Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Mój zestaw vintage Sony są jeszcze zestawy głośnikowe do tego.

Jak podoba ci się brzmienie Sony TC-K7B ? Ja mam TC 229SD który różni się chyba tylko wyglądem zewnętrznym od TC-K7B. Te decki to moje ulubione Vintage. Często przyglądam się równie solidnemu Pioneerowi CT-F9191 lub CT-F850 albo piekielnie ciężkiemu Technicsowi RS 676. I tak mógł bym wymieniać dalej. Ale zawsze dochodzę do wniosku, że najpiękniejsze są te modele Sony z drugiej połowy lat 70-tych i początku 80-tych. Te wszystkie gałeczki z lśniącymi obwódkami, to normalnie mistrzostwo świata ! :-) Dodam jeszcze, że według mnie obecność tych drewnianych boczków jest obowiązkowa ! Wielokrotnie widywałem TC 229SD bez nich. Wówczas magnetofon po prostu wygląda na nie kompletny.

Jak podoba ci się brzmienie Sony TC-K7B ?

Kasjel na pierwszy rzut taśmy (jeszcze nie nagrywałem) to brzmi bardzo jasno i klarownie w całym paśmie ale tak jak napisałem muszę potestować dopiero napiszę jak to się zgrywa.

Magnetofon ma oznaczenie Sony TC-K7II

Edytowane przez MAG

audiomagia.blogspot.com

Jako że można go kupić za grosze, proponuję wszystkim Telefunkena RC 200 lub dwu kieszeniowego HC 730 T. Nie obiecuję fenomenalnej jakości nagrania, ale za to bardzo dobrą jakość odtwarzania, nawet kaset nagranych na innych deckach.

Radzę wypróbować ten magnetofon.

Witam

Prosze o radę:

Czy rysy (wzdłużne )na kole zamachowym mają wpływ na jakość odtwarzanego dzwieku ??

I czy będą niszczyć płaski pasek napedowy (Nakamichi BX-125E) ?

Pozdrawiam z deszczystej Anglii XTR71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

Czy rysy (wzdłużne )na kole zamachowym mają wpływ na jakość odtwarzanego dzwieku ??

Mają, jeśli nie są fabryczne.

I czy będą niszczyć płaski pasek napedowy (Nakamichi BX-125E) ?

Pozdrawiam z deszczystej Anglii XTR71

Będą niszczyć, jeśli nie są fabryczne.

Pozdrawiam z ciepłej i słonecznej Polski.

GM

Edytowane przez G.Mark

Witam!!!

Panowie mechanizm rozebrany tego kenwooda kx54 i dalej nic nie rozumiem,wystepuje tam takie koło na którym są do połowy ząbki.Obracają recznie tym kołem mostek z głowicami się podnosi, działa to na zasadzie takiego ślimaka kończą się ząbki mostek opada.Ale za cholere klawiszy nie można wdusić coś blokuje tylko niewiem co,z każdej strony ten mechanizm obejrzałe i nic nie mogę wymyślić.Może ktoś ma jakiś pomysł co zrobić.Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19370-0-70359800-1351774160_thumb.jpg

post-19370-0-70969200-1351774229_thumb.jpg

post-19370-0-97078900-1351774257_thumb.jpg

post-19370-0-93953800-1351774285_thumb.jpg

post-19370-0-23949600-1351774310_thumb.jpg

post-19370-0-63975400-1351774324_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam Panowie! Pomóżcie mi zdecydować, jaki magnetofon zostawić, bo po prostu nie mam miejsca, a nie będę drugiego w piwnicy kisił. Jeden to Fisher CR- 5122, a drugi to Sansui SC-1100. Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie adam2948.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Witam Panowie! Pomóżcie mi zdecydować, jaki magnetofon zostawić, bo po prostu nie mam miejsca, a nie będę drugiego w piwnicy kisił. Jeden to Fisher CR- 5122, a drugi to Sansui SC-1100. Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie adam2948.

Fishera.

GM

Czy istnieje szansa gdzieś dostać głowice AZ do Technicsa RS-AZ7. Szukam na Allegro i nic nie ma,chyba ze pozostanie kupic magnetofon tanio AZ 6 i przełożyć głowice.Mam straszny sentyment do tego kaseciaka, a jest w stanie idealnym.

Mam pytanie. Uruchomiłem po długim okresie nieużywania Onkyo 2570 i okazało się, że był się popsuł. Mianowicie: przewija prawidłowo, natomiast po wciśnięciu Play mostek się podnosi, górna rolka chodzi normalnie ale obydwie rolki capstanów stoją nieruchomo i ruszyć za nic nie chcą. Po kilku sekundach Play się wyłącza i dupa zbita. Czy ktoś może wie co może być tego przyczyną?

Barthezz,

Bardzo wątpię, by udało Ci się kupić głowice AZ. A jeśli nawet udałoby się je kupić nowe, jako część zamienną, w jakimś sklepie z częściami, cena pewnie byłaby bardzo wysoka.

Myślę, że powinieneś rozejrzeć się, jak piszesz, za całym magnetofonem.

Seniortelefono,

Przede wszystkim sprawdź, czy po włączeniu Play pracuje silnik napędu talerzyków. Ten silnik podobno miewa problemy ze szczotkami, tak samo jak silnik podnoszący głowice. W trybie Play jest chyba (jeśli dobrze pamiętam) do niego podawane niższe napięcie niż przy przewijaniu (dzięki temu ma niższe obroty), więc może w ogóle nie rusza z miejsca? W takim przypadku może pomogą ze dwie krople oleju na oś.

Jeśli silnik pracuje, to może sprzęgło cierne, odpowiadające za sprzęgnięcie napędu z prawym bądź lewym talerzykiem, ma poślizg, i nie powoduje przesunięcia dźwigni wahliwej sprzęgającej koło pośrednie z jednym bądź drugim talerzykiem.

Edytowane przez MaciejLK

Witam.

Wpadł mi w ręce Braun C-3.

Wnętrze budzi respekt i podziw.

Ma dwie prędkości 4,75 i 9,5,trzy głowice(Sendust) + silnik z kwarcową stabilizacją obrotów.

Tylko 7cm wysoki wraz z nóżkami.

Ta dolna prawa płyta to tylko same układy Dolby B i C.

Myślałem o C-4.Ale tamten nie ma już tej drugiej prędkości i jest piekielnie drogi.

Warto było bo dźwięk przedni ,szczególnie przy prędkości 9,5.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-26861-0-59112300-1351890034_thumb.jpgpost-26861-0-39826700-1351890048_thumb.jpgpost-26861-0-74635200-1351890215_thumb.jpg

post-26861-0-69799000-1351890559.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MaciejLK

Dzięki za odpowiedź. Prawy talerzyk pracuje prawidłowo (sprawdziłem załączając Play bez kasety). Nie chodzą tylko obydwie rolki capstanów.

MaciejLK

Dzięki za odpowiedź. Prawy talerzyk pracuje prawidłowo (sprawdziłem załączając Play bez kasety). Nie chodzą tylko obydwie rolki capstanów.

Albo pasek spadł, albo silniczek szlag trafił. W tych deckach silnik główny pracuje zaraz po włączeniu zasilania. Zdejmij osłonę górną i sprawdź, czy w ogóle silniczek się kręci. Jeśli nie, to spróbuj rozruszać go ręcznie.

Witam

Mam pytanko czy należy dać troszkę oleju na oś rolki gumowej ciągnącej taśmę??

I głowica do pioniera jest do podarowania (uzywana lecz w dobrym stanie )lecz jest to niestandardowa 12mm X 8mm o 1 mm bardziej wchodzi w kasete .

Pozdrawiam XTR71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Witam

Mam pytanko czy należy dać troszkę oleju na oś rolki gumowej ciągnącej taśmę??

...

Nie oleju, tylko smaru. Jeśli rolka ma plastikowy rdzeń i porusza się na metalowej osi.

GM

Rozkręciłem Onkyo i okazało się, że silnik pracuje i pasek jest na swoim miejscu. Mimo to rolki się nie kręcą. Jedyne wytłumaczenie jakie mi przychodzi do głowy to to, że pasek jest za luźny. Wyprowadźcie mnie z błędu, jeśli się mylę.

Kasjel

Silnik w tym modelu nie pracuje zaraz po włączeniu zasilania, dopiero po naciśnięciu Play :-)

Rozumiem, że główny silnik pracuje, ale koła zamachowe nie ruszają? W takim razie pasek jest za luźny. I potwierdzam, w moim 2570 silnik też nie pracuje bez przerwy, a dopiero po włączeniu Play.

Edytowane przez MaciejLK

Rozkręciłem Onkyo i okazało się, że silnik pracuje i pasek jest na swoim miejscu. Mimo to rolki się nie kręcą. Jedyne wytłumaczenie jakie mi przychodzi do głowy to to, że pasek jest za luźny. Wyprowadźcie mnie z błędu, jeśli się mylę.

Kasjel

Silnik w tym modelu nie pracuje zaraz po włączeniu zasilania, dopiero po naciśnięciu Play :-)

Sorry. Zbyt wiele magnetofonów, co oznacza za dużo pomyłek. Muszę zawsze na bieżąco sprawdzać zanim coś napiszę :-) Edytowane przez Kasjel

Czyli dobrze kombinuję :-) Czy ktoś wie może jak jest rozmiar tego paska?

seniortelefono

Pasek i tak musisz zdjąć. Więc zdejmij i zmierz. Potem zakup mniejszy o 5% lub to co będzie dostępne, ale mniejsze, Załóż i będzie OK. U mnie to działa.

Pozdrawiam

W.

Wojtek

Witam!!!!

Bardzo szkoda że nikt nie był w stanie mi pomóc w kwestii tego kenooda,rozumiem że może nikt kolegów nie miał takiego przypadku.Ja dotej pory jak rozbierałem to tylko mechanizmy w Polskich szpulakach,i z nimi nie miałem większego problemu.Muszę na razie sobie odpuścić bo niema pomysłu na dalszą rozbiórkę obawiając się że będzie problem złożeniem.Pozdrawiam

manius59 - może tam jest jakiś mechanizm który normalnie ma blokować te klawisze sterowania, gdy kieszeń jest otwarta ? Może się zaciął i blokuje cały czas ? Nie mam pojęcia bo nigdy nie naprawiałem takiego mechanizmu.

PS,- Głowica dla Ciebie i XTR 71 wysłana w piątek.

Manius,

Nie znam budowy tego konkretnego mechanizmu, więc nie podpowiem Ci szczegółowo, gdzie szukać defektu.

Mechanizmy ze wspomaganiem działają na tej zasadzie, że mechanicznym klawiszem o niewielkim skoku "przygotowuje się" mechanizm do załączenia odpowiedniej funkcji, natomiast energia niezbędna do jej załączenia i przesunięcia odpowiednich dźwigni pobierana jest z koła zamachowego. Naciśnięcie klawisza powoduje niewielkie przesunięcie odpowiednich dźwigni, w taki sposób, że jakiś bolec na tych dźwigniach zaczepia o występ na kole zamachowym, i to koło zamachowe pociąga go dalej, powodując faktyczne załączenie funkcji. Bywa to też realizowane jakimś wycinkiem koła zębatego (jak pisałeś), które zostaje chwilowo sprzęgnięte z kołem zamachowym, i to częściowy obrót tego koła zębatego powoduje załączanie funkcji. Konkretnych sposobów rozwiązania tego jest wiele różnych, więc musisz sam się zorientować w sposobie działania tego mechanizmu. Ale podstawą jego działania jest napęd z silnika, który dostarcza energii do załączania funkcji. Silnik albo działa stale, od razu po włączeniu zasilania, albo włącza się w chwili naciśnięcia jednego z klawiszy - sprawdź, jak to jest w Twoim magnetofonie. Jeśli to ten drugi przypadek, to być może silnik nie dostaje zasilania po naciśnięciu klawisza?

Następnym elementem do sprawdzenia jest główny pasek napędowy od silnika do koła zamachowego. Ponieważ nie tylko zapewnia on przesuw taśmy, ale i dostarcza energii do załączania funkcji, pasek musi być dobry, dobrze napięty, nie może być luźny i nie może się ślizgać, bo do przełączania funkcji potrzeba dość dużo siły.

Resztę - tzn. sposób działania mechanizmu, a konkretnie przełączania funkcji - musisz rozgryźć sam.

• Pokaż nowe odpowiedzi