Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Pokręciłem, teraz jest dobrze. Pełny dźwięk, po odciągnięciu lewej rolki nic się nie zmienia, czyli ona już nic nie psuje. Mam nadzieję, że to już tak na dłużej...

W.

Wojtek

No to dobrze, że się udało :) Teraz tylko złożyć i słuchać :D

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Znalazłem jakieś strony katalogujące walkman-y.

Rany Julek, czego tam nie ma, są nawet "kasety" które są w istocie radiem i włożone w kieszeń przekazują do głowicy sygnał, albo np. walkman panasonica który jest dwu-kieszeniowy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Filwoj- właśnie o to mi chodziło. Jeżeli ktoś pisze o ustawianiu wysokości głowicy czy dźwigni z rolką przesuwu taśmy, to zawsze chodzi o zmianę położenia w płaszczyźnie poziomej a nie pionowej.

Kasjel,

Piszę do Kasiela, bo jest mi znane ,że kocha starocie. Oczywiście zwracam sie do wszystkich kolegów.

Zarażony chorobą ratowania staroci, popełniłem kilka następnych taśmociągów skaznych na niebyt, lub kupno przez chandlarzy w celu naciągnięcia profanów na zakup złomu.

Z trójki zakupionych, dwa okazały się w pełni sprawne, a jeden bez pokręteł i z luźnym paskiem.

Są to:

1. Toshiba PC 2460

2. Technics 615

3. Universum System 2500

Do Kasjela: miałeś któryś z nich?

Do wszystkich: Z którego roku jest w/wym Technics?

vlado - niestety nie mam i nie miałem żadnego z nich. Ten Technics był podobno produkowany w latach 77 do 79. Ma taki sam system ładowania kasety jak model RS 673. Ogólnie jest to raczej niski model, choć pewnie bardzo ciężki.

Kasjel domyśliłem się i dzięki Tobie szybko znalazłem tą właściwą śrubkę. Kolejny sukces i jak zwykle bardzo mi pomogliście. Dziękuję wszystkim !

Słucham teraz soundtracku "Grand Torino" z kasety odtwarzanej na Mitsubihi M-T7100 a nagranej już na Onkyo TA-2570. Jest dobrze !

W.

Wojtek

No.....nie jest aż tak ciężki ten Technics.

Ukryta Zawartość

Filwoj - cieszę się, że już jest wszystko OK. Gdy komuś z naszych uda się kupić tanio dobrego decka, a potem go naprawić...to cieszę się również i ja. To w ogóle jest takie optymistyczne. I poprawia humor, szczególnie w takie paskudne dni jak ten dziesiejszy :-((

Ukryta Zawartość

Ale nie ma róży bez kolców... Po złożeniu sygnał na wyjściu i w gnieździe słuchawkowym jest prawie zerowy, ledwie coś słychać. Wskaźniki chodzą prawidłowo. Żadnych kabli nie rozłączałem, żadnych uszkodzeń nie widać. Już nie wiem gdzie szukać.

W.

Wojtek

Kasjel, 14 Maj

Dięki za link. Pewnie że nie jest ciężki. Ciężki i o połowę głębszy jest Universum. To mój pierwszy technics. Nie, nie mam uprzedzeń do firmy. Pierwsze kino domowe miałem Technics,a, a do dzisiaj używam CD SL-PS50 i trudno go zastąpić, a mam jeszce dwa inne. Cała gratka z tym Technicsem polega na tym, że jest w stanie dziewiczym. Zdiąłem pokrywę i szok. Wczoraj zrobiony? Oczywiście smar tak zastygł, że klawisze zaskakują po kilku powtórzeniach. Ludzie on ma paski w idealnym stanie??? Przewija nagrywa i odtwarza. Dźwięk jest pełny i równy. Oczywiście poszedł kontakt na przełącznik zapis/odczyt i smar na potencjometry. Nawet żarówki wsztstkie świecą. Popatrz Kasjelku chyba do mnie też uśmiechnęło się szczęście.

Pozdrawiam Vlado.

vlado- powiedział bym, że to standard jeśli chodzi o Technicsa z tego okresu. Czyli po trzydziestu latach paski jak nowe, głowice jak nowe ! Tylko smarować, pryskać kontaktami i heja !

>>vlado

Z moim RS-M88 też ta sama sprawa, prócz zmiany azymutu nic nie musiałem przy nim robić, tak jak u Ciebie, wszystko nowe! :) U mnie dodatkowo wszystkie potencjometry i przyciski także w stanie gabinetowym :D

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Muszę się Wam do czegoś przyznać. Mimo wieku i sporej praktyki, z pewną dozą nieśmiałości wsuwałem dłoń w tak głęboką jamę Technicsa. No tę na kasetę.

Kasjel Aiwę ch.. strzelił. Wygląda mi ,że ilder się roz.. Ciągnie do 1/3 kasety i ma dosyć.

Twoja jeszcze żyje? Miałeś rację , gra ładnie na wszystkich kasetach, ale to kupa plastiku i fuszerki.

Pachnie mi tu erotyzmem :)

Kurcze, chyba źle zrobiłeś.

Rolka po odciśnięciu i po dociśnięciu nie może zmieniać położenia wysokości taśmy, (nie może ingerować w wysokość prowadzenia taśmy). Wiem,że teraz jest dobrze, ale tylko zkorygowałeś błąd wałka, jeśli jego stan będzie się pogarszał, będziesz korygował dalej). Natomiast jeśli w końcu końców włożysz nowy wałek, będziesz szukał poprawnego ustawienia, którey właśnie zgubiłeś. Może się mylę, ale jak ruszyłeś lak - plombę, to nie będzie już dobrze.

No ale działa, to dobrze. Trzeba Ci kasety z lusterkiem, odciśnięcie, dociśnięcie lewego wałka nie zmienia wysokości położenia taśmy.

Pozdrowienia dla wszystkich, levinson.

vlado- w tych Aiwach paski niestety nie wytrzymują trzydziestu lat, jak w Technicsach RS 673,676,615 itd. Tak więc wymień je zamiast psioczyć na idler. Chociaż jeśli jest z kółkiem ciernym, to obejrzyj wszystko. To jeżeli zatrzymuje ci się tylko prawa szpulka podczas odtwarzania..

vlado - pisałem już, że jeśli zatrzymuje się tylko prawa szpulka nawijająca a wałki się kręcą....to trzeba obejrzeć ten idler tzn wyczyścić, zmatowić. Ale jeżeli cały mechanizm zwalnia, to na 100% paski masz do wymiany. Są dwa i bardzo łatwo je wymienić.

levinson, liczę się z tym bo pewnie masz rację, ale jeżeli ten wałek wytrzyma jeszcze trochę to po ewentualnej wymianie 2 obroty śrubki z powrotem (liczyłem) i powinno być ok. Zresztą regulacja to najmniejsze zmartwienie, najgorzej gdy następuje zużycie mechaniczne elementów ze starości a nowych lub zamienników brak.

W.

Wojtek

Filwoj, jeśli na razie ma być dobrze, to daj na wejście sygnał 10 kHz. i tak reguluj śrubką, (którą ruszyłeś), żeby na odczycie uzyskać te 10 kHz.To zapis w trójgłowicówce jest bardziej wrażliwy na lewy wałek niz odczyt. Sorki za błędy, piszę szybko i czasem klawiatura przeskoczy.

Filwoj, oczywiście na wyjściu po tasmie, czyli tape na wyjściu, wtedy najlepszy uzyskany punkt bedzie najlepszy, oczywiście przy założeniu, że nic wcześniej nie ruszyłeś, (głowica-broń się przed tym i prawy wałek).

Z biegiem czasu, z wałków dociskowych robią się beczki, czyli wałek dociskowy (gumowy), zużywa się bardziej na powierzchni styków z rolką metalową (napęd), czyli symetrycznie na brzegach szerokości taśmy - czyli na zewnętrznych krawędziach. W związku z tym trzymanie taśmy w odpowiedniej wysokości toru przesuwu zaczyna być problemem, z tąd gniecenia, pływanie, czym cieńsza taśma tym gorzej. Uważma osobiście że papier ścierny 160, 180 będzie bardziej tutaj na miejscu niż kręcemie wysokością docisku. Jeżeli poprzez papier zetrzemy " środek beczki ", będzie to lepszym rozwiązaniem niż kręcenie regulacją wysokości. Docisk z mniejszą średnicą wałka gumowego powinien dać sobie radę, i wszystko wróci do normy, wtedy jest pewność, że wszystkie ustawienia pozostały w pozycjach fabrycznych. Jeśli się mylę to mnie poprawcie, najlepiej jest wymienić rolki na nowe, ale szukamy rozwiązania najlepszego z mozliwych.

Pozdrowienia, levinson.

• Pokaż nowe odpowiedzi