Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Dodam od siebie że mój CT-777 mimo startej lewej rolki ( dźwięk czasami był falujący ) aż do do jej wymiany na nową oryginalną, nigdy nie pogiął mi żadnej taśmy. Zresztą Pioneer mechanicznie w porównaniu do GX-67, czy też GX-65 MkII to inna bajka. Solidny napęd i wszystko w temacie.

Kasjel, ten AKAI jest na fabrycznych ustawieniach więc skos lewej dźwigni raczej odpada. Szybciej pewnie naciąg rolki ewentualnie należałoby ją zmatowić. Albo jedno z drugim.

Edytowane przez Slawczenko_73

Czy kondensatory "Jackson" są względnie dobre ? Jeśli nie to jakiej firmy kupić kondy 6800uF 50V, 470uF 25V i 470uF 35V ?

Nippon chemics, Elna, Rubicon, Nichicon, Mitsuschita Edytowane przez pandre341

.....

Witam

Mam pytanie do znawców kaseciaków.

Jaki magnetofon posiada 2 głowice i odtwarzanie z predkoscią 9,5 cm/s ?

Te pytanie sie narodziło po testowaniu magnetofonu Dual C-846 z tą prędkością.

Ta prędkość taśmy jest frapująca odniosłem wrażenie że dzwiek jest bardziej żywy i szczegółowy niż

standardowa .

Pozdrawiam XTR71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Z tego co pamiętam to Marantz model SD 3000, 3020 oraz SD8020 ma dwie prędkości nagrywania: 4,75 cm/s - 9,5 cm/s. SD 8000 i 8000dbx także.

Mam możliwość kupna Pioneera, dlatego wrzucam dwie foteczki jego głowic. Warto czy nie warto? :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślę że można. Poszukaj na Allegro lub Ebay.; czasami ktoś sprzedaje nowe. Ja na przykład części do swojego decka Pioneera kupowałem w autoryzowanym serwisie tej firmy. Miałem podaną cenę z katalogu wirtualnego w którym był podgląd dostępnych części w magazynie ( Holandia + Japonia ). Oczywiście części podzespołów już może nie być-czas robi swoje. Swoja drogą koszt nabycia tych dość zawodnych głowic będzie mógł przyprawić o zawrót głowy...

no i mamy pierwszego (chyba, że już ktoś to zrobił wcześniej) trójgłowicowca ZRK:

głowice w zbliżeniu dodatkowo; ten dodatkowy układ na tylnej ścianie to stopień wejściowy monitora "na prędce" zlutowany na innej płytce, obok trafa moduły Dolby toru odczytu (ich płytka "zbiorcza" też jeszcze do poprawy)

pierwszy klawisz od lewej to właśnie monitor, zaś trzeci od prawej to taśmy Metal; udało mi się zachować obsługę taśm Fe-Cr, więc każda kaseta może być tutaj nagrana; efekt odsłuchowy bardzo ładny właśnie na taśmie Metal - mam tylko Sony Metal XR 100; na Fe i Cr dźwięk jest trochę jakby "zapiaszczony" - po zbadaniu charakterystyki w okolicach 7 kHz jest małe podbicie i być może to jest przyczyna (trzeba będzie to "wyrównać"); zamiast balansu rec jest regulacja "bias adj", zaś do poziomu zapisu wstawiłem potencjometr współosiowy (taki jak w serii M70.../80... czy M9201)

Ukryta Zawartość

post-42117-0-10002600-1349768563_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez geelo07
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

no i mamy pierwszego (chyba, że już ktoś to zrobił wcześniej) trójgłowicowca ZRK:

głowice w zbliżeniu dodatkowo; ten dodatkowy układ na tylnej ścianie to stopień wejściowy monitora "na prędce" zlutowany na innej płytce, obok trafa moduły Dolby toru odczytu (ich płytka "zbiorcza" też jeszcze do poprawy)

pierwszy klawisz od lewej to właśnie monitor, zaś trzeci od prawej to taśmy Metal; udało mi się zachować obsługę taśm Fe-Cr, więc każda kaseta może być tutaj nagrana; efekt odsłuchowy bardzo ładny właśnie na taśmie Metal - mam tylko Sony Metal XR 100; na Fe i Cr dźwięk jest trochę jakby "zapiaszczony" - po zbadaniu charakterystyki w okolicach 7 kHz jest małe podbicie i być może to jest przyczyna (trzeba będzie to "wyrównać"); zamiast balansu rec jest regulacja "bias adj", zaś do poziomu zapisu wstawiłem potencjometr współosiowy (taki jak w serii M70.../80... czy M9201)

Z czego wziąłeś głowice? Czy efekt odsłuchowy zwłaszcza wierność nagrywania możesz porównać z jakimś budżetowym deckiem? Pozdrawiam.

Z czego wziąłeś głowice? Czy efekt odsłuchowy zwłaszcza wierność nagrywania możesz porównać z jakimś budżetowym deckiem? Pozdrawiam.

głowicę dual Technicsa kupiłem na A... - wg sprzedawcy od modelu RS-BX601 - tu mam mały problem - w zachodnich serwisówkach nie ma podanych napięć sygnału na głowicy rec (w naszych jest wszysko w zasadzie) i poruszam się tutaj trochę "po omacku" - nie mam taśmy z poziomem odniesienia i w związku z tym nie wiem, czy poprawnie ustawiłem poziom zapisywanego sygnału; zauważyłem, że na Fe i Cr lepiej słychać bez Dolby, więc może coś się nie zgadza; co do brzmienia - mam porónanie tylko do "szpuli" - do Koncerta, i do zapisu tylko czterościeżkowego (nie wspominam o dwuśladowym), trochę mu brakuje i to nawet na taśmie Metal - nie ma co tutaj porównywać - nie ta prędkość zapisu i nie ta szerokość śladu; dokładna regulacja wymaga mnóstwa czasu i temat będę sukcesywnie dopracowywał

Edytowane przez geelo07

Witam

Mam pytanie do znawców kaseciaków.

Jaki magnetofon posiada 2 głowice i odtwarzanie z predkoscią 9,5 cm/s ?

Pomysł fajny, ale pomyśl o tym, że nagrane na nim taśmy będą kompatybilne tylko z nim. Za parę lat magnetofon padnie, i wtedy nie odtworzysz już tych taśm. Nie wiem nawet, czy te nieliczne magnetofony z tą prędkością miały taką samą korekcję (EQ) przy zapisie i odczycie przy zwiększonej prędkości (korekcja powinna być inna dla różnych prędkości, ale ponieważ prędkość 9,5 cm/s nie jest standardowa, każdy producent takiego magnetofonu mógł to sobie ustawiać wg swojego uznania). Mogą więc być różnice między różnymi modelami z tą prędkością.

Problem znaczącej niekompatybilności nagrań przerabiali wszyscy ci, którzy na przełomie lat 70-tych i 80-tych skusili się na magnetofony z mało popularnymi układami redukcji szumów o silnej kompresji, jak HighCom, Super ANRS, czy Adres itp. Po latach magnetofony padły, a zostały nagrania niekompatybilne z nowymi magnetofonami. W przypadku nietypowej prędkości nagrania będzie oczywiście jeszcze gorzej.

i znów pytanie "na szybko" - które z kaset Cr i Me są zbliżone charakterystyką do wzorcowych? może jeszcze są takie gdzieś do kupienia za przyzwoite pieniądze

Edytowane przez geelo07

i znów pytanie "na szybko" - które z kaset Cr i Me są zbliżone charakterystyką do wzorcowych? może jeszcze są takie gdzieś do kupienia za przyzwoite pieniądze

Z tego co pamietam TDK-MAR 60 dla typu IV.

Z chromem niełatwo, bo były chyba ze trzy podejścia do standardu, wczesny chrom, późny chrom i ferrytowo kobaltowe. Boje się że nie ma wspólnej taśmy wzorcowej typ II respektowanej przez wszystkich producentów.

pozdrawiam

Boje się że nie ma wspólnej taśmy wzorcowej typ II respektowanej przez wszystkich producentów.

Aczkolwiek sporo magnetofonów od lat '80 ZTCW była kalibrowana pod TDK-SA.

Edytowane przez adamstan

Różni producenci magnetofonów stosowali różne taśmy do kalibracji w fabryce, i zmieniali je co jakiś czas - mam np. dwa nieodległe od siebie czasowo magnetofony JVC z przełomu lat 70-tych i 80-tych, i w instrukcjach podane są różne taśmy jako fabrycznie użyte do regulacji. Japończycy często używali Maxella UD lub UD I jako typu I, TDK SA lub Maxella XL II jako typu II, TDK MA lub Maxella MX jako typu IV. Sony, jak sądzę, używało własnych taśm, prawdopodobnie HF-S, UX-S i Metal S, przynajmniej w I połowie lat 90-tych. W Europie pewnie raczej używano taśm BASFa.

Maxell XLII (ten złoty) podbija o ok. 2dB; mam Basfa CR-EII - na nim zapis jest słabszy o ok.3dB (względem 0dB); mam jeszcze Basfa CSII chrome super, Philipsa Superchrome CD master, Maxella UDII CD90 i TDK SA (88r) - będę próbował po kolei

Edytowane przez geelo07

Taśmy z prawdziwego dwutlenku chromu (np. BASF) przeważnie mają o ok. 2 dB niższą czułość niż taśmy żelazowo-kobaltowe (np. SA, XLII, itp). Nieliczne istniejące taśmy typu II z nośnikiem metalowym (np. TDK HX-S, Denon HD8, That's CD-MH) mają bardzo podbitą czułość, rzędu 3 dB. Z kolei taśmy klas najwyższych (AD-X i AR-X. XLI-S, SA-X, itp,) przeważnie też mają bardzo podbitą czułość, zwłaszcza w zakresie wysokich częstotliwości. Takich taśm lepiej nie używać do kalibracji.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Maxell XLII (ten złoty) podbija o ok. 2dB; mam Basfa CR-EII - na nim zapis jest słabszy o ok.3dB (względem 0dB); mam jeszcze Basfa CSII chrome super, Philipsa Superchrome CD master, Maxella UDII CD90 i TDK SA (88r) - będę próbował po kolei

Sam Twój pomysł był bardzo ciekawym eksperymentem. Gdyby się powiódł pomyśl o przeróbce eksportowej szuflady. Można ją kupić za grosze a parametry nie odbiegają od średniej klasy zachodnich decków. Najlepiej MDS 432 w wersji na Francję.

Gdyby się powiódł pomyśl o przeróbce eksportowej szuflady. Można ją kupić za grosze a parametry nie odbiegają od średniej klasy zachodnich decków. Najlepiej MDS 432 w wersji na Francję.

szuflady mam dwie, w tym jedną kupioną za "1zł" (przesyłka "dwie dychy", druga niewiele drożej), myślałem o tym, ale nie chce mi się - ten "kasprzak" kosztował mnie "dużo cierpliwości" delikatnie rzecz ujmując (nie wspominam o przegapionych kilku sprawach), a temat wymaga jeszcze dopracowania; z szufladą było by może prościej "elektronicznie", ale nie ma za bardzo miejsca na przeł. "monitor" (można by ostatecznie przebudować klawisze "Dolby on/off" i "b/c" tak, aby zajmowały tylko dwa guziki i jeden by się zwolnił; zresztą z szuflady "zapożyczyłem" pułapki "bias-trap" - w deckach ZRK ich nie było i dołożyłem we wzm.zapisu filtr LC dla poprawy ch-ki wysokich częstotliwości

Edytowane przez geelo07
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

szuflady mam dwie, w tym jedną kupioną za "1zł" (przesyłka "dwie dychy", druga niewiele drożej), myślałem o tym, ale nie chce mi się - ten "kasprzak" kosztował mnie "dużo cierpliwości" delikatnie rzecz ujmując (nie wspominam o przegapionych kilku sprawach), a temat wymaga jeszcze dopracowania; z szufladą było by może prościej "elektronicznie", ale nie ma za bardzo miejsca na przeł. "monitor" (można by ostatecznie przebudować klawisze "Dolby on/off" i "b/c" tak, aby zajmowały tylko dwa guziki i jeden by się zwolnił; zresztą z szuflady "zapożyczyłem" pułapki "bias-trap" - w deckach ZRK ich nie było i dołożyłem we wzm.zapisu filtr LC dla poprawy ch-ki wysokich częstotliwości

Mam na myśli MDS 432 a nie 442. 432 był lepszy.

Diora MDS 432 miała typowy "słaby punkt" starszych magnetofonów, czyli przełącznik listwowy zapis/odczyt. On jak wiadomo jest zawodny i trzeba go regularnie co jakiś czas spryskiwać "kontaktem". Ale rzeczywiście te starsze eksportowe szuflady były lepsze od MDS 442. Gdyby ktoś zabierał się za modernizację tego magnetofonu, to powinien też pomyśleć o odseparowaniu sekcji zasilania od reszty. Bo z tego co pamiętam jest tam wszystko razem na płycie głównej, oprócz samego trafa.

Mam na myśli MDS 432 a nie 442. 432 był lepszy.

toż to to samo co MDS418, czyli pierwsza szuflada; podobne rozwiązania elektryczne były w Etiudach i MSH101

podstawowy problem takiej przeróbki jak moja - głowica dual - w zasadzie NIE DO ZDOBYCIA

podstawowy problem takiej przeróbki jak moja - głowica dual - w zasadzie NIE DO ZDOBYCIA

Nie dalej jak rok temu w grudniu na allegro można było kupić NOS`y głowic produkcji CANON (Spora ilość tego była). Takie same jak do technicsów. Na wolumenie u "Bajana" kilka lat temu były - Trzeba popytać i z całą pewnością się znajdzie.

Do tej listy należy dodać tzw. "Elektrośmieci" gdzie wala się każdego miesiąca sporo magnetofonów.

W ostateczności jest jeszcze E-bay/.

Ps.

Przeróbki magnetofonów na mechanizmach ZRK wydają się dość karkołomne. Elektronikę możemy w nich dopracować do perfekcji projektując ją od podstaw ale mechanicznie to one wołają o pomstę do nieba. Nierównomierność przesuwu taśmy stoi o rząd gorzej niż ma to miejsce w prostych Technicsach czy nawet AKAI GX32.

Edytowane przez szerszy

Czy z nierównomiernością przesuwu taśmy w "szufladach" jest aż tak źle ? Przecież są dwa silniki w tym jeden główny był zawsze jakiś importowany. Oczywiście plus jeszcze jeden od napędu szuflady. Na mnie zawsze ten mechanizm robił raczej pozytywne wrażenie. Dużej średnicy capstan i rolka dociskowa. Mam MDS 442 w idealnym stanie który kupiłem w firmowym sklepie Diory w 1991r. Ciekawy jestem jak by wypadł po zmierzeniu nierównomierności przesuwu taśmy takim sprzętem jak kiedyś mierzył u mnie Muls ? :-))

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Nie dalej jak rok temu w grudniu na allegro można było kupić NOS`y głowic produkcji CANON (Spora ilość tego była). Takie same jak do technicsów. Na wolumenie u "Bajana" kilka lat temu były - Trzeba popytać i z całą pewnością się znajdzie.

...

Swego czasu nabyłem kilkanaście wspomnianych głowic "Canon" i ledwie kilka nadaje się jako tako do użytku. Skorodowane nabiegunniki, przesunięte połówki nabiegunników względem siebie, czoło każdej głowicy inne. To są, były, chyba odrzuty jakościowe.

GM

Prosze bardzo wysokiej jakości głowica rec/play firmy Teac do tascama

Ukryta Zawartość

P.S.

sam taką kupiłem jest z czołem ceramicznym (czarne) jak Akai GX

Ukryta Zawartość

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Prosze bardzo wysokiej jakości głowica rec/play firmy Teac do tascama

Ukryta Zawartość

P.S.

sam taką kupiłem jest z czołem ceramicznym (czarne) jak Akai GX

to dla chętnego - może ktoś spróbuje np.z szuflady zrobić trójgłowicowca; z "kasety" więcej się nie "wydębi" - po sprawdzeniu pasma przenoszenia to 15kHz to max; jak wspominałem - za mała prędkość przesuwu i za wąski ślad, tak więc mimo przenoszenia przez tor foniczny częstotliwości do 40-50 kHz jest granica, której się nieprzekroczy; "kaseta" do szpuli "nie podskoczy" (szczerze mówiąć dziwi mnie trochę, jak przy kaseciaku piszą, że ch-ka z-o dochodzi do 20kHz - raczej to "pobożne życzenia")

Ukryta Zawartość

to dla chętnego - może ktoś spróbuje np.z szuflady zrobić trójgłowicowca; z "kasety" więcej się nie "wydębi" - po sprawdzeniu pasma przenoszenia to 15kHz to max; jak wspominałem - za mała prędkość przesuwu i za wąski ślad, tak więc mimo przenoszenia przez tor foniczny częstotliwości do 40-50 kHz jest granica, której się nieprzekroczy; "kaseta" do szpuli "nie podskoczy" (szczerze mówiąć dziwi mnie trochę, jak przy kaseciaku piszą, że ch-ka z-o dochodzi do 20kHz - raczej to "pobożne życzenia")

Szanowny Kolega jest w błedzie,mianowicie w instrukcjii servisowej w moim nakamichi BX-150E a nie jest to model najwyższego lotu jest wyraźnie napisane przy kalibracji toru odczytu użyć trzeba kasety servisowej z nagranym sygnałem 20 kHz ???? więc to twerdzenie o 15 k Hz jest lekko przesadzone nieprawda ? ;}

Pozdrawiam XTR71

• Pokaż nowe odpowiedzi