Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

a czy magnetofony DCC także leżą w kręgu Twoich zainteresowań? Masz może informacje odnośnie decków DCC - konkretnie: Technics RS-DC8 i Technics RS-DC10 - czym się różnią (pomijając kwestie wyglądu i numeracji sugerującej lepszy\gorszy model)?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam,

Maciek

Witam

Nawiązując do kilku postów z początku tej strony odnośnie DCC jako posiadacz mogę dodać

parę słów . Odnośnie magnetofonów Technicsa RS-DC8/10 nie wiele można się doszukać w sieci

(chodzi mi o opinie i recenzje osób posiadających te deki) większość wypowiedzi jest powielana na zasadzie (jedna baba drogiej babie powiedziała) . Moja wypowiedz nie ma na celu sztucznego posypania tych decków (DC8 i DC10) super opinią zrobiłem odsłuchy kilku magnetofonów które posiadam starszych jak (M85 , M45 , RS-631) trochę młodszych (RS-B505 , RS-BX707)

i na jednych z ostatnich (RS-BX747) do odsłuchu użyłem tej samej oryginalnej kasety

„Michael Jackson” ponieważ na tej taśmie znajdziemy utwory z szybką instrumentalną muzyką

jak i z wokalem w głównej scenie.

Rezultaty tego porównania nie można łatwo przedstawić każdy z wyżej opisanych magnetofonów

zagrał inaczej w odtwarzaniu bez filtrów jak i w dolby B i dolby C .

Wyglądało to następująco w „DOLBY C” utwory z wokalem najczyściej odtworzyły

(RS-631 , RS-BX707 , RS-BX747 , jak i wbrew czytanych wypowiedzi DC8 i DC10 zwłaszcza

przy użyciu DOLBY C magnetofony te o wiele lepiej radzą sobie w tym systemie (czysto i wyraźnie ) lepiej nawet od

RS-BX747 czy RS-BX707 starsze decki jak M85 , M45 , RS-B505

grały jakby lekko przytłumione pozbawione ostrości dźwięku (ciepło bardziej analogowo)

Utwory instrumentalne znacznie lepiej zabrzmiały na nowszych konstrukcjach

(RS-BX747 , RS-BX707 , na równi z nimi mogę zakwalifikować RS-DC8 i 10) sygnał wyjściowy z tych ostatnich jest również jak by silniejszy można to porównać do poziomu wyjściowego

jak w CD i zwykłych magnetofonach , świetnie sprawdzają się również jako przetworniki

analogowo-cyfrowe bez degradacji tonów przetwarzają sygnał analogowy w cyfrowy .

Wypowiedzi odnośnie DCC typu dźwięk nieczysty z tłumiony lub niskiej jakości są opiniami

wyczytanymi z sieci a nie subiektywnymi odczuciami .

Produkowane tylko jeden rok o zaprzestaniu dalszego rozwoju tych konstrukcji moim zdaniem

przesądził rozwój oraz większe nakłady w technologie nagrywarek oraz odtwarzaczy CD i MD .

Co do zaawansowania zabezpieczeń przed zapisem zwykłych kaset w systemie cyfrowym

nie będę się rozpisywał zamieszczone fotki wyjaśniają tą sprawę .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-28012-0-62984500-1322499825_thumb.jpg

post-28012-0-36965900-1322500064_thumb.jpg

post-28012-0-10108900-1322500185_thumb.jpg

post-28012-0-59612400-1322500319_thumb.jpg

post-28012-0-90701100-1322500580_thumb.jpg

post-28012-0-32248400-1322500662_thumb.jpg

post-28012-0-69385600-1322500735_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszystko pasuje, bardzo fajne zestawienie i podsumowanie. Dziękujemy :-) !!!

Jedno tylko mi się nie zgadza tzn Dolby C w Technics RS-631, tam chyba tylko jest Dolby B

Tak abstrahując piękny ten RS-631, nawet nei wiedziałem ,że istnieje, to wersja takiego jak mam RS-641 tylko z dużymi wskaźnikami wychyłowymi, ślicznota.

Najciekawsze, że nie ma go w katalogach na

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Paweł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Robinson

Wszystko pasuje, bardzo fajne zestawienie i podsumowanie. Dziękujemy :-) !!!

Jedno tylko mi się nie zgadza tzn Dolby C w Technics RS-631, tam chyba tylko jest Dolby B

Tak abstrahując piękny ten RS-631, nawet nei wiedziałem ,że istnieje, to wersja takiego jak mam RS-641 tylko z dużymi wskaźnikami wychyłowymi, ślicznota.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Paweł

Ha ha zgadza się z tym DOLBY nic tu się nie ukryje a w gąszczu wypowiedzi , chciałem nieco skrócić mój post bo i tak długością dorównywał już powieści .

Przyznam się również do celowego podania DOLBY C w mojej wypowiedzi bo w tym systemie decki DCC są ponad przeciętne .Kaseta również jak widać na fotce jest zapisana w dolby B temat jest o wiele głębszy niż się wydaje , gdyby ktoś chciał poddać decki te testom na pozostałych rodzajach kaset jak i filtrach wyniki mogłyby przechylić szale na korzyść starszych

konstrukcji lub zwykłych nowoczesnych magnetofonów biorąc oczywiście pod uwagę pozostałe elementy zestawu do testu jak np.: wzmacniacz ilość i rodzaj kolumn głośnikowych no i rodzaj muzyki jaką słuchamy .

Miałem zamiar w prosty sposób opisać również zalety cyfrowych decków a nie od razu „obrzucać

je błotem” po przeczytaniu gdzieś w sieci kilku bzdur napisanych być może przez osobę niemającą nawet takiego magnetofonu we własnych rękach .

DCC Technicsa to duża rzadkość do zdobycia zwłaszcza w dobrym stanie a wbrew

ogólnej opinii na temat jakości odtwarzania (przeważnie przeciętne lub słabe)przez decki Technicsa DC8 i DC10 nie wypadają wcale źle

Pozdrawiam

post-28012-0-75842400-1322506298_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!!!

Wczoraj zostałem posiadaczem pioneer CT-5 o wartości paczki papierosów, bardziej mi chodziło o nakładke kieszeni ponieważ mam taki sam model a nie miałem tej nakładki.Długo czekałem już myślałem coś dorobić a tu nagle taka okazja i jeszcze będzie trochę części na zapas.Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tego RS-631 to Ci będę zazdrościł dopóki nie dorwę :-), natomiast RS-M85 już do mnie jedzie, mam nadzieję, że będzie w dobrym stanie, to już moje drugie podejście do lotniskowca, bo pierwsze czyli M45 okazało sie porażką ale z względu na groszową kwotę zostanie na części. Sama natomiast idea tych lotniskowców bardzo mi się podoba :-).

Pozdrawiam

Tego RS-631 to Ci będę zazdrościł dopóki nie dorwę :-), natomiast RS-M85 już do mnie jedzie, mam nadzieję, że będzie w dobrym stanie, to już moje drugie podejście do lotniskowca, bo pierwsze czyli M45 okazało sie porażką ale z względu na groszową kwotę zostanie na części. Sama natomiast idea tych lotniskowców bardzo mi się podoba :-).

Pozdrawiam

M85 Technicsa to prawdziwy czołg jak na deck niesamowita waga przy tym ponad przeciętna dbałość o każdy element w budowie (wszystko ma swoje miejsce jak należny) a zarazem prostota wykonania .Magnetofon pracuje bardzo cicho pomijając mechanizm klawiszowy (masakra)

mam 2szt oba obecnie w stanie wręcz idealnym posiadam oryginalną „servisówke” do nich .

Jeden drobiazg tylko rożni te dwa egzemplarze w jednym kieszeń niezależnie od obecności kasety otwiera się powoli (leniwie) a w drugim początek wysuwania wolno po czym nagle szybko się odchyla . Przyglądałem się obu mechanizmom brak tam sprężyn z powolniejących ten

proces natomiast rozebranie całości z powodu takiej błahostki odpada .

Szkoda ze nie wiedziałem o Twojej chęci posiadania tego modelu odsprzedałbym Ci

wybrany przez Ciebie egzemplarz .O ile kopiłeś ten sprzed paru dni z All.... to wyglądał

całkiem dobrze (lecz widok w wewnątrz może się okazać całkiem inny) ale myślę ze bidze OK !!!

Tak to był ten egzemplarz :-), Wam nic nie umknie :-). Mam nadzieję , że będzie OK. Co do Technicsów to każdy z lat 75 - 80 mnie interesuje, a czym starszy i w lepszym stanie tym bardziej :-).

Co do sterowania , to mam 673 z tego okresu i on ma chyba ta samą klawiaturę, strzela az miło, ale działa pewnie i gra bardzo ładnie, mimo , że jest jeszcze przed czyszczeniem.

Chętnie bym przyjrzał sie M95 :-), to chyba pierwszy Technics z cyfrowym licznikiem.

Pozdro

Edytowane przez Robinson

A to co czy nawet w latach 80-tych Technics już zaczął szukać oszczędności w produkcji ???

Czy to tylko drobne „zmiany” w zależności na jaki rynek był przeznaczony dany egzemplarz

Jak widać na fotkach foto z katalogu pokazuje lekko zubożony układ zasilania , znowuż

foto jednego z moich jest nieco inne ???

Ukryta Zawartość

post-28012-0-89096600-1322511248_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Układy zasilania mogły być różne na różne rynki. Kiedyś przeglądałem jakąś instrukcję serwisową (już nie pamiętam dokładnie czego), i właśnie w części zasilającej były zasadnicze różnice, i to nawet w urządzeniach przeznaczonych na różne rynki z takim samym napięciem zasilającym - różnice wynikały z różnic w obowiązujących w różnych krajach normach bezpieczeństwa, tłumienia zakłóceń, itd.

Ukryta Zawartość

Tak racja "Robinson" na podanym przez ciebie linku faktycznie nie ma nic o modelu RS-631 również tam go szukałem

dopiero na linku poniżej znajdziesz chyba wszystkie modele decków Technicsa .

Znajdziesz tam również opisy funkcji i podstawowych paramentów danego decka .

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Janusz

post-28012-0-12328100-1322530061_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To lubię :-), ciekawe jaki stan techniczny się okaże :-)

Ukryta Zawartość

Pozdro

Ukryta Zawartość

A ja dzis wylicytowałem

Ukryta Zawartość

Ciekaw jestem czy jest porównywalna z TC-K7B

Ukryta Zawartość

Widzę że nasze kolekcje powiększają się o ciekawe modele "Vintage".

Bardzo mnie to cieszy, że wielu kolegom nie znudziło się to hobby. I wciąż czerpią radość z nowo zakupionych modeli. Chociaż są i tacy, którzy pozbyli się swoich zabawek.

Wklejam parę zdjęć Sony TC-K60 którego z niecierpliwością oczekuję.

Ukryta Zawartość

post-7746-0-30521700-1322600946_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Pytanie z zupełnie innej beczki.

Czy też macie problemy z wymianą korespondencji via PW?

Dostaję zapytanie, odpowiadam i cisza jak po śmierci organisty. Niby wiadomość przeczytana przez adresata, ale pewności nie mam, bo zero reakcji z jego strony. I nie wiem czy wiadomości w ogóle do adresatów docierają.

GM

Kiedyś coś takiego zdarzyło mi się. Ale ostatnio raczej nie. Jeśli chcesz dowiedzieć się, czy konkretna Twoja wiadomość dotarła do adresata, to zapytaj go tu w tym wątku. Przy okazji pisania normalnego postu.

Marku, postawiony do pionu przed tablica wysłałem odpowiedź. Prace nad Nakiem RX-505 mające na celu sprawdzenie mechanizmu dokonają się dopiero w sobotę, ze względu na mój brak czasu i wieczorne zmęczenie pracą oraz potrzebami dzieciaczków :-)

Pozdrawiam

Paweł

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Marku, postawiony do pionu przed tablica wysłałem odpowiedź. Prace nad Nakiem RX-505 mające na celu sprawdzenie mechanizmu dokonają się dopiero w sobotę, ze względu na mój brak czasu i wieczorne zmęczenie pracą oraz potrzebami dzieciaczków :-)

Pozdrawiam

Paweł

Nikogo do pionu nie ustawiałem. Obawiałem się, że coś jest nie tak i przynajmniej u mnie, PW nie działa właściwie.

Teraz już wiem, że jest OK.

Pozdrawiam.

GM

Sporo serwisowek do sciagniecia za darmo, magnetofony, TV, magnetowidy, wzmacniacze, tunery, itp.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak już przy Akai zobaczcie ten autoreverse (czas 1:18) :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czesc Musiko!

Mam nadziej, że ze zdrowiem już ok :-).

Co do tego autorewersu , niezła wariacja na temat tego z Nakamichi, ciekawe który był pierwszy :-)

Jednak zdecydowanie AKAI :-). Oglądnąłem kilka filmików i robi wrażenie, piękny sprzęt.

W myśl wcześniejszej teorii spiskowej pozostaje czekać aby pojawił się na znanym portalu aukcyjnym :-)

Pozdrawiam

Edytowane przez Robinson

Robinson - dzięki, jak na razie stabilnie i lepiej niż wcześniej, ale pilnować się trzeba :-)

Na wiadome magnetofony czekamy więc oczywiście na znanym portalu ;-))

Witam!

W związku z brakiem obrazków na naszym forum, pragnę zaprezentować mojego najstarszego Technicsa model RS-263 US.

Magnetofon w idelanym stanie wizualnym, bardzo ładnie odtwarza (idealne zgranie głowic z moim Pioneer CT-S710, niestety nie nagrywa, tzn jak sie ustawi maksymalne wzmocnienie sygnału podczas nagrywania, to cichutko słychac, że się nagrało. Może koledzy wpadną co może być uszkodzone?

A oto i on:

p1070018r.jpg

----

p1070019r.jpg

----

p1070020k.jpg

----

p1070021k.jpg

----

p1070022m.jpg

----

p1070023u.jpg

Miłego oglądania :-)

Pozdrawiam

>>Musiko

Ten Akai ma "ładniej" prezentujący się mechanizm autoreversu. Muszę sobie ściągnąć serwisówkę i popatrzeć jak to mechanicznie jest skonstruowane. Dzisiejsza myśl techniczna się nie umywa...

>>Robinson

Z lewej strony znaczka Technics, co tam jest napisane? Poza tym, bardzo podoba mi się VU-metery, fajnie się komponują :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Witam!

W związku z brakiem obrazków na naszym forum, pragnę zaprezentować mojego najstarszego Technicsa model RS-263 US.

Magnetofon w idelanym stanie wizualnym, bardzo ładnie odtwarza (idealne zgranie głowic z moim Pioneer CT-S710, niestety nie nagrywa, tzn jak sie ustawi maksymalne wzmocnienie sygnału podczas nagrywania, to cichutko słychac, że się nagrało. Może koledzy wpadną co może być uszkodzone?

...

Zacząłbym od dokładnego wyczyszczenia styków przełącznika zapis/odczyt. Jeśli to nie da poprawy, tor wzmacniacza zapisu do sprawdzenia.

GM

Technics Deck RS-BX601 i jest problem z nagrywaniem na kasety z drugiego segmentu CD jest następujący: dźwięk jest owszem nagrany ale tylko w prawym kanale (tak wskazuje potencjometr, tudzież może są to wysokie lub niskie tony których brakuje) i dodatkowo dźwięk ten jest bardzo niewyraźny. Z odtwarzaniem nie ma problemów najmniejszych. Dodam tylko, że dokonałem czyszczenia głowic zarówno kasetą jak wacikiem z alkoholem. Proszę o poradę i zaznaczam że jestem w tych sprawach laikiem, więc byłbym wdzięczny za ograniczenie technicznego skomplikowanego języka.

Witam!

Obok znaczka Technics jest logo National , firmy z której wywodzi się chyba i Panasonic i Technics. Mam gdzieś nawet reklamę Technicsa gdzie pod spodem jest taki rysunek jak logo technicsa zaczyna zakrywać logo National. Sprawa podobna jak Basf i Emtec.

G.Mark, o przełączniku zapisu myślałem, na razie muszę się zastanowić jak go rozkręcić (tzn magnetofon), bo na bokach ani z tyłu nie ma żadnych śrubek, sa tylko od spodu i nie wiem które odkręcić, tak aby nie rozłożyć np mechanizmu.

Tak czy inaczej sie do niego dorwę, gorzej jak to elektronika bo tutaj to już osobiście nic nie poradzę na tym etapie mojego wtajemniczenia :-)

Fajne w tym magnetofonie jest to , że potencjometry służą nie tylko do regulacji poziomu sygnału na wejściu w trakcie nagrywania , ale także do regulacji poziomu sygnału wyjściowego m.in. na wyjściu słuchawkowym. Wieczorkami podpinam do niego KOSS Porta Pro i słucham kaset nagranych na Pioneer CT-S710, gra to super i magnetofon dodatkowo cieszy oko :-). Zaskakująco dobrze odtwarza wysokie tony, aż dziw, że na żelazówkach to tylko 13kHz.

Pozdrawiam

Edytowane przez Robinson
  • Pokaż nowe odpowiedzi