Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość V-savage

(Konto usunięte)

paul_67, 27 Mar 2010, 11:54

Zdejmij stary pasek, o ile nie jest to kleista maz.

Przetnij go i wytnij z 2cm potem sklej np kropelka, nastepnie zaloz na swoje miejsce i sprawdz czy pasuje, mozesz to zrobic kilkakrotnie az dopasujesz pasek wtedy bedziesz znal jego parametry. To nie musi byc bardzo dokladnie.

Czy opisany wyżej problem może być spowodowany źle nastawionym prądem podkładu? jak włożę taśmę typ IV to sygnał jest o 5dB silniejszy.... Dzisiaj zauważyłem też, przez przypadek, że jak uderzę w rezystor nastawny od poziomu nagrania to sygnał skacze do poziomu 0dB, chyba jednak pr`ki, tylko jakie?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu jest sporo, do wyboru do koloru:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ostatnio coś mnie ręce świerzbią w wyniku czego zakupiłem takie sobie coś - Technics M270X. W tej barwie występuje ponoć dość rzadko. A zatem ciekawostka z kolekcjonerskiego punktu widzenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-2066 po pierwszych odsłuchach na kolumnach i po nagrywaniu. Odtwarza świetnie. Wysokie bardzo "czytelne", choć bez tej przestrzeni, co w TA-2570. Niskie wyraźnie mocniejsze, niż w 2570. Za to nagrywanie na razie mnie rozczarowało. Poziom odczytu niższy o ok. 2 dB, niż poziom zapisu i to równo na obu kanałach. Nie wiem, czy ktoś próbował coś regulować, czy to wina namagnesowanej głowicy. Chociaż namagnesowanie nie powinno aż tak bardzo wpływać na poziom zapisu, bardziej na zapis tonów wysokich, tym bardzie, że głowice wizualnie są właściwie w stanie idealnym. Accubias działa przyzwoicie, choć przyznam, że czasem trzeba pokusić się o ręczne skorygowanie jego nastawów. Dolby działa nieźle na obcych taśmach, ale nie na wszystkich i co dziwne, lepiej wychodzi mu odczyt Dolby C np. z Aiwy AD-F660, niż z TA-2570, choć skos głowicy ustawiłem właśnie pod ten drugi deck. Na chwilę obecną: odczyt na poziomie CT-757, Dolby lepsze od CT-757, ale gorsze od 2570, a co do ogólnej oceny, to TA-2570 nadal jest moim najlepszym deck'iem. Muszę się teraz przyjrzeć ustawieniom 2066 i rozmagnesować głowicę (chwilowo nie mam pod ręką lutownicy transformatorowej). Wtedy ponownie go sprawdzę.

Aby dostać się do paska należy najpierw odkręcić płytkę z elektroniką.Po wykręceniu śrubek ją mocujących płytka ani drgnie...

Ukryta Zawartość

post-19291-100008599 1269707120_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość V-savage

(Konto usunięte)

paul_67, 27 Mar 2010, 17:39

Paul bo do plytki sa pewnie przylutowane potencjometry, a te z kolei sa przykrecone do przedniej scianki. Troche nieciekawie wyjmowac elektronike sprobuj jakos inaczej sie za to zabrac.

Moze wyjmij mechanizm jak Ci sie uda.Powodzenia;)

Naiwny myślałem,że na tych trzech się skończy...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie ta długość musi nadrobić "zakrzywienie". Odpowiedni wkrętak kładziesz na płaszczyźnie dolnej pokrywy deck'a (miejsca jest sporo) i dociskając z wyczuciem, odkręcasz śrubkę bez uszkodzenia łba. Tak to przynajmniej widzę, patrząc na Twoje zdjęcia. ;)

Witajcie może trochę nie na temat ale wiem że zawsze można liczyć na waszą pomoc.

mam ogromną prośbe czy ktoś zwas mógłby mi pomóc.Chodzi mi mianowicie o napięcie z sieci, dostałem DVD SONY ale jest problem dvd pracuje na napięcie 120V.Czy ktoś wie czy można to przerobić.Pozdrawiam

ke_raj - jak masz zbędny śrubokręt to go w imadełku lekko zegnij w połowie - przyda się w przyszłości nie raz :-), druga możliwość - zdjęcie panela przedniego i później mechanizmu - taka jest chyba kolejność "wydostania mechanizmu".

manius59 - na moje oko to może być skomplikowane, szczególnie ze to dvd i ma zasilanie zapewne impulsowe, wg. mnie tylko zakup transformatora - przejściówki 240/120V (są takie do kupienia raz po raz np.alledrogo)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

manius59, 28 Mar 2010, 11:05

>Witajcie może trochę nie na temat ale wiem że zawsze można liczyć na waszą pomoc.

>mam ogromną prośbe czy ktoś zwas mógłby mi pomóc.Chodzi mi mianowicie o napięcie z sieci, dostałem

>DVD SONY ale jest problem dvd pracuje na napięcie 120V.Czy ktoś wie czy można to

>przerobić.Pozdrawiam

Może nie trzeba przerabiać? Może trzeba podać model urządzenia, albo popatrzeć na tabliczkę znamionową? W niektórych modelach DVD pracują zasilacze przetwornicowe, a te mogą być zasilane szerokim zakresem napięć sieciowych. Można zastosować zewnętrzny transformator obniżający napięcie.

GM

Gość V-savage

(Konto usunięte)

>manius59, 28 Mar 2010, 11:05

Tak jak G.Mark mowi, w dvd siedza z reguly przetwornice impulsowe. Zasilanie od 90-240VAC.

No ale mozesz miec jakis nietypowy model, sprawdz tabliczke z tylu albo zajrzy do instrukcji.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

manius59, 28 Mar 2010, 12:22

>G.Mark, 28 Mar 2010, 12:17

>

>Dzięki mam rozumieć że transformator musi być osobno tak

Jeśli odtwarzacz jest istotnie przystosowany tylko do napięcia 120V/60Hz i nie chcesz ingerować w jego wnętrze, to transformator powinien być na zewnątrz. Ponieważ jest to odtwarzacz DVD, który podłącza się do TV, nie polecam stosowania autotransformatora czyli transformatora z sekcjonowanym uzwojeniem pierwotnym i podłączanie odtwarzacza do jego uzwojenia pierwotnego. Musisz zdobyć transformator z uzwojeniem wtórnym 120V, aby zapewnić separację galwaniczną pomiędzy siecią energetyczną i resztą układu odtwarzacza.

GM

>>G.Mark, 28 Mar 2010, 12:17

Ale jest to technicznie możiwe zamontowanie w środku transformatora? a czy można gdzieś kupić taki transformator.Jeszcze raz dzięki za wyczerpującą informacje.Pozdrawiam

A Eumig sprzedał się całkiem niedrogo, jak za taki model. Szkoda, że przegapiłem zakończenie aukcji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi