Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

PO przeczytaniu tego zdania uśmiałem się bardziej niż jakichkolwiek kawałów, genialna związek przyczynowo skutkowy :).

Gratuluję koledze Janusz_Szy, wprowadza pozytywny humor na forum :). (poważnie)

Też mi się to spodobało :) Wyobraziłem sobie nawet moją kochaną połówkę, jak mnie okłada :)

Też mi się to spodobało :) Wyobraziłem sobie nawet moją kochaną połówkę, jak mnie okłada :)

Dobre co ?

Właśnie na taką reakcje liczyłem z Twojej strony przeczytałem zakładkę „magnetofon” i nie tylko od pierwszej strony .

Z przykrością stwierdziłem ze w większości panuje negatywne emocje ludziska sobie ubliżają zamiast zastępować takie wypowiedzi ODROBINĄ humoru .

W wielu przypadkach osoba szukająca (pomocy nie znająca tematu) walnie jakąś głupią , śmieszną wypowiedz lub tez zostanie omylnie zrozumiana i „OBRYWA od razu z grubej rury”

Ciągną się potem starcia przez wiele kolejnych wpisów rozwalając wątek.

Bardzo pozytywne podejście do małej sprzeczki kolego „fotek”

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wyschnięta i zabrudzona „podkówka” możne mieć przerwy w równomiernym przesyle a olejek rycynowy nie tężeje

jak zwykły (olej) pozostałości po modelarstwie modele latające spalinowe silniczki .

Powinno wystarczyć na jakiś czas ? Napiszcie czy coś „poknociłem”

Postaram się być tak pozytywny, jak tylko to możliwe.

Potencjometry montażowe, czyli "podkówki", jak je nazywasz, powinny być generalnie czyste, a nawet suche. Jeśli są zabrudzone, albo ich ścieżki węglowe zdążyły się pokryć tlenkami, należy je wyczyścić środkiem do tego przeznaczonym, czyli na przykład Kontaktem PR (wielokrotnie w tym wątku wspominanym), zgodnie z instrukcją jego użycia. W żadnym wypadku nie należy ich paprać olejkiem dowolnej natury.

Twoje rozumienie podstawowych zasad elektroniki zasługuje na pogłębienie edukacji w tym zakresie.

Rozumie ale wskazówki obie pracują (ok)

Czyli teraz wyczyścić i ponowić według Twoich wskazówek czy zastosować nowe.

Dzięki

Jak rozumiem, posmarowałeś te potencjometry olejkiem i pokręciłeś nimi w lewo i prawo, aż przestały piszczeć. Zapewne pomogło, bo przetarłeś niekontaktujące ścieżki, ale po pierwsze to starczy raczej na krótko, a po drugie mogłeś sobie rozregulować układ, którego potencjometrami kręciłeś.

Żeby to było zgodne z zasadami sztuki, należałoby wymyć potencjometry Kontaktem PR (lub je wymienić, czemu nie) i ponownie wyregulować cały układ, zgodnie z instrukcją serwisową, czyli przynajmniej sprawdzić i ustawić napięcia w odpowiednich punktach pomiarowych. Na schemacie, załączonym przez G.Marka, było to ładnie pokazane.

Potencjometry (w czerwonej ramce ) tylko ruszałem są opisane ponadto mam foto ich poprzednich ostawień po kilkukrotnym (prawo/lewo) tak tez wstępnie ustawiłem , minimalna różnica od poprzednich ostawień .Posiadam miernik tylko (cyfrowy)

Nic więcej , decka nawet nie czyściłem tylko wydmuchałem (sprężonym powietrzem w aerozolu + pędzelek )

Deck poza wskaźnikiem nie miał żadnych objaw niesprawności .

M85 i M88 chyba w ogóle nie występowały w srebrnym kolorze, nawet nie przypominam sobie, bym takie widział w katalogach.

Witam.

Widziałem wiosną tego roku srebrny model Technics`a RS-M85 na eBay US, był uszkodzony i sprzedawca wycenił go na ok 15$.

Miałem chęć go kupić jako dawcę części do mojego srebrnego RS-M75 (potrzebna jest płytka sterująca silnikiem capstana) lecz cena 130$ za przesyłkę z USA do Polski jest dla mnie o wiele za duża.

rsm65silver.jpg

RS-M65

technicsrsm75silver.jpg

RS-M75

Niestety zdjęć RS-M85 i RS-M88 w kolorze srebrnym nie znalazłem :(

Kasjelu: Szukałeś kiedyś Decka dwukasetowego Vintage, na znanym portalu aukcyjnym jest coś takiego:

1889421455.jpg

Edytowane przez SirJack7

Znalazłem tylko tyle jak na razie ...

M85 lecz jest niestety nie srebrny

Ukryta Zawartość

M65 jest tylko w tym kolorze .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam bardziej przyziemne:)marzenie...a propos Telefunkena

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.....

Co ciekawe, chyba jeszcze rzadszym i trudniejszym do zdobycia od M95 modelem jest następny po nim "topowy" M280. Zresztą nie cieszył się chyba wielką popularnością: był drogi, a w testach nie zbierał rewelacyjnych ocen.

Ha Ha Ha (ale Żartowniś jest na All...o) ktoś z Was dałby ponad 10k za to co na foto ?

Zakładając stan [dobry] ile można by przyjąć za rozsądną kwotę za [ 1 ] , [ 2 ] ??.

Wiem ze to zakładka „Magnetofon” ale to bardzo popularna najczęściej odwiedzana zakładka

przez fachowców z dziedziny elektroniki entuzjastów sprzętu audio .

Jeśli uznacie że jest to przegięcie z mojej strony proszę o pominiecie tego postu i wstrzymaniem się od udzielenia wypowiedzi na moje pytanie .

Pytanie moje uzasadniam chęcią kupna nr [ 1 ] z załączonego foto .

Taki, nieznany mi, magnetofon lub magnetowid (?) TECHNICS'a znalazłem w necie (przy okazji trochę serwisówek dla potrzebujących - tyle tylko, że trzeba się zarejestrować;-) ). Zna ktoś ten model?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ke_raj

Taki, nieznany mi, magnetofon lub magnetowid (?) TECHNICS'a znalazłem w necie (przy okazji trochę serwisówek dla potrzebujących - tyle tylko, że trzeba się zarejestrować;-) ). Zna ktoś ten model?

Ukryta Zawartość

To jest dość ciekawy magnetofon cyfrowy na kasety video, taki protoplasta DATa lub DCC

Swoją drogą ciekawy jestem jak to gra, chyba podobnie jak pierwsze CD?

Ukryta Zawartość

Witam!!! mam jakieś problemy z obsługom tego Technics RS-B965 w czasie nagrywania włącza się po chwili stop albo zaczyna sam przewijać.

Tak samo w czasie odtwarzania kiedy na ciskam stop to również zdarza się że zaczyna przewijać ale nie zawsze,niewiem co może być przyczyną mam wrażenie jak by te przyciski się zacinały.Może ktoś z kolegów miał takie podobne problemy.Pozdr

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

... niewiem co może być przyczyną mam wrażenie jak by te przyciski się zacinały.Może ktoś z kolegów miał takie podobne problemy.Pozdr

Wymień mikrostyki znajdujące się pod klawiszami.

GM

A z obsługom słownika nie masz problemu?

Tak to jest ofekt szybkiego pisania!!!! Kolega tyle tylko potrafi?

Wymień mikrostyki znajdujące się pod klawiszami.

GM

Dzięki G.Mark za szybką odpowiedz!!!!! trochę się obawiam nigdy tego nie robiłem czy jest to skomplikowane ?Pozdr

Telefunken jest już mój ! Ciekawe, czy warto było ? Ale wygląda bardzo solidnie. I lepiej niż jego jednokasetowy braciszek :-)

No to gratuluję :)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

Dzięki G.Mark za szybką odpowiedz!!!!! trochę się obawiam nigdy tego nie robiłem czy jest to skomplikowane ?Pozdr

To nie jest skomplikowane.

GM

Tak to jest ofekt szybkiego pisania!!!! Kolega tyle tylko potrafi?

To nie jest skomplikowane. Pod warunkiem że kupisz idealnie pasujące mikrostyki. Ja kiedyś kupiłem mikrostyki do Optoniki RT 7100, które w znacznym stopniu różniły się od oryginalnych. Zrobiłem tak dlatego, że nie było lepszych. Po bardzo długim czasie zabrałem się za ich wymianę. Musiałem się nieźle namęczyć, aby je dopasować. Operacja zakończyła się sukcesem, tyle że już na drugi dzień znalazłem na Allegro mikrostyki które pasowały by idealnie ! Kupiłem na zapas, bo mam jeszcze Optonikę RT 9100 w której też mogą się one zużyć. Tak czy inaczej faktem jest, że gdybym od razu zastosował te drugie, to miałbym o ok.70% mniej pracy :-)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...trochę się obawiam nigdy tego nie robiłem czy jest to skomplikowane ?Pozdr

Mikrostyki są standardowe, o rozstawie wyprowadzeń 5x5mm i długości trzpienia najprawdopodobniej 1,5mm.

Przed ich wymianą należy zdemontować płytkę opisaną "Operation switch P.C.B. i odłączyć ją od reszty układu. Nie wolno wymieniać mikrostyków jeśli płytka jest podłączona do mikrokontrolera, a zwłaszcza wtedy, gdy do wymiany styków używa się lutownicy transformatorowej.

GM

Witam

Od 2 miesięcy jestem posiadaczem Nakamichi BX-300E.Użytkuję go od miesiąca i po włożeniu kasety z przezroczystą ścianką zauważyłem iż filc ze sprężynką nie dociska taśmy do głowicy a zawiesza sie na osłonie głowicy.Pytanie brzmi czy to jakiś specjalny patent Nakamichi,podobny do magnetofonów szpulowych ?

2 pytanie :

Kasety czyszczące suche polerują głowice czy czyszczą tylko nie niszcząc głowicy ?

Pozdrawiam grono Taśmowych-Analogowców

Edytowane przez xtr71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Manius59,

Ja kilka razy miałem już do czynienia z tymi głupiejącymi mikrowłącznikami w Technicsach, które załączały co jakiś czas nie swoje funkcje. Do tej pory jednak nie miałem konieczności ich wymiany. Robiłem to w ten sposób, że po wymontowaniu płytki, w każdy z mikrowłączników nalewałem Kontaktu S, a potem po kilkunastu minutach stosowałem Kontakt U. W ten sposób przywróciłem do właściwego działania klawiaturę w Technicsach RS-TR313, RS-B565 i RS-BX707.

Witam

Od 2 miesięcy jestem posiadaczem Nakamichi BX-300E.Użytkuję go od miesiąca i po włożeniu kasety z przezroczystą ścianką zauważyłem iż filc ze sprężynką nie dociska taśmy do głowicy a zawiesza sie na osłonie głowicy.Pytanie brzmi czy to jakiś specjalny patent Nakamichi,podobny do magnetofonów szpulowych ?

2 pytanie :

Kasety czyszczące suche polerują głowice czy czyszczą tylko nie niszcząc głowicy ?

Pozdrawiam grono Taśmowych-Analogowców

xtr71,

To jest własny patent Nakamichi, który powoduje odsuwanie filcu dociskowego. Zauważ, że głowica jest w Nakach "zabudowana" a samo czoło głowicy jest częściowo przysłonięte. Ta konstrukcja powoduje, że filc - jak to nazwałeś - zawiesza się na ściance głowicy. To jest normalne zjawisko.

Kasety czyszczące "na sucho" zawsze zawierają taśmę, która działa bezpośrednio na głowicę. Nie jest to oczywiście papier ścierny i od razu głowicy nie zedrzesz używając takiej taśmy. Jednak zdecydowanie lepszym rozwiązaniem są raczej waciki oraz izopropanol. No chyba że masz na myśli magnetofony gdzie dostęp jest utrudniony (np. wsuwane). Ale są też kasety czyszczące, które pozwalają czyścić "na mokro".

Edytowane przez Radmar

xtr71 Tutaj jest to dosyć dobrze widoczne:

Ukryta Zawartość

Tape-pad lifter, to właśnie ten "podnośnik", unoszący filc lekko do góry.

Fotka zaczerpnięta stąd:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja u siebie ta osłonkę z miedzi czy mosiądzu raczej po prostu z głowicy zdjąłem - jest nasuwana - zrobiłem to w celu czyszczenia czoła głowicy i zastanawiam się nad jej przydatnością i rolą jaką pełni (prowadnica?ekran?)oraz czy ją zamontować ponownie.

Edytowane przez musiko

Nakamichi wyszło z założenia, że napęd dwuwałkowy zapewnia odpowiedni docisk taśmy do głowicy bez potrzeby stosowania resora dociskowego z filcem, a, co więcej, ten resor z filcem powoduje jakieś dodatkowe wibracje taśmy czy coś tam (jakoś to uzasadniali) i uznali, że w napędzie dwuwałkowym ten docisk resorem przynosi więcej szkody niż pożytku i jest po prostu niepotrzebny.

• Pokaż nowe odpowiedzi