Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie tak mi się wydaje..Oczywiście wszystko zależy w jakim są stanie..91a z tych jest najsolidniejszy a jeśli chodzi o wrażenia odsłuchowe, to wiadomo - kwestia gustu

Nie sądzicie ,że CT 959 przebije je wszystkie we wszystkim ?

xatt słuchałeś ct979 i ct959?

Kasjel podał bardzo dobrego decka stosunkowo taniego i niedocenianego. 555es jest świetny jeśli chodzi o brzmienie. Co innego to, że nie wszystkim się podoba i to design starych modeli Sony.

Ostatnio poszedł tck777es miałem kupować, ale teraz to poza moim zasięgiem. Może nabył ktoś z Was?

Pytanie na czym koledze GregoryX zależy ma to być niezawodny i niesprawiający problemów deck, czy główną rolę gra brzmienie?

jeśli ma to grac przyzwoicie i bez problemów to Pioneery. Np. taki 555es sonego ma miekkie głowice które bardzo często są już wytarte, więc trzeba się zastanowić.

xatt słuchałeś ct979 i ct959?

Kasjel podał bardzo dobrego decka stosunkowo taniego i niedocenianego. 555es jest świetny jeśli chodzi o brzmienie. Co innego to, że nie wszystkim się podoba i to design starych modeli Sony.

Ostatnio poszedł tck777es miałem kupować, ale teraz to poza moim zasięgiem. Może nabył ktoś z Was?

Pytanie na czym koledze GregoryX zależy ma to być niezawodny i niesprawiający problemów deck, czy główną rolę gra brzmienie?

jeśli ma to grac przyzwoicie i bez problemów to Pioneery. Np. taki 555es sonego ma miekkie głowice które bardzo często są już wytarte, więc trzeba się zastanowić.

Idealna sytuacja to niesprawiający problemów deck z "uczciwym" brzmieniem. Ciężko to słowami opisać, ale po zakupie chciałbym móc sobie pomyśleć "warto było wydać te kilka stówek dla takiego brzmienia, nie czuję się oszukany" i nie mieć co chwilę problemów z jak ja to mówię "ustrojstwami" :-) Jak to się wszystko zakończy życie pokaże. Może to będzie początek tej Waszej zaraźliwej choroby ;-)

Dziękuję wszystkim za tak duży odzew i pozdrawiam

jest jeszcze i ta perełka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale boleśnie droga :(

post-18607-0-04696900-1330248684_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

jest jeszcze i ta perełka

Ukryta Zawartość

ale boleśnie droga :(

Faktycznie cena trochę wysoka. Kojarzę, że ten deck już ostatnio był wystawiany. Tak mi się przynajmniej wydaje.

Czy można go porównywać z Pioneerem CT-91a czy to inna (wyższa) klasa decka?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Odstawiłem odsłuchy AKAI GX 75 na rzecz Excelii. Jasno mi to dźwiękowo wyjaśniła. Potężny bas, ciekawa i szczegółowa średnica i ... lepszego decka nie słyszałem.

Mam dwa Akaje do odsprzedaży po tym zdarzeniu.

Za swoją srebrną Excelię z drewnianymi boczkami wypłaciłem 1500 zet (uważam, że okazja)- podobną na Ebayu sprzątnięto mi sprzed nosa za > 1000 Euro.

Ale to było w czasach prosperity przed obecnym, łaskawie nam panującym kryzysem.

Dragon mnie jakoś nie przekonał i stoi sobie w dużej szafie - za dużo potencjometrów i Wężu się pogubił. Ponadto coś ciężko mi chodzą. Takie małe te gałki.

Mało czasu i co tu nagrywać? Mam, bo zawsze o tych zabawkach marzyłem ale nirwany nie ma.

O, nagrywam kasety składanki do autka żony.

Snake Plissken Wspaniałe decki masz, aż ślinka się sama w buzi zbiera na same nazwy. Pochwal się zdjęciami decków :)Nigdy nie słyszałem Dragona, jak on się sprawuje na tle Excelii??

Fajny Nak był na Allegro. Ciekawe czy rzeczywiście został sprzedany za cztery stówki, czy się dogadali ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do Nakamichi - potrafi ktoś wskazać właściwą hierarchię brzmieniową (jakościową) tych magnetofonów? Pioneer, Sony, Akai, Onkyo czy Aiwa lub Kenwood - tu sprawa jest dość jasna i ogólnie na tym forum znana. Co do Nakamichi, to nie potrafię usystematyzować ich pod kątem jakości dźwięku - łatwiej je chyba podzielić w tej kwestii na grupy.

Fajny Nak był na Allegro. Ciekawe czy rzeczywiście został sprzedany za cztery stówki, czy się dogadali ?

Ukryta Zawartość

Wątpię. Cena początkowa licytacji to było 400 obserwowałem go. Niestety po kilku godzinach zniknął.

Zbyt pięknie by było.

Ukryta Zawartość

tu koleś chyba z deka przeholował

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Królowa Optonika RT 9100 czeka na któregoś z nas w znanym miejscu :-)

Cena wysoka, ale nie astronomiczna. Jest pilot !

Sprzedającego troszeczke "pogieło",ta Optonica jest do remontu,brak pokrętła,rysy na panelu. Jest pilot !!! ale chyba dla picu bo nie działa, zresztą raczej nie od tego decka. A całość za jedyne 5 stów. Raczej lipa.

.....

Sprzedającego troszeczke "pogieło",ta Optonica jest do remontu,brak pokrętła,rysy na panelu. Jest pilot !!! ale chyba dla picu bo nie działa, zresztą raczej nie od tego decka. A całość za jedyne 5 stów. Raczej lipa.

Jakiego pokrętła Tobie tam brakuje ?

Fakt, trochę drogi ten magnetofon. Ale trzeba pamiętać, że to RT 9100.

Snake Plissken Wspaniałe decki masz, aż ślinka się sama w buzi zbiera na same nazwy. Pochwal się zdjęciami decków :)Nigdy nie słyszałem Dragona, jak on się sprawuje na tle Excelii??

Dragon i Excelia prezentowały w momencie porównywania (dwa lata temu) bardzo podobny styl odtwarzania muzyki.

Nak przegrał u mnie ze swoją ilością ciężko chodzących potencjometrów. Takie małe, twarde, trudne do uchwycenia łapami.

Mam jeszcze Pioneera CT91 albo 93 "Urushi" z wiśniowymi boczkami. Ale to nie zabawka dla mnie. Wolę starsze Pioneery ze wskaźnikami wychyłowymi. Takie pancerne były. Chętnie się zamienię.

Wczoraj Excelia przestała ciągnąć taśmę po dwóch godzinach nagrywania z winyla.Przewija przód / tył bez problemu. Nie chce natomiast odtwarzać. Prawa szpulka stoi a lewa obraca i następuje auto stop.

Zastąpiłem ją natychmiast Sony TC-K 990 ES w moim ulubionym kolorze szampańskim i .... późniejszy odsłuch na "biurowym" TC-KA 6ES się nie powiódł! Dźwięk "pływa" i raz jest cicho a raz głośno.

Coś musi być w ustawieniu głowic. Taśma Sony Metall Master.

Mam mało czasu na zabawę kaseciakami a jak się już pobawię - to odkrywam spocony z przejęcia, że trzeba by je wszyskie serwisować i wzajemnie podostrajać na taśmie testowej.

Taki już jest ten urok staroci.

Edytowane przez Snake Plissken

Jakiego pokrętła Tobie tam brakuje ?

Fakt, trochę drogi ten magnetofon. Ale trzeba pamiętać, że to RT 9100.

Rzeczywiście są wszystkie, pokrętło pierwsze z prawej w dolnym rzędzie też. Czas pokaże ilu będzie chętnych na niego za tą kase...

.....

Sprawdzałem w serwisówce, i dowiedziałem się że oryginalny pilot do RT 9100 ma symbol AD -600.

Ale z rysunku w stanie rozłożonym nie jestem w stanie stwierdzić, czy ten z aukcji jest oryginalny.

Edytowane przez Kasjel

tu koleś chyba z deka przeholował

Ukryta Zawartość

Przeholował i to zdrowo !

Ukryta Zawartość

No tak, po kliknięciu "wszyskie przedmioty sprzedającego" widać, że ze wszyskim jest przeholowane zdrowo. Ceny z kosmosu.

i mimo to skubany znajduje kupców - naiwniaków...

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

i mimo to skubany znajduje kupców - naiwniaków...

Zdecydowanie sprzedający powinien rozdać swój towar po 100 złotych za sztukę.

To jest istotnie skandal, że ktoś ma czelność kupować na jego aukcjach za takie kwoty.

To są naprawdę naiwniacy, którzy nie mają za grosz szacunku dla poczucia dobrego smaku niektórych bywalców tego forum.

Pytania: Co Cię obchodzi to, że ten sprzedający ma takie, a nie inne ceny? Ktoś Cię zmusza do zakupu? Czy może wierci Cię w dolnych rejonach świadomość tego, że ktoś wystawia za takie kwoty, a Ty nie możesz sobie pozwolić na zakup?

A już zwykłym chamstwem jest nazywanie kupujących per "naiwniak". Znasz ich? Znasz ich możliwości finansowe? No właśnie.

GM

P.S. Sugestie jakobym miał coś wspólnego z tym sprzedającym, możesz sobie od razu darować. To będzie strzał w pudło.

Edytowane przez G.Mark

a jak inaczej, niż naiwniactwem nazwać fakt, że ktoś mogąc kupić coś dużo taniej, kupuje właśnie drożej...I w ten sposób daje zarobić gościowi, który - widząc popyt na swoje towary po zawyżonych cenach - zawyża - nazwijmy to - rynkową wartość danych przedmiotów....Bo wiadomo, że dana rzecz jest warta tyle, ile ktoś jest gotów za nią zaplacić...bardzo dobrze widać to na rynku motoryzacyjnym, gdzie handlarze szybko pozbywają się wypicowanych (często powypadkowych) aut, których przebieg nie przekracza 200tys. km, choć w rzeczywistości może tak naprawdę mieć 2 albo 3x tyle, a gdy ktoś - uczciwy - zechce sprzedać swój nie-picowany, NAPRAWDĘ bezwypadkowy samochód, z NAPRAWDĘ nie-kręconym licznikiem, choć o sporym przebiegu, to nieraz za swoją uczciwość płaci tym ,ze szuka kupca dłuuuugo...a gdyby podpicował i przekręcił sprzedałby szybciej...Także uważam, że naiwniactwo (czyli kupowanie po zawyżonych cenach, często nijak nieodzwierciedlających rzeczywistej wartości) jest niezmiernie szkodliwym mechanizmem rynkowym, na którym tracą uczciwi. I uważam też, że powinno się o tym mówić, i pisać, i na tym forum także, mimo, że kolega G.Mark ma coś przeciw (a że ma też język którym (jak mawiał imć Zagłoba) można się golić - to już nie raz doświadczyliśmy)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

a jak inaczej, niż naiwniactwem nazwać fakt, że ktoś mogąc kupić coś dużo taniej, kupuje właśnie drożej...I w ten sposób daje zarobić gościowi, który - widząc popyt na swoje towary po zawyżonych cenach - zawyża - nazwijmy to - rynkową wartość danych przedmiotów....Bo wiadomo, że dana rzecz jest warta tyle, ile ktoś jest gotów za nią zaplacić...bardzo dobrze widać to na rynku motoryzacyjnym, gdzie handlarze szybko pozbywają się wypicowanych (często powypadkowych) aut, których przebieg nie przekracza 200tys. km, choć w rzeczywistości może tak naprawdę mieć 2 albo 3x tyle, a gdy ktoś - uczciwy - zechce sprzedać swój nie-picowany, NAPRAWDĘ bezwypadkowy samochód, z NAPRAWDĘ nie-kręconym licznikiem, choć o sporym przebiegu, to nieraz za swoją uczciwość płaci tym ,ze szuka kupca dłuuuugo...a gdyby podpicował i przekręcił sprzedałby szybciej...Także uważam, że naiwniactwo (czyli kupowanie po zawyżonych cenach, często nijak nieodzwierciedlających rzeczywistej wartości) jest niezmiernie szkodliwym mechanizmem rynkowym, na którym tracą uczciwi. I uważam też, że powinno się o tym mówić, i pisać, i na tym forum także, mimo, że kolega G.Mark ma coś przeciw (a że ma też język którym (jak mawiał imć Zagłoba) można się golić - to już nie raz doświadczyliśmy)

W takim razie nic nie stoi na przeszkodzie, abyś napisał do kupujących bezpośrednio i nazwał ich po imieniu twarzą w twarz, uświadamiając im, że dali się zrobić w jajo, bo Ty byś im taki sprzęt sprzedał taniej. Już to widzę.

A wylewanie gorzkich żalów i popisywanie się znajomością rynku nic nie da, bo przedmioty zostały kupione i będa kupowane. No chyba, że dziwnym trafem jakiś potencjalny klient zajrzy do tego wątku. W co szczerze wątpię.

O to chodzi, że nie mam nic przeciw. Pasjami lubię czytać śmieszne żale i płacze.

GM

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

A u mnie chyba czas na nowego decka. Kocham TC-K 700 ES ale sprzedaję HD-600 i zostanie mi nieco wolnej gotówki. Zastanawiam się co kupić? To musi być coś ewidentnie lepszego. Co sugerujecie?

• Pokaż nowe odpowiedzi