Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo dziękuje!!!! MaciejLK Kasjel za wyczerpujące informacje silnik pracuje zaraz po włączeniu decka,ale będe szukał nadal na początek wymienie pasek zobaczymy co dalej się będzie działo.Pozdrawiam

Bardzo dziękuje!!!! MaciejLK Kasjel za wyczerpujące informacje silnik pracuje zaraz po włączeniu decka,ale będe szukał nadal na początek wymienie pasek zobaczymy co dalej się będzie działo.Pozdrawiam

Witam

A czy Kolega sprawdził czy koło zamachowe sie wogóle obraca?? może jest zatarte??

Pozdrawiam XTR71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

a teraz małe "czary-mary" (apropos mojej przeróbki M9109 ZRK na trójgłowicowca -

dorobiłem płytkę nośną dla toru odczytu łącznie z stopniem wejściowym monitora tak, żeby był cały oddzielnie od płyty macierzystej (płytka "nośna" + wzm. odczytu + pułapki na pp + 2 moduły Dolby); po złożeniu i uruchomieniu wszystko "cacy" (dla odtwarzania); włączam zapis i tutaj owe "czary" - wyłącza się (na słuch) Dolby, czyli przy odsłuchu "ciszy" podczas zapisu wciskanie rs nic nie daje (w słuchawkach) i na wyjściu Line mimo pułapek kilkanaście mV podkładu (i żeby było jeszcze trudniej - na złączu sterowania Dolby on/off napięcie podskakuje z 7 do 11V; powinno być 7/22V); i skąd się to bierze - Panowie, normalnie można zgłupieć!!! ; okazało się, że generator pp "sieje" przez zasilanie, więc wpiąłem dławiki gdzie się dało w szynę "+" i "dupa blada" - pomogło tyle co nic; podejście ostateczne - podłączam inną głowicę kasującą na kablu poza magnetofonem - i BINGO !!!

to głowica kasująca tak "sieje"!!! - jej rozproszone pole indukuje w gł. odtwarzającej szum nie do wytłumienia - przy zbliżaniu do kieszeni kasety szum wzrasta i daje efekt, jakby Dolby nie działało

i teraz pytanie:

czy głowice kasujące w trójgłowicowcach są ekranowane czy też nieekranowane ?;

wymieniłem ją na drugą , też ZRK i szum jest prawie niesłyszalny, ale spadła f gen. z 92kHz do 62kHz, a przy włączeniu taśmy Me szum znów jest trochę słyszalny; no i jestem "w głębokiej dupie", jak mawiał komisarz Gajewski

Edytowane przez geelo07

a teraz małe "czary-mary" (apropos mojej przeróbki M9109 ZRK na trójgłowicowca -

dorobiłem płytkę nośną dla toru odczytu łącznie z stopniem wejściowym monitora tak, żeby był cały oddzielnie od płyty macierzystej (płytka "nośna" + wzm. odczytu + pułapki na pp + 2 moduły Dolby); po złożeniu i uruchomieniu wszystko "cacy" (dla odtwarzania); włączam zapis i tutaj owe "czary" - wyłącza się (na słuch) Dolby, czyli przy odsłuchu "ciszy" podczas zapisu wciskanie rs nic nie daje (w słuchawkach) i na wyjściu Line mimo pułapek kilkanaście mV podkładu (i żeby było jeszcze trudniej - na złączu sterowania Dolby on/off napięcie podskakuje z 7 do 11V; powinno być 7/22V); i skąd się to bierze - Panowie, normalnie można zgłupieć!!! ; okazało się, że generator pp "sieje" przez zasilanie, więc wpiąłem dławiki gdzie się dało w szynę "+" i "dupa blada" - pomogło tyle co nic; podejście ostateczne - podłączam inną głowicę kasującą na kablu poza magnetofonem - i BINGO !!!

to głowica kasująca tak "sieje"!!! - jej rozproszone pole indukuje w gł. odtwarzającej szum nie do wytłumienia - przy zbliżaniu do kieszeni kasety szum wzrasta i daje efekt, jakby Dolby nie działało

i teraz pytanie:

wymieniłem ją na drugą , też ZRK i szum jest prawie niesłyszalny, ale spadła f gen. z 92kHz do 62kHz, a przy włączeniu taśmy Me szum znów jest trochę słyszalny; no i jestem "w głębokiej dupie", jak mawiał komisarz Gajewski

Witam

Mogę Koledze użyczyć głowicę kasującą dobrej jakości troche zużyta lecz sprawna od Nakamichi BX-125.

Pozdrawiam XTR71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

i teraz pytanie:

Niektóre są ekranowane, mają metalowe obudowy, a niektóre nie są, mają obudowy plastikowe. Próbowałeś połączyć kawałkiem przewodu, podstawę głowicy REC/PB z metalową konstrukcją mechanizmu lub z obudową magnetofonu?

Witam

Mogę Koledze użyczyć głowicę kasującą dobrej jakości troche zużyta lecz sprawna od Nakamichi BX-125.

Pozdrawiam XTR71

Która głowicą ekranowaną na pewno nie jest.

GM

Edytowane przez G.Mark

Czy słowo "Magnetofon" jest naprawdę tak archaiczne ? Czy wyszło z użycia w języku polskim ? Zobaczcie sami....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Próbowałeś połączyć kawałkiem przewodu, podstawę głowicy REC/PB z metalową konstrukcją mechanizmu lub z obudową magnetofonu?

głowica r/p jest podłączona do masy - poprzez ekrany przewodów doprowadzających sygnał; spróbuję jeszcze z bardzo cienkiej blachy dorobić ekran na głowicę kaującą tak, by zmieściła się "z zapasem" w kasecie; poza tym muszę dopracować pułapki w.cz między wzm. odczytu a modułami Dolby ("zerżnięte" z Koncerta)

Edytowane przez geelo07
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

głowica r/p jest podłączona do masy - poprzez ekrany przewodów doprowadzających sygnał; spróbuję jeszcze z bardzo cienkiej blachy dorobić ekran na głowicę kaującą tak, by zmieściła się "z zapasem" w kasecie; poza tym muszę dopracować pułapki w.cz między wzm. odczytu a modułami Dolby ("zerżnięte" z Koncerta)

Czyli masz coś w rodzaju pętli masy, bo ekrany są również podłączone do masy na płytce drukowanej. W magnetofonach, z którymi miałem do czynienia, ekrany kabli sygnałowych były "wolne" przy głowicy, a ich żyły podłączone do wyprowadzeń głowicy. To w przypadku kabla typu "dwie żyły we wspólnym ekranie. Jeśli kabel jest pojedynczą żyłą w ekranie, żyła i ekran podłączone są do wyprowadzeń głowicy, a obudowa głowicy jest podłączona do masy mechanizmu pojedynczym przewodem.

Pułapki na prąd podkładu wskazane, ale np. w CT-737MkII ich nie ma, a głowica kasująca jest nieekranowana.

GM

Czyli masz coś w rodzaju pętli masy, bo ekrany są również podłączone do masy na płytce drukowanej

podłączony jest tylko ekran jednego przewodu - żaden problem go odpiąć i podłączyć oddzielny przewód; spróbuję tak zrobić, ale chyba to nie to jest główną przyczyną

Czy słowo "Magnetofon" jest naprawdę tak archaiczne ? Czy wyszło z użycia w języku polskim ? Zobaczcie sami....

Ukryta Zawartość

Dla niektórych z pewnością jest archaiczne, mnie dość niedawno rozbawiło określenie na jednej z aukcji opisujące - jak sądzę - stan działania kieszeni kasety: "kasetownik działa". :)

Ukryta Zawartość

po zaekranowaniu głowicy kasującej i dostrojeniu pułapek, szum podczas "podsłuchu" zapisu nie jest już tak "upierdliwy" - początkowo zagłuszał sygnał 10kHz/-20 dB podczas regulacji pp (dlatego trzeba było go wytłumić, pomimo że nie był on zapisywany na taśmie); przy Fe nie słychać go prawie wcale, ciut głośniej przy Cr i Me; osiągi - Fe ok. 15kHz, Cr - ok. 17 kHz, Me ok. 20 kHz (-5dB; wszystko mierzone oczywiście przy -20dB); do regulacji "bias level" wstawiłem potencjometr 2x4,7kA Telpodu, wpięty szeregowo z pr-kami od pp; do wstawienia pozostał jeszcze wzmacniacz słuchawkowy (też "zerżnięty z Koncerta) ; płytka już wytrawiona, ale na razie mam dość - jeżeli ktoś by się zdecydował na takie przeróbki, to musi mieć "BARDZO DUŻO CIERPLIWOŚCI" (o czasie nie wspominam)

Edytowane przez geelo07
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Panowie! Jako że jestem pasjonatem magnetofonów z doświadczeniem organizacyjnym chciałbym zaprosić na organizowany pod egidą highfidelity.pl odsłuch magnetofonowy. Odbędzie się on w Krakowie w terminie w tym momencie bliżej nieokreślonym. Chciałbym przekonać red. Pacułę że jednak bardzo się myli twierdząc że kaseta magnetofonowa jest archaicznym źródłem dźwięku;-)

W związku z tym mam do Was kilka pytań:

1. czy ktoś z Was jest chętny i chce uczestniczyć w takim odsłuchu? (warunki i procedura są do ustalenia, na pewno będzie wysokiej klasy sprzęt towarzyszący)

2. czy ktoś z Was miałby ochotę udostępnić wysokiej klasy decka do testów? (cykliczne testy pojedynczych modeli będą ukazywać się na łamach highfidelity.pl)

3. gdyby ktoś był chętny i chciał napisać artykuł (miał na niego pomysł a najlepiej także doświadczenie w tym względzie) proszę o zgłoszenie na PW

Mam nadzieję że w ten sposób temat magnetofonów kasetowych które kocham od dziecka stanie się znów żywy.

po zaekranowaniu głowicy kasującej i dostrojeniu pułapek, szum podczas "podsłuchu" zapisu nie jest już tak "upierdliwy" - początkowo zagłuszał sygnał 10kHz/-20 dB podczas regulacji pp (dlatego trzeba było go wytłumić, pomimo że nie był on zapisywany na taśmie); przy Fe nie słychać go prawie wcale, ciut głośniej przy Cr i Me; osiągi - Fe ok. 15kHz, Cr - ok. 17 kHz, Me ok. 20 kHz (-5dB; wszystko mierzone oczywiście przy -20dB); do regulacji "bias level" wstawiłem potencjometr 2x4,7kA Telpodu, wpięty szeregowo z pr-kami od pp; do wstawienia pozostał jeszcze wzmacniacz słuchawkowy (też "zerżnięty z Koncerta) ; płytka już wytrawiona, ale na razie mam dość - jeżeli ktoś by się zdecydował na takie przeróbki, to musi mieć "BARDZO DUŻO CIERPLIWOŚCI" (o czasie nie wspominam)

Witam

Mam pytanko do Kolegi jakiej używa głowicy kasującej ?

z 1 szczeliną czy 2 szczelinowe ??

Pytam ponieważ niektóre 1 szczelinowe nie dają rady wykasować taśm chrom/metal.

Pozdrawiam XTR71

Panowie! Jako że jestem pasjonatem magnetofonów z doświadczeniem organizacyjnym chciałbym zaprosić na organizowany pod egidą highfidelity.pl odsłuch magnetofonowy. Odbędzie się on w Krakowie w terminie w tym momencie bliżej nieokreślonym. Chciałbym przekonać red. Pacułę że jednak bardzo się myli twierdząc że kaseta magnetofonowa jest archaicznym źródłem dźwięku;-)

W związku z tym mam do Was kilka pytań:

1. czy ktoś z Was jest chętny i chce uczestniczyć w takim odsłuchu? (warunki i procedura są do ustalenia, na pewno będzie wysokiej klasy sprzęt towarzyszący)

2. czy ktoś z Was miałby ochotę udostępnić wysokiej klasy decka do testów? (cykliczne testy pojedynczych modeli będą ukazywać się na łamach highfidelity.pl)

3. gdyby ktoś był chętny i chciał napisać artykuł (miał na niego pomysł a najlepiej także doświadczenie w tym względzie) proszę o zgłoszenie na PW

Mam nadzieję że w ten sposób temat magnetofonów kasetowych które kocham od dziecka stanie się znów żywy

Fajny pomysł szkoda , że kolega z Krakowa daleka.

Edytowane przez maciej_otw

Chciałbym przekonać red. Pacułę że jednak bardzo się myli twierdząc że kaseta magnetofonowa jest archaicznym źródłem dźwięku;-)

Trudno będzie, pan Pacuła jest nieźle osłuchany :-).

Porównuje ostatnio możliwości Nakamichi CR-4, Onkyo TA-2570, Revox PR-99 mkIII i Tascam 32. Krótka recenzja - kaseta to bardzo archaiczne żródło dźwieku.

pozdrawiam

Edytowane przez mirek24
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Trudno będzie, pan Pacuła jest nieźle osłuchany :-).

Porównuje ostatnio możliwości Nakamichi CR-4, Onkyo TA-2570, Revox PR-99 mkIII i Tascam 32. Krótka recenzja - kaseta to bardzo archaiczne żródło dźwieku.

pozdrawiam

Z pewnością jest osłuchany ale sam przyznaje że o magnetofonach nie wie wszystkiego. Zresztą nikt z nas chyba nie wie. Mój cel jest jeden: przekonać go do tego że kaseta nie jest wcale aż tak archaicznym źródłem dźwięku.

Ukryta Zawartość

No ! Nareszcie poprawił błąd ! :-)

PS,- Ręce opadają i szkoda słów !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam nadzieję że w ten sposób temat magnetofonów kasetowych które kocham od dziecka stanie się znów żywy.

Chętnie wziąłbym udział ale niestety daleko, próbujcie coś zdziałać warto o tych magnetofonach pamiętać.

Jestem przekonany że wielu magnetofonów z mojej kolekcji nikt wcześniej nie widział a tym bardziej słyszał, myślałem aby coś z tym zrobić i chyba zrobię ale nie w najbliższym czasie , trzeba się podzielić i muszę to zorganizować.

audiomagia.blogspot.com

Mam pytanko do Kolegi jakiej używa głowicy kasującej ?

z 1 szczeliną czy 2 szczelinowe ??

zwykłej jednoszczelinowej - z kasowaniem nie ma probemu, pod warunkiem , że ma odpowiednie zasilanie

p.s. dzięki za wcześniejszą ofertę głowicy kasującej, ale zaekranowałem posiadaną i generowany przez nią szum nie jest już tak słyszalny

pozdrawiam

A to niby CR4 i ten nieszczęsny Onkyo to jakieś ikony dżwięku z kasety? Ciekawe.

Swoja drogą pisząc recenzje, nawet te krótkie dobrze znać znaczenie użytych słów. Archaiczny to chyba nie synonim złego dźwięku?

A to niby CR4 i ten nieszczęsny Onkyo to jakieś ikony dżwięku z kasety? Ciekawe.

Swoja drogą pisząc recenzje, nawet te krótkie dobrze znać znaczenie użytych słów. Archaiczny to chyba nie synonim złego dźwięku?

To uproszczenie, cytowałem za panem Pacułą.

Kaseta CC to jeden z najgorszych standardów audio jaki trafił się na przestrzeni kilkudziesięciu lat. Jedyną jego zaletą była chyba tylko ergonomia. Żadna "ikona: tego standardu nie uratuje...Ograniczenie jest w nośniku - kasecie.

pozdrawiam

Edytowane przez mirek24
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Kaseta CC to jeden z najgorszych standardów audio jaki trafił się na przestrzeni kilkudziesięciu lat. Jedyną jego zaletą była chyba tylko ergonomia. Żadna "ikona: tego standardu nie uratuje...Ograniczenie jest w nośniku - kasecie.

Kaseta CC to wspomnienia - przynajmniej dla mojego pokolenia - ale także nośnik potrafiący zapewnić dźwięk na zupełnie dobrym poziomie. Kiedyś tez w to wątpiłem ale z czasem zmieniłem zdanie. Parametry dobrych magnetofonów kasetowych w niczym nie ustępują parametrom szpulaków z lat 70-tych na których zapisane zostały najpiękniejsze chwile w muzyce. Dynamika niejednokrotnie (z układami wyciszania) jest zdecydowanie lepsza bo znacznie przekracza 60dB. Pasmo przenoszenia (-20dB) także bywa lepsze choć sam standard jest jednak gorszy. Właśnie z racji ułomności nośnika. Niektóre decki potrafią tworzyć scenę 3D, KX-9010 choć nie jest wybitnym a jedynie poprawnie brzmiącym magnetofonem potrafi bardzo zaskoczyć wybrzmieniami nagranych kopii. Jednak nagrane kasety należy traktować jako źródła same w sobie a nie jako kopie cyfrowego zapisu.

Witam!

Dzisiaj po raz pierwszy wymieniłem paski w mechanizmie Pioneera CT-757. Oczywiście bez pomocy G.Marka nic bym nie zrobił, lub bym spinkolił :-). Dzięki G.Mark!!!!!! Udało mi sie nawet wymienić pasek od programatora, co było wyzwaniem, jednak patenty G.Marka zadziałały :-)

Jeszcze nie poskładany bo mam na dzisiaj dosyć, zresztą wymaga gruntownego mycia itd. Zadanie dla początkującego łatwe nie jest , ale z perspektywy pół godziny po nie było tak strasznie. Jak go poskładam i będzie działał (oby :-) ) to zamieszczę krótką fotorelację, jakby ktoś chciał zrobić to w swoim modelu to także co nieco mogę podpowiedzieć.

Pozdrawiam

witam

chciałem poprosic o opinie przed zakupem jednego z modeli nastepujacych decków

1.http://allegro.pl/dual-c839rc-vintage-unikatowy-super-deck-top-hi-fi-i2760856210.html

2

Ukryta Zawartość

prosiłbym osoby bardziej obeznane w temacie o podkreślenie wad jak i zalet w/w magnetofonów

jesli chodzi o AKAI to prosze zwrócic uwage na stan jednej z rolek , wyglada na to ze guma jest popekana i sparciała natomiast sprzedajacy twierdzi iz jest w bdb stanie

pozdr.

Ukryta Zawartość

Kaseta CC to wspomnienia - przynajmniej dla mojego pokolenia - ale także nośnik potrafiący zapewnić dźwięk na zupełnie dobrym poziomie. Kiedyś tez w to wątpiłem ale z czasem zmieniłem zdanie. Parametry dobrych magnetofonów kasetowych w niczym nie ustępują parametrom szpulaków z lat 70-tych na których zapisane zostały najpiękniejsze chwile w muzyce. Dynamika niejednokrotnie (z układami wyciszania) jest zdecydowanie lepsza bo znacznie przekracza 60dB. Pasmo przenoszenia (-20dB) także bywa lepsze choć sam standard jest jednak gorszy. Właśnie z racji ułomności nośnika. Niektóre decki potrafią tworzyć scenę 3D, KX-9010 choć nie jest wybitnym a jedynie poprawnie brzmiącym magnetofonem potrafi bardzo zaskoczyć wybrzmieniami nagranych kopii. Jednak nagrane kasety należy traktować jako źródła same w sobie a nie jako kopie cyfrowego zapisu.

Niektóre szpulaki to najlepsze seryjnie produkowane źródła w ogóle. Kaseciaki to już raczej nie, ale całą pewnością dzięki pewnym ograniczeniom mogą zabrzmieć lepiej niż cyfrowy oryginał dzięki niemożności dokładnego przekazania całego sygnału cyfrowego, bo go wygładzają! To, co w wyniku kwantyzacji zostało poszarpane jest ponownie uspokojone, czasami ocieplone. Ogólnie właśnie wprowadzanie własnego charakteru przez decki kasetowe paradoksalnie dla mnie jest In plus. Mam zawsze parę kaseciaków i każdy brzmi inaczej, sprawiając frajdę w słuchaniu różnych kaset. Czasami nawet ich niekompatybilność wykorzystuję do zwiększenia sobie frajdy, bo nagrane na jednym decku kaseta brzmi jeszcze bardziej przyjemnie na innym!

Edytowane przez juras_h

Witam

Wczoraj dotarła głowica od Kolegi Kasjela za którą Bardzo Dziękuję .

z braku czasu montaż przesunie się na sobotę

Mam pytanie magnetofon ze złączem chinch i ze złączem XLR które złącze odtwarza dzwięk wyższej jakości ?

przykład : Revox 710-Studer 710

Pozdrawiam XTR71

• Pokaż nowe odpowiedzi