo TA 2570, bo zaczęła zatrzymywać się prawa szpulka podczas odtwarzania. Muszę to sprawdzić....

A ja jestem zwolennikiem rozwiązań dobrych może byc manual a le i automat także osobiście się przekonałem że automat działa rewelacyjnie i dla mniej wprawnych polecam

audiomagia.blogspot.com

No, najlepiej jest gdy deck ma wszystko ! Automatyczną i ręczną kalibrację. Możliwość ręcznego i automatycznego wybierania rodzaju taśmy (Revox B710). Możliwość odłączania systemu "HX Pro"(Akai GX 75/95).

Dobra by była również możliwość przełączania regulacji przesuwu taśmy....z ręcznej na "Qartz". Tak jak w niektórych gramofonach reguluje się obroty talerza. Co o tym myślicie ?

Kasjel, pełen wybór tych wszystkich parametrów to już prawie ideał, ale jeżeli dotychczas tego nie zrobiono to niestety już nikt tym się nie zajmie. Pewne rzeczy przemijają bezpowrotnie, tylko tacy jak my próbują czasami zatrzymywać czas.

W.

Wojtek

Zrobiłem ale wyszły jakieś tragiczne, nie potrafię sfotografować tej czerni..........

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-26444-100001328 1267013893_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gios - n twoim miejscu dokupił bym sobie logo "AIWA" i te "aiwa" wyrzucił. To szczegół może bez znaczenia. Ale te logo z dużych liter wygląda o wiele lepiej :-))

gios ładna a nie masz na czym postawić czy jej nie używasz i stoi na podłodze? tak pytam bo ładniej by sie prezentowało gdzies w Twoim zestawie pozdrawiam i dzięki

audiomagia.blogspot.com

gios - zapomniałem jeszcze wspomnieć o grubych drewnianych boczkach do tej Aiwy.

Mówię ci, zamienić to logo i dodać grube drewniane boki. Będzie totalny odlot !!!

>>Kasjel, 24 Lut 2010, 14:47

>gios - zapomniałem jeszcze wspomnieć o grubych drewnianych boczkach do tej Aiwy.

>Mówię ci, zamienić to logo i dodać grube drewniane boki. Będzie totalny odlot !!!

Oj tak, będzie odlot :) HIHIH :D

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

O takk

można sobie tu porównać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MAG to samo dokładnie można powiedzieć o regilacji BIAS ,LEVEL deck bez regulacji zadnej też jest ustawiony pod jakieś kasety , ale z regilacją masz możliwośc na skalibrowanie prawie każdej kasety a nie być skazany na kilka kaset

yogi1

Zgoda jest szersza możliwość ale nic więcej nawet gdy magnetofon ma płynna regulację EQ nie wsazuje na to że jest lepszy

Albo jeżeli magnetofon ma pełną regulację automatyczną to też jest Full i może bardzo dobrze kalibrować kasety , natomiast nie jest powiedziane że magnetofon z ręczna kalbracja ogólnie będzie miał dobre efekty myślę że to kwestia doświadczenia ale i tak jest to trudne

audiomagia.blogspot.com

Dla jednych to dla innych co innego jest praktyczniejsze czyli gdy mamy kupę różnych kaset jest to praktyczniejsze czy jeżeli mamy sprawdzony np 5 model?

Kwestia gustu;)

audiomagia.blogspot.com

Zwracam się z prośbą - reanimuję Yamahę TC-720B i mam dwa pytania:

1.Czy ktoś posiada taką żaróweczkę jak na zdjęciu lub podobną gabarytami , dochodzi do niej napięcie 6,83 V i się takową może podzielić (oczywiście pokryję koszty)

2.Sprawa silniczka jak na zdjęciu - coś jest uszkodzone na tej płytce elektronicznej, i po podpięciu zasilania wirnik ledwo się zakręci i zaraz staje - czy ten układ ośmio-nóżkowy to był jakiś standardowy stabilizator w latach 1979 w silniczkach magnetofonowych i czy jest do dostania, czy raczej mogło paść coś innego - czy się nie bawić i poszukać sprawnego silniczka?Jak tak to może być jakikolwiek na 12V?

A może ktoś taki posiada na sprzedaż?

Będę wdzięczny za informacje, czuje nosem że ta Yamaha może mi zrobić miłą niespodziankę "odsłuchową"...:-)

Ukryta Zawartość

post-19017-100001293 1267037820_thumb.jpg

post-19017-100001294 1267037820_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

musiko - mam taki nowy silniczek na 13,2V i lewe obroty. Tylko nie wiem dlaczego, głośno pracuje.

W slepach internetowych jest ich pełno. A wysyłka kosztuje tylko 7zł.

Kasjel - a jakiś "pewny" sklepik i czy jakieś firmy tych silniczków brać lepiej?

Wolałbym cicho pracujący..

Jeszcze tylko spytam - czy są jakieś możliwości odnowienia napisów oraz uzupełnienia ubytków w "czarnym" lakierze?I co to za funkcja "echo"?

Ukryta Zawartość

post-19017-100001290 1267038678_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głowica tez mi się podoba, wygląda na mało używaną, komuś wyraźnie "skończył" się pasek i chyba stała ta machina, tylko w transporcie ktoś nieźle przywalił w potencjometr aż się blacha wewnętrzna wgięła do środka:-//, ale już naprostowałem :-)

Najlepsze są zdecydowanie silniczki Sankyo. Sklep jest "mało kontaktowy", ale jak odnotują wpłatę, to towar napewno wyślą. Obroty łatwo można zmienić na lewe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślę że tak. On jest na 12V. Ale skoro silnik 13,2 V pasował mi do decka na napięcie 12V, to odwrotnie też powinno być OK. A obroty w nim można łatwo zmienić na lewe.

• Pokaż nowe odpowiedzi