Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie możesz tego usłyszeć, bo filtr MPX tnie wszystkie częstotliwości powyżej 19kHz. Używa się go podczas nagrywania audycji radiowych. Wszystko po to, by sygnał "pilota stereo" nie zakłócał działania systemu redukcji szumów.

Kasjel -chyba nie wszystkie a tylko sygnał 'pilota stereo' czyli 19 kHz ?

M.

Też poproszę o odpowiedź na pytanie jmacka. Z logicznego punktu widzenia, może spokojnie wycinać wszystko powyżej 19kHz, bo po co robić tak wąski filtr, skoro technologia radiowa powyżej 15kHz niczego co jest dźwiękiem audio nie nadaje. Z drugiej jednak strony słyszałem, że wycinał tylko sygnał pilota, dwiema kolejnymi harmonicznymi nie było co się przejmować, podnośna ma 38kHz, a trzecia harmoniczna używana do RDS chyba coś koło 50kHz. Chętnie się dowiem jak jest naprawdę.

Pozdrawiam

dobrze zestrojony i włączony filtr MPX ma za zadanie wytłumić "pilota" - 19kHz, ale jego działanie zaczyna się już powyżej 17 kHz; w stanie wyłączonym też tłumi częstotliwości powyżej 20 kHz, a to z tego powodu, że mimo tego, iż są niesłyszalne, to mogą generować dodatkowe słyszalne szumy; w moim modyfikowanym decku ZRK (na trójgłowicowca) podczas zapisu słyszalny był dodatkowy szum pochodzący od generatora ppik i to pomimo,że jego f~63kHz; dopiero wstawienie pułapki LC między wzm. odczytu a moduły Dolby wyeliminowało te zakłócenia

odnośnie jeszcze wspominanego mojego decka po przeróbce - do nagrywania z radia i z CD nadaje się idealnie; właśnie na próbę przegrywam składankę Sandry na Maxella XLII i powiem szczerze, że praktycznie w słuchawkach nie słychać różnicy, między "przed" i "po taśmie"; dopiero nagrywanie z winyla tych samych kawałków obnaża braki w górze pasma - może wstawienie HX Pro poprawiłoby co nieco w tej materii; jako ciekawostka - dołożyłem mu w zasadzie zapomniany już DNL i jestem miło zaskoczony, bo bardzo ładnie to słychać i do tego bez ingerencji w zapisywany sygnał

Edytowane przez geelo07

Witam

Przepraszam, że od razu tak z prośbą. Potrzebuję serwisówki do Pioneera CT-757. Ma może ktoś?

Chodzi o regulacje PR-ek na płycie. Poprzedni właściciel chyba coś namieszał.

Pozdrawiam

Kamil

Witaj, wyczytałem na stronach, że serwisówka do Pioneera CT-757 to ta sama co do CT-959. Taką mam. Jeśli Cię zainteresuje podaj maila i wyślę bezpośrednio. Jeśli się mylę przepraszam za zaśmiecanie forum wpisami...

Mam trochę dziwne pytanie które nie wiem gdzie umieścić.

Wyjście słuchawkowe w moim magnetofonie "jest zbyt głośne".

Może mi ktoś pomóc jak temu zaradzić?

Wstawić jakiś potencjometr?

Panowie, teraz ja mam dziwne pytanie: dostanę gdzieś nową głowicę do yamahy KX-670?

a to zdjęcie owej głowicy.....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witaj, wyczytałem na stronach, że serwisówka do Pioneera CT-757 to ta sama co do CT-959. Taką mam. Jeśli Cię zainteresuje podaj maila i wyślę bezpośrednio. Jeśli się mylę przepraszam za zaśmiecanie forum wpisami...

Witam

Dziękuje za fatygę, ale właśnie pobrałem z sieci serwisówke do CT-959. Ogólnie decki są podobne w budowie ale nie są identyczne. Chciałem dokładnie ustawić PB Level, REC Level no i Bias bo lewy kanał podczas kalibracji mi trochę kuleje. Do ustawienia są potrzebne kasety serwisowe których nie posiadam. Da się to jakoś zrobić metodą "chałupniczą"?

Pozdrawiam

Kamil

Edytowane przez LouD

Maciej,

Może ta jedna głowica "kombi" za 52 zł. się nada:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MaciejLK

Maciej,

Może ta jedna głowica "kombi" za 52 zł. się nada:

Ukryta Zawartość

chyba już nieaktualne

Ukryta Zawartość

Maciej,

Większość dużych firm zakończyła produkcję magnetofonów wieżowych ok. 10-12 lat temu, i zdobycie części zamiennych jest teraz bardzo poważnym problemem, i będzie coraz gorzej. Jakiś czas temu próbowałem dowiedzieć się o możliwość naprawy magnetofonów w autoryzowanych serwisach Sony i Techniksa, i w rozmowie odniosłem wrażenie, że oni tam chyba już nie bardzo wiedzieli, co to jest magnetofon! Mieli problemy ze znalezieniem instrukcji serwisowych, a potem okazało się, że części i tak są już nie do zdobycia. A większość młodych ludzi tam pracujących naprawdę nigdy nie naprawiała magnetofonu! W jednym z serwisów, gdzie pytałem o możliwość naprawy magnetofonu dwuwałkowego, udowadniano mi, że jak ma dwa wałki, to musi mieć autorewers... Itd., itp. Zdani jesteśmy na siebie samych przy naprawach, i na łut szczęścia przy zdobywaniu zamienników części.

Edytowane przez MaciejLK

Maciej,

Większość dużych firm zakończyła produkcję magnetofonów wieżowych ok. 10-12 lat temu, i zdobycie części zamiennych jest teraz bardzo poważnym problemem, i będzie coraz gorzej. Jakiś czas temu próbowałem dowiedzieć się o możliwość naprawy magnetofonów w autoryzowanych serwisach Sony i Techniksa, i w rozmowie odniosłem wrażenie, że oni tam chyba już nie bardzo wiedzieli, co to jest magnetofon! Mieli problemy ze znalezieniem instrukcji serwisowych, a potem okazało się, że części i tak są już nie do zdobycia. A większość młodych ludzi tam pracujących naprawdę nigdy nie naprawiała magnetofonu! W jednym z serwisów, gdzie pytałem o możliwość naprawy magnetofonu dwuwałkowego, udowadniano mi, że jak ma dwa wałki, to musi mieć autorewers... Itd., itp. Zdani jesteśmy na siebie samych przy naprawach, i na łut szczęścia przy zdobywaniu zamienników części.

Dzięki Macieju,

poszukam trzeci magnetofon na all zawsze niezgodne z opisem, takiego na części, to chyba jedyna rozsądna ścieżka. Znalazłem też w Krakowie serwis, gdzie facet ma własnego decka i też słucha kaset, więc do momentu aż będzie mógł naprawiać, zawsze jest szansa:)

Panowie, teraz ja mam dziwne pytanie: dostanę gdzieś nową głowicę do yamahy KX-670?

a to zdjęcie owej głowicy.....

Witam

Szanowny Kolega sie troszkę spóźnił gdyż JA kupiłem z Cyfroniki 2 ostatnie sztuki :)

Kolega pomierzy reaktancję i poda wyniki dla toru zapisu i toru odtwarzania.

Zamiennik To Cannon 36001 podwójnie utwardzany i ma rezystancjii ok.

play 315 ohm,rec 133 ohm.

jest w sprzedarzy w firmie Elstat S.C.

Pozdrawiam XTR71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Ukryta Zawartość

a teraz rewelacja, poniżej przesyłam odpowiedź z serwisu dotyczącą nowej głowicy:)

Witam

Głowica widnieje w spicie części jej koszt to około 800zł ale niestety nie jestem w stanie podać dostępności

Pozdrawiam

Serwis Audio Klan

----- Original Message -----

From: Maciej Bieliński

To: [email protected]

Sent: Wednesday, December 05, 2012 9:23 AM

Subject: Głowica do magnetofonu KX-670

Witam,

zgodnie z naszą rozmową telefoniczną proszę o informację, czy jest dostępna głowica nagrywająco odtwarzająca, numer części o ile dobrze spisałem to JX601340 dalsze oznaczenia to GF-50 H2381, dla pewności przesyłam również instrukcję serwisową.

Pozdrawiam serdecznie

Maciej Bieliński

Wysłane z mojego komputera z systemem Windows 8

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Maciej Bieliński

jakby ktoś miał info, gdzie jeszcze można to znaleźć albo miał na zbyciu, byłbym wdzięczny; mam chęć podrasować jeszcze jednego decka ZRK na trzygłowicowca + Dolby B/C + HX Pro, lecz bez głowicy dual nie ruszę tematu

Edytowane przez geelo07

Rozmawiałem z gościem z Poznania, ma sprawdzić dostępność i przesłać mi na maila, dam znać. Ja zamówiłem 4, więc mogę jedną odstąpić, gdyby więcej nie było.

Pozdrawiam

Rozmawiałem z gościem z Poznania, ma sprawdzić dostępność i przesłać mi na maila, dam znać. Ja zamówiłem 4, więc mogę jedną odstąpić, gdyby więcej nie było.

Pozdrawiam

tylko ile taka przyjemność by miała u nich kosztować; u mnie rząd kilkuset zł za sztukę nie wchodzi na razie w rachubę; kryzys się zbliża nieuchronnie :((

ew. wiadomość na pw

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

spokojnie, podobno około 50zł ) dlatego zamówiłem 4, zobaczymy, czy będą :)

Jeśli to będą te głowice Canona, które kiedyś były osiągalne za mniej niż 20 złotych, to jest to odpad poprodukcyjny. Żeby wybrać z nich dwie, trzy sztuki nadające się do użytku, trzeba kupić ich co najmniej 10. Przesunięte nabiegunniki to był najmniejszy z mankamentów.

GM

tak wygląda w środku Kasprzak po moich "poprawkach"

+ stopień wstępny toru monitora przy regulacji poziomu zapisu, pod nim regulator balansu przerobiony na "bias adj." i wzmak słuchawkowy "ściągnięty" z Koncerta

generalnie może być

Ukryta Zawartość

post-42117-0-09867600-1354714284_thumb.jpg

post-42117-0-25880500-1354714311_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez geelo07

Głowica widnieje w spicie części jej koszt to około 800zł ale niestety nie jestem w stanie podać dostępności

Niestety, taka jest rzeczywistość! Gdzieś w 1997 albo 98 roku pytałem w autoryzowanym serwisie Techniksa o możliwość wymiany głowicy w - nie pamiętam już - albo RS-B765, albo RS-BX-727 - wtedy nie było z tym jeszcze problemu, ale miało to kosztować ponad 500 zł - głowica kosztowała jakieś 350, i co najmniej 2 roboczogodziny po ok. 100 zł/h. Facet wprost mi powiedział, że taniej będzie kupić inny używany magnetofon.

no dlatego chyba to będzie najlepszy sposób:) tym bardziej, że serwis yamahy nie może potwierdzić jej dostępności. Pozostaje mi tylko poprosić koleżankę, może u źródła będzie tańsza:)

Te głowice zawsze trzymały niezły poziom. W 1993 kupiłem oryginalną głowicę do Technicsa RS-BX606 bezpośrednio od producenta w Hamburgu (było najbliżej), czyli w okresie, kiedy wszystkie części były bez najmniejszego problemu dostępne. Ale i wówczas cena porażała. Zapłaciłem wówczas za tą głowicę 180 DM (wówczas jeszcze operowali markami). Koszt prawie połowy nowego magnetofonu!

• Pokaż nowe odpowiedzi