Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Sprawdziłem trzy różne karty katalogowe tego tranzystora i wszystkie pokazują taką kolejność wyprowadzeń, jaką podałem na rysunku w poprzedniej wypowiedzi. Mierzysz ten tranzystor jak tranzystor PNP, którym jest, czy jak NPN, którym nie jest?

GM

no to z innej gruchy. jak mogę sprawdzić tranzystor pnp przy pomocy standardowego miernika wychyłowego. może postępuję bezbożnie ale tego nie wiem choć i tak wyląduję w piekle. PZDR

Witam! Między bazą a emiterem masz trochę mniejszą rezystancję. Wskazówka wychyli Ci się trochę mocniej, jak pomiędzy bazą a kolektorem. Pozdrawiam adam2948.

Inaczej, jeśli PNP to do bazy przystawiasz "-", jeśli NPN to "+". Między bazą a kolektorem i między bazą a emiterem ma być połączenie. Jeśli połączenie istnieje między kolektorem a emiterem to tran do wymiany. Przynajmniej u mnie się to sprawdza.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

elektrospiro, 1 Cze 2010, 21:06

>no to z innej gruchy. jak mogę sprawdzić tranzystor pnp przy pomocy standardowego miernika

>wychyłowego. może postępuję bezbożnie ale tego nie wiem choć i tak wyląduję w piekle. PZDR

Polecam http://www.eres.alpha.pl/elektronika/readarticle.php?article_id=16

GM

---adam2948, 1 Cze 2010, 21:17

>Witam! Między bazą a emiterem masz trochę mniejszą rezystancję. Wskazówka wychyli Ci się trochę

>mocniej, jak pomiędzy bazą a kolektorem. Pozdrawiam adam2948.

---dzięki zaraz bedę mierzył

---neomammut

Inaczej, jeśli PNP to do bazy przystawiasz "-", jeśli NPN to "+". Między bazą a kolektorem i między bazą a emiterem ma być połączenie. Jeśli połączenie istnieje między kolektorem a emiterem to tran do wymiany. Przynajmniej u mnie się to sprawdza.

---cały czas to robię i baza wypada na środkową nogę za przeproszeniem.

---GM

teorię już też przeleciałem ale baza ciągle sterczy na środku.

PZDR. dzięki panowie a teraz rzucam się na swój chlewik i ponownie zastosuję się do waszych wskazówek. jak coś wskóram dam znać.

>>Elektrospiro

A masz miernik cyfrowy? Jak tak to zrób test diod.... Z drugiej strony wychodzi na to, że to kompletnie inny tran..., ale skoro G.Mark sprawdził i wyprowadzenia zawsze są zaznaczone tak samo, no to chyba coś jest z tym tranem nie halo....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

musiko, 1 Cze 2010, 12:53

>No i zonk, na razie mam pauzę w naprawie - okazało się że główne kółko ma uszkodzone 3 zęby od

>spodu,

>nie nadaje się to do montażu :-(Czyli już trzecia zębatka uszkodzona - co oni z tym sprzętem

>robili?

>Pewnie kasetę na wcisk wkładali czy co :-(

>Dziękuję Wam za dotychczasową pomoc - bez Was nic bym tu nie poradził - odezwę się jak zdobędę nowa

>zębatkę.

Zębatkę spróbuj dostać w north.pl wpisując w ich wyszukiwarkę part number elementu. do tego potrzebna bedzie serwisówka z rysunkiem mechaniki. W ostateczności autoryzowany serwis Sony. POZDRAWIAM:)

neomammut, 1 Cze 2010, 16:50

>Ja w końcu w swoim SLV-835 wymieniłem kondy w zasilaczu, oj znaczna poprawa :) Kanały się wyrównały

>podczas odtwarzania, nagrywa też równo, a nic nie ustawiałem, sprawdziłem napięcia i dalej już

>poszło. Oj pięknie gra! Wyświetlacz jednak już się wypala, czy jest jakaś metoda na regenerację

>takiego wypalonego już po części wyświetlacza?

Wyświetlacze VFD nie podlegają regeneracji. Możesz posprawdzać napięcia anodowe i żarzenia tego wyświetlacza. POZDRAWIAM:)

RAF - kółko może znajdę w sklepie gdzie kupiłem poprzednie(zidentyfikowałem "na oko" :-) , tylko strasznie liczą sobie przesyłkę - 16zł..Ale kuknę do north może będzie taniej, pozdrawiam również.

Raf, ale chodzi o zwiększenie napięć, dobrze zrozumiałem?

neomammut, 2 Cze 2010, 00:25

Na wyświetlaczach fluorescencyjnych często przykleja się czerwoną folię, by zmienić ich barwę z zielonej na bardziej białą. Odklejenie tej folii przywraca stylowy, zielonkawy kolor wyświetlaczowi i czyni go choć trochę jaśniejszym. Wiem, że to tylko półśrodek, ale zawsze coś...

neomammut, 2 Cze 2010, 00:25

>Raf, ale chodzi o zwiększenie napięć, dobrze zrozumiałem?

Chodzi o sprawdzenie napięć z serwisówką, czy przypadkiem nie ma za niskich. POZDRAWIAM:)

Aha, rozumiem :) Jeszcze właśnie nie sprawdziłem, jutro chcę to zrobić.

Mam jeszcze pytanie do Was. Co robicie ze zużytymi częściami elektronicznymi? Bo przecież tak po prostu do śmietnika ich nie mogę wyrzucić. Tak sobie myślę, że pewnie trzeba je oddać tam, gdzie oddaje się sprzęt tego typu do utylizacji?

Pytanie (chyba) do wszystkich:

Onkyo TA-2800, regulacja predkosci, wg servisowki jest na silniku. Silnik w moim ma dwa otwory, jeden prawie w srodku drugi nieco z boku. Jesli ktos juz to robil to prosze o proste "ABC" dzieki.

P.S. wiem ze potrzebna jest tasma z sygnalem 3kHz, ktora mam.

Dzieki.

Regulacja jest w tym otworze z boku. Musisz mieć zaizolowany śrubokręcik. A i tak gdy go włożysz w otwór, to silnik może zacząć wariować. Dlatego ciężko ustawia się w tym decku prędkość przesuwu taśmy. Bo musisz najpierw wyciągnąć śrubokręcik, żeby obroty się ustabilizowały. Ale może Ty nie będziesz miał takich problemów. I śrubokręcik musi być naprawdę mały !

Witam serdecznie

,otóż mam problem z magnetofonem nazwa SONY TC-K390 nie będę

nic

grzebał przy nim by nie naruszyć a działał sprawnie od 10 lat,

jeśli

chodzi o magnetofon to od 2 tygodni podczas przesuwu taśmy dziwny pisk

dostawał się z mechanizmu kasetowego. Przy kolejnym wlaczaniu i do tej

chwili dziwnie burczy z 5 sekund przy wlaczaniu power, nast przy

wlaczaniu kasety dzwiek jest znieksztalcony do tego stopnia ze

przyspiesza jakby dwa razy i zwalnia w trakcie przesuwu wiec nie

wiem co sie stalo . Postaralem sie najlepiej opisac problem i dodac ze

gorzej wyjmuje sie teraz kasete z kieszeni to tak jakby cos w srodku

lekko blokowalo te kieszen. Będę wdzięczny za porady.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

DieselNitro81, 3 Cze 2010, 21:01

>Witam serdecznie

> ,otóż mam problem z magnetofonem nazwa SONY TC-K390 nie będę

>nic

>grzebał przy nim by nie naruszyć a działał sprawnie od 10 lat,

>jeśli

>chodzi o magnetofon to od 2 tygodni podczas przesuwu taśmy dziwny pisk

Wymienić silnik napędzający koło zamachowe i zaaplikować nowy pasek. Porządne czyszczenie i smarowanie kółka zębatego "programatora".

GM

Witam!

Przepraszam, że znowu off-topic, ale mam dość pilną sprawę, w sumie to problem. Robię właśnie przedwzmacniacz TA-E1000ESD, dopiero dzisiaj znalazłem czas. Chciałem obejrzeć raz jeszcze płytę cyfrową i tu natknąłem się na dziwną rzecz... W instrukcji serwisowej jest napisana procedura ustawienia zniekształceń w sekcji FRONT D/A. Niby wszystko cacy, ale na PCB w miejscach pr`ek jest pusto. Miejsca są zaślepione cyną. Nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie wzmianka o tym w serwisówce. Nie chce oczywiście niczego ustawiać, nurtuje mnie tylko dlaczego nie ma pr`ek w miejscach RV601 i RV651. Czy oznacza to, że te ustawienia były sprawdzane/korygowane tylko w serwisie? A może w tym systemie nie ma potrzeby tego robić a PCB została wykorzystywana w innym modelu (co się często zdarzało) i tam jak najbardziej trzeba było to ustawić?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam!

Przepraszam, że znowu off-topic, ale mam dość pilną sprawę, w sumie to problem. Robię właśnie przedwzmacniacz TA-E1000ESD, dopiero dzisiaj znalazłem czas. Chciałem obejrzeć raz jeszcze płytę cyfrową i tu natknąłem się na dziwną rzecz... W instrukcji serwisowej jest napisana procedura ustawienia zniekształceń w sekcji FRONT D/A. Niby wszystko cacy, ale na PCB w miejscach pr`ek jest pusto. Miejsca są zaślepione cyną. Nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie wzmianka o tym w serwisówce. Nie chce oczywiście niczego ustawiać, nurtuje mnie tylko dlaczego nie ma pr`ek w miejscach RV601 i RV651. Czy oznacza to, że te ustawienia były sprawdzane/korygowane tylko w serwisie? A może w tym systemie nie ma potrzeby tego robić a PCB została wykorzystywana w innym modelu (co się często zdarzało) i tam jak najbardziej trzeba było to ustawić?

PR-ki najwidoczniej nie są potrzebne w tym modelu. POZDRAWIAM:)

A-860 już buczy. dostałem kilkanaście rolek i część z nich dopasowałem. zdjęcia poniżej pokazują z czego i jak cud się dokonał. brzmi jak dla mnie bardzo dobrze, gra bardzo naturalnie i szczegułowo. wydaje mi się że jest lepszy od mojago dotychczasowego faworyta - nakamichi 1000II. nie próbowałem jeszcze nagrywać. odtwarzałem jedynie kasety wcześniej nagrane i to bez dolby. rozczarował mnie pozytywnie. dzisiaj będę z nim lubieżnie obcował by poznać jego sekretne miejsca i właściwości. a co do decka optonici i tranzystora to jednak najważniejsza jego noga (baza) jak u prawdziwego męszczyzny jest na środku. wlutowałem go w pląsie i z pończochą żeby się nie zwarły. PZDR

Ukryta Zawartość

post-21456-100001981 1275679332_thumb.jpg

post-21456-100001982 1275679332_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

elektrospiro, 4 Cze 2010, 21:22

Martwi mnie czy tą techniką (wiertło ręczne?) udało Ci się uzyskać dokładność wystarczającą by nierównomierność przesuwu była taka jak w oryginale. Napisz coś więcej.

>>RAF

Dziękuję za odpowiedź! Tak też podejrzewałem :)

>>Elektrospiro

No to w końcu roleczki są, teraz tylko kalibrować, nagrywać, słuchać, kalibrować, nagrywać, słuchać, kalibrować, nagrywać, słuchać :)

Naprawiłem swojego Preampa!!! W sekcji analogowej wymieniłem też już część kondensatorów. Więcej dołu, lepsza średnica i bardziej szczegółowa góra!

Pytanie do użytkowników magnetofonu Kenwood KX-4520, czy u Was też pokrętło od regulacji poziomu nagrania chodzi bardzo ciężko gdy założycie plastikową nakładkę?

Bry ;)

Jako że przez trzy weekendowe wieczory i dzisiejsze popołudnie po pracy nie było lepszego zajęcia czytałem sobie przy zimnym piwku wątek o magnetofonach. Oczywiście z uwagi na mój podeszły wiek ;) przypomniały mi się Pewexy, chodzenie , gapienie się, czytanie instrukcji. Niestety w tamtym okresie miałem tylko szufladę Diory :/ Pod wpływam lektury tematu i trochę piwka :) postanowiłem poszukać sobie Technisca z tamtego okresu - lata 80 - no i trafiłem na znanym portalu aukcyjnym na RS-B405 - w liceum obiekt westchnień i pożądania. Miał go mój kolega razem z odtwarzaczem cd, bywałem u niego często przegrywać płyty i lampić się na magiczne wskaźniki Technicsa. Tak wiec kilka kliknięć i około czwartku magnetofon w podobno idealnym stanie (ma nawet oryginalna nalepkę reklamową na kieszeni kasety) będzie u mnie :D Ciekawy jestem jak po tylu latach wypadnie odsłuch... jednak co by nie było wartość sentymentalna jest większa. Zrobiłem już miejsce na podstawach pod sprzęt, kupiłem kilka kaset z lat 80 zafoliowanych i nie nagranych nooo i połknąłem bakcyla ? Zobaczymy. Jest pewne, że nabrałem ochoty na posłuchanie kilku innych deków pokazanych w tym temacie - może kiedyś ;)

Pozdrawiam pozytywnie zakręconych.

Ukryta Zawartość

post-25373-100001800 1275928515_thumb.gif

post-25373-100001801 1275928515_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rafik_fafik - gratuluję zakupu !Na pewno będziesz zadowolony, jak głowice ma w dobrym stanie miło się zaskoczysz, a bakcyla już połknąłeś nawet nie wiesz ;-)

Pozostaje Ci tylko odpowiednio nagrać kasetki, pamiętaj aby wcześniej każdą nowo otwartą kasetę przed nagraniem raz przewinąć :-)

Tu masz dane:

Technics RS-B405

* Tonkopfbestückung:

Aufnahme / Wiedergabekopf aus Hartpermalloy

2-Spalt-Löschkopf aus Ferrit

* Motor:

Elektronisch geregelter Gleichstrommotor

* Leistungsbandbreite:

Metal 20Hz–18kHz

CrO2 20Hz–17kHz

Normal 20Hz–16kHz

* Dynamischer Bereich: