Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Kasjel jak by to nie nazwać jest to niepoprawne

Kasetę testową z różnymi tonami odtwarzałem na luxsie dżwięk ma te same objawy drżenia ,kołysania

Potem odtwarzałem z innego magnetofonu tą kasetę z tonami i nagrywałem na luxie dalej drży i kołysze

Kaseta nagrana na luxie odtwarzana ni innym magn gra żle tylko nie wdziałem sensu robienia takiego testu

Lux ma generator sygn testowych i mogę od razu na bieżąco to sprawdzać niestety z generatora nagrywa się też drżąc i kołysząc dzwięk

Mówisz żeby zobaczyć czy oś jest stabilna:) to powiem tak że jutro wrzucę film a może zdjęcia makro w takim mechaniżmie musi być wszystko stabilne to jest najbardziej SOLIDNY mechanizm jaki widziałem

Tak jest DD silnik za pomocą paska przekazuje napęd na drugie koło zamachowe a dalej muszę jutro stwierdzić ale idlera z oponką tam nie ma raczej na pewno

audiomagia.blogspot.com

MAG - jakoś przecież musi być napędzana prawa szpulka. To chyba nie jest deck czterosilnikowy jak Revox B 710. A jeśli nie, to muszą być przekładnie cierne albo zębate. Mówię tylko abyś zwrócił uwagę na ew. koła cierne i sprzęgiełko. Nic więcej nie wymyślę, bo nie znam tego mechanizmu.

Drżenie dźwięku stosunkowo dużej częstotliwości może być skutkiem niewłaściwego działania samego silnika który napędza prawą rolkę dociskową. I tu ja ci nie pomogę. Ale to co słyszałem, to było kołysanie dźwięku z którym już w nie jeden raz się spotkałem. I wiem co zwykle je powoduje.

Kasjel, 26 Lut 2010, 21:39

>Drżenie dźwięku stosunkowo dużej częstotliwości

Właśnie, że nie DUŻEJ tylko MAŁEJ częstotliwości... bo około 2 razy na sekundę słychać zmianę... Powód? Ja bym stawiał albo na zatłuszczony pasek - albo (bo to chyba DD) na silnik...

fotek - chodziło mi o dużą "słyszalną" częstotliwość. Co....miałem ją w Hz podawać ?

Chciałem tylko opisać jakoś słownie wrażenie odsłuchowe i tyle.

Kasjel

To napęd DD jeden duzy silnik napędza koło zamachowe a potem na każdą ze szpulek jest po jednym silniku czyli razem jest 3 silniki jest tak zaawansowany że nie potrafie powiedzieć jakie sa te silniki czy mozna je smarować itd nie wiem przypuszczam że może za niektórymi funkcjami stać optoelektronika to konstrukcja z 1979 r

audiomagia.blogspot.com

MAG - jeśli jest tak jak piszesz, to wiesz.....oś każdej szpulki i oś prawego capstanu to właściwie są osie osobnych silników. W Revoxie B 710 nawet lewy capstan to oś osobnego silnika. Dlatego są aż cztery silniki w tym decku. Czyli nie ma żadnego sprzęgła w tym decku. Wszystko sterowane jest elektronicznie. I chyba masz problem. Możesz jedynie sprawdzić rolki przesuwu taśmy i dać po kropli oleju na osie. Tyle.....

Znalazłem opis tego magnetofonu nie mam więcej dokumentacji no cóż jeżeli ktoś z Was nie pomoże to czeka mnie serwis:(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

No....to masz jeden silnik z stabilizacją kwarcową napędzający prawy capstan, i lewy poprzez pasek napędowy i dwa silniki do napędu prawej i lewej szpulki.

Użyj chemii....spryskaj co się da ! Wszystkie wielowtyki, styczniki, przełączniki.

Kiedyś mój magnetowid Panasonic NV-FS100 zgubił kolory. Spryskałem wszystkie te elementy dobrym kontaktem i chodzi do dziś. A jakość obrazu jak na VHS jest bardzo dobra !

No to jutro za to się wezmę wieczorkiem zobaczcie jak to wygląda aż się boję :(

Ukryta Zawartość

post-4738-100001069 1267219715_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Kasjel, 26 Lut 2010, 22:26

>MAG- to pewnie jest pasek od licznika taśmy,a nie napędzający szpulkę.

Kasjel to nie zabawka a licznik jest elektroniczny wiem o sobie przypomniałem że jest napęd prawej szpulki przeniesiony z silnika za pomocą paska cienkiego paska

Obecnie temat jest wrzucony na 5 For dyskusyjnych 3 poza granicami kraju może się uda coś wykombinować a dobrze by było żeby nasz temat znalazł rozwiązanie byłbym dozgonnie wdzięczny:)

audiomagia.blogspot.com

MAG - jeżeli prawa szpulka napędzana jest poprzez pasek napędowy to musi być sprzęgło. I jest ono pewnie bezpośrednio w prawej szpulce na tej samej osi. Więc stawiam na sprzęgło.

>MAG

Deck ma napęd DD,silnik komutowany elektronicznie stabilizowany kwarcem itd. Parenaście kondensatorów przynajmniej, a ma ponad 30 lat. Myślę, ze problem masz ze stabilnoscią układów częstotliwości, zestarzałe/wyschnięte elektrolity np., jakiś rozszczelniony układ scalony, działający wadliwie element Halla... Zrobiłbym na Twym miejscu szczegółowy przeglad silnika DD z oscyloskopem, czy we wszystkich gałęziach przebiegi są dobre, stabilne...

Powodzenia

J

PS. Jeżeli oczywiście capstain jest równy i prosty (tzn nie widać, ze np. bije).

Wydaje mi sie, ze kołysanie jest od silnika głównego jakby krzywe koło zamachowe.

MAG, fotek napisał, że zakłócenie dźwięku jest co około 0,5 sek., jeżeli prawa rolka dociskowa ma około 1 cm średnicy a wiemy, że prędkość taśmy to 4,75 cm/sek. to pasuje (z grubsza), że wahania dźwięku występują co obrót rolki dociskowej. Tam bym szukał. Oczywiście to tak mocno przybliżone przypuszczenie ale najłatwiejsze do sprawdzenia i wg mnie dość prawdopodobne.

Wojtek

Wojtek

MAG, 26 Lut 2010, 23:36

Zauważyłem, że charakter tego "pływania" dźwięku polega na wahaniu poziomu sygnału. Zobaczcie zresztą poniżej. Czy kaseta nagrana na innym decku też daje ten sam efekt?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Mam prośbę do posiadaczy demagnetyzerów "palcowych" czyli takich jak np. demagnetyzer firmy ELMASZ. Chodzi mi o określenie odległości z jakiej daje się wyczuć oddziaływanie pola magnetycznego wytwarzanego przez trzpień demagnetyzera. Przymierzam się do wykonania "kopii" takiego urządzenia i informacja o odległości i sile pola magnetycznego wytwarzanego przez demagnetyzer będzie dla mnie bardzo użyteczna. Taką próbę można zrobić przy pomocy noża do tapet, który ma cienkie i lekkie ostrze.

GM

MAG, 26 Lut 2010, 23:36

Zauważyłem, że charakter tego "pływania" dźwięku polega na wahaniu poziomu sygnału. Zobaczcie zresztą poniżej. Czy kaseta nagrana na innym decku też daje ten sam efekt?

Nie rozumiem czy kaseta nagrana na innym decu??? chodzi o to pływanie ? czy pływa nawet gdy jest poprawnie nagrana??? TAK poprawnie nagrana kaseta pływa teraz nie mam czasu ale po południu pomierzę czas nagrania itd coś czuję że mszę z tym problemem udać się do jednego z Was:) tylko kto by się podjął takiej naprawy

Jak ktoś z Was czuje się na siłach to proszę o kontakt na priv

audiomagia.blogspot.com

V-savage, 27 Lut 2010, 10:03

>Włącz odtwarzanie opuść lewy capstan w jakiś dowolny sposób, tak żeby ciągnęła tylko rolka

>odbierającą i zaobserwuj efekty.

Odciągnąłem lewy wałek brak poprawy jest identyczny zniekształcony dżwięk opuściłem wałek potem zrobiłem to z prawym jest tak samo czyli ani nie polepszyło się ani nie pogorszyło

audiomagia.blogspot.com

MAG, 27 Lut 2010, 12:01

>Odciągnąłem lewy wałek brak poprawy jest identyczny zniekształcony dżwięk opuściłem wałek potem

>zrobiłem to z prawym jest tak samo czyli ani nie polepszyło się ani nie pogorszyło

Nie rozumiem jak mogłeś odciągnąć prawą rolkę tak, żeby taśma dalej przesuwała się po głowicach? Przecież to niemożliwe...

A już na pewno spowodowało by to zmianę w odtwarzaniu - gdyby taśma przesuwała się tylko siłą nawijania prawej szpulki. Chociaż... sam nie wiem :) Może hamowanie lewej rolki spowodowało by taki efekt, że praktycznie nie słychać by było różnicy? Ciekawe :)

fotek

Odciągnąłem lewą odciągnąłem prawą i to samo brak zmian dżwięk taki sam a co dziwne odciągnąłem dwa wałki prędkość odtwarzania wzrosło 3.4 krotnie co najmniej ale taśmy nie wciągnęło

audiomagia.blogspot.com

• Pokaż nowe odpowiedzi