Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Kasjel - widziałeś że w grudniu był wystawiany 2x a w styczniu dostał trochę inny opis... pewnie to nic nie znaczy ale pokazuje jak długą drogę pokonują nasze zabawki zanim do nas trafią ;)

Że też chciało ci się szukać.....

Przecież to tylko pięć dyszek, a magnetofon wygląda solidnie. Poza tym liczę się z tym, że będę musiał trochę nad nim popracować. Najgorsze będzie, jeśli zagra podobnie do Akai GX-F80. Wówczas trafi z powrotem na aukcję :-)

Przecież to tylko pięć dyszek, a magnetofon wygląda solidnie. Poza tym liczę się z tym, że będę musiał trochę nad nim popracować. Najgorsze będzie, jeśli zagra podobnie do Akai GX-F80. Wówczas trafi z powrotem na aukcję :-)

Cóż robić jeśli na komputerze mam dostęp do netu bez zdjęć a całych linków jeszcze nie jestem w stanie zapamiętać - stąd najłatwiej 'szukaj 740' :) Mam nadzieję, że będzie Ci służyc...

Panowie poprawcie mnie, jeżeli się mylę,trochę wyżej któryś z kolegów napisał, że magnetofon wraz z kasetą nie są wstanie przenieść poprawnie wszystkich informacji upchanych w płycie CD. Jeżeli tak, to czy nagrywanie na magnetofonie, nie odbywa się również w " formacie stratnym" a co za tym idzie z "analogową kompresją"?

zalezy co masz na tym cd.

a jesli nagrasz z B a odtworzysz z C a na wejsciu (play trim) podbijesz góre bedziesz mial expander(dekompresje)

wszystko to co dla ucha istotne na kasete wejdzie, jesli deck dogada sie z taśmą a nagrywajacy jest swiadom co robi.

Panowie poprawcie mnie, jeżeli się mylę,trochę wyżej któryś z kolegów napisał, że magnetofon wraz z kasetą nie są wstanie przenieść poprawnie wszystkich informacji upchanych w płycie CD. Jeżeli tak, to czy nagrywanie na magnetofonie, nie odbywa się również w " formacie stratnym" a co za tym idzie z "analogową kompresją"?

metoda magnetycznego zapisu na taśmie "sama w sobie" zawiera pewne niedociągnięcia, czyli straty sygnału wynikające z właściwości fizycznych nośnika i głowic oraz niedoskonałego styku jednego z drugim; najlepiej poczytać o tym w literaturze fachowej

Witam

Jeśli Szanowny Kolega 740 zatrzyma i bedzie grać dobrze ,mam dla Kolegi gratisa głowice do Pioniera utwardzaną .

XTR71

^cena jest adekwatna do sumy głupoty i lenistwa zbieraczy.

niedawno poszło 30 SMM - najlepszych tasm typu IV jakie kiedykolwiek weszly na rynek konsumencki - wszystkie poszly miedzy 30-32 eur sztuka - to i tak drogo, ale 150-600 PLN za byle shit?

jak kogoś stac na takie wygłupy to przecież nikt nie zabroni ;)

jedna z 6ciu aukcji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

albo tu:

Ukryta Zawartość

^to nie kaseta do ogladania, ale wsadzona do kieszeni zdmuchuje 99% NOS'owych "klasyków" - przy zakupie 200 sztuk wysyłka nie jest droga.

choć jak was znam to za pare miesiecy bedziecie je kupowac po 30-50 PLN/szt na agro.

Witam

Kolega napisał iż Sony Metal Master jast najlepszą taśmą konsumencką .Jaką w takim pozycję według Kolegi zajmuje TDK MA-XG mk.III (ciemnozielona) ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Która kopiarka kaset z oferty technicsa (wszystkie lata produkcji) jest najlepsza ?

RS-TR555 ponoć jest mistrzem w tej lidze. Natomiast, nie można też niczego zarzucić RS-TR515. Wygląda z pewnością nieco biedniej, ma "klockowy wyświetlacz", ale dźwiękowo nie można mu niczego zarzucić, co mogę potwierdzić z własnego doświadczenia. Swoje możliwości pokazał jednak dopiero po prawidłowym ustawieniu i wyregulowaniu. Znakomity jest też podobno RS-TR979, ale to już musi potwierdzić ktoś kto miał z tym modelem styczność.

Właśnie zakupiłem coś takiego na Allegro. Nic specjalnego, ale ładny.....

Ukryta Zawartość

Całkiem ładny magnetofon. Czy udało by się zamieścić zdjęcia/film już po pierwszym rozruchu?

Ukryta Zawartość

Właśnie dostałem maila, że deck został dziś wysłany. Oczywiście zrobię zdjęcia, gdy magnetofon będzie już działał prawidłowo. W zasadzie nie ma o czym za bardzo mówić. Ale jak sam zauważyłeś, magnetofon jest całkiem ładny i zbyt wiele nie kosztował. Trzeba się biedakiem zająć, aby się już więcej nie poniewierał byle gdzie :-))

Właśnie dostałem maila, że deck został dziś wysłany. Oczywiście zrobię zdjęcia, gdy magnetofon będzie już działał prawidłowo. W zasadzie nie ma o czym za bardzo mówić. Ale jak sam zauważyłeś, magnetofon jest całkiem ładny i zbyt wiele nie kosztował. Trzeba się biedakiem zająć, aby się już więcej nie poniewierał byle gdzie :-))

Tydzień temu podobnie mówiłem do ledwo co nabytej końcówki mocy:) że się nią zaopiekuje i że już nie musi się poniewierać:)

To już chyba choroba:)

Mam pytanie do znawców .

Mianowicie czy jakiś producent produkował magnetofony kasetowe 2 osiowe 2 głowicowe poza Tandbergiem 310 i Nakamichi 480.?

Pozdrawiam XTR71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Mam pytanie do znawców .

Mianowicie czy jakiś producent produkował magnetofony kasetowe 2 osiowe 2 głowicowe poza Tandbergiem 310 i Nakamichi 480.?

Pozdrawiam XTR71

Takim magnetofonem jest Dual C 839 RC. Magnetofon ten możemy określić jako "dual capstan" pomimo, że jest to deck z autoreversem. A to dlatego, że podczas odtwarzania w przód lub w tył, zawsze pracują obydwie rolki przesuwu taśmy.

Takim magnetofonem jest Dual C 839 RC. Magnetofon ten możemy określić jako "dual capstan" pomimo, że jest to deck z autoreversem. A to dlatego, że podczas odtwarzania w przód lub w tył, zawsze pracują obydwie rolki przesuwu taśmy.

Hmm.

Szanowny Kolega skusił ;)

Dual ten ma 3 głowice ( 2 kasujące i 1 uniwersalna .

Pozdrawiam XTR71

No.....to że ma w sumie trzy głowice, nie znaczy że możemy go nazwać magnetofonem trójgłowicowym. W każdym bądź razie, w takim sensie jakim to wszyscy rozumiemy.

Szanowny Kolega ma rację w kwestii nagrywania 3 głowicowiec jest z odczytem po nagraniu w czasie real,a ten Dual jest 2 głowicowcem nie ma odsłuchu po taśmie.Lecz ma realnie 3 głowice.Hi hi taki dziwny Dual.

Pozdrawiam XTR71

Optonika RT 9100 jeszcze dziwniejsza, bo czterogłowicowa. Czwarta głowica tylko do systemu APSS, czyli do wyszukiwania przerw pomiędzy utworami. A szpulowy Uher Royal de Luxe też dziwny, bo również czterogłowicowy. A czwarta głowica ma zupełnie nie typowe zastosowanie.

Ale znalazłem fajny deck ITT HiFi 8025 mechanizm prawie jak Tandberg TCD 3014A prawdziwy klasyk.3 głowice i 2 capstany .Spartański model minimalistyczny deck.

Edytowane przez xtr71

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ale znalazłem fajny deck ITT HiFi 8025 mechanizm prawie jak Tandberg TCD 3014A prawdziwy klasyk.3 głowice i 2 capstany .Spartański model minimalistyczny deck.

ITT3020_03b.jpg

Niestety nie o tym modelu pisałem

Zdjęcie wygoglowane wyszukane z Audiofilek.pl

: Już chyba wiem na co zapoluje :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xtr71

Mam pytanie do znawców .

Pozdrawiam XTR71

Takim "dziwnym" magnetofonem dwuwałkowym, dwugłowicowym był też JVC TD-V521 z końca lat 80-tych.

JVC miewało w owym okresie takie dziwne pomysły. Np. KD-V6/TD-V66 miał trzy fizycznie oddzielne głowice (Discrete 3 Head), mając jednocześnie bardzo prosty mechanizm jednowałkowy z napędem paskowym i nie mając jakiejkolwiek, najprostszej nawet kalibracji.

Zdjęcia zapożyczone z aukcji z roku 2009. Widziałem go tylko raz.

Ukryta Zawartość

post-16389-0-52547900-1358468748_thumb.jpg

post-16389-0-50588500-1358468752_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MaciejLK

Takim "dziwnym" magnetofonem dwuwałkowym, dwugłowicowym był też JVC TD-V521 z końca lat 80-tych.

JVC miewało w owym okresie takie dziwne pomysły. Np. KD-V6/TD-V66 miał trzy fizycznie oddzielne głowice (Discrete 3 Head), mając jednocześnie bardzo prosty mechanizm jednowałkowy z napędem paskowym i nie mając jakiejkolwiek, najprostszej nawet kalibracji.

Zdjęcia zapożyczone z aukcji z roku 2009. Widziałem go tylko raz.

Witam

Kolega wkleił "Klona" tandberga tcd 3034 ,nie jest to model 3014A ten ITT ma 2 głowice i 1 kapstan wyglądem nawiązuje do 3014A lecz ma mechanizm jak 3034 widziałem takiego na aukcji Ebay .Wystawiony był z niemiec i był zadrogi na dodatek był wystawiony jako uszkodzony.Poprostu to była porażka od poczatku.Nie spodkałem się z elementami wieży tej firmy wiec nie okreslę brzmienia .Brzmienie niech okreslą Ci Koledzy którzy mieli styczność lub je codziennie odsłuchują

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Niestety nie o tym modelu pisałem

Zdjęcie wygoglowane wyszukane z Audiofilek.pl

: Już chyba wiem na co zapoluje :)

Ależ ja wiem o czym pisałeś. Chciałem tylko przypomnieć że ITT zrobiło klon Tandberga 3034 skoro do Tandberga nawiązałeś. Na Allegro był kilka razy i wcale nie był drogi.

Edytowane przez discomaniac71

Ależ ja wiem o czym pisałeś. Chciałem tylko przypomnieć że ITT zrobiło klon Tandberga 3034 skoro do Tandberga nawiązałeś. Na Allegro był kilka razy i wcale nie był drogi.

Witam

Chcę podjąć polemikę na temat kto był inspiratorem takiego wyglądu Tandbergów ponieważ ceria 310 do 440 była inspirowana chyba wyglądem do Nakamichi 700 czyli duże pudełko z kasetą po boku ustawione na pion .Skąd ten trend do zmniejszenia i skompaktowania.Czyzby pierwsze modele były projektowane jak szpulowce bez szpuli? Późniejsze modele to już nowe projekty i kto wymyslił ten projekt czy Tandberg i skopiował go ITT czy odwrotnie.

Wyszukałem w sieci wiele przykładów mechanizmów inspirowanych modelem 3014A czyli głowica kasująca przed lewą rolką i nagrywająca w lewym małum okienku głowica play standardowo na swoim miejscu.Jest tylko zagadką kto zaprojektował ten zestaw czy Tandberg genialny konstruktor czy inna osoba i tandberg kupił patent ?

Przykład klonik toru Tandberga 3014A

-Mitsubishi DT-40S

-ITT HIFI 8025

zdjęcia wyszukane przeglądarką Google właściciel nieznany lub z aukcji Allegro lub Ebay.

Ukryta Zawartość

post-27174-0-60600400-1358502780_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Witam

Chcę podjąć polemikę na temat kto był inspiratorem takiego wyglądu Tandbergów

Z czym chcesz polemizować? Tak było i już nie będzie, więc to nie ma żadnego praktycznego znaczenia obecnie.

Czyzby pierwsze modele były projektowane jak szpulowce bez szpuli?

Zapewne tak było bo było.

Późniejsze modele to już nowe projekty i kto wymyslił ten projekt czy Tandberg i skopiował go ITT czy odwrotnie.

Trzeba by zapytać pracowników tych firm. Po raz drugi: jakie to ma znaczenie praktyczne obecnie?

... Jest tylko zagadką kto zaprojektował ten zestaw czy Tandberg genialny konstruktor czy inna osoba i tandberg kupił patent ?

Tandberg genialny konstruktor albo inna osoba lub Tandberg kupił patent, albo odwrotnie.

Jako kolejny temat polemiki proponuję: "Dlaczego przednie panele magnetofonów były robione z aluminium i kto jest za to odpowiedzialny?"

Efekty polemiki będą podobne czyli żadne z praktycznego obecnie znaczenia.

GM

C.D.

Nawet Rosjanie próbowali się z tematem modernizacji sprzętu typu Compact Casette jest to klonik 3 głowicowca made in USSR .

Zdjęcie wyszukane Google z Rosyjskiego forum o magnetofonach ,autor nieznany model i firma nieznana.

Trzeba dodać iż głowica play jest ferrytowa na licencji japońskiej .Po wyglądzie listwy trzymajacej głowice widać iż jest wzorowana na Akai typ GX-F XX

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xtr71

Jeśli jakaś dziedzina stanowi u kogoś jego hobby, to wszystko co tylko z nią związane taką osobę interesuje. W jakimś jego celu.

Ostatnio leżałem na dywanie i oglądałem szybki wyświetlaczy z tej płaszczyzny "pod światło" w sobie znanym celu. Raz to w jednym zestawie sprzętów, raz w tym obok...

Weszła żona i... dziwnie na mnie spojrzała (ale nie musi być we wszysko przecież wtajemniczona, prawda?). :)

• Pokaż nowe odpowiedzi