Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Hi,hi ! Kiedyś wystawiłem na aukcję stare radio "Merkury" razem z deckiem Hitachi D 220. Wszystko było wyczyszczone, po konerwacji i drobnych naprawach.Aukcja zakończyła się kwotą 46zł :-(

Napisałem więc do kupującego, że bardzo przepraszam ale do transakcji nie dojdzie, z powodu zbyt niskiej ceny. Napisałem też, że liczę się z negatywnym komentarzem. Kupujący napisał, że nie ma sprawy i wystawiliśmy sobie po "pozytywie" :-)) Na następnej aukcji wystawiłem tego Merkurego i poszedł za 60zł. A ponieważ na zdjęciu był widoczny również deck Hitachi, to znalazł się kupiec i na ten magnetofon. Został oczywiście sprzedany "poza.." Potem dostałem od kupującego maila z podziękowaniami i informacją, że wystawia mi komentarz "bardzo-pozytywny" :-))

Kasjelu nie Haker Cię orżnął tylko Kraker

Hakerzy są to Ci dobrzy:)

Kraker (ang. cracker) — osoba starająca się uzyskać dostęp do komputera, nie mając na nim konta. W przeciwieństwie do hakera nosi się zazwyczaj ze złymi zamiarami w odniesieniu do zasobów sieci komputerowej.

audiomagia.blogspot.com

Witam ...wszystkich.

mam wielka prośbe do Kolegów. Szukam częsci do magnetofonu Optonica RT3838.

A tak konkretnie ...to min. gałki/pokrętła....wysterowania załaczam zdjęcie by było jasne o czym mówie ...widac zdjęciu trzy ...mnie chodzi o tę z lewej....pierwszą ....jest nieoryginalna....może ktoś ma ....może komuś jest zbędna...a może ma magnet ...na części...no i miło by było gdyby ktoś miła instrukcje....do modeli Optonica....pozdrawiam Robert

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam.

Może wie ktoś czy pilot Yamaha RS-K3 będzie pasował do decka Yamaha Kx-800?

W oryginale tam był pilot RS-K12.

Pozdrawiam Jacek.

PS. Zdjęcie zapożyczone z aukcji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czołem

Co sięostatnio porobło na Allegro, ze ludziska wystawiają sprzęty za niebotyczne pieniądze?

Patrzę sobie i taki dwugłowicowy Technics RS-B505 wystawiono za 255zł (gdy parę takich sztuk nie chciało się sprzedać za 60-100zł) a RS-B605 wystawiono za 350zł gdzie od ręki można go kupić na Allegro obecnie poniżej 100zł. Czy ci ludzie na głowę upadli?

>Sabat

Widocznie zaczyna się czas sztucznego podbijania cen przez cwaniaków, teraz kiedy kupujący jest anonimowy, można robić niezłe numery. Jeden cwaniak sprzeda drugiemu, a później- "przecież ten magnetofon ostatnio poszedł za tyle ". Tracą na tym niestety prawdziwi hobbyści.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

SirJack7, 4 Mar 2010, 14:33

To chyba niestety trzeba wypróbować organoleptycznie.

Powinien pasować ten pilot, a czy na pewno to chyba nikt nie wie.

Więcej pomoc nie potrafię.

A ma ktoś serwisówkę do modelu Kenwood KX-4520?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Witam. Wiem, że to wpis juz .....leciwy...lekko....ale jestem z Krakowa....i mam problemik wiec pisze do Pana bo ...Pan jest "The Beściak"......bez wazeliny....słowo.

Potrzeba mi duperelka....gałki, pokrętła podwójnego....do Optonica RT3838....ten od prądu podkładu mikrofonu....czyli na zdjeciu ten pierwszy od lewej bo jak widac ....to nieoryginał...bardzo prosze o pomoc ...Pozdrawiam Robert ([email protected])

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel....a może masz namiary na jakies szpeja do tego.....i co to jest warte w/g Ciebie napisz mi cos ....a serwisówke bardzo chetnie a może masz i do reszty tzn. sm3636 i st3636...pozdrawiam Robert

Hallo Forum!

Moze ktos z Was wiedzialby,czy wymiana glowicy poza oporem mialaby jakies wieksze znaczenie?

Np:wplyw na dzwiek??jesli tak to jaki i w jakim kierunku??

Np:oryginal 230 Ohm zamienic na 170 Ohm?

Podkresle tez ze chodzi o 3glowicowy magnetofon.

Pozdrawiam ! Jarek

Mam pytanie, czy nie zależnie od tego jaki deck kalibruję dla każdego sygnał 0dB, który muszę doprowadzić wynosi 0,775V?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

neomammut, 5 Mar 2010, 19:18

>Mam pytanie, czy nie zależnie od tego jaki deck kalibruję dla każdego sygnał 0dB, który muszę

>doprowadzić wynosi 0,775V?

Niekoniecznie.

Standardowo 0,775V = 0dB, ale... zawsze trzeba spojrzeć do instrukcji serwisowej. Niektóre firmy przyjmują 0dB jako 0,775V, a niektóre jako 1V.

GM

Dziękuję!

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

jarek9, 5 Mar 2010, 15:32

>Hallo Forum!

>Moze ktos z Was wiedzialby,czy wymiana glowicy poza oporem mialaby jakies wieksze znaczenie?

>Np:wplyw na dzwiek??jesli tak to jaki i w jakim kierunku??

>Np:oryginal 230 Ohm zamienic na 170 Ohm?

>Podkresle tez ze chodzi o 3glowicowy magnetofon.

>Pozdrawiam ! Jarek

Zmiana rezystancji o 20 omów w górę lub w dół, nie spowoduje wyraźnej zmiany charakterystyki toru odczytu i zapisu magnetofonu. Co najwyżej wymusi lekką korektę poziomów sygnałów. Zmiana o wartość podaną przez Ciebie, zmieni w istotny sposób charakterystykę częstotliwościową magnetofonu, tym samym będzie miała wpływ na dźwięk. Nie da się prawidłowo wyregulować magnetofonu, bez zmiany wartości elementów w torze zapisu i odczytu.

GM

Dawno mnie nie było ale ostatnio nadrobiłem zaległości od strony 370 i jestem na bieżąco, a ponieważ pewna usterka zaczyna mi doskwierać chcę Was o coś zapytać.

Wskaźniki pokazują mi, że prawy kanał nagrywa się ciszej. Poziom jest niższy zarówno przy "podglądzie" źródła jak i tego co się właśnie nagrało. Wcześniej nagrane taśmy i te ze sklepu odtwarzane są normalnie.Teraz pytania.

Czy wina leży po stronie PR-ki od nagrywania, grania czy wskaźników lub może wszystkich razem ?

Na moją logikę, skoro na dawniej nagranych taśmach gra normalnie to PR-ki PB i VU powinny być w porządku. Czy mogę tak wprost zmierzyć miernikiem rezystancję pomiędzy wejściem i wyjściem każdej z pary potencjometrów, porównać z lewym kanałem i ustawić tak, żeby było to samo ? Ewentualnie poszukać ile wg fabryki ma być ? Oczywiście przeczyścić tych potencjometrów nie zawadzi co też zrobię - tzw. "kontakt" będzie OK, czy polecicie coś innego ?

Muszę to usunąć, bo jak spotkanie magnetofoniarzy w Krakowie dojdzie do skutku to nie mogę się przecież pojawić z takim felerem, więc sami rozumiecie - to sprawa honoru ;)

Dla przypomnienia, chodzi o mojego poczciwego Denon-a DR-M30HX.

Jeszcze gwoli wyjaśnienia. Głowicę przeczyściłem izopropanolem ale może być lekko namagnesowana bo dawno nie narażałem jej na hardcorowe kontakty z he ... lutownicą :) Ale z drugiej strony ostatnio też rzadko miała okazję poślizgać się po taśmie, więc to raczej nie problem.

Właśnie przeglądam instrukcję serwisową do modelu Technics RS-M85, są tam tylko oznaczenia taśm testowych, ale nie ma tam napisane, co jest na tych taśmach nagrane,wpisałem więc w google.pl i otrzymałem wynik:

Ukryta Zawartość

Można je kupić! Trochę kosztują, ale może warto?

Ukryta Zawartość

yogi1, 5 Mar 2010, 21:19

>neomammut tam raczej chodzi o kasety do tworzenia kopi zapasowych w komputerze lub coś podobnego

Przeczytaj uważnie..... TOOL TEST TAPE

Witam,

mam pytanko - wykopałem ostatnio starą kasetę z nagranymi utworami z radia,

niestety dźwięk co dwie sekundy rytmicznie się zgłaśnia i zaraz cichnie,do tego

wszystko jest przesterowane - jestem załamany - co się stało z ta kasetą? :-(

Czy idzie jakoś odzyskać równa dynamikę utworów chociaż?Teraz nie idzie tego słuchać...:-(

Druga sprawa - pytanie - czy namagnesowana głowica rozmagnesowuje po części taśmę która się po niej przesuwa?

Trzecie pytanko :-) - filozoficzne - czy taśma w kasecie w magnetofonie z dwoma wałkami przesuwu jest bardziej rozciągana niż w magnetofonie z jednym wałkiem?

Będę wdzięczny za informacje :-)

Słuchajcie, mam znowu problem z moim K990ES - przestał poprawnie kalibrować taśmy i dodatkowo playback level nie trzyma balansu..... Sprawdziłem więc jak się mają potencjometry nastawne od ustawiania poziomu odtwarzania i podczas ustawiania woltomierz szaleje....

Znalazłem jakie potencjometry potrzebuję, ale nie bardzo wiem, czy to te:

Na pierwszym zdjęciu wpis w instrukcji serwisowej...

A to te które znalazłem, nie wiem, czy 220 na końcu to ma być 220k, pewnie nie....

Ukryta Zawartość

post-15740-100000397 1267826496_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

neomammut, 5 Mar 2010, 23:01

...

>

>Znalazłem jakie potencjometry potrzebuję, ale nie bardzo wiem, czy to te:

>Na pierwszym zdjęciu wpis w instrukcji serwisowej...

>

>A to te które znalazłem, nie wiem, czy 220 na końcu to ma być 220k, pewnie nie....

>http://eltronix.pl/products/3556

Schemat magnetofonu podaje: RV101 220 = RV101 220 omów.

GM

musiko, 5 Mar 2010, 23:00

>Witam,

>

>co się stało z ta kasetą? :-(

>Czy idzie jakoś odzyskać równa dynamikę utworów chociaż?Teraz nie idzie tego słuchać...:-(

Nie bardzo. Przesterowania nie naprawisz, a te zaniki - może taśma została jakoś namagnesowana w czasie przechowywania? Choć takie regularne zanikanie dźwięku może też świadczyć o złym prowadzeniu taśmy - może rolka dociskowa spycha taśmę w bok z głowic? Sprawdź w innym magnetofonie!

>Druga sprawa - pytanie - czy namagnesowana głowica rozmagnesowuje po części taśmę która się po niej

>przesuwa?

>

Tak - między innymi dlatego warto rozmagnesowywać tor przesuwu, i to cały - także wałki napędowe, nie tylko głowice.

>Trzecie pytanko :-) - filozoficzne - czy taśma w kasecie w magnetofonie z dwoma wałkami przesuwu

>jest bardziej rozciągana niż w magnetofonie z jednym wałkiem?

>

Chyba niekoniecznie. W magnetofonie jednowałkowym za napięcie taśmy odpowiada w zasadzie hamulec szpulki podającej, i siły tutaj zmieniają się wraz z ilością taśmy na szpulce. Natomiast w mechanizmie dwuwałkowym średnice wałków i ich prędkości obrotowe są dobrane tak, by wałek podający podawał odrobinę mniej taśmy, i mechanizm utrzymuje stałe naprężenie taśmy, ale na pewno nie takie, by taśmę rozciągnąć! Poza tym siła docisku lewej rolki jest niewielka (ok. 150G) w porównaniu z typową siłą docisku prawej rolki (ok. 350G), więc nie sądzę, by siły te mogły odkształcić taśmę.

>Będę wdzięczny za informacje :-)

G.Mark, jesteś jak zwykle niezastąpiony! Dziękuję po raz kolejny!!!

Miłego dnia wszystkim!!!

• Pokaż nowe odpowiedzi