Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wiadomo gdzie pojawił się Pioneer CT-S710 , moim zdaniem bardzo warto, zwłaszcza , że cena uczciwa. Poprosić tylko o zdjęcie głowic i rolek żeby ocenić i brać. Mam taki deck i robi u mnie za referencyjny, na nim nagrywam większość kaset i brzmienie jest super. Resztę decków kalibruje do niego.

Pozdro

Ja czytam już dość długo wątek od początku i mam w związku z tym kilka pytań?

Czy poszukiwać magnetofonu z ręczną kalibracją? , czy automatyczną?

Jakie magnetofony mogli byście polecić jako wybitne , poszukiwane, kolekcjonerskie, bez ograniczeń jeśli chodzi o budżet ?

Chciałbym w niedalekiej przyszłości pozbyć się kilku mniej prestiżowych modeli i nabyć jakiś wyjątkowy model!!!

I nie chodzi mi o budżetowe modele tylko coś z wysokiej półki ciekaw jestem waszych typów.

740 leży na półce od długiego czasu. Nawet wyświetlacz jest już mocno wypalony. 710 pod względem jakości wykonania to dwie ligi wyżej. Dźwiękowo nie odstaje tak bardzo, ale wg mnie 740 jest słabszy.

Pozdro

pioneer miał dobre decki te wyższe modele, ale też miał niepotrzebne pierdoły. miałem kiedyś 830. marzy mi się ostatnio ct95 lub ct1000, ale to droga zabawa już

bez ograniczeń jeśli chodzi o budżet

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

proszę bardzo. Raczej nie będziesz zawiedziony...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xatt

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bodajrze ten deck REVOX H-11 i REVOX C-115 ma więcej wspulnego z z deckiem MARANTZ SD-60 np. mechanizm niż z REVOX B-215

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyświetl postUżytkownik Julian Mikolaj Goldyn dnia 02.03.2012 - 12:37 napisał

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyświetl postUżytkownik Julian Mikolaj Goldyn dnia 02.03.2012 - 12:37 napisał

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Absolutnie odpada jest to jakiś bastard , zresztą c-115 Revox także jest raczej w większości Marantzem

Nie mój gust , magnetofon musi mieć klasę,pochodzenie,niezawodność ,i najważniejsze niepowtarzalność.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Każdy kto poszukuje idealnego magnetofonu jest z góry skazany na niepowodzenie. Jakość dźwięku magnetofonu zależy od bardzo wielu czynników. W przypadku starych modeli "Vintage" jest jeszcze trudniej, biorąc pod uwagę ich wiek, oraz ewentualny stopień zużycia elementów mechanicznych i elektronicznych. Dla mnie zakup każdego magnetofonu jest odkrywaniem świata na nowo :-) Tu nie chodzi o to, by porównywać brzmienie decka do jakiegoś wzorca. Tylko o to, by cieszyć się osiągniętą w trakcie renowacji jak najlepszą jakością brzmienia ! Magnetofony są jak ludzie. Każdemu nie brakuje wad, ma również zalety. Ale ideał nie istnieje...

Ja w swojej kolekcji mam kilka faworytów. Ale i one mają swoje słabe strony. A jakie ? Oj ! Bardzo różne :-)

Jednych cieszy renowacja urządzeń a ja szukam perełek , niepowtarzalnych takich o których się tylko czyta a jeśli już występują to bardzo rzadko i są koszmarnie drogie , bo to już kolekcjonerskie arcydzieła, i tylko na takie warto się nawet zadłużyć bo zawsze nabiorą na wartości,krótko pisząc są dziełami inżynierii.

Nie interesuje się zużytymi magnetofonami na allegro są w większości w opłakanym stanie , albo już są po pseudo naprawie albo sprzedający ukrywa wady , ja kilka razy kupowałem nie tylko magnetofon i nie byłem zadowolony, stan jeśli mechanicznie był nawet do przyjęcia to wizualnie nie odpowiadał mojemu zapotrzebowaniu.

Wracając do tematu najlepszych , najrzadszych kasetowców ewer mam już kilka takich typów

Pioneer CT-95

Nakamichi 1000zxl , Dragon

Luxman C-03,C-04,C-05

Optonica RT-9100

Myślę że to czołówka jeśli macie coś lepszego to proszę dopiszcie do listy

Moje chyba najcenniejsze to Nakamichi RX-505E, Technics M85, Pioneer CT-F1000. Mam tez kolekcje srebrnych potworków z lat 70 technicsa 676, 671, 630, 615. Strasznie je lubie , chociaż grają obiektywnie tak sobie :-).

Pozdro

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Robinson cieszę się że mój CT-710 tak dzielnie Ci służy;-) To prawda: magnetofon jest jak człowiek. Mój TC-K 700 ES ma wiele wad, oj bardzo wiele ale niektóre kopie żyją własnym życiem. Dużo dodaje od siebie. Jak go niedługo zmienię to musi być coś ekstra ale o Luxmanie K-05 raczej nie marzę;-)

(...) Wracając do tematu najlepszych , najrzadszych kasetowców ewer mam już kilka takich typów

Pioneer CT-95

Luxman C-03,C-04,C-05

Optonica RT-9100

Dołożyłbym do tego zestawu Technicsa RS-B100 (uroda i jakość dźwięku niepowtarzalna) oraz wcześniejszy RS-M95.

Jednych cieszy renowacja urządzeń a ja szukam perełek , niepowtarzalnych takich o których się tylko czyta a jeśli już występują to bardzo rzadko i są koszmarnie drogie , bo to już kolekcjonerskie arcydzieła, i tylko na takie warto się nawet zadłużyć bo zawsze nabiorą na wartości,krótko pisząc są dziełami inżynierii.

Nie interesuje się zużytymi magnetofonami na allegro są w większości w opłakanym stanie , albo już są po pseudo naprawie albo sprzedający ukrywa wady , ja kilka razy kupowałem nie tylko magnetofon i nie byłem zadowolony, stan jeśli mechanicznie był nawet do przyjęcia to wizualnie nie odpowiadał mojemu zapotrzebowaniu.

Wracając do tematu najlepszych , najrzadszych kasetowców ewer mam już kilka takich typów

Pioneer CT-95

Luxman C-03,C-04,C-05

Optonica RT-9100

Mam Optonikę RT 9100 i co ? To bardzo dobry magnetofon z rozbudowaną do granic możliwości kalibracją taśmy.

Ale po zakupie i renowacji takiego cacka kupujesz zwykłego Telefunkena HC 730T lub Sharp,a RT 1155 i doznajesz większej przyjemności odsłuchowej niż podczas odsłuchu top-modeli.. Z wiadomych względów nie mówię tu o jakości nagrywania poszczególnych modeli. Tak czy inaczej zakup nawet Nakamichi ZXL 1000 niczego nam nie gwarantuje. Chyba że poprzez auto sugestię sami wbijemy sobie do głowy, że skoro wydaliśmy taką furę pieniędzy, to zakupiony przez nas magnetofon musi być najlepszy. A co do rozjechanych decków na Allegro to często jest fakt. Ale kupując magnetofon który ma 30 lat i jest w super stanie , zapakowany w kartonie....to i tak nie możemy być absolutnie niczego pewni ! To że przeleżał on tyle lat w opakowaniu niczego nam nie gwarantuje. Bo elementy gumowe tak samo się starzeją, wszystkie styki i warstwy oporowe pr-ek pokrywają tlenkami, siarczkami. A elektrolity również nie są już takie same jak nowe.

To prawda, ja w ten sposób "zanabyłem" dość zmęczonego pod względem technicznym Technicsa RS-TR515. Niby najwyższy model, ale wiadomo jak to z dwukaseciakami. Szytem możliwości nie są. Rozebrałem go na drobne (swego czasu zamieściłem zdjęciowy tutorial :-) z jego montażu), wyczyściłem, zakonserwowałem, ustawiłem skos głowic w obu kieszeniach i efekt jest taki, że po tych regulacjach zostawił daleko w tyle fabrycznie ustawionego w idealnym stanie trzygłowicowego Technicsa RS-BX707. Wszystko kwestia właściwego zajęcia się takimi sprzętami. Nie ujmując niczego, ani nie obrażając nikogo kto posiada magnetofony z niższej półki, ale "byle co" po odpowiednich zabiegach potrafi zagrać tak, że może wprawić w osłupienie. Co prawda mam teraz problem ze słabo kontaktującymi przyciskami i tzw. "drabinką rezystorów", ale to oddzielny temat i też do opanowania.

Moje chyba najcenniejsze to Nakamichi RX-505E, Technics M85, Pioneer CT-F1000. Mam tez kolekcje srebrnych potworków z lat 70 technicsa 676, 671, 630, 615. Strasznie je lubie , chociaż grają obiektywnie tak sobie :-).

Pozdro

Pozdro

Nakamichi RX-303 bardzo lubiłem niestety sprzedałem z jednego względu nie był idealny kosmetycznie i to mnie najbardziej drażniło, w zamian kupiłem z czystej ciekawości Nakamichi CR-5 bardzo porządny magnetofon

Starsze Technicsy są naprawdę super.

A Technics RSB-100 dodany do listy jak najbardziej

Nakamichi RX 505 także kusi

To prawda, ja w ten sposób "zanabyłem" dość zmęczonego pod względem technicznym Technicsa RS-TR515. Niby najwyższy model, ale wiadomo jak to z dwukaseciakami. Szytem możliwości nie są. Rozebrałem go na drobne (swego czasu zamieściłem zdjęciowy tutorial :-) z jego montażu), wyczyściłem, zakonserwowałem, ustawiłem skos głowic w obu kieszeniach i efekt jest taki, że po tych regulacjach zostawił daleko w tyle fabrycznie ustawionego w idealnym stanie trzygłowicowego Technicsa RS-BX707. Wszystko kwestia właściwego zajęcia się takimi sprzętami. Nie ujmując niczego, ani nie obrażając nikogo kto posiada magnetofony z niższej półki, ale "byle co" po odpowiednich zabiegach potrafi zagrać tak, że może wprawić w osłupienie. Co prawda mam teraz problem ze słabo kontaktującymi przyciskami i tzw. "drabinką rezystorów", ale to oddzielny temat i też do opanowania.

Radmar zgadzam się , jak można coś zreperować to człowieka cieszy , kiedyś pozmieniałem same paski , rolki , nasmarowałem co trzeba i jak maszyna ożyła to radość podwójna .

Jakie jeszcze można by uznać za naj , tutaj nie chodzi mi o to czy kaseciak za 1000zł przebije dźwiękiem tego za 15,000tys chodzi o to że ta różnica wynika z rzadkości pewnych modeli , nikt nie zaprzeczy że taki Nakamichi ZXL 1000 Limited nie byłby zwieńczeniem kolekcji:).

magnetofonów za parę stówek jest od groma ale zdobyć coś na miarę tego Naka to była by niezła satysfakcja a i pewne doświadczenie z czymś wyjątkowym.

Kolego Kasjel nie wierzę że nie cieszył byś się z takiego cacka i tu nie chodzi o pieniądze raz są raz ich nie ma tu chodzi o spełnienie marzeń:)

O takie perły mi chodzi

Nakamichi 1000zxl Limited , Nakamichi CR-7,Nakamichi Dragon!!!

Luxman C-03,04,05

Technics RSB-100

Optonica RT-9100

Pioneer CT-95

Dopisujcie swoje marzenia życie jest zbyt krótkie :)

Mam Optonikę RT 9100 i co ? To bardzo dobry magnetofon z rozbudowaną do granic możliwości kalibracją taśmy.

Ale po zakupie i renowacji takiego cacka kupujesz zwykłego Telefunkena HC 730T lub Sharp,a RT 1155 i doznajesz większej przyjemności odsłuchowej niż podczas odsłuchu top-modeli.. Z wiadomych względów nie mówię tu o jakości nagrywania poszczególnych modeli. Tak czy inaczej zakup nawet Nakamichi ZXL 1000 niczego nam nie gwarantuje. Chyba że poprzez auto sugestię sami wbijemy sobie do głowy, że skoro wydaliśmy taką furę pieniędzy, to zakupiony przez nas magnetofon musi być najlepszy. A co do rozjechanych decków na Allegro to często jest fakt. Ale kupując magnetofon który ma 30 lat i jest w super stanie , zapakowany w kartonie....to i tak nie możemy być absolutnie niczego pewni ! To że przeleżał on tyle lat w opakowaniu niczego nam nie gwarantuje. Bo elementy gumowe tak samo się starzeją, wszystkie styki i warstwy oporowe pr-ek pokrywają tlenkami, siarczkami. A elektrolity również nie są już takie same jak nowe.

Kasjel więcej luzu zgadza się ale jeśli nawet w takim Topowcu wymienimy paski nasmarujemy co trzeba założymy gumowe kółeczka to wszystko inne zostanie daleko z tyłu

Wszystkie magnetofony czy te topowe czy te z niższej pułki należy serwisować, i doglądać kto tego nie robi traci

A ja bym sobie nabył Technicsa RS-M 95 w wersji srebrnej. Gdyby taki istniał. Wszystkie "szafki" typu Nakamichi ZXL 1000 mnie denerwują ze względu na gabaryty. Są po prostu za wysokie ! I tu już nawet mój Pioneer CT 9191 nie za bardzo mi pasuje. Akai GXC 730D też jest trochę za wysoki. Wiem że trochę marudzę, ale taki mam gust i koniec ! :-)

Edytowane przez Kasjel

Luxman C-03 to przedwzmacniacz.

Jak można to ja poproszę o K-05:)

a jak się znudzi to To Alpine AL-85,90

Edytowane przez MAG

audiomagia.blogspot.com

A ja bym sobie nabył Technicsa RS-M 95 w wersji srebrnej. Gdyby taki istniał. Wszystkie "szafki" typu Nakamichi ZXL 1000 mnie denerwują ze względu na gabaryty. Są po prostu za wysokie ! I tu już nawet mój Pioneer CT 9191 nie za bardzo mi pasuje. Akai GXC 730D też jest trochę za wysoki. Wiem że trochę marudzę, ale taki mam gust i koniec ! :-)

O gustach wiadomo się nie dyskutuje ale ten Technics RS-M 95 jest niezły może być na mojej liście

Zapomniałem o Alpine ale to to samo co Luxman tylko w innej obudowie , Luxmany wyglądają znacznie bardziej elegancko

Ja bym sobie nabył jakby to było takie proste Pioneera A-1

No ten to jest kolos w rzeczy samej nawet widziałem jego kopię kiedyś

Kurcze ! Widzę, że teraz możemy sobie kolejki stawiać ! Administrator dba o nas .

Szkoda tylko, że to piwo bezalkoholowe. Wszak że, nikt się tym piwem nie upije :-)

Miałem AL 85. Do dziś żałuję że sprzedałem.

Jest czego żałować to jeden z niewielu które maja pełna regulacje, eh disco po co Ty go sprzedałeś???

Kurcze ! Widzę, że teraz możemy sobie kolejki stawiać ! Administrator dba o nas .

Szkoda tylko, że to piwo bezalkoholowe. Wszak że, nikt się tym piwem nie upije :-)

Sto lat Kasjel zdrówko:)

audiomagia.blogspot.com

W mojej stajni jest też B-215.

Ale nagrane na nim taśmy odtwarzane na Uherku CG-330 słucham z niekłamaną przyjemnością.

Jest do wzięcia w wiadomym miejscu.

Gdybym miał go gdzie postawić to już byłby mój jako drugi egzemplarz.

Szczerze polecam.

Co do niektórych topowych decków to poniżej test niem.Audio z 1985r.

TEAC Z-7000.To jest To!!! 18kg. I jeszcze ZX-9 Naka.

Oj,byłaby zabawa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wraz z większą ilością siwych włosów zauważam jedno: kiedyś dźwięk decka który sporo wnosi od siebie był dla mnie nie do zniesienia. Miało być jak najbardziej liniowo i wiernie. Wydaje mi się że po prostu nie rozumiałem zasad rejestracji dźwięku na kasecie. Teraz ma być przyjemnie, wciągająco, magicznie. Nigdy więcej magnetofonów które nie mają tego "czegoś". Dawno wymieniłbym 700 ES ale boję się utraty tego co kocham w dźwięku. Właśnie kręci się jak najbardziej współczesna TDK CDing 2 a PD-75 sączy cudowną muzykę lat 80-tych.

Edytowane przez discomaniac71

Wraz z większą ilością siwych włosów zauważam jedno: kiedyś dźwięk decka który sporo wnosi od siebie był dla mnie nie do zniesienia. Miało być jak najbardziej liniowo i wiernie. Wydaje mi się że po prostu nie rozumiałem zasad rejestracji dźwięku na kasecie. Teraz ma być przyjemnie, wciągająco, magicznie. Nigdy więcej magnetofonów które nie mają tego "czegoś". Dawno wymieniłbym 700 ES ale boję się utraty tego co kocham w dźwięku. Właśnie kręci się jak najbardziej współczesna TDK CDing 2 a PD-75 sączy cudowną muzykę lat 80-tych.

To prawda magnetofony są wspaniałe ale zawsze kopia będzie tylko kopią , mnie najbardziej fascynuje w magnetofonach sama konstrukcja , mechanika,złożoność procesu odtwarzania to zawsze mnie kręciło najbardziej, słuchając na magnetofonie a ostatnio robię to rzadko słucham ale głównie obserwuje jak się kręcą rolki , jak działa przewijanie,coś nagram odtworzę i to cieszy ze można w znacznej mierze wpływać na dźwięk.

Ale głównie muzyki słucham z płyt CD ,Radia,Tv itd może zabrzmi to dziwnie ale im człowiek starszy tym wygodniejszy:)

audiomagia.blogspot.com

A u mnie gra gramofon,radio,i oczywiście magnetofony kasetowe i szpulowe , radość podwójna gdy nagra się jakiś koncert którego nigdzie nie można kupić np na CD.

W dobie ery DVD,Blu Ray śmiało stwierdzam że nagrywanie na kasetę magnetofonową czy taśmę ze szpuli nie jest archaiczne bynajmniej młodzież która w tym uczestniczy odkrywa technikę na nowo .

• Pokaż nowe odpowiedzi