Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie

Magnetofon Aiwa AD-6700 dziś doszedł do mnie. Generalnie nie zawiodłem się na wyglądzie. Bardzo podchodzi pod mój gust. Niestety nie jest całkiem sprawny.

W zasadzie na fajnie nagranej kasecie potrafi bardzo fajnie zagrać, jedynie prawa wskazówka zawsze wyraźnie bardziej się wychyla.

Podobnie podczas nagrywania, Prawy kanał wychyla się praktycznie o połowę mocniej od lewego a podczas odtwarzania nagranego materiału o dziwo jest zupełnie odwrotnie tzn. mniej się wychyla ten prawy. Muszę sporo podkręcić (przesterować) prawy kanał aby wskaźniki chodziły jako tako równo podczas odtwarzania ale i tak oba kanały grają o połowę ciszej niż słychać w czasie nagrywania. Wskażniki też o połowę mniej się wychylają. Co tu może być uszkodzone przy nagrywaniu że występuje taka sytuacja? Śruby od głowic wydają się nie ruszane bo są zalane czymś jasnym, chyba nie farbą ale jakimś spoiwem. Wygląda to na oryginalne. Czy waszym zdaniem maszyna jest do odratowania? Wszystko oczywiście bez dolby sprawdzałem i na normal i 120usec dla kaset normal.

pozdrawiam

Jarek

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Witam ponownie

Magnetofon Aiwa AD-6700 dziś doszedł do mnie. Generalnie nie zawiodłem się na wyglądzie. Bardzo podchodzi pod mój gust. Niestety nie jest całkiem sprawny.

W zasadzie na fajnie nagranej kasecie potrafi bardzo fajnie zagrać, jedynie prawa wskazówka zawsze wyraźnie bardziej się wychyla.

Podobnie podczas nagrywania, Prawy kanał wychyla się praktycznie o połowę mocniej od lewego a podczas odtwarzania nagranego materiału o dziwo jest zupełnie odwrotnie tzn. mniej się wychyla ten prawy. Muszę sporo podkręcić (przesterować) prawy kanał aby wskaźniki chodziły jako tako równo podczas odtwarzania ale i tak oba kanały grają o połowę ciszej niż słychać w czasie nagrywania. Wskażniki też o połowę mniej się wychylają. Co tu może być uszkodzone przy nagrywaniu że występuje taka sytuacja? Śruby od głowic wydają się nie ruszane bo są zalane czymś jasnym, chyba nie farbą ale jakimś spoiwem. Wygląda to na oryginalne. Czy waszym zdaniem maszyna jest do odratowania? Wszystko oczywiście bez dolby sprawdzałem i na normal i 120usec dla kaset normal.

pozdrawiam

Jarek

Do odratowania ? Twojego magnetofonu wcale nie trzeba ratować. Wystarczy mała tegulacja elektryczna. Przedtem jenak sprawdź stan głowicy i całego toru przesuwu taśmy.

Do odratowania ? Twojego magnetofonu wcale nie trzeba ratować. Wystarczy mała tegulacja elektryczna. Przedtem jenak sprawdź stan głowicy i całego toru przesuwu taśmy.

Dzięki za słowa otuchy. Fajnie by było go odratować zamiast odsyłać.

Przeczyściłem płynem na bazie alkoholu izopropylowego do optyki. W zasadzie jak napisałem fabrycznie nagrane kasety odtwarza calkiem fajnie ale nagrywa gorzej od unitry z przed 25 lat. W zasadzie to tragicznie to wygląda. O połowę mniejsza głośność, dynamika i wysokie, wszystko przytłumione. Ciekawe czy będzie potrzebna wymiana głowicy. Zamontowana głowica ma symbol SGH. Paski na pewno trzeba będzie wymienić, bo nieraz na przewijaniu nie chce uciągnąć i spowalnia. Załączam fotki wskaźników podczas nagrywania i odtwarzania sygnału 1000Hz z Audiacity. Chyba potrzebuję dobrego fachowca do tego sprzęciku.  Nie wiem czy w okolicach Szczecina uda mi się takiego znaleźć. :( Acha i czasem automatyka klawiszy coś szwankuje.<br> 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Jarek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jarkog

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Dzięki za słowa otuchy. Fajnie by było go odratować zamiast odsyłać.

Przeczyściłem płynem na bazie alkoholu izopropylowego do optyki. W zasadzie jak napisałem fabrycznie nagrane kasety odtwarza calkiem fajnie ale nagrywa gorzej od unitry z przed 25 lat. W zasadzie to tragicznie to wygląda. O połowę mniejsza głośność, dynamika i wysokie, wszystko przytłumione. Ciekawe czy będzie potrzebna wymiana głowicy. Zamontowana głowica ma symbol SGH. Paski na pewno trzeba będzie wymienić, bo nieraz na przewijaniu nie chce uciągnąć i spowalnia. Załączam fotki wskaźników podczas nagrywania i odtwarzania sygnału 1000Hz z Audiacity. Chyba potrzebuję dobrego fachowca do tego sprzęciku.  Nie wiem czy w okolicach Szczecina uda mi się takiego znaleźć. :( Acha i czasem automatyka klawiszy coś szwankuje.<br> post-17560-098895700 1284669625_thumb.jpg

Pozdrawiam

Jarek

Serwisowanie tego magnetofonu jest dość upierdliwe. Jest mocno upakowany i przede wszystkim ciężki, co dla mnie osobiście, jest jego wadą, a nie zaletą. Tu http://rapidshare.com/files/267779707/AIWA_AD6700_service_manual.PDF jest serwisówka.

Należy zacząć od sprawdzenia toru odtwarzania i poprawności pracy układów Dolby. Pamiętaj, że magnetofon automatycznie wykrywa taśmę chromową, czujnik w górnej części kieszeni kasety. Trzeba sprawdzić jego działanie.

Wymiana pasków nie jest skomplikowana, ale upierdliwa. Szczególnie paska napędzającego koło zamachowe.

Na początek sprawdź stan gumowej podkładki, która znajduje się pod prawym uchwytem głowicy uniwersalnej. Materiał z jakiego jest wykonana ta podkładka jest wrażliwy na środki chemiczne i w moim egzemplarzu, ta podkładka została rozpuszczona przez poprzedniego użytkownika za pomocą środka, którym czyścił głowicę. Brak tej podkładki lub jej niewłaściwa grubość sprawi, że głowica uniwersalna ma źle ustawioną tzw. wysokość i taśma nie jest właściwie prowadzona po rdzeniach głowicy. A to przełoży się na problemy z równomiernością zapisu i odczytu w poszczególnych kanałach.

Po więcej szczegółów zapraszam na GG lub Skype.

GM

Mała odskocznia. Muzyczna.

Ale ciągle w temacie.

Ukryta Zawartość

Nawet kilka archaicznych decków się pojawia.

Ukryta Zawartość

Serwisowanie tego magnetofonu jest dość upierdliwe.

Dzięki serdeczne.

Właśnie jestem po pierwszym w swoim życiu wstępnym kalibrowaniu magnetofonu. :) Uff okazuje się jednak że da się tymi kręciołkami i generatorkiem z laptopa co nieco poustawiać. Z grubsza ustawiłem równowagę kanałów przy nagrywaniu, także równowagę przy odtwarzaniu nagranego materiału oraz udało się sprawić, że odtwarzany materiał już tylko jest symbolicznie cichszy od źródłowego. A przerobiłem dopiero jedynie ze trzy procedury z kilkunastu :). No to chyba sprzęt zostanie jednak u mnie. Sporo będzie jeszcze przy nim roboty ale myślę, że pomału doprowadzę go do jeszcze lepszego stanu. Tym bardziej, że jeszcze nie rozumiem "większej połowy" z tych spraw kalibracyjnych z serwisowki, bo i nieznajomość języka trochę stoi na przeszkodzie ale i też niektóre procedury same w sobie są jeszcze niezrozumiałe dla mnie. Nie wspominając o braku taśm testowych wspominanych w serwisówce. Dlatego na słuch trzeba będzie to jakoś załatwić.

Po więcej szczegółów zapraszam na GG lub Skype.

Na pewno się odezwę, dziękuję. Bo wszystkich procedur nie pojmuję.

Bałem się ruszać głowicę i nie robiłem procedury nr.2 (Azimuth adiustment) z serwisówki - ale faktycznie ta gumowa podkładka co prawda jest ale jakaś taka jakby trochę stopiona na oko.

Ke_raj i Kajsel... również dziękuję za wsparcie i pozdrawiam serdecznie.

Zrobiłem przy okazji małą sesję zdjęciową bebechów może jutro coś wkleję.

Pozdrawiam

Jarek

Niezła cena, jak na model dwugłowicowy z początku lat 90-tych. Albo kupującym pomyliło się oznaczenie... ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niezła cena, jak na model dwugłowicowy z początku lat 90-tych. Albo kupującym pomyliło się oznaczenie... ;-)

Ukryta Zawartość

Chyba jednak pomyłka. Firma Onkyo miała bardzo dziwaczny system oznaczania modeli. Bo przecież na pierwszy rzut oka TA-2750 jest wyższy niż TA-2570, prawda? A jeszcze ten mętlik z podwójnymi oznaczeniami, np TA-2056 = TA2500, TA-2058=TA-2360, TA-2800=TA2570, TA-2600=TA-2550 (przytaczam z pamięci, mogłem coś pokręcić ) Ale jednak to zacna firma i bardzo ją wszyscy lubimy, prawda? :)

Dzięki serdeczne.

Właśnie jestem po pierwszym w swoim życiu wstępnym kalibrowaniu magnetofonu. :) Uff okazuje się jednak że da się tymi kręciołkami i generatorkiem z laptopa co nieco poustawiać. Z grubsza ustawiłem równowagę kanałów przy nagrywaniu, także równowagę przy odtwarzaniu nagranego materiału oraz udało się sprawić, że odtwarzany materiał już tylko jest symbolicznie cichszy od źródłowego.

A zacząłeś od porządnego wyczyszczenia głowic i ich rozmagnesowania? Dziwne jest aż takie rozkalibrowanie toru, albo ktoś przy czyszczeniu pokręcił przypadkiem którymś PR-kiem albo jakiś element mocno zmienił swoją wartość (na przykład kondensator albo rezystor).

Ukryta Zawartość

KE_RAJ nie rozumiem tej uwagi? To, że 2 głowicowy to od razu go jakos deklasuje?? Niejeden dwugłowicowy deck zagra lepiej od 3 glowicowego. Wlasciwie powinienem napisac, ze sporo dwuglowicowych gra swietnie.

KE_RAJ nie rozumiem tej uwagi? To, że 2 głowicowy to od razu go jakos deklasuje?? Niejeden dwugłowicowy deck zagra lepiej od 3 glowicowego. Wlasciwie powinienem napisac, ze sporo dwuglowicowych gra swietnie.

Może i zagra, ale za takie pieniądze wolałbym kupić wiele innych, lepszych. Z onkyo np TA-2550 można kupić za 50zł, a jest na pewno o wiele lepszy. Ta-2750 był wielokrotnie sprzedawany w cenie grubo poniżej 100zł, to chyba świadczy o tym, że licytujący raczej się pomylili.

Nie, wcale go nie deklasuje, ale po prostu nie sądzę, aby ten akurat model był wart takich pieniędzy. Poza tym mój wpis miał przede wszystkim na celu zwrócenie uwagi mniej doświadczonych forumowiczów, na to, aby dokładnie sprawdzali, co tak naprawdę kupują. Niemiło jest rozczarować się w takiej sytuacji, w dodatku, że nic nie można właściwie zarzucić opisowi aukcji. Przecież co jakiś czas pojawiają się nowe osoby na forum, które pytają o to, jaki magnetofon można kupić za takie lub takie pieniądze. Tak więc mój wpis nie był w żadnym razie w złośliwym tonie. Skierowany był raczej do osób, które dopiero co wpadły w wir dwóch szpulek, wskazując, na co powinni zwracać uwagę, aby za sprzęt nie przepłacać. A zresztą, na początku lat 90-tych magnetofony dwugłowicowe raczej nie grały już tak pięknie, jak te z lat 80-tych. ;-)

Hmm..... do czego wykorzystuje dzisiejsza młodzież magnetofony ?!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mati73

No właśnie np. ja poszukuje teraz magnetofonu by uzupełnić swój sprzęt. Na oku mam ONKYO 2570 i takiego poszukuje w ładnym srebrnym kolorze aby mi się dobrze komponował z Amplitunerem:) Niestety teraz mam mały mętlik w głowie gdyż całkiem nie dawno pojawiły się bardziej nowoczesne modele TA-6211 lub TA-6511 które wyglądają nowocześniej ale czy grają tak dobrze jak stary 2570? Jak to jest z tymi modelami:)

No właśnie np. ja poszukuje teraz magnetofonu by uzupełnić swój sprzęt. Na oku mam ONKYO 2570 i takiego poszukuje w ładnym srebrnym kolorze aby mi się dobrze komponował z Amplitunerem:) Niestety teraz mam mały mętlik w głowie gdyż całkiem nie dawno pojawiły się bardziej nowoczesne modele TA-6211 lub TA-6511 które wyglądają nowocześniej ale czy grają tak dobrze jak stary 2570? Jak to jest z tymi modelami:)

Nie wiem czy poważnie się nad tym zastanawisz, czy robisz sobie jaja. Ale jeśli piszesz serio, to oczywiście Onkyo TA 2570 będzie lepszym wyborem. Kto wie ? Może jeszcze lepszym był by Onkyo TA 2900. Tylko że tego modelu jeszcze nigdy nie widziałem w kolorze srebrnym. Poza tym nie często się go spotyka na Allegro, i jest raczej droższy.

A propos tej aukcji z TA-2750 - dość wysoka cena faktycznie może wynikać z pomyłki kogoś kto myślał, że kupuje 2570... Te oznaczenia są stanowczo zbyt podobne do siebie. Sam też, gdy szukałem 2570, w pewnej chwili znalazłem aukcję z magnetofonem w wyjątkowo korzystnej cenie, napaliłem się i o mało co go nie kupiłem gdy zdałem sobie sprawę z tego że to 2750 a nie 2570.

A propos tej aukcji z TA-2750 - dość wysoka cena faktycznie może wynikać z pomyłki kogoś kto myślał, że kupuje 2570... Te oznaczenia są stanowczo zbyt podobne do siebie. Sam też, gdy szukałem 2570, w pewnej chwili znalazłem aukcję z magnetofonem w wyjątkowo korzystnej cenie, napaliłem się i o mało co go nie kupiłem gdy zdałem sobie sprawę z tego że to 2750 a nie 2570.

Macieju, to pewnie był zamierzony chwyt producenta. I jak widać zbiera swoje żniwo wśród "nieświadomych" do dzisiaj :-)

witam! Prosze o poradę.

mam problem z technics AZ6.- nagranie koncertu Bacha /19m31s -płyta CD/,nagrana kaseta18m37s na technicsie, porównanie tego nagrania: na pionnerze 979-19m09s,i pioneerze 606DR 19m 03s, - słychać przyśpieszenie muzyki.Technics nagrania z innych magnetofonów odtwarza wolniej, co słychać, swoje dobrze, bez zniekształceń. Co można zrobić samemu, czy oddać do naprawy?

Chyba najlepiej by było, gdyby każdy mógł się przekonać na "własne ucho", jak brzmi taki kolos "vintage" typu Sony TC 209SD lub 229SD po renowacji.

Jedynym bardziej współczesnym deckiem, w którym dostrzegłem "iskrę" dawnych vintage jest Onkyo TA 2570 i Akai GX 95. Magnetofony takie jak Aiwa AD-F810 czy Pioneer CT 737mkII owszem grają.....ale dopóki ktoś nie ma porównania z naprawdę solidnie "grzmiącym" deckiem vintage. Ja te wszystkie magnetofony miałem lub mam podłączone do tego samego wzmaka i kolumn. Tak więc miałem możliwość ich porównania. Wcale to nie oznacza, że wszystkie stare decki brzmią bardzo dobrze. Mam np. Pioneera Ct-F850, który jakoś nigdy mnie nie zachwycił. Lub Akai GXC 750D, Akai GX-F80 i inne..

Natomiast miłą niespodziankę sprawił mi taki prymitywny "naleśnik" jak Sony TC 136SD. Ciekawe czy np. Denon DRM 20 lub 22 ma coś w sobie z dawnych vintage ? Czyli mocne i potężne brzmienie, nasycone przestrzenią zmieszaną z dostatkiem niskich i wysokich tonów !

witam! Prosze o poradę.

mam problem z technics AZ6.- nagranie koncertu Bacha /19m31s -płyta CD/,nagrana kaseta18m37s na technicsie, porównanie tego nagrania: na pionnerze 979-19m09s,i pioneerze 606DR 19m 03s, - słychać przyśpieszenie muzyki.Technics nagrania z innych magnetofonów odtwarza wolniej, co słychać, swoje dobrze, bez zniekształceń. Co można zrobić samemu, czy oddać do naprawy?

Regulacja prędkości przesuwu taśmy sposobem "domowym" jest bardzo prosta, lecz długotrwała. Potrzebna ci będzie jedynie taśma nagrana na decku z bardzo dobrze wyregulowaną tą prędkością. Mierzysz czas pomiędzy dwoma bardzo charakterystycznymi momentami w nagraniu. W odległości +/- 5min. I potem ustawisz taki sam czas na swoim decku, z dokładnością +/- 1s. Problem jest wtedy, gdy magnetofon nie posiada regulacji prędkości obrotów w silniku głównym. Ponieważ ma kwarcową stabilizację obrotów. Wówczas jako laik nie jesteś w stanie zrobić prawie nic.

A zacząłeś od porządnego wyczyszczenia głowic i ich rozmagnesowania? Dziwne jest aż takie rozkalibrowanie toru, albo ktoś przy czyszczeniu pokręcił przypadkiem którymś PR-kiem albo jakiś element mocno zmienił swoją wartość (na przykład kondensator albo rezystor).

Głowicę i cały tor przeczyściłem od razu jeszcze przed włożeniem pierwszej kasety. Rozmagnesować na razie nie mam jeszcze czym.

Nie potrafię stwierdzić tego jednoznacznie dlaczego tak rozkalibrowany był ale mógł być ruszany w środku. Jedna płytka PCB była z niedokręconą śrubką.

Dziś zająłem się wymianą tej gumowej podkładki z prawej strony głowicy za radą kolegi G.Marka. Zamieniła się dosłownie w czarną maź. Głowicę ustawiłem na jakiejś oryginalnej taśmie z afirmacjami. :) Jest dobrze nagrana tak że idealnie słuchać kiedy wysokie są najlepsze. No i po tym oczywiście kalibracja od nowa. Niestety tylko na taśmach normal, innych nie mam. A dziś latałem po MM i innych marketach ale chromowki nie uświadczysz a metalu to zapomnieć. Ale odsłuch nagrania z cedeka czy tunera już nie odrzuca tak jak na początku.

Przydałoby się jeszcze trochę pasmo podciągnąć w górę w stosunku do źródłowego dźwięku. Ale jak się słucha dłużej to tak to nie przeszkadza. Basu jest przez to jakby więcej. Co innego w bezpośrednim przełączaniu. Jak nagram z dolby a puszczę bez to już prawie prawie wysokie są takie o jakie by chodziło. Chodzi o to że, głośność nagrania jest już ok ale pasmo jest przesunięte w dół trochę i wysokim brak jeszcze tego dźwięcznego wybrzmienia. Wiem że strata jakaś musi być ale jeszcze jest chyba za duża nawet jak na taśmę normal. :) Widziałem na alleg.. taśmy rozmagnesowujące ale trochę droga 120zł za TDK,warto?

Dziś miałem dziwne zajwisko. Magnet tyle ze włączony przyciskiem, sam się potrafił włączyć, sam przewijać a raz też sam włączył się na nagrywanie!!! Wyłączyłem go włączyłem i to samo stoi chwile w spokoju a potem jakby duch nim się jakiś bawił. O co może chodzić? procesor głupieje? Może coś z masą nie tak? Odwrócenie wtyczki (tylko dwa bolce) nic jednak nie dało.

Pozdrawiam

Jarek

Edytowane przez jarkog

Polecam stare onkyo integra ,lata 84-86...czy te Pioneery i Aiwa sa lepsze????Wątpię...Mam dwudziestoletnie Onkyo i pracuje idealnie...Cześć modeli Onkyo produkowała lub chyba projektowała firma Nakamichi.Ale pewien nie jestem.

w moim model@!#$&&( 85%to nacamichi reszta to mosfety dobrane na kolejne desery, aperitify i franc. vinko po.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Głowicę i cały tor przeczyściłem od razu jeszcze przed włożeniem pierwszej kasety. Rozmagnesować na razie nie mam jeszcze czym.

Nie potrafię stwierdzić tego jednoznacznie dlaczego tak rozkalibrowany był ale mógł być ruszany w środku. Jedna płytka PCB była z niedokręconą śrubką.

Dziś zająłem się wymianą tej gumowej podkładki z prawej strony głowicy za radą kolegi G.Marka. Zamieniła się dosłownie w czarną maź. Głowicę ustawiłem na jakiejś oryginalnej taśmie z afirmacjami. :) Jest dobrze nagrana tak że idealnie słuchać kiedy wysokie są najlepsze. No i po tym oczywiście kalibracja od nowa. Niestety tylko na taśmach normal, innych nie mam. A dziś latałem po MM i innych marketach ale chromowki nie uświadczysz a metalu to zapomnieć. Ale odsłuch nagrania z cedeka czy tunera już nie odrzuca tak jak na początku.

Ta podkładka pod prawym uchwytem głowicy uniwersalnej jest, wbrew pozorom, dość istotnym elementem. Powinna być o takiej grubości, aby za pomocą prawej śruby ustawić właściwą wysokość głowicy. Jeśli wysokość będzie niewłaściwa, taśma będzie gięta na prowadnicach głowicy. Trochę się namęczyłem aby znaleźć odpowiedni materiał do jej wykonania i w końcu użyłem kawałka gumy z pilota od jakiegoś starego VCR. Guma ma odpowiednią grubość i elastyczność. W każdym razie, ta gumka musi znajdować się pod prawym uchwytem.

Przydałoby się jeszcze trochę pasmo podciągnąć w górę w stosunku do źródłowego dźwięku. Ale jak się słucha dłużej to tak to nie przeszkadza. Basu jest przez to jakby więcej. Co innego w bezpośrednim przełączaniu. Jak nagram z dolby a puszczę bez to już prawie prawie wysokie są takie o jakie by chodziło. Chodzi o to że, głośność nagrania jest już ok ale pasmo jest przesunięte w dół trochę i wysokim brak jeszcze tego dźwięcznego wybrzmienia.

To się da zrobić poprzez regulację charakterystyki odczytu. Obok potencjometrów montażowych regulujących poziom odtwarzania, są potencjometry do tego celu.

Ale na Twoim miejscu na razie bym ich nie ruszał. Uporaj się z mechaniką najpierw i bądź pewien, że magnetofon prawidłowo prowadzi taśmę. A nagrań próbnych dokonuj na dobrych jakościowo taśmach.

Wiem że strata jakaś musi być ale jeszcze jest chyba za duża nawet jak na taśmę normal. :) Widziałem na alleg.. taśmy rozmagnesowujące ale trochę droga 120zł za TDK,warto?

Moim zdaniem nie warto.

Dziś miałem dziwne zajwisko. Magnet tyle ze włączony przyciskiem, sam się potrafił włączyć, sam przewijać a raz też sam włączył się na nagrywanie!!! Wyłączyłem go włączyłem i to samo stoi chwile w spokoju a potem jakby duch nim się jakiś bawił. O co może chodzić? procesor głupieje? Może coś z masą nie tak? Odwrócenie wtyczki (tylko dwa bolce) nic jednak nie dało.

A czy zwróciłeś uwagę na przełącznik oznaczony jako "Timer"? Gdy jest on w prawej pozycji, włączenie magnetofonu do sieci uruchomi nagrywanie. Gdy jest w lewej pozycji, uruchomi odtwarzanie, a po dojściu taśmy to końca jej przewinięcie do początku i ponowne odtworzenie.

GM

Zamontowałem dzisiaj w "Benytone" głowicę, którą wczoraj "regenerowałem". Efekt jest jak najbardziej pozytywny. Magnetofon odtwarza z dużą ilością wysokich tonów. Jednak czeka mnie jeszcze regulacja prądu podkładu, ponieważ w tej chwili występuje efekt jak gdyby przesterowania. Niskie tony "pierdzą", a to jak pamiętam jest wina poziomu prądu podkładu. Tylko teraz nie pamiętam, czy zbyt wysokiego...czy niskiego. Muszę znaleźć pr-ki od prądu podkładu. Na płycie głównej nie są opisane. Ale już wiem gdzie są "Pb.level", "Rec.level" i VU.meter. Z resztą wykonałem już regulację el. po wymianie głowicy. Tylko że wartość "Rec.level" i tak będę musiał poprawić po regulacji prądu podkładu. Zostały mi jeszcze dwie pary pr-ek. Jedna para to musi być "bias", a druga to pewnie "Rec.sens".

panewke kabestanu (mosiądz-stal) posmaruj oliwą do czyszczenia broni, wsadz głowicę alpsa, i chulaj go. w starym ciele... stoi podobny u mnie jako ozdoba, ale czynna.

Regulacja prędkości przesuwu taśmy sposobem "domowym" jest bardzo prosta, lecz długotrwała. Potrzebna ci będzie jedynie taśma nagrana na decku z bardzo dobrze wyregulowaną tą prędkością. Mierzysz czas pomiędzy dwoma bardzo charakterystycznymi momentami w nagraniu. W odległości +/- 5min. I potem ustawisz taki sam czas na swoim decku, z dokładnością +/- 1s. Problem jest wtedy, gdy magnetofon nie posiada regulacji prędkości obrotów w silniku głównym. Ponieważ ma kwarcową stabilizację obrotów. Wówczas jako laik nie jesteś w stanie zrobić prawie nic.

do ustawiania prędkosci weź cd lub drigi sprawny mc i popytaj o jakiegos dejota niech ci "zgra tempo" , tylko mu powiedz zeby sie nie zapędzał bo mixer przyniesie... albo muzyka|(wys dźwieku)

Ta podkładka pod prawym uchwytem głowicy(...) Powinna być o takiej grubości, aby za pomocą prawej śruby ustawić właściwą wysokość głowicy. Jeśli wysokość będzie niewłaściwa, taśma będzie gięta na prowadnicach głowicy.

Doskonale Cię rozumiem, tak właśnie zrobiłem. Dobrałem też gumę o grubości takiej, aby ustawiając głowicę w najlepszym położeniu i aby była ona z odpowiednim dociskiem dokręcona, nie ruszając przy tym oryginalnie ustawionej i zafarbowanej tej śruby po lewej. Mam nadzieję, że pomogło mi to zachować w miarę oryginalne ustawienie. Zresztą głowica za bardzo odkręcona lub przykręcona, powodowała drgnięcie kasety przy naciśnięciu PLAY, bo głowica podnosząc się ociera wtedy o boki kasety. A wewnątrz kasety mało miejsca jest na rażące błędy z ustawieniem. Zaledwie ok. 1,25mm w jeden bok. Po przerzuceniu taśmy na drugą stronę teraz jakość odczuwam jako identyczną. Skosu na razie nie ruszam do czasu jak będę miał jakąś wiarygodną taśmę testową lub odniesienia.

To się da zrobić poprzez regulację charakterystyki odczytu. Obok potencjometrów montażowych regulujących poziom odtwarzania, są potencjometry do tego celu.

Ale na Twoim miejscu na razie bym ich nie ruszał. Uporaj się z mechaniką najpierw i bądź pewien, że magnetofon prawidłowo prowadzi taśmę. A nagrań próbnych dokonuj na dobrych jakościowo taśmach.

Pod jaką nazwą znajdę to w serwisówce? Na razie regulowałem: (1.Channel Balance Adj.), (3. Playback Level Adj.), (14. Rec/PB Sensetiviti Adj.-1)

Equalizacji i biasów nie tykam bo nie mam kaset testujących o których mowa w dokumentacji i jeszcze za mało to wszystko ogarniam. Może nawet nie będę musiał, oby.

Do dyspozycji mam jak na razie (z przed ok.10 lat) jednokrotnie nagrane (wykłady z uczelni)- akai sx90, sony EFsuper60 i emtec Sound I 90 oraz TDK T1 90 wszystkie Type I.

A czy zwróciłeś uwagę na przełącznik oznaczony jako "Timer"?(...)

Dzięki za te info. Zastanawiałem się co to takiego. Tak, miałem to w pozycji środkowej off tak jak i "Memory", którego też nie kojarzę co za jeden. :)

CZy wiecie może czy te sprzęgiełka/czujniki (wyłączające ciaśniejsze taśmy) da się jakoś poblokować? Bo za czułe są zdecydowanie i wole już ryzyko urwania taśmy (naturalna selekcja hehe ) niż co chwila włączanie i problemy z przewijaniem. Taśmy przewijałem w dwie strony ale to nie pomaga. Idzie taka elegancko 15minut a potem stanie... cyk i wyłącza się. :(

Nagrałem (właśnie z bólami -bo ze dwa razy wyłączało mi kaseciaka) jedną referencyjną płytkę B&W na taśmie Emteca i puściłem sobie całą z magnetofonu. "Dziwne"i zaskakujące uczucie. Za szybko się skonczyła. :)))). Dźwięk taki organiczny i fizjologiczny, że mimo iż z CD wszystko dobitniejsze i wyraźniejsze ( szczeg. te wysokie ale mniej dołu) to jeszcze się chciało słuchać. Prawdziwa uczta dla mózgu powiedziałbym. :) To jakby dalsze rozwinięcie brzmienia mojej lampy. Jeżeli lepiej jeszcze się da, to już mam odpowiednią motywację. :))))

Nawet szumów jakoś nie za bardzo słyszałem. Ale to pewnie poziom tła za dnia sprawił.

Sorki za przydługi post. Ale tyle tego się uzbierało jakoś :)

Jutro jeszcze rozmagnesuję sobie głowicę transformatorówką, na próbę (DZIĘKI Ke_raj!!! - za pomysł i wyjaśnienie)

Pozdrawiam serdecznie

Jarek

Edytowane przez jarkog

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Doskonale Cię rozumiem, tak właśnie zrobiłem. Dobrałem też gumę o grubości takiej, aby ustawiając głowicę w najlepszym położeniu i aby była ona z odpowiednim dociskiem dokręcona, nie ruszając przy tym oryginalnie ustawionej i zafarbowanej tej śruby po lewej. Mam nadzieję, że pomogło mi to zachować w miarę oryginalne ustawienie. Zresztą głowica za bardzo odkręcona lub przykręcona, powodowała drgnięcie kasety przy naciśnięciu PLAY, bo głowica podnosząc się ociera wtedy o boki kasety. A wewnątrz kasety mało miejsca jest na rażące błędy z ustawieniem. Zaledwie ok. 1,25mm w jeden bok. Po przerzuceniu taśmy na drugą stronę teraz jakość odczuwam jako identyczną. Skosu na razie nie ruszam do czasu jak będę miał jakąś wiarygodną taśmę testową lub odniesienia.

Czyli, że wymiana gumki została wykonana zgodnie z zasadami sztuki. :-)

Pod jaką nazwą znajdę to w serwisówce? Na razie regulowałem: (1.Channel Balance Adj.), (3. Playback Level Adj.), (14. Rec/PB Sensetiviti Adj.-1)

Pod pkt. 4 "Playback Frequency Characteristic Adjustment". Ale uprzedzam, że zmiana brzmienia nie będzie spektakularna. Potencjometry do tej regulacji, są zaraz pod potencjometrami regulującymi poziom przy odczycie.

Equalizacji i biasów nie tykam bo nie mam kaset testujących o których mowa w dokumentacji i jeszcze za mało to wszystko ogarniam.

Jak najbardziej prawidłowo.

CZy wiecie może czy te sprzęgiełka/czujniki (wyłączające ciaśniejsze taśmy) da się jakoś poblokować? Bo za czułe są zdecydowanie i wole już ryzyko urwania taśmy (naturalna selekcja hehe ) niż co chwila włączanie i problemy z przewijaniem. Taśmy przewijałem w dwie strony ale to nie pomaga. Idzie taka elegancko 15minut a potem stanie... cyk i wyłącza się. :(

Sprzęgieł nie da się odłączyć. A są co najmniej dwa, które mogą powodować problemy przy przesuwie taśmy:

- sprzęgło w zespole kółek napędzanych paskiem od silnika M2,

- sprzęgło prawego talerzyka, które łączy część napędzającą prawą szpulkę kasety z częścią napędzaną kółkiem pośredniczącym i silnikiem M2.

Sprawdź jaki opór przy odtwarzaniu i przewijaniu w przód stawia prawy talerzy przy próbie zatrzymania go palcami. Myślę, że będzie on niewielki i świadczy o zabrudzeniu powierzchni współpracujących mechanizmów i niewykluczone, luźnym paskiem łączącym silnik M2 z resztą mechanizmu.

GM

Dzisiaj musiałem jednak wymienić silnik w "Benytone". Ponieważ wciąż zdarzało mu się zacinać. Teraz wszystko jest super. Ale tak mi dał ogólnie popalić, że patrzeć na niego nie mogę :-(

Kilka fotek bebeszkow Aiwy AD-6700E:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-17560-088060300 1284930633_thumb.jpg post-17560-053713800 1284930663_thumb.jpg post-17560-067213600 1284930712_thumb.jpg post-17560-028448200 1284930747_thumb.jpg post-17560-039861700 1284930828_thumb.jpg post-17560-021749300 1284930885_thumb.jpg post-17560-014359400 1284930854_thumb.jpg

Zastanawiam się czy taki wąski pasek to oryginalny jest:

post-17560-014425800 1284931098_thumb.jpg

Pozdrawiam

Jarek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprawdź jaki opór przy odtwarzaniu i przewijaniu w przód stawia prawy talerzy przy próbie zatrzymania go palcami. Myślę, że będzie on niewielki i świadczy o zabrudzeniu powierzchni współpracujących mechanizmów i niewykluczone, luźnym paskiem łączącym silnik M2 z resztą mechanizmu.

No to przy okazji przemyję paski i koła paskowe. Może kalafonią warto by to przesmarować aby tarcie poprawić? Muszę pomyśleć skąd ją wytrzasnąć. Nie wiem czy to ta sama co do lutowania. Kiedyś służyła do zabawy, smarowało się sznureczek przymocowany do takiej membrany i fajnie to hałasowało jak się za sznurek ciągnąc pocierało. :)

Jarek :)

• Pokaż nowe odpowiedzi