Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie podobają mi się te objawy, o których piszesz na końcu. Jeśli przyczyną zadziałania auto-stopu byłby idler, nie powinno to wpływać na dźwięk. Spróbuj ustalić mniej więcej, skąd dobiega to cykanie. Sprawdź też, ile czasu mijania od zatrzymania się wałka nawijającego taśmę, do momentu zadziałania auto-stopu i czy w tym czasie prawy wałek odwijajacy taśmę, cały czas się kręci.

Paris,

Wydaje mi się, że winę może ponosić zużyty silnik dowijania i przewijania. Mnie zdarzają się podobne rzeczy w Kenwoodzie KX-1100HX, i jednemu z kolegów też działo się coś podobnego, a te mechanizmy są bardzo podobne - ten w Kenwoodzie to dwuwałkowa wersja tego z Twoim Onkyo. Różne wersje tego mechanizmu firmy Sankyo (jedno- i dwuwałkowe, z napędem DD albo ze zwykłego silnika) stosowane były też w tańszych modelach Nakamichi, np. modelach serii BX oraz w CR-1, 2, 3 i 4. Właśnie na stronach poświęconych Nakom wyczytałem o awariach silniczków dowijania/przewijania oraz silniczków podnoszących mostek z głowicami. Podobno można w nich wymienić szczotki komutatora i to poprawia sytuację. Doraźnie można też wtrysnąć do wewnątrz silniczka odrobinę delikatnego oleju albo płynu czyszczącego styki. Ja sam "ożywiłem" w ten sposób cztery albo pięć takich mechanizmów w których nie podnosił się mostek z głowicami - trochę oleju do wnętrza silniczka pomocniczego pomogło. Ale zastrzegam, że nie próbowałem tego z silnikiem przewijania/dowijania. Nie próbowałem też żadnego z nich rozbierać aby dostać się do komutatora. Ale proponuję żebyś poszukał w sieci stron poświęconych naprawom Nakamichi - jest ich sporo i można znaleźć ciekawe informacje serwisowe.

Ta przekładnia cierna starszego typu przysparzała ciągle kłopotów i nowsze wersje tego mechanizmu miały przekładnię zębatą. Podobno nawet Nakamichi prowadziło akcję serwisową wymiany przekładni ciernej na zębatą. Ja sam zrobiłem to w starszym Kenwoodzie KX-880SR do którego włożyłem przekładnię zębatą (razem z silniczkiem) z uszkodzonego nowszego KX-880D - "przekładka" nie jest trudna, części pasują. Może spróbuj kupić tanio jakiś uszkodzony KX-880G, D albo HX.

Witam i proszę o radę w sprawie kupna magnetofonu tak do max. 200zł. Czy te są warte uwagi?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za wszelkie rady z góry serdecznie dziękuję. Jestem zielony w temacie, a mam dużo kaset i od jakiegoś czasu leżą zapomniane, bo nie mam ich na czym odsłuchać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to są niskie modele i raczej nie warto brać , ja bym polecił Ci te

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

już wszystko wiem. Ten charakterystyczny dźwięk który opisywałem jako cyk cyk to nic innego jak zatrzymujący się wałek który nawija taśmę. Jednak te zatrzymywania są chwilowe i po chwili taśma dalej się nawija i nie ma to wpływu na dźwięk itd. Lecz po czasie dochodzi do momentu gdy wałek się tak zatrzyma i nie ma siły już ruszyć dalej przez 2 do 3 sekund wtedy deck się automatycznie wyłącza zapobiegając wciągnięciu taśmy gdyż w tym czasie wałek który nie nawija taśmy kręci się bez problemów. Wygląda wiec na to ze przypadłość dotyczy tylko wałka odpowiadającego za nawijanie wałka. Tylko nie wiem czemu raz da się przesłuchać ze 30 min i wałek napędzający ani razu nawet na moment się nie przyblokuje a raz zatrzymuje się po 5 min.

Biorąc pod uwagę to, co napisali Kasjel i MaciejLK, należy sprawdzić rzecz podstawową. Czy w momencie, gdy lewy wałek zatrzymuje się, pracuje idler, a właściwie, czy pracuje silnik przewijania. To stwierdzisz, patrząc przez przezroczystą kasetę na plastikowy wałek nad idlerem. Wtedy będzie praktycznie wiadomo, co mu dolega.

A może ten wałek nad idlerem ślizga się na metalowej osi napędzającej? To w sumie też jest teoretycznie możliwe. Czyli najlepiej, jak przy sprawdzeniu zdejmiesz pokrywę i sprawdzisz, czy przy zatrzymaniu silnik (w środku mechanizmu) pracuje. Nawet dotykając go palcem, wyczujesz jego pracę.

Witam,

Co możecie mi powiedzieć o tym modelu?

Ukryta Zawartość

To chyba jakaś niższa półka technicsa z końca lat 70?Jak to może zagrać?

Ukryta Zawartość

Witam,

Co możecie mi powiedzieć o tym modelu?

Ukryta Zawartość

To chyba jakaś niższa półka technicsa z końca lat 70?Jak to może zagrać?

Lepiej zwróć uwagę na Technicsa RS 673, który nawet jest w wiadomym miejscu. Można go tanio kupić, a jest naprawdę bardzo dobry....gdy się o niego zadba.

Ukryta Zawartość

Dotarł do mnie dziś zapowiadany Alpage AL-80, po pierwszej radości po włączeniu , że zasilanie chyba dobre bo wszystko się zaświeciło (w aukcji opisane że się wyłączył)i zaglądnięciu do wnętrza okazało się...że brak jest modułu licznika :-((

Magnetofon nie reaguje na przyciski, silniki stoją.

1.Czy bez modułu licznika sprawny magnetofon normalnie by chodził?

2.Czy jeżeli jest włączony "power" pracuje "na luzie" jakikolwiek silnik a tym samym także i oś capstana w tym modelu?

3.Czy ktoś posiada może ten model na części i podzieliłby się tym licznikiem (oczywiście za opłatą i kosztami wysyłki)

Głowice w bardzo dobrym stanie (szklane?), brak klapki na kieszeń, wydaje się nie ruszany (prócz tego licznika).

W miejscu drugiego capstana tkwi kwadratowy plastikowy cyngielek - tak być powinno?

Dotarł do mnie dziś zapowiadany Alpage AL-80, po pierwszej radości po włączeniu , że zasilanie chyba dobre bo wszystko się zaświeciło (w aukcji opisane że się wyłączył)i zaglądnięciu do wnętrza okazało się...że brak jest modułu licznika :-((

Magnetofon nie reaguje na przyciski, silniki stoją.

1.Czy bez modułu licznika sprawny magnetofon normalnie by chodził?

2.Czy jeżeli jest włączony "power" pracuje "na luzie" jakikolwiek silnik a tym samym także i oś capstana w tym modelu?

3.Czy ktoś posiada może ten model na części i podzieliłby się tym licznikiem (oczywiście za opłatą i kosztami wysyłki)

Głowice w bardzo dobrym stanie (szklane?), brak klapki na kieszeń, wydaje się nie ruszany (prócz tego licznika).

W miejscu drugiego capstana tkwi kwadratowy plastikowy cyngielek - tak być powinno?

W tym modelu sinik zaczyna pracować zaraz po włączeniu "power". I jest tylko jeden silnik. Jeśli mechanizm nie reaguje, gdy naciska się przyciski sterowania, to sprawdź czy dobrze jest przykręcony kabel masowy do mechanizmu napędowego (jest na samej górze, dobrze widoczny).

Ale bez modułu licznika, to nie wiem.....wszystko jest możliwe.

Aaaa...i ten "cyngielek" zamiast lewego capstanu jest OK. Tak ma być.

Zatrzymując prawy wałek wszystko gra dalej. Już nic z tego nie rozumiem:(

Niemożliwe... Paris - generalnie, to przed załączeniem auto-stopu, zatrzymuje się lewy wałek, a prawy powinien się kręcić do czasu, aż auto-stop zadziała. Zatrzymanie prawego wałka, powinno spowodować zatrzymanie przesuwu całej taśmy i wyłączenie odtwarzania.

Kasjel - dojrzałem 2 absolutnie zimne luty - naprawione ..,i że oba bezpieczniki 1A przepalone.

Czyżby te tranzystory?

Jeżeli nie przepaliło ci nowo założonych bezpieczników, to wszystko jest raczej OK. A gdyby nie było, to i tak w pierwszej kolejności do sprawdzenia są diody zenera Z102 i inne...

Nowe (800mA - takie mam przy sobie) - przepaliło od razu , oba jak założyłem i włączyłem "power".

Sprawdzam resztę.

echch z tą edycją.......

Ta dioda przegrzana tak, że płytka pociemniała,i praktycznie brak lutów przy niej - (skruszały) co jeszcze sprawdzać?

To jakiś słaby punkt tego zasilania ta dioda, chyba nie perfekcyjnie zaprojektowane to zasilanie ?

Panowie zapytam jeszcze raz, warto kupić ten model?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niemożliwe... Paris - generalnie, to przed załączeniem auto-stopu, zatrzymuje się lewy wałek, a prawy powinien się kręcić do czasu, aż auto-stop zadziała. Zatrzymanie prawego wałka, powinno spowodować zatrzymanie przesuwu całej taśmy i wyłączenie odtwarzania.

Jest dokładnie tak jak pisze jak zatrzymam wałek prawy to wałek lewy (nawijający) dalej działa napędzany przez idler i kaseta normalnie gra bo wałek nawijający ją ciągnie jeśli zatrzymam wałek wraz z zębatkami kasety to istotnie włącza się auto stop.

Nowe (800mA - takie mam przy sobie) - przepaliło od razu , oba jak założyłem i włączyłem "power".

Sprawdzam resztę.

echch z tą edycją.......

Ta dioda przegrzana tak, że płytka pociemniała,i praktycznie brak lutów przy niej - (skruszały) co jeszcze sprawdzać?

To jakiś słaby punkt tego zasilania ta dioda, chyba nie perfekcyjnie zaprojektowane to zasilanie ?

To miernik do ręki i do roboty ! Sprawdź testerem diód Z 102. Jeśli będzie normalny sygnał dźwiękowy w obu kierunkach, to dioda do wymiany (dioda zenera 20V). Potem sprawdź tranzystor Q102 i ten obok chyba Q101 albo 103. Jeśli na Q102 będziesz miał sygnał pomiędzy B i C w obu kierunkach, to tranzystor jest do wymiany. Wszystko mierzysz oczywiście na zupełnie wyłączonym decku.

A serwisówkę ci wyślę....

Podaj swój adres e-mail.

Takiego fajnego miernika to niestety nie mam :-), ma funkcję diody - ale pokazuje tylko "0" lub wartość w druga stronę.

Ale posprawdzam co radzisz, albo od razu kupię nowe jutro jak będą i wlutuję :-)Piękny jest ten deck !:-)

Adres już wysyłam (PW)

Takiego fajnego miernika to niestety nie mam :-), ma funkcję diody - ale pokazuje tylko "0" lub wartość w druga stronę.

Ale posprawdzam co radzisz, albo od razu kupię nowe jutro jak będą i wlutuję :-)Piękny jest ten deck !:-)

Adres już wysyłam (PW)

W moim mierniku tester diód i tester obwodu elektrycznego jest na tej samej pozycji. A tu potrzebny jest właśnie ten drugi. Ta dioda nie może w obu kierukach pokazywać, że obwód jest zamknięty. Tak że ten Twój wystarczy. Serwisówkę już wysyłam.

Jest dokładnie tak jak pisze jak zatrzymam wałek prawy to wałek lewy (nawijający) dalej działa napędzany przez idler i kaseta normalnie gra bo wałek nawijający ją ciągnie jeśli zatrzymam wałek wraz z zębatkami kasety to istotnie włącza się auto stop.

Paris - oczywiście masz rację. Przepraszam, ale chyba dostałem jakiejś pomroczności jasnej! Tam, gdzie pisałem o lewym wałku, miałem na myśli prawy i odwrotnie. Sprawdź to jeszcze raz, szczególnie obserwuj idler i wałek nad idlerem. To chyba dlatego, że mam na wierzchu szufladę Diory i tam faktycznie wygląda to odwrotnie... I chyba stąd ta kuriozalna pomyłka. Jeszcze raz przepraszam. :)

Panowie zapytam jeszcze raz, warto kupić ten model?

Ukryta Zawartość

Mam ten magnetofon - to bardzo fajny magnetofon, ale z bardzo delikatnym i awaryjnym mechanizmem! Jest w tej chwili uszkodzony i nie mogę zabrać się za próbę naprawy. Mam też prostszy 5050, z podobnym mechanizmem, również uszkodzonym, i 7060S, z takim samym mechanizmem, który też trochę szwankował. Również na Allegro bywały te magnetofony z podobnymi usterkami. To nie jest więc odosobniony przypadek. Lubię ten magnetofon, ale trudno mi go z czystym sumieniem polecać.

Ukryta Zawartość

dziękuję MaciejLK za informację, czyli z tej czwórki, którą podał yogi1, który będzie najlepszy, a może inne są bardziej warte uwagi?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bingant - jakiś czas temu przyjęlismy zasadę, że w tym temacie nie publikujemy odnosników (linków) do trwających aukcji. Staraj się posługiwac jedynie nazwami i symbolami magnetofonów.

A z tych czterech, to chyba raczej Aiwa. Ma bardziej rozbudowaną kalibrację.

oki, przepraszam za te linki, ale nie wiedziałem o tej umowie. Jestem zupełnie zielony w temacie, a kupując magnetofon, chciałbym uniknąć kupna egzemplarza, w którym trzeba dokonywaś skomplikowanych napraw i ingerencji. Nie mam do tego głowy i umiejętności. Wiem, że kupując leciwy sprzęt trudno wymagać cudów, ale z Waszą pomocą, przynajmniej uda mi się uniknąć ewidentnych wpadek. Nie upieram się tylko do tych modeli, które są podane w linkach, nie mam upatrzonego modelu, ani firmy. Kupię ten, który mi doradzicie w podanej wyżej kwocie.

Za wszelkie rady z góry serdecznie dziękuję.

Wracając na chwile do walkmanów - mam u siebie Sony WM-FX50 - bardzo fajny, aluminiowy i stalowy, z dolby B i wyborem taśmy NORM/CrO2/METAL,cały sprawny, nie styka tylko czasem po upadku bardzo maluśki przełącznik tape(off) - radio, dźwięk bardzo dobry,oraz Panasonic RQ-NX60V którego nabyłem za 9zł :-) na giełdzie, nie ma dolby, ale super sterowanie elektroniczne i wskaźnik :-)

Oraz z ulubionych radioodtwarzaczy samochodowych na kasety - Kenwood KRC-767D z dolby B/C i elektroniczną mechaniką, oczywiście tzw."kieszeń" :-)

W środku same elny brązowe, silnik Canona, dolby w formie ciekawego układu scalonego na oddzielnej płytce - jakby "pająk", mechanika nie zawiera praktycznie plastiku :-)Szukam na jego temat informacji/parametrów.

Ktoś może wie jak zachować kolejność załączanych zdjęć?

Załączam kolejno, a w poście totalny bałagan :-/

Ukryta Zawartość

post-19017-086481200 1289300041_thumb.jpg

post-19017-072782100 1289300050_thumb.jpg

post-19017-059406400 1289300058_thumb.jpg

post-19017-028019700 1289300066_thumb.jpg

post-19017-059161000 1289300073_thumb.jpg

post-19017-066039500 1289300080_thumb.jpg

post-19017-067510000 1289300088_thumb.jpg

post-19017-019034100 1289300097_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gratuluje! To bardzo dobrze grający magnetofon- nie jest drastycznie gorszy od najwyższego referencyjnego modelu. Może się zdarzyć że trzeba w nim będzie trochę podregulować poziomy po tylu latach (w moim się się tak zdarzyło). Ta regulacja o której wspomniałeś służy do dopasowania poziomu nagrania do czułości danej kasety. Często jest tak, że poziom nagrania na taśmie różni się od ustawionego regulatorem rec level, i tym właśnie niwelujesz tą różnicę.

Procedura kalibracji jest prosta:

- przestawiasz meter range na bardziej czuły zakres

- ustawiasz rec level tak, aby w najgłośniejszym momencie nagrania nie przekraczał czerwonego pola

- robisz próbne nagranie: przełączasz przyciskiem monitor pomiędzy source a tape, i na pozycji tape ustawiasz wyżej opisany level tak, aby pokrywał się z poziomem na source.

Potem ustawiasz bias na słuch; tak, aby wysokie tony brzmiały tak jak na źródłowym nagraniu.

No i to wszystko. Możesz nagrywać.

Miłej zabawy!

Dotarł do mnie Pioneer CT-737 Mark II o którym pisałem niedawno. Miał być "sprawny w 100%" jak prawie wszystko wiadomo gdzie ;-), ale nie był.

Potencjometr kalibracji Rec. Level przerywał niemiłosiernie, oraz uszkodzony był czujnik rodzaju kasety. Problem z potencjometrem załatwił Kontakt PR, natomiast z czujnikiem nie poszło tak łatwo. Musiałem zdemontować część mechanizmu napędowego i dobrać się do płytki z czujnikami. Wylutowałem go (przypomina mały isostat) i rozebrałem na czynniki pierwsze (oczywiście przy demontażu sprężyna będąca częścią tego czujnika, zgodnie z prawami fizyki, odbyła lot po krzywej balistycznej i wylądowała na podłodze). Potem delikatnie przetarłem metalowe elementy czujnika papierem wodnym 1200, potem sprężone powietrze i składanie wszystkiego z powrotem.

Poniżej zdjęcia płytki z czujnikami (już po wylutowaniu tego uszkodzonego) i sam czujnik ze zdjętą metalową osłoną.

Płytka:

Ukryta Zawartość

Czujnik:

post-10913-077879600 1289310509_thumb.jpg

Audiotetryk napisałeś, że należałoby dokonać regulacji poziomów, mam instrukcję serwisową i tam są opisane pewne procedury regulacyjne, ale należy mieć odpowiednią kasetę serwisową. Czy można coś takiego zdobyć ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oki, przepraszam za te linki, ale nie wiedziałem o tej umowie. Jestem zupełnie zielony w temacie, a kupując magnetofon, chciałbym uniknąć kupna egzemplarza, w którym trzeba dokonywaś skomplikowanych napraw i ingerencji. Nie mam do tego głowy i umiejętności. Wiem, że kupując leciwy sprzęt trudno wymagać cudów, ale z Waszą pomocą, przynajmniej uda mi się uniknąć ewidentnych wpadek. Nie upieram się tylko do tych modeli, które są podane w linkach, nie mam upatrzonego modelu, ani firmy. Kupię ten, który mi doradzicie w podanej wyżej kwocie.

Za wszelkie rady z góry serdecznie dziękuję.

Ta Aiwa moze i jest najlepsza, ale w kiepskim stanie, rdza na mechanizmie, byla zle przechowywana i jest mocno zuzyta. Denon jest kiepski, najlepiej wypadala oba Kenwoody, z tym ze 7050 jest nowszy. Natpmiast jesli zdjecia 7030 sa prawdziwe, to jego bym wzial...

Kenwood 7030, skoro człowiek chce przeznaczyć dwie stówy na deck'a? Ja bym się wstrzymał. A co do Aiwy. Ona raczej jest zaniedbana, niż zużyta. Na głowicach nie widać śladów rowka. Dużo brudu i tyle. Stąd też może pochodzić rdzawy nalot. Trzeszczący potencjometr, to też często "zasługa" nieużytkowania sprzętu, a nie tylko efekt wyeksploatowania. ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi