Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mogę znaleźć informacji czy magnetofon Kenwood 7060S może być obsługiwany przez pilota. Jeśli tak to to czy można zastąpić oryginalnego pilota innym, jakim? Czy można zastosować jakiś uniwersalny pilot? Ostatnio mój magnetofon cudownie "ożył"..ale nie ma co przechwalić. Zgodnie z sugestiami między innymi z tego wątku, postanowiłem przeczyścić metalowe styki w górnej części kieszeni, zauważyłem wcześniej, że magnetofon "wariuje" najczęściej gdy nie może znaleźć typu kasety. Wyczyściłem styki chyba nie profesjonalnie, ale co tam, użyłem trochę WD-40 i przetarłem styki, początkowo "wariactwo" nie ustępowało ale po pewnym czasie zauważam poprawę, magnetofon znajduje typ kasety i teraz po włączeniu w 90 % przypadków reaguje normalnie, wcześniej po włożeniu kasety nie rozpoznawał typu i albo działał, albo od razu przewijał wprawo lub lewo albo nie reagował...czyli chyba jest mu na życie.

Może być sterowany pilotem RC-X090.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

;-)

Ukryta Zawartość

Wiele osób na tym forum pyta o to, jaki magnetofon kupić za określoną kwotę. Popatrzcie, co przy odrobinie cierpliwości, można mieć za naprawdę niewielką kasę (koszty wysyłki też niskie). Wizualnie nie ma się do czego doczepić. Myślę, że technicznie też powinien być ok.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Odnośnie zakupów to jeśli ktoś ma odpowiednio gruby portfel !!! i nie napala się na Dragona :)

To ktoś wygrzebał w Niemczech nówkę sztukę kaseciaka Nakamichi CR7E

Link do aukcji:

Ukryta Zawartość

Na pewno warto bo sprzęt jest wypasiony :)

Pozdro

Ukryta Zawartość

No tak, Dragonik to ma diabelska cenę ;-))

A ja próbuję rozgryźć Akai GX-52 - ma problemy z domknięciem kasety, przy otwieraniu lekko "zaburczy", ale otworzy,

zamykanie natomiast kończy się ciągłym burczeniem i trzeba pomóc ręką.Dodam, że bez kasety zamknie bez problemów

- o co tu chodzi?

Mam problem z dekciem AIWA AD-F880.Nie podnosi sie mostek.Mostek nie jest zablokowany mechanicznie, bo mozna podniesc go krecac kolem ktore go porusza.Raz udalo mi sie (przy wylaczonym decku, wlozylem kasete, zamknalem kieszen) podniesc mostek kolkiem.Po wlaczeniu zasilania i PLAY, deck zaczal odtwarzac, ale w przyspieszonym tempie.Wszystko wylaczylem, wylaczylem zasilanie, opuscilem mostek recznie, wyjalem kasete.Cala operacje powtorzylem i mechanizm zadzialal poprawnie.Potestowalem troche decka, dzialal przez godzine poprawnie.Kiedy go wylaczylem i wlaczylem ponownie po okolo trzech godzinach, mechanizmy nie dzialaly tak jak na poczatku.Mostek sie nie podnosi, walki obracajace rolki kasety kreca sie zauwazalnie bardzo szybko.Deck byl serwisowany przez poprzedniego wlasciciela w Milanowku.Zostaly wymienione paski i wyregulowano glowice.Gdzie tu moze byc przyczyna usterki ?Ja bym jeszcze upatrywal problemow w wyschnietym smarowaniu.Paski sie nie slizgaja.Prosze o jakies porady.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Nie wiem czy to juz bylo, ale co tam, tu jest sporo fotek ciekawych magnetofonow:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

V-savage

A pasek od silnika sterującego się nie ślizga?

Paseczek w dobrym stanie, przyjemnie "napięty" :-)

A może być tak, że:

Ponieważ jak się zamyka kieszeń - jeden dybelek naciąga taśmę.Może robi to za późno i jak dybelek ładnie w szpulkę w kasecie nie wskoczy to jest opór

-kaseta nie może być domknięta. Bez kasety - zamyka do końca...próbowałem z różnymi kasetami, jak co :-)

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Nie dociąga kieszeni do końca i głowice walą w rant kasety wtedy mechanizm się blokuje! ->W akai głowice podnoszą się bardzo szybko po domknięciu kasety, jeśli kieszeń jest słabo dociągana, mostek z głowicami uderza w rant kasety.

Sprawdź to. Zamykaj kieszeń ręcznie tak jakby nie było elektryczne zamykania i powinno ruszyć normalnie.

Jeśli tak będzie to trzeba podciągnąć dźwignię poruszajacą zamykaniem kieszeni z lewej strony mechanizmu (od strony ścianki).

Hmm..Dokładnie jest tak, że kieszeń z kasetą zamyka się, zatrzymuje (bo coś blokuje) i jeżeli nie dopchnę w tym momencie ręką po chwili magnetofon całkowicie się wyłącza.Po dopchnięciu zaś kieszeni(a nie czekaniu ) mogę normalnie odtwarzać, przewijać itd.

Przy dopchnięciu kieszeni zauważyłem, że kaseta "wskakuje" trochę w prawą stronę...

Faktycznie głowica już podchodzi a kaseta jeszcze nie na miejscu !

Co robić?

Jest jak mówisz, ręcznie jak domykam jest ok.

Jak tą dźwignię podciągnąć?

Edytowane przez musiko

Czy to choroba ? Wczoraj zobaczylem w sklepie z uzywanymi rzeczami magnetofon Sony TC-K700ES. Wieczorem przejrzalem informacje na jego temat, a dzis go kupilem, pomimo iz mam w domu kilkanascie innych deckow... sam nie wiem jak je skladowac ;)

takie hobby ja poluje na pozadnego szpulowca w rozsadnej cenie tylko nie wiem jak to wszystko podlacze

Edytowane przez jajcasz77
Czy to choroba ? Wczoraj zobaczylem w sklepie z uzywanymi rzeczami magnetofon Sony TC-K700ES. Wieczorem przejrzalem informacje na jego temat, a dzis go kupilem, pomimo iz mam w domu kilkanascie innych deckow... sam nie wiem jak je skladowac ;)

Tak, to choroba, i to ciężka, ale dziwna! W przeciwieństwie do innych chorób w jej przebiegu nie następuje pogorszenie się samopoczucia, tylko jego poprawa przy każdym nowym zakupie.

Jednak, podobnie jak przy grypie, od samej choroby znacznie poważniejsze są jej późniejsze powikłania:

1) pustki w portfelu

2) pogorszenie stosunków międzyludzkich (szczególnie w rodzinie)

3) tajemnicze stopniowe kurczenie się mieszkania, które kiedyś przecież było większe

...A potem szkoda się pozbyć jakiegokolwiek bo każdy piękny, jedyny i każdy ma w sobie coś, czego nie mają inne decki..;-)

Ja ostatnio dosłownie za grosze nabyłem podstawową Yamahę KX-300 - jest w stanie jak nowa i z funkcjonalnym pokrętłem "play trim" (co to oznacza?)

które łagodnie podbija wysokie tony przy kiepsko nagranych lub starych taśmach - ...i jej już nie oddam :-))

a jak ktoś chce sobie polepszyć samopoczucie :-) to wiadomo gdzie jak na razie okazyjnie Pioneer CT-939.....;-)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

a jak ktoś chce sobie polepszyć samopoczucie :-) to wiadomo gdzie jak na razie okazyjnie Pioneer CT-939.....;-)

Jeszcze lepsza do tego celu jest Toshiba PC-X12. :-)

GM

Edytowane przez G.Mark

Ja sobie niestety nie poprawiłem samopoczucia kupnem "Benytone MCD 3000". Wciąż nie daję rady go naprawić. Kupiłem i wymieniłem układ scalony od sterowania. Ale nic to nie dało. Gdyby można było ściągnąć bezpłatnie serwisówkę do tego modelu, to pewnie uniknął bym tego wydatku i niepotrzebnej roboty. Ale serwisówka jest dostępna tylko odpłatnie (ok50zł). Dobrze że chociaż Grundig CF 5500 był udanym zakupem. Nie działa w nim prawie wcale licznik taśmy, ale cała reszta jest super.

Ostatnio padł mi też zasilacz w kompie, dlatego nie pisałem przez kilka dni. Kupiłem Fortrona 400W. Może on wytrzyma dłużej od poprzednika. Przepraszam że nie na temat....ale może polecicie mi jakiś niedrogi i niezawodny zasilacz komputerowy. Wolał bym się poprostu zabezpieczyć na przyszłość, i kupić zapasowy....

Wczoraj zakupiłem takie oto cudeńko :-) Nie należę do zwolenników używania systemów redukcji szumów. Ale dzięki temu urządzeniu będę miał trzy dodatkowe wejścia/wyjścia magnetofonowe :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja jakoś niedawno temu, stwierdziłem, że muszę się zawziąć w sobie i postanowiłem sprzedać kilka różnych segmentów, których używam od niechcenia, albo które mi się znudziły, żeby zwolnić trochę miejsca, bo już nie było czego gdzie stawiać. Efekt tego jest taki, że w zasadzie stale sprzedaję, a miejsca zamiast przybywać to cały czas ubywa, w efekcie czego zaczynam mieć już podłogę o coraz mniejszej powierzchni.

Swoją drogą nie sądzicie, że to dość osobliwe zjawisko? Sprzęty sprzedaję, a robi się ich coraz więcej. Armageddon normalnie. :)

Ja sobie niestety nie poprawiłem samopoczucia kupnem "Benytone MCD 3000".

Napisałem, że humor sobie poprawiamy PRZY ZAKUPIE, i stan ten niekoniecznie utrzymuje się później! :-(

Bardzo często euforia pryska gdy później:

1) sprawdzamy stan konta

2) listonosz przynosi paczkę

3) ktoś z rodziny natyka się na jej wypakowaną zawartość

Punkt 2), tak jak w Twoim przypadku, powtarza się, niestety, często!

(...) Ostatnio padł mi też zasilacz w kompie, dlatego nie pisałem przez kilka dni. Kupiłem Fortrona 400W. Może on wytrzyma dłużej od poprzednika. Przepraszam że nie na temat....ale może polecicie mi jakiś niedrogi i niezawodny zasilacz komputerowy. Wolał bym się poprostu zabezpieczyć na przyszłość, i kupić zapasowy.... (...)

Kasjel, ja używam 400-watowego zasilacza Modecom 400 PF. Kupiłem go jak mi padł po roku użytkowania ten standardowy. Modecom używam już czwarty rok i bardzo go sobie chwalę. Są ciche, tanie i wynika z tego, że dość trwałe.

Swoją drogą nie sądzicie, że to dość osobliwe zjawisko? Sprzęty sprzedaję, a robi się ich coraz więcej. Armageddon normalnie. :)

Krasnoludki Ci w nocy dostawiają nowe sprzęty? ;-)

Krasnoludki Ci w nocy dostawiają nowe sprzęty? ;-)

No tak wszystko na to wskazuje. Co to są za złośliwe stworki. :) Człowiek się tu stara jak może i jest gorzej niż było. ;)

Kasjel, ja używam 400-watowego zasilacza Modecom 400 PF. Kupiłem go jak mi padł po roku użytkowania ten standardowy. Modecom używam już czwarty rok i bardzo go sobie chwalę. Są ciche, tanie i wynika z tego, że dość trwałe.<br />

Ja mam Chieftec'a CFT-560-A12S o mocy 560W (mam kilka twardych dysków) z takiej nieco ponadstadardowej serii z wielkim wentylatorem od spodu, i pracuje bez zarzutu. Drogie było bydlę i chyba pobiera trochę za dużo mocy, ale poprzedni (standardowy) chyba się trochę nie wyrabiał z tymi dyskami. Mogę spokojnie polecić. Jeśli nie potrzebujesz tak dużej mocy, są modele o mniejszej mocy ale tym samym standardzie wykonania.

Ja mam Chieftec'a CFT-560-A12S o mocy 560W (mam kilka twardych dysków) z takiej nieco ponadstadardowej serii z wielkim wentylatorem od spodu, i pracuje bez zarzutu. Drogie było bydlę i chyba pobiera trochę za dużo mocy, ale poprzedni (standardowy) chyba się trochę nie wyrabiał z tymi dyskami. Mogę spokojnie polecić. Jeśli nie potrzebujesz tak dużej mocy, są modele o mniejszej mocy ale tym samym standardzie wykonania.

Właśnie zasilacz, który mi teraz padł to był Chieftec 400W. Wytrzymał może 2 lata i był słabo obciążany. Komputer zawsze wyłączam na listwie, gdy nie jest mi potrzebny.

z funkcjonalnym pokrętłem "play trim" (co to oznacza?)

"Trim" ma dużo znaczeń, ale tutaj oznacza to "ustawienie (we właściwej pozycji, pod właściwym kątem)". O ile się orientuję, w lotnictwie albo marynarce podwodnej oznacza to "wyrównanie", "wypoziomowanie" - takie ustawienie statku (powietrznego bądź podwodnego) w linii dziób-rufa , czyli obrót wokół osi poprzecznej, by był ustawiony poziomo (bez przechyłu na dziób bądź rufę) - stąd pewnie ta nazwa - przebieg charakterystyki częstotliwości ma być poziomy.

Właśnie zasilacz, który mi teraz padł to był Chieftec 400W. Wytrzymał może 2 lata i był słabo obciążany. Komputer zawsze wyłączam na listwie, gdy nie jest mi potrzebny.<br />

Ale Chieftec ma kilka "linii" zasilaczy - podstawową, "wyższą", "luksusową", itp. Mój pracuje od jakichś trzech lat, a komputer jest bardzo długo włączony (wiele godzin dziennie), choć też w czasie nieużywania odłączam zasilanie całkowicie.

Edytowane przez MaciejLK

...A potem szkoda się pozbyć jakiegokolwiek bo każdy piękny, jedyny i każdy ma w sobie coś, czego nie mają inne decki..;-)

Ja ostatnio dosłownie za grosze nabyłem podstawową Yamahę KX-300 - jest w stanie jak nowa i z funkcjonalnym pokrętłem "play trim" (co to oznacza?)

które łagodnie podbija wysokie tony przy kiepsko nagranych lub starych taśmach - ...i jej już nie oddam :-))

Pokrętło Play Trim służy do wyrównania charakterystyki przy taśmach nagranych w systemie Dolby na innych magnetofonach.

Też kilka tygodni temu upolowałem ten sam model Yamahy: KX-300 za ... 15 PLN w stanie BDB. Gra nadspodziewanie dobrze.

• Pokaż nowe odpowiedzi