Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

No, patrzcie! To by jednak obalało szerzone przez niektóre osoby teorie o bezpośrednich związkach treści tego forum z wiadomo czym, bo ostatnio nie było tu dyskusji o Optonice... ;-)

No, patrzcie! To by jednak obalało szerzone przez niektóre osoby teorie o bezpośrednich związkach treści tego forum z wiadomo czym, bo ostatnio nie było tu dyskusji o Optonice... ;-)

nie do końca - wiele osób "wychowanych" na magnetofonach i gramofonach teraz ma już "ustabilizowane życie" jak to się mówi i co się przeważnie z tym wiąże - ciut więcej kasy niż w czasie młodości; z sentymentu (przeważnie) chcą wrócić do tamtych lat i być może szukają czegoś, co im da namiastkę tego; dzisiaj te wszystkie "wi,wi, wi" (czyli DVD, Blue Ray, plazmy i inne tego typu sprzęty) to już żadna sensacja; niespodzianką natomiast może być postawienie w salonie "leciwego" sprzętu grającego - takiego "vintage" sprzed 30-stu lat i pochwalenie się znajomym - "Boże - to jeszcze gra i to nawet przyzwoicie", co w dzisiejszych czasach sprzętu raczej nienaprawialnego i o ograniczonym czasie eksploatacji staje się pytaniem niemal retorycznym; podróże w czasie kosztują - pojawia się popyt na towar i informację, więc siłą rzeczy orginalne sprzęty i nośniki oferowane obecnie czasami osiągają dosyć spore wyceny na portalach aukcyjnych

Tak mnie dziś naszła pewna myśl. Oglądając na Discovery programy motoryzacyjne typu "Fani czterech kółek", "Auta z klasą", czy "Poturbowani", doszedłem do wniosku, że fajnie by było stworzyć ekipę remontową ratującą stare klasyki z wiedzą i zapleczem technicznym. Zastanawiam się tylko, czy taka opcja miałaby w ogóle sens (sens może nawet i tak) i czy wykonalne by to było.

Ot takie dywagacje niedzielne. :-)

U mnie właśnie kasety CC grają lepiej od oryginału:) oryginałów płyt cd, które miałem pożyczone by ponagrywać. Recepta jest prosta:) nagrywać i słuchać podczas nagrywania na wzmacniaczu zintegrowanym, a potem zamienić go na pre i końcówkę :)

Rewelacja......:)

Geelo07,

Chodziło mi krążące tu i ówdzie opinie o silnym (i całkowicie celowym!) "sprzężeniu" tego forum ze znanym portalem aukcyjnym. Sugerowano, że rozmaici aukcyjni handlarze celowo rozpoczynają i/lub podsycają dyskusje o konkretnych magnetofonach albo kasetach, żeby spowodować wzrost zainteresowania i ceny. Faktem jest, że jakiś czas temu - i to kilkakrotnie - w wątku o ślicznych kasetach pojawiały się wpisy inspirujące do dyskusji o kasetach akurat wystawionych na sprzedaż przez piszących, w sposób "krypto", ale akurat łatwy do rozszyfrowania.

Ponieważ ostatnio nie było tu dyskusji o Optonice, a ceny i tak wzrosły, jak pisze Kasjel, wskazywałoby to, że poszukiwacze spisków nie zawsze mają rację. ;-)

Geelo07,

Chodziło mi krążące tu i ówdzie opinie o silnym (i całkowicie celowym!) "sprzężeniu" tego forum ze znanym portalem aukcyjnym. Sugerowano, że rozmaici aukcyjni handlarze celowo rozpoczynają i/lub podsycają dyskusje o konkretnych magnetofonach albo kasetach, żeby spowodować wzrost zainteresowania i ceny. Faktem jest, że jakiś czas temu - i to kilkakrotnie - w wątku o ślicznych kasetach pojawiały się wpisy inspirujące do dyskusji o kasetach akurat wystawionych na sprzedaż przez piszących, w sposób "krypto", ale akurat łatwy do rozszyfrowania.

Ponieważ ostatnio nie było tu dyskusji o Optonice, a ceny i tak wzrosły, jak pisze Kasjel, wskazywałoby to, że poszukiwacze spisków nie zawsze mają rację. ;-)

pamiętam te sugestie i szczerze mówiąc, niewiele uwagi na nie zwracam; moja opinia miała raczej charakter ogólny - teraz jest moda na retro, więc siłą rzeczy skutkuje to wzrostem cen tych "prehistorycznych wynalazków"; co do samych kaset - być może niektórzy sprzedający chcieli by uzyskać jak najwięcej za nie, a metody "wspomagania" są różne - wykluczyć niczego nie można

Yamaha kx-650 działa ktoś pomylił przewody sygnałowe między podświetleniem kasety a głowicą kasującą. Magnetofon nagrywa równo na obu kanałach. Jeszcze muszę go trochę potestować ale myślę że już nie będzie sprawiał kłopotów.

A tu ciekawostka W szkole uczą się o zapisie magnetycznym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koledzy nie wiem czy mogę, ale w związku z porządkami w kolekcji (czytaj szukaniem miejsca :-) ) mam na zbyciu kilka sprzętów, na pierwszy ogień idą :

Optonica RT-7100 (tak wiem wiem :-), ale chyba to info Kasjela natchnęło mnie do tego wpisu), główny powód to posiadanie modelu 9100 i dublowanie się ich.

AIWA AD 6550

Technics RS-TR979

Technics M17

każdy ma jakieś problemy ale są w ładnym stanie i warto nad nimi popracować , zainteresowanym opisze dokładnie co i jak.

Jest jeszcze kilka innych , ale to jak dacie przyzwolenie.

Jeżeli kogoś uraziłem to z góry sory.

Pzdr

R

PS

W ostatnim czasie poległem niestety z remontem Technicsa RS-TR265, zużycie mechanizmu najprawdopodobniej jest tak duże, że nic nie dała wymiana uszkodzonych kółek zębatych i pasków. Dalej słychać, że zębatki przeskakują terkotają. Może ktoś już rozwiązywał podobny problem w tym lub zbliżonym modelu, jeżeli tak to dajcie znać.

Edytowane przez Robinson
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Proszę o potwierdzenie. Modele decków Sony TC-KA3ES/6ES nie posiadały układu automatycznej kalibracji.

TC-KA3ES http://www.kenrockwell.com/audio/sony/images/tc-ka3es/D3S_8395-1600.jpg

TC-KA6ES http://audiovintage.su/uploads/posts/2012-03/1333005928_ka6es.jpg

Instrukcje są dostępne w sieci.

GM

pamiętam te sugestie i szczerze mówiąc, niewiele uwagi na nie zwracam;

^najwidoczniej "uwaga" to w ogóle termin na wyrost - wklejam linki do hurtowych zakupów na ebayu i aukcji wystawionych na agro przez tych samych "kolekcjonerów wyprzedających swoje kolekcje" tydzień po zakonczeniu aukcji na bayu.

po to robie to w ten sposob zeby wywalić "teorie spiskowe" i inne modne hasełka poza nawias.

nie interesuje? ok ale wszystko to byly konkretne przyklady, wiec jakie "teorie"?

samo życie.

moda na retro wabi cale zastepy biznesiów - zarobić kilka stów 10 kliknieciami to spora pokusa.

W ostatnim czasie poległem niestety z remontem Technicsa RS-TR265

Robinson, a wymieniłeś kółka zębate "na sucho", czy przesmarowałeś smarem teflonowym? I teraz jak to wygląda jeśli chodzi o te hałasy? To jest typowe terkotanie bez przerwy, czy bardziej pojedyncze stuki powtarzające się cyklicznie np. co ćwierć/pół obrotu/cały obrót szpulki? U mnie występuje to drugie zjawisko w RS-TR515, ale co ciekawe, tylko w jednym kierunku, gdy auto-rewers przerzuci na drugą stronę, lub zrobię to sam to jest idealna cisza. Będę musiał w tym grzebnąć ale odkładałem to na razie.

moda na retro wabi cale zastepy biznesiów - zarobić kilka stów 10 kliknieciami to spora pokusa.

kasę przeważnie "robi się głową" - obojętnie,czy na skalę Amber... czy mniejszą - jest zapotrzebowanie, to korzysta się z okazji

Ale trzeba wiedzieć, jak klikać, a ta wiedza/umiejętność ma swoją wartość, jak widać... ;-)

Oczywiście nie twierdzę, że handlarze nie wykorzystują tego forum - po prostu sobie żartuję, że nie było tu dyskusji o Optonice, a ceny jednak skoczyły... ;-)

Czy jest jakaś różnica pomiędzy Sony TC 229SD a Sony TC-K7B II ??? Mógł bym wprawdzie porównać schematy, ale do TC-K7B II nie posiadam. Może ktoś z Was ma obydwa te modele ? A tak konkretnie....czy jest sens pakować się w zakup TC-K7B II, gdy posiada się już TC 229SD w idealnym stanie ?

Edytowane przez Kasjel

Panowie, właśnie nagrywam na swoim pierwszym MD ( piszę tutaj, bo wątku o MD nie znalazłem) zupełnie nie mam pojęcia, dlaczego ten format się nie przyjął, brzmienie całkiem ok, zdecydowanie lepiej od mp3, do kasety CC nie porównuję, bo to dla mnie świętość, i ją uwielbiam. Poręczne to to, można spokojnie zrobić kopię swojej lepszej połowie ( potocznie zwanej babą), ma człek święty spokój, że dostanie z powrotem zniszczoną płytę.

Ciekawy jestem, czemu ten format praktycznie nie istnieje?

Wygryzło go właśnie MP3. Ponad 10 lat temu kiedy internet raczkował, a ja nawet nie miałem komputera i wchodziłem na net przez tepse maszyną co się zwała Sega Dreamcast sporo muzyki ciągałem z radia z różnych autorskich audycji czy to z Trójki, czy ś.p. Radiostacji. Najpierw na kaseciaki (z parę decków Unitry się nazbierało bo na lepsze nie było kasy, a wyrzeźbiony i wysiedziany wieczorami M9115 z głowicą alpsa nagrywał naprawdę zajebiście i wiernie jak na Unitrę) trafił mi się za 3 stówki przenośny Sony MZ R30. To było coś! A jaki szpan w szkole średniej w czasach gdy bajerem była Nokia 3210... Wyjeździł się w moim pierwszym samochodzie z adapterem kasetowym do radia. Różne głupoty się na nim nagrywało przy pomocy słuchawek wpiętych w gniazdo mikrofonowe... Do dziś go mam wraz chyba z 50 płytami i choć wygląda strasznie bo musiałem na starcie dorobić do niego zewnętrzny pojemnik na baterie R6 bo nawet akumulatora nie miał (a sklep firmowy Sony sobie krzyknął grubo ponad 400 zł) i ma niewyłączalną pieprzoną normalizację poziomu nagrywania co rozkładało całą dynamikę to ma on u mnie należne miejsce na półce a ja jeszcze większy sentyment do niego. Ogólnie fajny i nawet pojemny format jak ktoś ma bardziej zaawansowane urządzenie.

Edytowane przez magal84

Nie wiem czy moje jest zaawansowane, mam Sony MDS-JE 530, bardzo dziękuje za wyjaśnienie. Właśnie nagrałem album Stevie Wondera, odtwarza naprawdę dobrze.

Śmiem twierdzić, że na pewno bardziej zaawansowany niż mój MD Walkman pamiętający lata 90 ;) Też od czasu do czasu nachodzą mnie myśli na stacjonarny ze względu na moją ilość płyt. Może kiedyś się skuszę.

Śmiem twierdzić, że na pewno bardziej zaawansowany niż mój MD Walkman pamiętający lata 90 ;) Też od czasu do czasu nachodzą mnie myśli na stacjonarny ze względu na moją ilość płyt. Może kiedyś się skuszę.

ja za mojego dałem 200zł :)

No dokładnie, kasety po 200zł to już naprawdę przegięcie, po 80 zł, to też przegięcie i proszę tu o typie IV. Reszta powinna być odpowiednio tańsza.....

Nowych takich nie będzie. Cena więc adekwatna do tego zjawiska.

Można nakupić jeszcze te, co są w miarę dostępne- żelazo HF lub sporadycznie występujące UX-S czy XL-II, i wkładać do kaset starszych, gdzie taśma już nie nadaje się zbytnio do użycia w zgodzie z powiedzeniem: "dziś już takich fajnych opakowań nie robią" :)

No i zawsze pozostanie alternatywa w postaci dyskietek MD, gdzieś średnio po 7,00 zł/szt. A te jeszcze można dostać bez najmniejszego problemu.

Nowych takich nie będzie. Cena więc adekwatna do tego zjawiska.

^cena jest adekwatna do sumy głupoty i lenistwa zbieraczy.

niedawno poszło 30 SMM - najlepszych tasm typu IV jakie kiedykolwiek weszly na rynek konsumencki - wszystkie poszly miedzy 30-32 eur sztuka - to i tak drogo, ale 150-600 PLN za byle shit?

jak kogoś stac na takie wygłupy to przecież nikt nie zabroni ;)

jedna z 6ciu aukcji

Ukryta Zawartość

albo tu:

Ukryta Zawartość

^to nie kaseta do ogladania, ale wsadzona do kieszeni zdmuchuje 99% NOS'owych "klasyków" - przy zakupie 200 sztuk wysyłka nie jest droga.

choć jak was znam to za pare miesiecy bedziecie je kupowac po 30-50 PLN/szt na agro.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez v12

Właśnie zakupiłem coś takiego na Allegro. Nic specjalnego, ale ładny.....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

^cena jest adekwatna do sumy głupoty i lenistwa zbieraczy.

niedawno poszło 30 SMM - najlepszych tasm typu IV jakie kiedykolwiek weszly na rynek konsumencki - wszystkie poszly miedzy 30-32 eur sztuka - to i tak drogo, ale 150-600 PLN za byle shit?

jak kogoś stac na takie wygłupy to przecież nikt nie zabroni ;)

jedna z 6ciu aukcji

Ukryta Zawartość

albo tu:

Ukryta Zawartość

^to nie kaseta do ogladania, ale wsadzona do kieszeni zdmuchuje 99% NOS'owych "klasyków" - przy zakupie 200 sztuk wysyłka nie jest droga.

choć jak was znam to za pare miesiecy bedziecie je kupowac po 30-50 PLN/szt na agro.

ta xr, to moja ulubiona kaseta...... Mam tylko 15, więc gdyby ktoś miał na sprzedaż, chętnie odkupię ( w przyszłym miesiącu )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie zakupiłem coś takiego na Allegro. Nic specjalnego, ale ładny.....

Ukryta Zawartość

Kasjel - widziałeś że w grudniu był wystawiany 2x a w styczniu dostał trochę inny opis... pewnie to nic nie znaczy ale pokazuje jak długą drogę pokonują nasze zabawki zanim do nas trafią ;)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi