Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

seniortelefono, 13 Sie 2010, 17:29

>Kasjel, Ke_raj - wielkie dzięki. U mnie też tylko ta jedna na czerwono (już się bałem, że ktoś

>kręcił :-)

>

>Kasjel - czemu śrubokręcik ma być zaizolowany?

Bo obudowa silnika jest połączona z masą magnetofonu, a suwak potencjometru montażowego wewnątrz obudowy silnika, znajduje się na jakimś potencjale dodatnim. Zwarcie wkrętakiem suwaka potencjometru z obudową w najlepszym wypadku uniemożliwi regulację - silnik przyspieszy albo zwolni niezgodnie z nastawą potencjometru, a w najgorszym, nastąpi uszkodzenie stabilizatora obrotów.

GM

Kasjel, 13 Sie 2010, 16:34

>MaciejLK - widzę na zdjęciach że masz Nakamichi CR4 ! A pisałeś, że "nic wysokiego i ciekawego" nie

>posiadasz. Założę się, że jeszcze nie jeden "rodzynek" można by u Ciebie znaleźć :-))

Ten CR-4 jest trochę zużyty - ma wytarte przyciski, choć mechanicznie ciągle jest w bardzo dobrej kondycji. Ale wizualnie - już nie, niestety.

Ale dość ciekawe są magnetofony które stoją na nim: JVC DD-9, jednowałkowy trzygłowicowiec z Quartz DD i autokalibracją BEST i pierwszy JVC z Dolby C, na nim JVC KD-A66, najstarszy znany mi dwugłowicowiec z autokalibracją, a na nim, "przecięty" krawędzią zdjęcia, JVC KD-A7, dwugłowicowiec z fluorescencyjnym wyświetlaczem spektrum częstotliwości. Może nie są to magnetofony bardzo wartościowe (także w przeliczeniu na kasę), ale ciekawe ze względu na zastosowane rozwiązania techniczne. I, prawdę mówiąc, takie magnetofony mnie interesują. Nie gonię za jakimś "idealnym" dźwiękiem, natomiast lubię magnetofony z jakąś ciekawostką - które poza tym mogą być zupełnie zwyczajne.

ke_raj, 13 Sie 2010, 16:51

>seniortelefono - w moim też ta z prawej - lakier czerwony

A w moim TA-2570 ta śrubka najbardziej z prawej strony zabezpieczona jest lakierem zielonym przezroczystym. Pozostałe nie są zabezpieczone lakierem.

vlado - "Na Twoje życzenie te rozbierane zdjęcia RISING-Technicsa. Niegrzeczny chłopiec :-)"

Bardzo dziękuję za rozbierankę :-), mogę już żałować , że go nie kupiłem...:-)

Bardzo ładnie to wygląda, czy on cały jest w tych fioletowych/granatowych kondziach nichicona?

Musi ładnie grać...:-)

Też miałem ochotę na ten magnetofon "Rising". Od samego początku podejrzewałem, że musi mieć coś wspólnego z Technicsem. Teraz żałuję, bo wspaniale pasował by do moich srebrnych kloców "Vintage"....

MaciejLK - ładny "zestawik" ładny...:-)Trzymam Cię za słowo że jak już ułożysz wszystkie decki - będą kompletne fotki...:-)

A ta Yamaha KX-930 czym się różni od K-1020?Który z nich jest starszy?

musiko, 13 Sie 2010, 19:34

>MaciejLK - ładny "zestawik" ładny...:-)Trzymam Cię za słowo że jak już ułożysz wszystkie decki -

>będą kompletne fotki...:-)

Fajnie, że się komuś podoba! Rodzina itp. którzy widują to w naturze raczej pukają się w głowę...

Bardzo chciałbym wprowadzić w życie moje zamiary i móc zrobić obiecane fotki (jak to się mówi, "pochwalić się z czystym sumieniem"), ale to nie takie proste, bo wymaga wielkiego przemeblowania. Jest to w planach, "tylko" jeszcze trzeba to w końcu zrobić!

>A ta Yamaha KX-930 czym się różni od K-1020?Który z nich jest starszy?

Różni się na pewno wyglądem i wyposażeniem. K-1020 jest o parę lat starsza, i znam ją tylko z prospektów, a KX-930 - bardzo lubię. To fajny magnetofon! Lubię jego neutralne, spokojne brzmienie, i bardzo bogate a zarazem użyteczne wyposażenie: autokalibrację i ręczną regulację Bias, Play Trim, wskaźnik o bardzo szerokim zakresie, dokładny licznik czasowy z pamięcią, powtarzaniem, i możliwością liczenia czasu pozostałego do końca, itd., wyszukiwanie utworów, obsługę pilotem, itd. Jego własnym pilotem można nawet programować kolejność utworów do odtwarzania - niestety, pilota nie mam! :-( Parametry "na papierze" ma niezłe: S/N 61 dB, i 20-22k +/- 3dB na metalu. Bardzo ją lubię!

musiko, Kasiel nie żałujcie, dobrze trafił. Został u nas, nie u jakiegoś handlarzyny. Wiecie, że ja tylko te staruchy do 85r chołubię i podchodzę do tego jak Maciek. Nie szukam arcy dźwięku z kaseciaka, widzę w nich kunszt inżynierii i perfekcję wykonania. Często są też małymi dziełami sztuki projektantów.

Ten przechszczony Technics miał tylko zbyt luźne paski. Szczególnie napędu licznika. A jest to rozwiązane dwu etapowo. Z talerzyka pierwszy pasek napędza rolkę z magno-kontrolerem, a z tej rolki drugi pasek napędza przekładnię licznika. Teraz śmiga jak nowy. W bebechach szlachetnie alpsy, nichikony. Brzmi żywo, dokładnie, dobrze kontrolowany impuls basu. Nie ruszany tor odczytu. Odtwarza bezbłędnie kasety testowe. Nagrane na nim są odtwarzane przez moje dyżurne decki.

Kasiel spójrz na fotkę SABY umieszczoną wcześniej. Katalog SABA podaje pasmo 20-1700 na II. tak zamaszystego i tłustego basu z II jeszcze nie słyszałem z kaseciaka. Dla mnie to zbyt wiele, ale mój synalek gitarzysta rockowy jest zachwycony. Zwracam się do Ciebie bo wspominałeś, że lubisz sprzęt SABA.

Vlado

vlado, 13 Sie 2010, 10:08

>Na Twoje życzenie te rozbierane zdjęcia RISING-Technicsa. Niegrzeczny chłopiec :-)

Fajny ten Rising. Zewnętrznie przypomina Technicsy z końca lat 70-tych, zwłaszcza te przyciski napędu. Ale nie wygląda dokładnie jak żaden konkretny znany mi Technics.

vlado, 13 Sie 2010, 20:20

>musiko, Kasiel nie żałujcie, dobrze trafił. Został u nas, nie u jakiegoś handlarzyny. Wiecie, że ja

>tylko te staruchy do 85r chołubię i podchodzę do tego jak Maciek. Nie szukam arcy dźwięku z

>kaseciaka, widzę w nich kunszt inżynierii i perfekcję wykonania. Często są też małymi dziełami

>sztuki projektantów.

Ja akurat mam trochę inne preferencje "okresowe", bo np. lubię (niektóre) magnetofony z lat 91-94 (!), nie przepadam za II połową lat 80-tych (z paroma wyjątkami), lubię (w większości) magnetofony z lat 79-85, natomiast nie przepadam za starszymi (sorry, Kasjel!). I mam jakiś uraz - po prostu nie cierpię (!) magnetofonów z całkowicie mechanicznym sterowaniem, a ledwie toleruję te ze sterowaniem serwomechanicznym (Soft Touch).

>Kasiel spójrz na fotkę SABY umieszczoną wcześniej. Katalog SABA podaje pasmo 20-1700 na II. tak

>zamaszystego i tłustego basu z II jeszcze nie słyszałem z kaseciaka. Dla mnie to zbyt wiele, ale mój

>synalek gitarzysta rockowy jest zachwycony. Zwracam się do Ciebie bo wspominałeś, że lubisz sprzęt

>SABA.

>Vlado

Mam podstawy uważać, że te magnetofony Saby (a także np. BASFa) z przełomu lat 70-tych i 80-tych były produkowane przez JVC, albo z dużym wykorzystaniem elementów JVC, np. całych mechanizmów - choćby dlatego, że mają one głowice SA (Sen Alloy), co było nazwą zastrzeżoną JVC. Ale mechanizmy tych SAB i BASFów które widziałem na zdjęciach zdradzają ogromne podobieństwo do znanych mi mechanizmów JVC, podobne jest też rozwiązanie przełączników, itd. Co prawda JVC z owego okresu miały mechanizmy po prawej stronie, ale to akurat niewielki problem. Widziałem też rozebrane zdjęcia jednej Saby - i sposób konstrukcji całego wnętrza też jest typowy dla JVC.

MaciejLK - "Różni się na pewno wyglądem i wyposażeniem. K-1020 jest o parę lat starsza, i znam ją tylko z prospektów"

Chętnie zapoznałbym się z nimi , może w necie jakieś dane bardziej szczegółowe?

Tak się składa że mam taki magnetofon :-)

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Ciągle w tym wątku o Onkyo.

To i ja dorwałem kolejnego onkyo TA-2570 miałem szczęście bo deck jest w idealnym stanie technicznym trochę niedomagał, ale jest na nastawach fabrycznych.

Śrubka od skosu- zielony lakier.

Przed chwilą zakupiłem takie cóś.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

musiko, 13 Sie 2010, 22:30

Ty byś tylko rozebrane ogłądał, świntuszku :-)

A monitory Quadral też mam i bardzo je lubię.

Jak dotrze to obiecuję Ci pełną perwersję Hi hi.

Witam

Ja dzis kupiłem takie oto cudo (zdjęcie z aukcji). Jak dojdzie to zrobię jakies bliższe fotki i opiszę w jakim jest stanie , podobno ma byc stan orginalny jak ze sklepu i nienaprawiany.

Pozdrawiam Marillo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

potrzebne jest pomiedzy pre gramofonowe, albo wzmak z wbudowanym. buczec moze niepodlaczona masa.

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

Witam Szanownych Kolegów

Słucham sobie wczoraj muzyczki z mojego GX 6 a tu nagle po prostu zgasł.... zdjąłem obudowę i okazało się , że spalił się bezpiecznik. Dzisiaj kupiłem zapasowe ale niestety po wymianie znowu poszły (okazało się, że pali dwa) Gdzie szukać przyczyny i od czego zacząć?

V-savage - "Ma ktoś z Was pioneera ct-a7? Interesuje mnie zdjęcie toru przesuwu taśmy, albo całego mechanizmu."

Proszę bardzo :-)

Ukryta Zawartość

post-19017-100000044 1281795291_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi