Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Kurcze - za darmo rozdają a Wy nie kupujecie :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam, czy ktoś posiada instrukcję użytkownika i serwisową do Onkyo TA-2550, a jeżeli tak to czy może mi ją podesłać ? Będę wdzięczny za pomoc.

Wojtek

Onkyo TA-2600 to ten sam model. Serwisówkę do niego można ściągnąć z ET.

Ewentualnie gdyby były problemy, to służę. Mam takową.

Jakoś nikt nie wspomina o księciu Dragonie :-) Ciekawe jak się dogadali ? Za jaką kwotę został sprzedany....

Ukryta Zawartość

Liczba komentarzy sprzedającego sprawia, że nawet jakby oferował w Kup Teraz za 100zł to bym raczej nie skorzystał...

I jeszcze jedno: zapytałem wczoraj o opinie o RS-BX606. Nikt nie ma takiego gada? :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fotek

Kurcze - za darmo rozdają a Wy nie kupujecie :)

Ukryta Zawartość

Onkyo TA-2600 to ten sam model. Serwisówkę do niego można ściągnąć z ET.

He ! Wiedziałem, że to Ty ! :-) Miałem ten magnetofon. Jest cholernie solidny i ciężki. Mechanizm pracuje głośno podczas przełączania funkcji, bo oparty jest na elektromagnesach. Głowica raczej łatwo ścieralna. Regulacja prędkości przesuwu taśmy trudna, bo trzeba odkręcać panel przedni aby dojść do stabilizatora obrotów w silniczku. W sumie nigdy nie sprzedał bym swojego, gdyby nie ten jego nietypowy kolor. Ale widziałem już kiedyś wersję srebrną na Allegro, więc może kiedyś.....

Właściwie to miałem całą tą wieżę skompletowaną. Razem z bardzo ładnym gramofonem.

Ukryta Zawartość

Taaa...., i jeszcze ta fabryczna plomba :-)

Prawie nowy egzemplarz, nie ma co!

Zauważyłem teraz, że w tym TAECu siedzi stare dobre SANKYO. Jaka to ironia losu. Firma słynąca z mechaniki skorzystała z obcego produktu. Swoją drogą bardzo solidnego. Ciekawe kto wyprodukował głowice?

Cena za tego decka jest cokolwiek śmieszna. Niewiele tańsze (w chwili produkcji) decki sprzedają się za 100-150zł.

PS.

Młodzi to zapewne nie pamiętają, ale były takie czasy gdy komputery nie miały twardych dysków, a jedynie stacje dyskietek. Jak ktoś był bogatszy to kupował dwie, żeby móc kopiować dyskietki. Wtedy standardem były stacje dyskietek 5 1/4 cala. Najlepsze produkował TEAC. Jedna kosztowała 100$. Przeciętne zarobki w Polsce to wtedy było około 30$/ miesiąc. Stacje TEACa były oparte na monolitycznym odlewie ciśnieniowym ze stopu aluminium, napędzane silnikiem DD. Techniczny majsterszyk. Mam jeszcze taką jedną na pamiątkę:)

Edytowane przez fotek

Jeśli chodzi o tanie magnetofony, to ostatnio kupiłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ale jeszcze go nie dostałem. Mam już KX-800, razem będzie im raźniej. Ten KX-600 do najpiękniejszych może nie należy, ale ma coś w sobie, no nie?

Ukryta Zawartość

Kasjel co mozesz powiedziec na temat brzmienia tego Metz,a? Ile mozna zaplacic za sprawnogo?

Tego decka warto kupić tylko ze względów kolekcjonerskich. Jeśli chodzi o brzmienie, to nie ma on nic wspólnego z typowymi klocami Vintage firm takich jak Sony czy Pioneer. Porównał bym go raczej do magnetofonów Basf D 6324, Braun C2 czy Siemens RC 555. Czyli grających, ale niczym nie zachwycających. Ja mojego kupiłem kiedyś za 33zł w opcji "Kup Teraz". Można cofnąć się do początku tego wątku, to może są tam jeszcze jego zdjęcia. Ten model nigdy nie cieszył się powodzeniem na Allegro. Podobnie jak Siemens RC 555. Dlatego Fotek wylicytował go za grosik. Ale jest to tak wielka, ciężka i solidna machina że kupić napewno ją można. Ja swojego sprzedałem za stówkę. I na tyle go wyceniam. Pod warunkiem, że był by w super stanie wizualnym.

Ten model nigdy nie cieszył się powodzeniem na Allegro. Podobnie jak Siemens RC 555. Dlatego Fotek wylicytował go za grosik. Ale jest to tak wielka,

Warto by było się zastanowić dlaczego niektóre decki osiągają ceny niebotyczne, a niektóre - można kupić właśnie za przysłowiowy grosik. I nie ma to często związku z ceną, po jakiej były sprzedawane. Na przykład modele DUALA można kupić dosłownie za koszt wysyłki, a na przykład model C839RC kosztował w 1979r 875$ . Wywindowane do granic absurdu są ceny na decki SONY z serii ES, nakamichi i AKAI (szczególnie modele GX-95 i GX-75) Umiarkowane ceny osiągają ONKYO, AIWA, DENONy i Kenwoody. Technicsy różnie - można czasami kupić tanio, ale są też i ceny z kosmosu na niektóre modele.

Zrobiłem sobie dzisiaj porównanie Yamahy KX 670 z Sony TC 229SD. Po raz kolejny utwierdziłem się w przekonaniu że Vintage górą ! Z Yamahy byłem bardzo zadowolony. Aż do chwili gdy po jej naprawie, czyszeniu i dłuższym odsłuchu włączyłem mojego starego Sony TC 229SD. Trzeba mieć zawsze bezpośrednie porównanie. Muszą być dwa porównywane decki podłączone do tego samego systemu. Tak żeby wystarczyło przełączać tylko z Tape1 na Tape2. Inaczej łatwo można ulec złudzeniom....

Zrobiłem sobie dzisiaj porównanie Yamahy KX 670 z Sony TC 229SD. Po raz kolejny utwierdziłem się w przekonaniu że Vintage górą ! Z Yamahy byłem bardzo zadowolony. Aż do chwili gdy po jej naprawie, czyszeniu i dłuższym odsłuchu włączyłem mojego starego Sony TC 229SD. Trzeba mieć zawsze bezpośrednie porównanie. Muszą być dwa porównywane decki podłączone do tego samego systemu. Tak żeby wystarczyło przełączać tylko z Tape1 na Tape2. Inaczej łatwo można ulec złudzeniom....

Mam pytanie właśnie o SONY, wprawdzie ja mam K7B ale to to samo. W moim egzemplarzu daje się (przy odsłuchiwaniu taśmy testowej z nagranym sinusem 400Hz) usłyszeć sporą nierównomierność obrotów, niesłyszalną na przykład na dwuwałkowcu ONKYO TA-2760. Czy Twój egzemplarz jest idealny pod tym względem? Muszę się przyjrzeć mojemu? Poza tym jakość dźwięku z mojego soniacza jest super, gra jak dzwon. Niektóre kasety aż mi żal wyłączać, odzyskują drugą młodość :)

Warto by było się zastanowić dlaczego niektóre decki osiągają ceny niebotyczne, a niektóre - można kupić właśnie za przysłowiowy grosik. I nie ma to często związku z ceną, po jakiej były sprzedawane. Na przykład modele DUALA można kupić dosłownie za koszt wysyłki, a na przykład model C839RC kosztował w 1979r 875$ . Wywindowane do granic absurdu są ceny na decki SONY z serii ES, nakamichi i AKAI (szczególnie modele GX-95 i GX-75) Umiarkowane ceny osiągają ONKYO, AIWA, DENONy i Kenwoody. Technicsy różnie - można czasami kupić tanio, ale są też i ceny z kosmosu na niektóre modele.

Kiedyś Dual C 839 osiągał wysokie ceny na Allegro. Sam widziałem licytację, która zakończyła się kwotą 270zł. Ale model C 830 można kupić tanio. Ja za swojego kiedyś dałem 26zł. A wygląda jak nowy, tylko paski i sinik musiałem w nim wymienić.

Witam!

Co sądzicie o wnętrzu tego GX-75.

To że zaniedbane strasznie to widać, ale czy było ruszane, ja nie umiem stwierdzić , więc prosze o podpowiedź za którą z góry dziękuję.

gowicaGX-75.jpg

Pozdrawiam

Paweł

Mam pytanie właśnie o SONY, wprawdzie ja mam K7B ale to to samo. W moim egzemplarzu daje się (przy odsłuchiwaniu taśmy testowej z nagranym sinusem 400Hz) usłyszeć sporą nierównomierność obrotów, niesłyszalną na przykład na dwuwałkowcu ONKYO TA-2760. Czy Twój egzemplarz jest idealny pod tym względem? Muszę się przyjrzeć mojemu? Poza tym jakość dźwięku z mojego soniacza jest super, gra jak dzwon. Niektóre kasety aż mi żal wyłączać, odzyskują drugą młodość :)

Ja nie mam takich problemów. Musiałem natomiast wymienić w swoim prawie wszystkie potencjometry montażowe. Ale pisałem już o rozlatujących się pr,kach w Sony TC 229SD. Jeżeli słyszysz nierównomierności w przesuwie taśmy, to wymień rolkę. Panowie ! Od rolek przesuwu taśmy zależy bardzo wiele ! One muszą być idealne. Jeśli nie są, to wszystkie nierówności (bicia) będą słyszalne !

Ja nie mam takich problemów. Musiałem natomiast wymienić w swoim prawie wszystkie potencjometry montażowe. Ale pisałem już o rozlatujących się pr,kach w Sony TC 229SD. Jeżeli słyszysz nierównomierności w przesuwie taśmy, to wymień rolkę. Panowie ! Od rolek przesuwu taśmy zależy bardzo wiele ! One muszą być idealne. Jeśli nie są, to wszystkie nierówności (bicia) będą słyszalne !

Zmieniałem w nim pasek, stary był rozciągnięty. Czy możliwe, że ten który założyłem daje taki efekt?

Witam!

Co sądzicie o wnętrzu tego GX-75.

To że zaniedbane strasznie to widać, ale czy było ruszane, ja nie umiem stwierdzić , więc prosze o podpowiedź za którą z góry dziękuję.

gowicaGX-75.jpg

Pozdrawiam

Paweł

Na oko wygląda nieźle, na innych zdjęciach z netu czerwony lakier jest podobny :) . Ale ja takiego decka jeszcze nie mam, więc niech kto inny się wypowie :)

(...) I jeszcze jedno: zapytałem wczoraj o opinie o RS-BX606. Nikt nie ma takiego gada? :)

Fotek, miałem tego "gada" przez 18 lat. Pod niektórymi względami był rewelacyjny, pod niektórymi ledwie przeciętny, ale w ocenie ogólnej nie wypadał źle. Usterkowość prawie żadna. Jedyne na co może cierpieć po tylu latach to tzw. efekt drabinki rezystorów. Ale bez problemu da się to usunąć (co zresztą robiłem w podobnym modelu RS-BX707). Wnętrze proste jak budowa cepa. Dla mnie plus, bo da się wszystko łatwo rozłożyć na czynniki pierwsze, zrobić co trzeba i złożyć. Dźwiękowo, cóż, hit sezonu to może to nie jest. Gra jednak całkiem przyzwoicie. Natomiast da się w nim odczuć - jak ja to nazywam - zbyt mocne ucyfrowienie dźwięku, do czego Technics dążył chcąc upodobnić magnetofony do odtwarzaczy CD. Jednak skoro słuchałem na nim kaset przez 18 lat, to znaczy, że da się go słuchać. :) Z taśmami jak zauważyłem radził sobie w zasadzie ze wszystkimi bez większych problemów, ale wybitnie "nie smakują" mu Fuji JP-IIx oraz JP-IIPro. Na tych taśmach nie radził sobie z dźwiękiem. Co ciekawe, JP-II grały świetnie, ale to taka ciekawostka przyrodnicza.

Czy będzie Ci się podobał, trudno powiedzieć. Dźwięk nowszych Technicsów nie wszystkim odpowiada. Ale jakby nie było za taką kwotę na pewno było warto.

Panowie ! Ważna sprawa ! Muszę wkleić ten link, bo uważam że poprostu musicie skorzystać z okazji !!! Jak widzicie po moim nicku z Allegro (K...1) kupiłem 10szt tych kaset. Poprosiłem o wybranie dziesięciu nie opisanych kaset. Dzisiaj dostałem przesyłkę i okazało się że kasety są w perfekcyjnym stanie ! Ktoś nie wiem po co nagrywał byle jakie audycje radiowe i odkładał taśmy. Po czym już nie były ruszane. Wiecie, jak łatwo o bardzo lekkie zarysowania, zmatowienia na opakowaniach kaset. A one się błyszczą, jak świeżo rozpakowane z foli. Na samej taśmie nie ma żadnych wzdłużnych linii...nic ! Ideał ! W dodatku dostałem nieoczekiwanie gratis dwie kasety "Basf Ferro Extra 1" z 90-tych lat. Również w bdb. stanie. Kto pierwszy ten lepszy !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kto pierwszy ten lepszy !

No to zostało jeszcze 20. Dzięki Kasjel :)

Fotek, miałem tego "gada" przez 18 lat. Pod niektórymi względami był rewelacyjny, pod niektórymi ledwie przeciętny, ale w ocenie ogólnej nie wypadał źle. Usterkowość prawie żadna. Jedyne na co może cierpieć po tylu latach to tzw. efekt drabinki rezystorów. Ale bez problemu da się to usunąć (co zresztą robiłem w podobnym modelu RS-BX707). Wnętrze proste jak budowa cepa. Dla mnie plus, bo da się wszystko łatwo rozłożyć na czynniki pierwsze, zrobić co trzeba i złożyć. Dźwiękowo, cóż, hit sezonu to może to nie jest. Gra jednak całkiem przyzwoicie. Natomiast da się w nim odczuć - jak ja to nazywam - zbyt mocne ucyfrowienie dźwięku, do czego Technics dążył chcąc upodobnić magnetofony do odtwarzaczy CD. Jednak skoro słuchałem na nim kaset przez 18 lat, to znaczy, że da się go słuchać. :) Z taśmami jak zauważyłem radził sobie w zasadzie ze wszystkimi bez większych problemów, ale wybitnie "nie smakują" mu Fuji JP-IIx oraz JP-IIPro. Na tych taśmach nie radził sobie z dźwiękiem. Co ciekawe, JP-II grały świetnie, ale to taka ciekawostka przyrodnicza.

Czy będzie Ci się podobał, trudno powiedzieć. Dźwięk nowszych Technicsów nie wszystkim odpowiada. Ale jakby nie było za taką kwotę na pewno było warto.

Dziękuję, myślę więc, że dobrze zrobiłem. Obejrzałem jego schemat, integracja elektroniki jest w nim tak daleko posunięta, że jeden układ scalony obsługuje odczyt i zapis w obydwu kanałach - więc wcale się nie dziwię, że w środku prosty :) Ale to akurat chyba nic złego. Bardziej się obawiam o stan głowic i pasków. Ale poczekajmy, zobaczymy :)

No to zostało jeszcze 20. Dzięki Kasjel :)

Dziękuję, myślę więc, że dobrze zrobiłem. Obejrzałem jego schemat, integracja elektroniki jest w nim tak daleko posunięta, że jeden układ scalony obsługuje odczyt i zapis w obydwu kanałach - więc wcale się nie dziwię, że w środku prosty :) Ale to akurat chyba nic złego. Bardziej się obawiam o stan głowic i pasków. Ale poczekajmy, zobaczymy :)

Koniecznie poproś o wybranie kaset nie opisanych ! Kurde ! Jestem w szoku ! Dostałem praktycznie nówki Z 1988r !

Już koniec Basfów...

Niedawno zakupiłem ponad 40 kaset po około 0,55 zł za sztukę, wśród nich było sporo takich właśnie w bardzo dobrym stanie i trochę innych, również całkiem dobrych, trzeba być czujnym.

Wojtek

Wojtek

Kupiłeś ??? One były już parę dni i nikt nie kupował, poza mną. A po tym jak rzuciłem linkiem, to znikły w przeciągu 30 min. :-)) I o to mi chodziło ! Byle tylko wszystkie poszły w nasze ręce ! :-)

Sprawdziłem swoje ONKYO TA-2570 na wszystkie sposoby. Buczenie słychać (w obu kanałach) tylko przy odtwarzaniu, przy funkcji "monitor" ustawionej na "tape". Przy ustawieniu "source", przy nagrywaniu (w obydwu położeniach), a także przy wciśniętej pauzie wszystko w jak najlepszym porządku. Czyli jednak nie kondensatory w zasilaczu... Nie mam obecnie czasu i miejsca, żeby go rozgrzebać na parę dni. Muszę sobie z tym poradzić w jedno popołudnie. Co sprawdzić w tej sytuacji?

Sprawdziłem swoje ONKYO TA-2570 na wszystkie sposoby. Buczenie słychać (w obu kanałach) tylko przy odtwarzaniu, przy funkcji "monitor" ustawionej na "tape". Przy ustawieniu "source", przy nagrywaniu (w obydwu położeniach), a także przy wciśniętej pauzie wszystko w jak najlepszym porządku. Czyli jednak nie kondensatory w zasilaczu... Nie mam obecnie czasu i miejsca, żeby go rozgrzebać na parę dni. Muszę sobie z tym poradzić w jedno popołudnie. Co sprawdzić w tej sytuacji?

No to ja bym sprawdził połączenia przewodów z głowicą. I tych że przewodów z płytą główną...

No Panowie ! Starczy dla wszystkich !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No Panowie ! Starczy dla wszystkich !

Ukryta Zawartość

Te kasety służyły do archiwizacji audycji radiowych - rozgłośnie mają taki obowiązek. Teraz są cyfrowe rejestratory, a kiedyś nagrywało się na taśmę wszystko z eteru jak leci, a potem do szafy. To dlatego te kasety są w tak świetnym stanie - naprawdę nagrane tylko raz, a potem bezpiecznie przechowywane, aż do momentu, gdy ktoś w rozgłośni zrobił likwidację, a ktoś inny robi dobry interes.

Tak, czy inaczej, kasety są w porządku (mam ponad 30 z tego samego źródła, kupionych prawie rok temu). Mają tylko jedną, typową dla prawdziwie chromowych taśm przypadłość - są podatne na samokopiowanie. Zwłaszcza pre-echo słychać bardzo wyraźnie.

Ukryta Zawartość

(...) Dziękuję, myślę więc, że dobrze zrobiłem. Obejrzałem jego schemat, integracja elektroniki jest w nim tak daleko posunięta, że jeden układ scalony obsługuje odczyt i zapis w obydwu kanałach - więc wcale się nie dziwię, że w środku prosty :) Ale to akurat chyba nic złego. Bardziej się obawiam o stan głowic i pasków. Ale poczekajmy, zobaczymy :)

Fotek, nie ma za co. Dla mnie prostota to zdecydowana zaleta, szczególnie jak się w serwisowaniu sprzętu raczkuje. :) Jeśli chodzi o stan pasków, to nie musisz się obawiać, bowiem RS-BX606 jest magnetofonem bezpaskowym. Posiada napęd Quartz DirectDrive z jednym wałkiem, więc problem pasków odpada. Nie posiada też elektryki kieszeni kasety (dla mnie zaleta), więc i tutaj nie ma paska. Jeden problem zatem z głowy. jeśli zaś chodzi o głowicę, to jest to permalojowa głowica MX. Co prawda po tylu latach może być już dość mocno "wyświechtana", jednak nie martwiłbym się tym na Twoim miejscu. Jeśli nawet okazałoby się, że będzie bardzo zużyta, to były one montowane w wielu modelach Technicsa. Głowica ma oznaczenie RBR4CY009-C i oprócz RS-BX606 można ją było znaleźć w innych RS-BX-ach (626, 646, 707, 727, 747, 808 i 828). Można więc w razie konieczności próbować kupić któryś z tych modeli (uszkodzony) na dawcę. Ten typ głowicy był produkcją Canona. Na moim chomiku -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w katalogu SERWIS/FOTKI możesz obejrzeć jak wygląda ta właśnie głowica, bo swego czasu, zaopatrzyłem się w taką aby mieć zapas. Być może więc - choć tutaj nie mam absolutnej pewności - pasowałyby też bez większego problemu głowice Canona, które jeszcze można dostać w sprzedaży?

W razie gdybyś potrzebował zerknąć w serwisówkę do tego modelu, to daj znać.

Ukryta Zawartość

Wyprostujcie moje myślenie jeżeli się mylę: jeżeli na wejście magnetofonowe podawany jest sygnał, pokrętło reclevel jest ustawione na powiedzmy 40% i włączony jest przycisk monitor do pozycji "source" to wskaźniki powinny cykać a na wyjściu powinien być sygnał czyli słychać źródło. Czy konieczne jest włożenie kasety albo naciśnięcie przycisku rec aby tak było ? Dokładnie chodzi o Onkyo TA-2550.

Wojtek

Wojtek

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Gdyby tylko moje magnetofony zechciały współpracować z tymi taśmami... :-)

GM

Filwoj - powinno być tak jak piszesz. Bez kasety i bez włączania zapisu. Dla pewności sprawdziłem przed chwilą na TA-2570.

Kasjel - dzięki. Chyba jutro się tym zajmę.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

A dlaczego nie ???

To znaczy one współpracują bo nagrywają na tego rodzaju "chromach", ale mi bardziej odpowiada brzmienie "Type II" w wykonaniu TKD, Maxell lub Sony. Może być również Fuji lub Scotch. :-)

GM

Zrobię eksperyment i nagram tą "Basf Chrome Super II" na moim decku "Basf D 6234". Zobaczymy jak firma skalibrowała ten magnetofon do swoich własnych taśm :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi