Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Z czym chcesz polemizować? Tak było i już nie będzie, więc to nie ma żadnego praktycznego znaczenia obecnie.

Zapewne tak było bo było.

Trzeba by zapytać pracowników tych firm. Po raz drugi: jakie to ma znaczenie praktyczne obecnie?

Tandberg genialny konstruktor albo inna osoba lub Tandberg kupił patent, albo odwrotnie.

Jako kolejny temat polemiki proponuję: "Dlaczego przednie panele magnetofonów były robione z aluminium i kto jest za to odpowiedzialny?"

Efekty polemiki będą podobne czyli żadne z praktycznego obecnie znaczenia.

GM

Witam

Według Kolegi w takim razie "Co ma znaczenie praktyczne obecnie w tej technologii recorderów Compact Cassette " ?? odpowiedź:

Prawie nic.

Te wpisy były w celu poznania odpowiedzi od czytelników z większa wiedzą od mojej.

Pozdrawiam Kolege G.Marka

;)

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Ostatnio leżałem na dywanie i oglądałem szybki wyświetlaczy z tej płaszczyzny "pod światło" w sobie znanym celu.

Mam dokładnie takie same "obicia" i różne inne też jak na przykład wąchanie kaset (szczególnie Maxelli Epitaxial). :-) Oczywiście "odbicia" dotyczą tylko mojej osoby. Tym samym absolutnie nie twierdzę, że Tobie również odbija.

Mam dokładnie takie same "obicia" i różne inne też jak na przykład wąchanie kaset (szczególnie Maxelli Epitaxial). :-) Oczywiście "odbicia" dotyczą tylko mojej osoby. Tym samym absolutnie nie twierdzę, że Tobie również odbija.

Witam

Kolega ma ciekawe hobby lecz o gustach nie bedę dyskutował.

Ja mam nieszkodliwe upodobanie z resztą bardzo praktyczne.

Mianowicie kasety nagrywam nowe tylko 1 raz ,i na końcu na wolnym miejscu dogrywam test 16kHz dla poprawnego ustawienia skosu głowicy.

Ot takie "upośledzenie" nagrywacza taśm.

Pozdrawiam XTR71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Każdy z nas ma swój własny zakres upodobań w ramach naszego hobby i go realizuje w taki czy inny sposób. Najważniejsze, że absolutnie nie jest to szkodliwe dla otoczenia, choć z tego co wiem, niekiedy ma jakiś wpływ (nie zawsze korzystny) na sposób postrzegania np. przez małżonkę. ;-)

moja pękła w tym roku - ma racje, za kazdym razem kiedy mówie sobie dość, znajduje coś "czego od lat szukałem" - a moze to coś szukało własnie mnie? ;)

no i paypal zarabia..

co do nagrywania jeden raz - sa pewne taśmy które tylko do tego sie nadają, ale sa i takie które nagrywam po kilkanaście razy i więcej - do pewnego stopnia dlatego że po "obróbce mechanicznej" graja lepiej niż nowe*,a dwa ze sprawdzam podejście producenta do swoich (ówczesnych) klientów.

ciekawość.

Mojej lepszej połowie żyłka wyskoczyła jak się dowiedziała ile kosztowały kasety zamówione w USA:) trochę miała racji, ale czasami jest to silniejsze i nie mogę się powstrzymać :)

Mojej lepszej połowie żyłka wyskoczyła jak się dowiedziała ile kosztowały kasety zamówione w USA:) trochę miała racji, ale czasami jest to silniejsze i nie mogę się powstrzymać :)

Witam

Co Kolega zakupił w USA ?

może taśmy Ampexa.

Kochani pomóżcie kto ma wiedzę w temacie. Szukałem w necie, ale nie znalazłem wystarczająco pewnej odpowiedzi:-(

Do jakiego nośnika kalibrowany był AutoBias w Kenwood"ach serii kx 30.. ?

Nie bardzo rozumiem - to właśnie AutoBias ma dokalibrować magnetofon do nośnika. Czy chodzi Ci o to, do jakiego nośnika Kenwoody były kalibrowane bez działania AutoBiasu, tzn. jakie były jego ustawienia wyjściowe? W jednej z instrukcji do starego 880 znalazłem informację, że taśmami referencyjnymi były Kenwood ND-60 (normal), Kenwood CD-60 (chrom) i Kenwood MD-60 (metal), czymkolwiek te taśmy były. Kasety firmowane przez Kenwooda były produkcji TDK, więc myślę, że można w miarę bezpiecznie założyć, że były to zapewne AD, SA i MA.

Generalnie rzecz biorąc, Kenwood był bardzo oszczędny w słowach jeśli chodzi o podawanie konkretnych informacji w instrukcjach, np. nie sposób znaleźć informacji o sposobie działania układów autokalibracji.

Poza tym, 30.. to nie seria, tylko oznaczenie najniższego modelu w danej serii, np. 3010, 3030, 3050, 3060 i 3080 były to najniższe modele kolejnych serii. Seria to dwie ostatnie cyfry (..10. ..30, ..50, ..60, ..80).

Edytowane przez MaciejLK

Dzięki Maćku. Pytam w związku z przypadkami, kiedy układy autokalibracji, a czesto również kalibracji manualnej radzą sobie z taśmami TDK, SONY a nie radzą sobie z taśmami BASF. Stąd naunął sie wniosek, że producenci magnetofonów ustawiali parametry zapisu i współpracujace z nimi układy kalibracji konkretnie pod wybrany jako wzorcowy rodzaj nośnika. W tym przypadku podawane w istrukcji parametry powinny być rzetelne tylko w stosunku do ściśle określonego i wyraźnie zaleconego nośnika.

Być może bładzę w swym rozumowaniu.

Dziękuje za objaśnienie oznaczeń Kenwood"a, mam tylko jednego stąd braki w wiedzy:-)

W.

Edytowane przez vlado

Oczywiście, że magnetofony z autokalibracją były fabrycznie kalibrowane do jakichś taśm wzorcowych. W końcu taki magnetofon musi nagrywać poprawnie na większości taśm także jeśli kalibracja nie zostanie przeprowadzona. Sony w instrukcjach wyraźnie podawało pasmo przenoszenia dla konkretnych taśm - HF-S, UX-S i Metal-S. Oczywiście trzeba zawsze pamiętać o tym, że takie informacje były aktualne tylko przez pewien czas po wyprodukowaniu magnetofonu - po paru latach taśmy przecież zmieniały się, mimo tej samej nazwy.

Problemy ze skalibrowaniem magnetofonu do pewnych taśm może wynikać np. z ograniczonego zakresu regulacji. Sporo magnetofonów może mieć problemy z kalibracją taśm metalowych, bo generator prądu podkładu nie dostarcza dostatecznie dużego prądu - takie problemy zgłaszano np. w przypadku magnetofonów Sony (TC-K511, 611S) i taśm TDK MA.

A ja mam znowu pytanie odnośnie kalibracji w Sony TC-KA6ES.

Jeśli włożymy do niego kasetę i dokonamy kalibracji, to czy po nagraniu całej strony i wyjęciu kasety celem przełożenia na drugą, wartości te ulegają "skasowaniu" i dla drugiej strony trzeba kalibrację przeprowadzić od początku ?

Jeśli je kasuje dopiero przeprowadzenie kolejnej, to czy te wartości są nadal zachowywane i w ten sposób można "na nich" (jeśli się chce) nagrać kilka takich samych kaset ?

Czy każdorazowe wyłączenie decka z prądu kasuje je może definitywnie i po ponownym załączeniu obowiązują już uśrednione wartości "standardowe" ustawione przez fabrykę ? Wtedy za kazdym załączeniem w przypadku nagrywania kalibrujemy taśmę na nowo.

Czy odbywa się to także każdorazowo po włożeniu i odczytaniu przez decka innego typu taśmy niż użytej do skalibrowania ( "I" zamiast "II").

Reasumując, jak długo kalibracja dokonana własnoręcznie utrzymuje uzyskane parametry, do kiedy ?

Edytowane przez DeeS

Problemy ze skalibrowaniem magnetofonu do pewnych taśm może wynikać np. z ograniczonego zakresu regulacji. Sporo magnetofonów może mieć problemy z kalibracją taśm metalowych, bo generator prądu podkładu nie dostarcza dostatecznie dużego prądu - takie problemy zgłaszano np. w przypadku magnetofonów Sony (TC-K511, 611S) i taśm TDK MA.

Mam SONY TC-k 515S sprawdzę dzisiaj czy skalibruje TDK MA i BASF Metal Maxima.

Jeszcze raz dziękuję za informację.

Włodek.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

Jeśli włożymy do niego kasetę i dokonamy kalibracji, to czy po nagraniu całej strony i wyjęciu kasety celem przełożenia na drugą, wartości te ulegają "skasowaniu" i dla drugiej strony trzeba kalibrację przeprowadzić od początku ?

Jeśli właściwości magnetyczne taśmy są inne dla jej strony B, to kalibrację należy powtórzyć. Co jest oczywiście absurdalną koncepcją, bo parametry magnetyczne taśmy są takie same na całej jej szerokości. Zakładam taśmę nieuszkodzoną i właściwie ustawiony tor prowadzenia taśmy.

Jeśli je kasuje dopiero przeprowadzenie kolejnej, to czy te wartości są nadal zachowywane i w ten sposób można "na nich" (jeśli się chce) nagrać kilka takich samych kaset ?

Jeśli parametry magnetyczne każdej taśmy tego samego modelu są takie same, to można. W granicach błędu słuchowego te parametry są identyczne więc...

Czy każdorazowe wyłączenie decka z prądu kasuje je może definitywnie i po ponownym załączeniu obowiązują już uśrednione wartości "standardowe" ustawione przez fabrykę ? Wtedy za kazdym załączeniem w przypadku nagrywania kalibrujemy taśmę na nowo.

Czy odbywa się to także każdorazowo po włożeniu i odczytaniu przez decka innego typu taśmy niż użytej do skalibrowania ( "I" zamiast "II").

Dopóki ktoś nie przestawi ręcznie potencjometrów regulacyjnych, parametry kalibracji obowiązują dla danej taśmy jaka była kalibrowana. Nawet po wyłączeniu urządzenia, albowiem regulacja odbywa się za pomocą potencjometrów mechanicznych.

Dziękuję z góry, a teraz możesz te odpowiedzi olać równo i nie przeczytać instrukcji obsługi urządzenia, którego nie posiadam.

Reasumując, jak długo kalibracja dokonana własnoręcznie utrzymuje uzyskane parametry, do kiedy ?

Reasumując, jak wyżej.

GM

Z kasowaniem ustawień autokalibracji jest bardzo różnie, to zależy od firmy i modelu. Np. Pioneery z Super Auto BLE pamiętają ustawienia mimo wyłączenia, zmiany taśmy (nawet na inny typ), itd. - trzeba więc uważać, by nie nagrać innej taśmy z zupełnie błędnymi dla niej ustawieniami.

Kenwood KX-5030 (i podobne) pamięta ustawienia AutoBias do chwili wyłączenia zasilania, nawet przy zmianie taśmy na inny typ. Żeby nie trzeba było w kółko kalibrować magnetofonu, jest on wyposażony w pamięć Bias Preset, pozwalającą zapamiętać po jednym ustawieniu dla Typu I, II i IV.

Z kolei Technics RS-TR979 kasuje ustawienia kalibracji po otwarciu kieszeni, ale pamięta ustawienia po wyłączeniu zasilania - pod warunkiem, że nie otworzy się kieszeni.

A dla odmiany Technics RS-BX747 pamięta ustawienia po wyłączeniu i nawet po otwarciu kieszeni, ale pod warunkiem, że nie włoży się kasety innego typu - po włożeniu kasety innego typu ustawienia są kasowane.

Sony TC-K 700ES już sprzedany. Mam nadzieję, że Panowie wystawią sobie komentarze na wzajem. Bo tylko w ten sposób będę mógł "namierzyć" kupującego i zapytać, czy usterka była poważna.

No tak.....żeby wiedzieć co straciłem :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wiem, że to temat o magnetofonach ale nie widzę osobnego tematu dla wzmacniaczy, więc jeśli można to zapytam tutaj.

Zakupiłem na aukcji wzmacniacz technicsa SU-V550, sprzedawca twierdził, że jest idealny, ale jak to zwykle bywa nie jest.

Problem jest taki, że gdy słucham cicho tj pot ustawiony poniżej 2, to zaczyna mi grac lewy kanał głośniej, poniżej 1 gra już tylko lewy, próbowałem różne ustawienia, kable, inne wejścia, zawsze jest tak samo, co będzie przyczyną tego niepożądanego zjawiska, z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.

Najprostsza usterka, to potencjometrem o ile taki jest w końcówce, jeżeli przy przełożeniu kabli pomiędzy pre a końcówka ( prawy kanał zamiana z lewym) i cały czas w tym samym kanale jest brak dźwięku, to jest kanał :) i to całkiem niezły:)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Wiem, że to temat o magnetofonach ale nie widzę osobnego tematu dla wzmacniaczy, więc jeśli można to zapytam tutaj.

...

Nie ma pytań, nie będzie podpowiedzi. To jest bardzo proste do zdiagnozowania i naprawy, ale trzeba niestety wzmacniacz otworzyć.

GM

Dziękuję z góry, a teraz możesz te odpowiedzi olać równo i nie przeczytać instrukcji obsługi urządzenia, którego nie posiadam.

GM

Pytanie te nie wzięły się z lenistwa i braku przeczytania instrukcji obsługi. W instrukcji jest opis jak kalibrację przeprowadzić, lecz nic więcej. Stąd te pytania.

Parametry ustawień kasują się tylko przy automatycznej kalibracji.

Czyli, że w moim przypadku o ile pozostawię pokrętła na swoich pozycjach (po ostatniej kalibracji), to takie jej wartości obowiązują nadal, do czasu przeprowadzenia nstępnego procesu kalibracji. Ok.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Pytanie te nie wzięły się z lenistwa i braku przeczytania instrukcji obsługi. W instrukcji jest opis jak kalibrację przeprowadzić, lecz nic więcej. Stąd te pytania.

Czyli, że w moim przypadku o ile pozostawię pokrętła na swoich pozycjach (po ostatniej kalibracji), to takie jej wartości obowiązują nadal, do czasu przeprowadzenia nstępnego procesu kalibracji. Ok.

Dla mnie były one również wielce ciekawe. Swoją drogą można by się zastanowić, jak trwałe są ustawienia potencjometrów mechanicznych i jak wpływa na kalibrację, długi czas pozostawania ich w tym samym położeniu. Może ktoś przeprowadzi takie pomiary?

GM

Nie ma pytań, nie będzie podpowiedzi. To jest bardzo proste do zdiagnozowania i naprawy, ale trzeba niestety wzmacniacz otworzyć.

GM

GM,

Przetłumaczę z polskiego na nasze albo z naszego na polskie: Hip-pop pyta, co się mogło zepsuć i jak to naprawić.

Hip-pop,

Do GM trzeba pisać absolutnie dosłownie. Jak pytasz, to zadawaj pytania - zdanie musi mieć gramatyczną strukturę pytania, a na końcu musi być pytajnik! Nie możesz zadawać pytania "między wierszami", bo nie dostaniesz odpowiedzi, tylko zostaniesz "zjechany". ;-)

Edytowane przez MaciejLK
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

GM,

Przetłumaczę z polskiego na nasze albo z naszego na polskie: Hip-pop pyta, co się mogło zepsuć i jak to naprawić.

Dziękuję za tłumaczenie, ale Kolega wzmiankowany o nic jednak nie pyta.

Hip-pop,

Do GM trzeba pisać absolutnie dosłownie. Jak pytasz, to zadawaj pytania - zdanie musi mieć gramatyczną strukturę pytania, a na końcu musi być pytajnik! Nie możesz zadawać pytania "między wierszami", bo nie dostaniesz odpowiedzi, tylko zostaniesz "zjechany". ;-)

Nie do mnie, tylko do wszystkich. Reszta jak najbardziej się zgadza z tą różnicą, że nie został "zjechany".

GM

Edytowane przez G.Mark

Dla mnie były one również wielce ciekawe. Swoją drogą można by się zastanowić, jak trwałe są ustawienia potencjometrów mechanicznych i jak wpływa na kalibrację, długi czas pozostawania ich w tym samym położeniu. Może ktoś przeprowadzi takie pomiary?

GM

Nie wiem jak w przypadku kolegi Dee S ale w moich deckach Yamahy ustawienia kasują się po wyłączeniu magnetofonu. Ja zrozumiałem, żę chodzi o auto kalibrację, którą magnetofon wykonuje sam, naszym udziałem jest włączenie odpowiedniej funkcji.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Nie wiem jak w przypadku kolegi Dee S ale w moich deckach Yamahy ustawienia kasują się po wyłączeniu magnetofonu. Ja zrozumiałem, żę chodzi o auto kalibrację, którą magnetofon wykonuje sam, naszym udziałem jest włączenie odpowiedniej funkcji.

Regulacja w magnetofonie Kolegi DeeS jest czysto mechaniczna, więc jakiekolwiek operacje związane z wyłączaniem i włączaniem magnetofonu, nie mają wpływu na położenie suwaków potencjometrów napędzanych ręką użytkownika.

Jak już wspomniano wcześniej, magnetofon Kolegi DeeS, nie posiada układów autokalibracji sterowanych mikrokontrolerem magnetofonu. Tym samym nie posiadają lub nie, pamięci ustawień układu kalibracji.

GM

Regulacja w magnetofonie Kolegi DeeS jest czysto mechaniczna, więc jakiekolwiek operacje związane z wyłączaniem i włączaniem magnetofonu, nie mają wpływu na położenie suwaków potencjometrów napędzanych ręką użytkownika.

Jak już wspomniano wcześniej, magnetofon Kolegi DeeS, nie posiada układów autokalibracji sterowanych mikrokontrolerem magnetofonu. Tym samym nie posiadają lub nie, pamięci ustawień układu kalibracji.

GM

a to wszystko jasne:) popieram w takich przypadkach lekką ironię w wypowiedziach :) :D

Yamaha KX-930 pamięta ustawienia Auto Tuning zarówno po zmianie taśmy, jak i po wyłączeniu zasilania.

KX-930 jest znów w kanciapie, czyli w moim małym warsztacie:) jak skręcę, to sprawdzę.

• Pokaż nowe odpowiedzi