Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam cię Marillo ! Cieszę się, że zdecydowałeś się do nas dołączyć. Ale też dziwię, że chce ci się czytać tyle tysięcy wpisów. Ja wiem że jest tu spora encyklopedia wiedzy o magnetofonach. Ale głupot i kłótni też nie brakuje :-)) Myślę, że zrobiłeś błąd zanosząc tego decka do serwisu. Za 300zł miał byś inny, nawet lepszy magnetofon. No, ale stało się ! Takiego modelu to raczej nikt z "naszych" nie posiada na części. Napisz konkretnie co się dzieje z tym magnetofonem, a koledzy postarają się pomóc. No i pomyśl już o takich rzeczach jak miernik i lutownica :-))

Ale miło "klub magnetofonowców" ciągle się powiększa. To cieszy :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Pytanie nie na temat:

Wiecie może jaki to może być scalak w tym zasilaczu do drukarki HP. Zasilacz ma symbol 0950-4397.

Stopił się całkowicie i nie można odczytać jego symbolu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Kasjel, 6 Maj 2010, 21:08

>Pytanie nie na temat:

>Wiecie może jaki to może być scalak w tym zasilaczu do drukarki HP. Zasilacz ma symbol 0950-4397.

>Stopił się całkowicie i nie można odczytać jego symbolu.

UC3842T

GM

Dziękuję za tak ciepłe przyjęcie i dziękuję za linka. Lutownicę mam a miernik dopiero zamierzam kupic. Moje cacko rozbiorę w tą sobotę i zobaczę co się tam wyprawia.Napisałem przez pomyłkę że jestem już przy stronie 440stej na forum ale tu się pomyliłem i jestem dopiero przy 340stej stronie tak że jeszcze troszkę czytania mnie czeka. Na elektronice nie znam się ,ale zawsze jakiejs wiedzy można liznąc a zwłaszcza jak się ma opiekowac swoim wymarzonym deckiem.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za ciepłe przyjęcie.

Pozdrawiam Mariusz

Już kupiłem nowy za 42zł razem z kablem zasilającym. Z starym się może jeszcze pobawię, gdy przy okazji dostanę w sklepie to co trzeba. Sorry za takie posty nie na temat.

witajcie.

po przerwie mysle ze juz na dobre powróce spowrotem :)

Mam pytanie poszukuje schematu do Kenwood-a Kx-9010 czy ktos moze posiada?

pozdrawiam serdecznie Wojtas

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Marillo, 6 Maj 2010, 21:48

A co to znaczy, że magnetofon, po regulacji toru, popracował tydzień i "PADŁ"? Jakie dokładnie są objawy tego "padnięcia"?

A jeśli chodzi o RS-B965, kilkakrotnie czytałem niestety niezbyt pochlebne opinie o jego mechanizmie, który podobno na "wrodzoną" tendencję do rozregulowywania się, i podobno nawet nowe magnetofony w ciągu rocznej gwarancji potrafiły kilka razy wylądować w serwisie na regulacji toru przesuwu taśmy.

Witaj MaciejLK

Manetofon pochodził po regulacji tydzien czasu i podczas odtwarzania nastąpił samoczynny stop i słychac że silnik pracuje ale żadne funkcje nie dają się uruchomic ,dlatego chciałbym kupic decka takiego samego od jakiegos zaufanego forumowicza który wie jak się obchodzic z troską o sprzęt , a dlaczego takiego samego? ponieważ mam sentyment do tego modelu z dzieciństwa jeszcze ;). Z czasem przybędzie mi pewnie jeszcze niejeden deck , ale to póżniej.

Pozdrawiam Marillo

Marillo, 7 Maj 2010, 00:17

Jeśli wzięli trzy stówy za naprawę, to pewnie też dali Ci jakąś gwarancję na wykonaną naprawę, prawda? Może warto zatargać do nich magnetofon z powrotem i niech poprawią co źle zrobili?

Nigdy nie rozbierałem tego mechanizmu i nawet nie jestem w stanie przypuścić co się mogło stać.

Im więcej reklamacji w serwisie, tym gorszy będzie stan tego decka ! Skończy się tak, jak z 990-tką od "neomammuta". I co ? Pójdzie i będzie się z nimi sądzić o zwrot trzystu złotych ?

Dziękuję wszystkim za cenne rady, mam nad czym pomyśleć ;)

Kolejny raz spotykam się z informacją, że jak iść w magnetofony to szpulowe. Nie da sie ukryć, że ich wygląd wyprzedza kasetowce, pomijając fakt, że jedne i drugie (gramofony też!) to najczęściej nie tylko dobre klocki ale i meble, zdobiące nasze pomieszczenia. Ale samo użytkowanie kaseciaków jest jednak wygodniejsze i tańsze ;)

Dziękuję jeszcze raz za cenne rady, muszę poeksperymentować w tym temacie ;]

pozdrawiam

Panowie, czy to są kasety z lat 90-tych ?. A czy są współczesne ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marillo,

Powitać kolejnego pasjonata wkręconego na małe szpulki. :) Coś wiem na temat czytania całego wątku. Najgorzej jak się zacznie czytać go od początku, wówczas nie ma odwrotu. To wciąga. Ja, gdy zacząłem czytać, to lektura mnie wciągnęła na tyle, że tak intensywnie czytałem (całymi długimi godzinami) aż mi krew z nosa poszła. :)

Co do zakupu RS-B965. Eee, a kto tu miałby Cię bić. Każdy słucha tego co lubi i spełnia marzenia takie jakie ma. Jeden lubi to, drugi tamto i nie ma co się wstydzić. :) Ja też jestem miłośnikiem tej marki (choć nieco starszych serii) i nigdy się z tym nie kryłem.

W kwestii natomiast samego zakupu z drugiej ręki, tak czasem jest. Podejmujemy ryzyko. Raz się uda, raz nie. Akurat zdarzyło się, że miałeś pecha. Ale zrażać się nie ma co. RS-B965 miał niestety dość często problemy z prowadzeniem taśmy, co jak Maciek słusznie zauważył, potrafił nawet od nowości trafiać kilkukrotnie na regulacje do serwisów. Obecnie serwisów jednak faktycznie lepiej chyba unikać. Sam nie jestem ich zwolennikiem, bowiem raczej więcej szkody potrafią przynieść niż pożytku. Spróbuj znaleźć w Krakowie jakiegoś speca, który zna się na magetofonach. Kilku takich jeszcze się znajdzie, tylko niekiedy trzeba się naszukać.

Jaki kolejny zakup będzie po 965? :)

witam,

jako, że temat decka DENON DR-M800 był często poruszany a zdjęć o ile pamiętam nie było wklejam kilka ujęć wnętrza...

Ukryta Zawartość

post-23151-100005086 1273229333_thumb.jpg

post-23151-100005087 1273229333_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

miałem już dwa decki tego typu i najważniejszą usterką mechaniczną w tym decku jest często łamiąca się plastikowa tulejka od otwierania kieszeni (miałem ją w obu przypadkach). usterka jest łatwa do naprawy.

foto 1> usterka (trochę niezdarnie naprawiona przez poprzedniego właściciela ale spełnia zadanie)

foto 2> ta sama tulejka w stanie nienaruszonym z drugiej strony kieszeni

Ukryta Zawartość

post-23151-100005083 1273229555_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

markę DENON bardzo cenię ze względu na to, że zawsze robiła i w zasadzie robi sprzęt na przyzwoitym/wysokim poziomie. mam wzmacniacz tej marki z 1985 i służy bez ingerencji nie mając usterek.

miałem wiele magnetofonów ale DR-M przypadł mi do gustu wyglądem i jakością wykonania.

ma też jedną zaletę, że pomimo jedynie manualnej regulacji prądu podkładu kalibruje całkiem nieżle i japońskie i europejskie kasety. miałem np. technicsy i miały one problem z kalibracją kaset niemieckich. na tym decku nie ma z tym problemu.

pozdrawiam,

wojtek

p.s. mam maual do tego decka gdyby ktoś był zainteresowany

Marillo, 7 Maj 2010, 00:17

Także witam nowego pasjonata :) To hobby wciąga jak mało które, więc zrób sobie trochę miejsca na nowe nabytki :)

Jeśli chodzi o tego Technicsa, to pooglądałem sobie jego schemat, i muszę powiedzieć, że jest dość wyrafinowany i elegancki. To musi grać dobrze. Ale obawiam się tego mechanizmu - skoro pisze się o nim, że jest awaryjny, to różnie może być z trwałością. Ale to nic. Kupisz sobie przecież jeszcze wiele, wiele decków ;)

Czołem,

Dosyć "pilnie" potrzebuję fajnego i sprawnego magnetofoniska do 200 zł - na allegro pustki (tzn. same rarytasy i białe kruki, hehe :)), to może tutaj ma ktoś coś ciekawego do zaoferowania?

SzymonCB, 7 Maj 2010, 14:09

Chyba żartujesz - za 200 PLN znajdziesz na allegro przynajmniej kilkadziesiąt magnetofonów, reklamowanych jako sprawne i zadbane, wiele z nich w opcji Kup Teraz. Może napisz dokładniej, czego szukasz, co znaczy "fajny i sprawny"?

Szukam czegoś pokroju tutaj kiedyś polecanych: Pioneera 737 mkII, Denona DRM-800, Kenwooda 7030. Niestety te oferowane na allegro albo mają jakieś mankamenty, albo cena jest zbyt wysoka. Co sądzicie np. o Denonie DRM-700?

Denona DRM-700 posiadam, całkowicie sprawnego. W tej chwili nie używam, inne decki są podpięte pod wzmaka. Całkiem dobry magnetofon o dobrym brzmieniu i w miarę cichej mechanice. Oczywiście to raczej średnia klasa ale swoim brzmieniem może cieszyć ucho.

Wojtek

Wojtek

• Pokaż nowe odpowiedzi