Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ktoś mi wyjaśni fenomen tych kaset? Pamiętam że była afera i felieton w TV o jakiejś nielegalnej produkcji właśnie Permatonu. MaciejLK może Ty pamiętasz lepiej?

post-1457-094886600 1284375598_thumb.jpg

post-1457-042769800 1284375610_thumb.jpg

Ktoś mi wyjaśni fenomen tych kaset? Pamiętam że była afera i felieton w TV o jakiejś nielegalnej produkcji właśnie Permatonu. MaciejLK może Ty pamiętasz lepiej?

Nie, nie pamiętam żadnej "afery" z produkcją Permatonu, ale pamiętam, że w latach 80-tych można było przez jakiś czas kupić kasety Weltton, wyglądające identycznie jak Permaton. Może to o to chodziło?

Ma ktoś z Was głowicę "Alps" na sprzedarz ? Postanowiłem zamontować taką w "Benytone". Jeśli tak, to proszę o info na PW.

Kasjel, jeśli sklep również wchodzi w grę, to masz tutaj -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - koszt nie jest podany, ale gdy pytałem kilka miesięcy temu, to odpisali mi, że 30 zł. Zapewne więc będzie podobnie i teraz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Kasjel, jeśli sklep również wchodzi w grę, to masz tutaj - http://www.prochniewicz.pl/p/pl/g3/glowica+magnetofonowa+alps+oryginal.html - koszt nie jest podany, ale gdy pytałem kilka miesięcy temu, to odpisali mi, że 30 zł. Zapewne więc będzie podobnie i teraz.

Głowic ALPS sygnowanych oznaczeniem A668, a takie właśnie są oferowane w przytoczonym linku, osobiście nie polecam.

Mam obecnie cztery sztuki, z czego jedną wymontowaną z magnetofonu po "przebiegu" czterech taśm 90 min. I na czole tej głowicy widoczny już jest wyraźny uskok. Nie jestem do końca pewien czym to jest spowodowane, zbyt dużym naciągiem taśmy czy może trwałością samej głowicy, ale na głowicy o oznaczeniu B13S i takim samym przebiegu w tym samym magnetofonie, nie ma śladu zużycia.

GM

Edytowane przez G.Mark

Kupiłem Philipsa N2537,ponieważ jest przystosowany do zamocowaniu w racku.Przedni panel jak najbardziej odpowiada standardom 19", ale już reszta nie wejdzie bo ma 450mm.Szkoda...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez paul_67

Witajcie :)

Nie ma ktoś na zbyciu samochodowego kaseciaka Blaupunkt Granada SQR49 lub ewentualnie Blaupunkt Melbourne SQR39 ? Potrzebuje takiego albo w całości sprawnego, albo takiego w którym działa mechamizm magnetofonu, bardzo zależy mi na uratowaniu mojej Granady, a w niej niestety mechanizm magnetofonu jest tak rozwalony że już nic z niego nie będzie :(

Aha, potrzebuje również kompletny pinout od tego radia :) Włącznie z rozpiską pinów w 6 pinowym gniazdku DIN.

Edytowane przez Audi80B3Owner

Zrobiłem eksperyment i zabawiłem się w regenerację starej głowicy z eksportowej wersji "szuflady" pod nazwą "Bruns". Szlif wyszedł mi bardzo ładnie. Głowica wygląda jak nowa. Zdaję sobie jednak sprawę, że mogła zmienić się szerokość szczeliny. Pewnie nic z tego nie będzie, ale zobaczymy...

Zrobiłem eksperyment i zabawiłem się w regenerację starej głowicy z eksportowej wersji "szuflady" pod nazwą "Bruns". Szlif wyszedł mi bardzo ładnie. Głowica wygląda jak nowa. Zdaję sobie jednak sprawę, że mogła zmienić się szerokość szczeliny. Pewnie nic z tego nie będzie, ale zobaczymy...

Kasjel,

Pochwal się, jak to zrobiłeś. Jestem naprawdę szczerze ciekawy. Mam mocno startą głowicę w starym JVC, nie chcę jej wymieniać, bo zależy mi na oryginalności magnetofonu, ale też nie szkoda jej zepsuć, bo i tak odtwarza kanały nierówno, w dodatku niszczy taśmy. Może udałoby się ją wygładzić, wyrównać trochę.

Koledzy. Mam nakamichi BX-300E i po dluższym "postoju" nie chce przeijać taśm i wyłącza się po paru sekundach odtwarzania. Więc najpierw muszę powciskać "play" zeby się rozruszał a dopiero potem zaczyna jako tako przewijać i gra bez problemu. Po jakimś czasie - wszystko smiga jak nalezy. Gdzie tkwi przyczyna? Paski do wymiany? Jeżeli tak to które. Jeżeli ktoś mógłby mnie naprowadzić , byłbym wdzięczny - może jakąś fotkę "bebechów" ktoś mógłby podesłać z opisem co wymienić? Z góry dzięki - szkoda żeby Nak nie grał :(

Koledzy. Mam nakamichi BX-300E i po dluższym "postoju" nie chce przeijać taśm i wyłącza się po paru sekundach odtwarzania. Więc najpierw muszę powciskać "play" zeby się rozruszał a dopiero potem zaczyna jako tako przewijać i gra bez problemu. Po jakimś czasie - wszystko smiga jak nalezy. Gdzie tkwi przyczyna? Paski do wymiany? Jeżeli tak to które. Jeżeli ktoś mógłby mnie naprowadzić , byłbym wdzięczny - może jakąś fotkę "bebechów" ktoś mógłby podesłać z opisem co wymienić? Z góry dzięki - szkoda żeby Nak nie grał :(

Idler.Znaczy gumowy pierscien do wymiany.Mozna znalezc na ebay. Pozdr

Kasjel,

Pochwal się, jak to zrobiłeś. Jestem naprawdę szczerze ciekawy. Mam mocno startą głowicę w starym JVC, nie chcę jej wymieniać, bo zależy mi na oryginalności magnetofonu, ale też nie szkoda jej zepsuć, bo i tak odtwarza kanały nierówno, w dodatku niszczy taśmy. Może udałoby się ją wygładzić, wyrównać trochę.

Pochwalę się, jeśli rezultat będzie pozytywny. Kiedyś V Savage pisał, że takie numery nigdy się nie udają. Tak więc chyba i w moim przypadku tak będzie.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Pochwalę się, jeśli rezultat będzie pozytywny. Kiedyś V Savage pisał, że takie numery nigdy się nie udają. Tak więc chyba i w moim przypadku tak będzie.

Ja tak pisałem?? Hmm. No może, ale nie pamiętam. Sprostuję udaje się idealnie ja to robię ręcznie zajmuje mi to dużo czasu ale efekt jest ok.

Na szlifierce mi osobiście się nie udaje bo nie mam tak precyzyjnej szlifierki a poza tym za mocno ścierało się czoło.

Zeszlifowałem już kilka głowic z pozytywnym skutkiem! Na pewno nie zniszczyłem jej bardziej niż była bo nie szlifuje głębiej niż jest wytarta ścieram tylko te progi aby uzyskać gładkie czoło.

Żeby uzyskać prawidłowe prowadzenie taśmy i tyle.

1 taki szlif faktycznie nie udał mi się kompletnie i był przy użyciu szlifierki.

Oczywiście znajdą się przeciwnicy, bo jak to szerokość szczeliny się zwiększa etc. Więc podkreślam nie zniszczę głowicy bardziej niż jest bo nie szlifuje szczeliny jako takiej a głównie progi.

Ja jestem z tej metody zadowolony bo nie musiałem polować na same głowice i kanibalizować jakiegoś decka. Żadnych problemów z nagrywaniem i odtwarzaniem nie zaobserwowałem.

Oryginał to niestety nie jest i nie będzie po takim zabiegu, ale gorzej być nie może, lepsza zeszlifowana głowica niż niszcząca taśmy.

Witam :-)

Obiecana wielka premiera tajników tajemniczego decka Visonic 3604. :-)))

Wbrew swojej bardzo rozbudowanej sekcji zasilania, i reszty elektroniki i profesjonalnego napędu ;-)))

gra nadzwyczaj jasno, żywo i szczegółowo i szczerze powiem już nie żartując, że naprawdę gra bardzo dobrze!

Jedynie co trochę przeszkadza to szum i tu stosunek sygnału do szumu to zapewne 40dB ;-)),

ale byłem mile zszokowany dźwiękiem jaki zaprezentował po włączeniu,wspaniale buduje scenę (nie żartuję),

i chyba jest to wersja eksportowa jakiejś polskiej produkcji.

Oto zdjęcia, ten minimalizm, porządeczek i piękne diodki na panelu...czyż nie jest piękny? :-)

Pierwszy raz tez spotkałem się ze zdejmowaną tylna ścianka z dykty w magnetofonie. :-)

O widzę jak wspaniale dodały mi się zdjęcia do mojego postu :-(

Próbuję...

Ukryta Zawartość

post-19017-064984100 1284488107_thumb.jpg

post-19017-063926700 1284488116_thumb.jpg

post-19017-065842100 1284488130_thumb.jpg

post-19017-001292000 1284488139_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja tak pisałem?? Hmm. No może, ale nie pamiętam. Sprostuję udaje się idealnie ja to robię ręcznie zajmuje mi to dużo czasu ale efekt jest ok.

Na szlifierce mi osobiście się nie udaje bo nie mam tak precyzyjnej szlifierki a poza tym za mocno ścierało się czoło.

Zeszlifowałem już kilka głowic z pozytywnym skutkiem! Na pewno nie zniszczyłem jej bardziej niż była bo nie szlifuje głębiej niż jest wytarta ścieram tylko te progi aby uzyskać gładkie czoło.

Żeby uzyskać prawidłowe prowadzenie taśmy i tyle.

1 taki szlif faktycznie nie udał mi się kompletnie i był przy użyciu szlifierki.

Oczywiście znajdą się przeciwnicy, bo jak to szerokość szczeliny się zwiększa etc. Więc podkreślam nie zniszczę głowicy bardziej niż jest bo nie szlifuje szczeliny jako takiej a głównie progi.

Ja jestem z tej metody zadowolony bo nie musiałem polować na same głowice i kanibalizować jakiegoś decka. Żadnych problemów z nagrywaniem i odtwarzaniem nie zaobserwowałem.

Oryginał to niestety nie jest i nie będzie po takim zabiegu, ale gorzej być nie może, lepsza zeszlifowana głowica niż niszcząca taśmy.

No pisałeś, pisałeś....pamiętam, że jako jedyny ew. sposób na szlifowanie głowic miała być szlifiereczka do paznokci, czy coś w tym stylu. Ja dzisiaj zregenerowałem drugą głowicę, zapewne Alpsa. Ta była znacznie mniej zużyta, więc zacząłem od papieru ściernego gradacji 2000 naklejonego na płytkę plastikową. Potem tylko pasta polerska i wygląda super ! Wczoraj zacząłem od pilnika do paznokci (taki z posypką diamentową). Ponieważ rowek po taśmie był głębszy. Potem papier 400 i 2000. Na końcu oczywiście polerowanie. Wszystko zrobiłem ręcznie, bez użycia jakichkolwiek szlifierek. Jedna głowica ma 260 Ohm na kanał, a druga głowica ma 230 Ohm. Jak wymontuję głowicę z Benytone, to zmierzę jej rezystancję. I wtedy się okaże, którą głowicę po regeneracji wlutuję.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

No pisałeś, pisałeś....pamiętam, że jako jedyny ew. sposób na szlifowanie głowic miała być szlifiereczka do paznokci, czy coś w tym stylu. Ja dzisiaj zregenerowałem drugą głowicę, zapewne Alpsa. Ta była znacznie mniej zużyta, więc zacząłem od papieru ściernego gradacji 2000 naklejonego na płytkę plastikową. Potem tylko pasta polerska i wygląda super ! Wczoraj zacząłem od pilnika do paznokci (taki z posypką diamentową). Ponieważ rowek po taśmie był głębszy. Potem papier 400 i 2000. Na końcu oczywiście polerowanie. Wszystko zrobiłem ręcznie, bez użycia jakichkolwiek szlifierek. Jedna głowica ma 260 Ohm na kanał, a druga głowica ma 230 Ohm. Jak wymontuję głowicę z Benytone, to zmierzę jej rezystancję. I wtedy się okaże, którą głowicę po regeneracji wlutuję.

Czekam na wypowiedź czy to działa jak należy i nie ma żadnych dyskomfortów.

Postępów w pracy. ;)

Czekam na wypowiedź czy to działa jak należy i nie ma żadnych dyskomfortów.

Postępów w pracy. ;)

Wpadłem chyba w jakiś nałóg, bo przed chwilą wyszlifowałem również oryginalną głowicę z Optoniki RT 3838.

Efekt wizualny jest wyśmienity ! Ciekawe, czy choć jedna będzie się do czegoś nadawała :-))

Czy ktoś słyszał/widział decka z Dolby B opartym na układzie LM1102, LM1112, LM1111 lub podobnym, z elektronicznym przełączanie funkcji PLAY/REC i Dolby ON/OFF ? Ciągle walczę z moim Kenwoodem KX-7X, nie mając schematu. Chcę znaleźć podobną do niego w idei konstrukcję. Obecnie napotkałem rafę w postaci nie działania właśnie przełączania Dolby. Pomóżcie :)

No, dzięki wszystkim piszącym za wiedzę znalezioną w tym wątku. Mimo że jeszcze przez sporą część muszę przebrnąć. Co prawda ostatecznie i tak kupiłem bardziej OCZAMI niż zdrowym rozsądkiem :) ale i tak czuję podekscytowanie oczekując przesyłki. Dawnych wspomnień czar wpatrywania się we wskazówki podczas "Wieczoru z płytą kompaktową" wzmaga się we mnie z Waszej "winy" z siłą dynamitu :).

Pozdrowienia dla wszystkich.

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Czy ktoś słyszał/widział decka z Dolby B opartym na układzie LM1102, LM1112, LM1111 lub podobnym, z elektronicznym przełączanie funkcji PLAY/REC i Dolby ON/OFF ? Ciągle walczę z moim Kenwoodem KX-7X, nie mając schematu. Chcę znaleźć podobną do niego w idei konstrukcję. Obecnie napotkałem rafę w postaci nie działania właśnie przełączania Dolby. Pomóżcie :)

Może takie coś będzie pomocne, kliknij na schemat w środkowej części strony, który ukaże się po uprzednim kliknięciu ikony z listy dokumentów pdf. ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ke_raj

Może takie coś będzie pomocne, kliknij na schemat w środkowej części strony, który ukaże się po uprzednim kliknięciu ikony z listy dokumentów pdf. ;-)

Ukryta Zawartość

Dziękuję za odpowiedź, ale tą serwisówkę już mam i mi nie wystarczyła. Podane tam jest, że wyłączenie DOLBY uzyskuje się po podaniu napięcia około 3V na nóżkę 14. Sprawdziłem, że przy Dolby On jest około 2v, a Dolby OFF 4V, więc chyba dobrze. No ale Dolby nie przełącza się. Nigdzie nie znalazłem decka o podobnym sposobie przełączania, aczkolwiek jestem pewien że jest - bo nawet producent scalaka Dolby podał tą metodę. Zwykle jest to realizowane za pomocą sterowanego elektromagnesem włącznika, nieco inaczej, bez podawania na nóżkę 14 napięcia. Zastanawiam się co jest nie tak, ale bez schematu z podanymi poziomami napięć na układzie Dolby jest mi dość trudno.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

fotek,

To strzał zupełnie w ciemno, bo nie wiem jaki układ Dolby był tam zastosowany, ale miałem kiedyś jednokasetową Diorę Midi MDS 454, w której Dolby (tylko B) włączało się i wyłączało elektronicznie, przyciskami. Magnetofon nie zapamiętywał ustawienia i przy każdym włączeniu do sieci trzeba było pamiętać o włączeniu Dolby. Nie mam już do niego żadnych papierów, ale co Ci szkodzi poszukać w tym kierunku?

fotek,

To strzał zupełnie w ciemno, bo nie wiem jaki układ Dolby był tam zastosowany, ale miałem kiedyś jednokasetową Diorę Midi MDS 454, w której Dolby (tylko B) włączało się i wyłączało elektronicznie, przyciskami. Magnetofon nie zapamiętywał ustawienia i przy każdym włączeniu do sieci trzeba było pamiętać o włączeniu Dolby. Nie mam już do niego żadnych papierów, ale co Ci szkodzi poszukać w tym kierunku?

Chyba miałem taki magnetofon :) Ale on miał Dolby na układzie Philipsa, dwa kanały w jednej kości, a więc zupełnie inne rozwiązanie :) Notabene przerobiłem go w swoim czasie , dodając dwa moduły Dolby B/C na TEA0665 montowane w szufladach diorowskich. A przałącznik zmodyfikowałem tak, żeby domyślnie włączał się Dolby C - bo wtedy jeszcze myślałem, że z Dolby lepiej ;)

Fotek, a może spróbuj tutaj znaleźć serwisówkę do podobnego modelu Kenwood'a, mniej więcej z tego samego rocznika (KX-7X niestety nie ma).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ewentualnie jeszcze tutaj może być coś podobnego - jest kilka modeli Kenwood'a, tyle tylko, ze chyba trzeba się zarejestrować, aby przez 14 dni bezpłatnie ściągać pliki...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ewentualnie jeszcze tutaj może być coś podobnego - jest kilka modeli Kenwood'a, tyle tylko, ze chyba trzeba się zarejestrować, aby przez 14 dni bezpłatnie ściągać pliki...

Ukryta Zawartość

Przejrzałem już kilkanaście serwisówek Kenwooda , i ciągle nie mogę trafić na podobne rozwiązanie. Ale to może dlatego, że zestaw Expert Series, w którego skład wchodził wzmacniacz KA-7X albo KA-9X, tuner KT-7X albo KT-9X i decki KX-6X i KX-7X miały właśnie takie "smaczki" - były nieco inne niż większość oferty rynkowej. Nieco później elektroniczne przełączanie zapis/odczyt zaczęło bć standardem, ale nie w czasach gdy powstał KX-7X (1982 rok, zdaje się). Nieco później weszła do użycia następna generacja zintegrowanych procesorów Dolby, już z nowym typem C, które były dużo lepiej przystosowane do elektronicznego przełączania funkcji.

Ale w każdym razie ja nadal walczę z KX-7X i układzie Dolby B LM-11xx. Jakby ktoś jednak znalazł w pamięci magnetofon kasetowy z ELEKTRONICZNYM przełączaniem funkcji (po prostu nie ma długiego, wielostykowego przełącznika na płycie głównej) to bardzo proszę o cynk:)

Ukryta Zawartość

Zamontowałem dzisiaj w "Benytone" głowicę, którą wczoraj "regenerowałem". Efekt jest jak najbardziej pozytywny. Magnetofon odtwarza z dużą ilością wysokich tonów. Jednak czeka mnie jeszcze regulacja prądu podkładu, ponieważ w tej chwili występuje efekt jak gdyby przesterowania. Niskie tony "pierdzą", a to jak pamiętam jest wina poziomu prądu podkładu. Tylko teraz nie pamiętam, czy zbyt wysokiego...czy niskiego. Muszę znaleźć pr-ki od prądu podkładu. Na płycie głównej nie są opisane. Ale już wiem gdzie są "Pb.level", "Rec.level" i VU.meter. Z resztą wykonałem już regulację el. po wymianie głowicy. Tylko że wartość "Rec.level" i tak będę musiał poprawić po regulacji prądu podkładu. Zostały mi jeszcze dwie pary pr-ek. Jedna para to musi być "bias", a druga to pewnie "Rec.sens".

Na Allegro pojawiła się aukcja z głowicą "kombi" do magnetofonów trzygłowicowych. Sprzedający reklamuje ją jako nadającą się do wielu różnych modeli np. Technicsa i Pioneera - tylko tylko, że niektóre z nich powinny mieć prowadnice taśmy po lewej stronie, a niektóre z nich - po prawej. Nie sądzę, by można było sobie tak zupełnie bezkarnie zamienić jedną na drugą, skoro producenci przewidzieli inny układ prowadnic dla magnetofonów jedno- a inny dla dwuwałkowych.

Dzisiaj wyregulowałem również prąd podkładu. Było to konieczne, ponieważ oryginalna głowica miała rezystancję 206 Ohm na kanał. Natomiast "Alps" którego założyłem ma niecałe 230 Ohm na kanał. Uzyskałem znaczącą poprawę jakości odtwarzania. Magnetofon jest w tej chwili kompatybilny z innymi moimi deckami, pod względem wskazań poziomu wysterowania. Jak również pod względem ustawienia skosu głowicy. Miałem wymienić w nim silnik, ale udało mi się zlikwidować efekt martwego punktu na komutatorze poprzez spryskanie szczotek "Kontakt Spray,em" o mocniejszym działaniu. Poprostu szczotki musiały być już zanieczyszczone. Pozostaje jeszcze problem prawego kanału, który zaczyna działać dopiero po kilku sekundach od włączenia zasilania. Ale z tym sobie nie poradzę bez serwisówki.

• Pokaż nowe odpowiedzi