Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

czyli teraz mają po około 10 latek - więc czemu ich nie ma na żadnych aukcjach

W tamtych czasach 99,99% społeczeństwa nie było już nimi zainteresowane. Pytanie o magnetofon zamieniało sprzedawcę w wielki znak zapytania.

DRM-595 miałem i czarny i złoty, oba nowe zakupione u dystrybutora. Zostawiłem sobie złotego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-42084-0-18288600-1362228559_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Similar, z "polowaniem" na niektóre modele jest tak, że trzeba się dość często uzbroić w cierpliwość. Często jest tak, że dany przedmiot (nie tylko magnetofon) nie pokazuje się dość długo, a potem nagle trafia się kilka sztuk na raz albo w dość krótkich odstępach czasu po sobie. Z pewnością trafisz na model, którego szukasz.

Z pilotami natomiast tragedii nie ma. Co prawda nie akurat takiego pilota jak na moim zdjęciu, ale znalazłem kilka modeli na popularnym u nas serwisie aukcyjnym, które mają sekcje przycisków dla magnetofonu, obecnie są dostępne RC-174, RC-152. Z kolei na serwisie aukcyjnym u naszych zachodnich sąsiadów też jest kilka różnych modeli - RC-129A, RC-156, czy RC-117. Linków bezpośrednich do aukcji nie wklejam, bo takie przyjęliśmy zasady. Ale jeśli w szukajce serwisów aukcyjnych wpiszesz frazę "denon rc", znajdziesz mnóstwo wyników. Z konkretnym modelem pilota czyli np. z moim RC-75 jest stosunkowo trudno, ale da się też ustrzelić. Ale tak jak wspomniałem na wstępie - tylko cierpliwość. Poowałem na niego chyba ok. pół roku zanim trafiłem.

Gratulacje w związku z Technicsem. Nie jest już istotne czy jest to hi-end czy low-end. Nie każdy z nas ma sprzęt z najwyższej półki, a bardzo wielu ma taki czy inny sprzęt z powodu sentymentów właśnie. Sprzęt również ten budżetowy wart jest czasem zachowania i przywrócenia do życia. A powód? Każdy jest dobry. :-) Swego czasu ze śmietnika przyniosłem magnetofon Technics RS-615US "z wycieraczkami", który ktoś wystawił. Innym razem przed śmietnikiem uratował odtwarzacz CD - Sony CDP-790, który do tej pory u mnie gra. Dziś to historia, która warto zachować.

Witajcie - muszę skoczyć do marketu po jakieś rozbieralne "małe jacki" nowszej generacji bo te moje są jakieś jakby za grube i ciężko wchodzą - prawie nie wchodzą w zasadzie i nie chcę ich tam pchać na siłę...

Normalne wtyczki "mały jack" mają 3.5 mm średnicy, a te kabelki do synchronizacji często miały 2.5 mm. W sklepie możesz taki kupić jako przejściówkę do starszego Blackberry 7290.

To chyba nie chodzi o różnicę pomiędzy 3,5 a 2,5 mm - to w końcu spora różnica i widoczna na pierwszy rzut oka. Mnie też przytrafiło się, że kupione wtyczki 3,5 mm do samodzielnego montażu nie pasowały do gniazd, nie można ich było wcisnąć na całą głębokość - końcówki miały o ułamek milimetra za dużą średnicę.

Z reguły jest to wtyk i gniazdo takie jak w komputerowych kartach dźwiękowych, gniazda mikrofonowe i słuchawkowe w laptopach, czyli mini-jack. Wystarczy zakupić dwie przejściówki mni-jack/RCA(cinch) i połączyć je pojedynczym kablem RCA(cinch) w celu sprawdzenia jak działa CD-sync.

W.

albo zakupić od razu kabelek jack 3,5 - jack 3,5.... (nie wytrzymałem)

Stary słusznie, ja nie wiedziałem że takowe są w sprzedażny. Poważnie.

Pozdrawiam W.

Similar, a czy w ogóle próbowałeś sterować tym pilotem od wzmacniacza? Posiada on przyciski do sterowania innymi urządzeniami. Może trzeba wcisnąć na pilocie źródło Recorder 1 lub 2 i wtedy próbować wcisnąć play itp.

vlado i audiotetryk-strzal w 10-tke! Pasuje stary przewod od mikrofonu i kamerki internetowej-tzn. wtyczka. Ide testowac z instrukcja DeeS w reku.

Dzieki Forecast88 i MaciejLK za porady,a Radmarowi dzieki za cieple slowo o Technicsie-masz racje... Ps.co to cierpliwosci w poszukiwaniach-to ja jej chyba nie mam...

Kolejne pytanie-jak zepne cd i deck przez SYNCHRO to jak potem podpiac drugi deck by moc pobawic sie w synchroniczne kopiowanie tasm?

Milego wieczoru.

Kolejne pytanie-jak zepne cd i deck przez SYNCHRO to jak potem podpiac drugi deck by moc pobawic sie w synchroniczne kopiowanie tasm?

Przez pętlę magnetofonową wzmacniacza, jeśli takową posiada.

vlado-tego niestety nie wiem..., a kabelek jest w fazie prób...

pytanie do Radmara: znalazłem te modele pilotów na aukcjach - tylko skąd wiedzieć który z nich jest dedykowany do drm-550? Nie ma przecież pewności, że ten z innej serii zadziałą z moim deckiem...

Na aukcjach eb znalazłem cacuszko - pilota denon rc-969 za około 40 $... Na naszych aukcjach tego jeszcze nie widzę i nie mam pewności czy taki starszy klocek jak moj deck by obsłużył (trzeba byłoby chyba dotrzeć do jego instrukcji obsługi)... Jeśli tak - byłbym skłonny go sobie sprawić - jest wizualnie piękny - co myślicie o tym? Załączam fotkę.

Z góry przepraszam za to że niektóre posty piszę bez użycia polskich liter - one są pisane na telefonie podczas pobytu w garażu - mój telefon nie obsługuje polskich znaków niestety...

pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Robert, pilota dedykowanego jako takiego nie było do DRM-550. Powinien pasować każdy pilot Denona z przełącznikiem, lub sekcją przycisków do magnetofonu. Przy czym powinien nie oznacza, że tak będzie. Tu odwołam się do mojego postu z wczorajszego dnia w kwestii zgodności "w dół". Produkcja DRM-550 rozpoczęła się w 1995 roku, zatem każdy pilot, który powstał do tego roku powinien bez problemu obsłużyć magnetofon.

RC-969 wygląda na produkt nowoczesny, ale nie jest on dedykowany do konkretnego sprzętu. To rodzaj pilota uniwersalnego, którego można nauczyć obsługiwać kilka urządzeń. Zakładam, że da się go nauczyć obsługi również sprzętu innych marek. Ta nauka jest oczywiście możliwa dzięki odpowiednim kodom. Jeśli chodzi o instrukcję obsługi, bardzo proszę -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witajcie forumowicze. Jestem tu nowy i dość zielony w temacie, ale zaczynam łapać bakcyla. Od tygodnia jestem "szczęśliwym" posiadaczem Grundiga cnf 300. "Szczęście" polega na tym, że nie bardzo chce on ze mną współpracować. Prawdopodobnie rozpadło się kółko zębate na kole zamachowym. BARDZO PROSZĘ o jakąkolwiek pomoc ( czy można go gdzieś dostać lub dorobić).

Gdyby nie kosmicznie wysoka cena około sześciokrotnie większa od ceny zwykłego "Marcina" to byłaby to interesująca aukcja. Ciekawe ile sztuk tych cacek wyprodukowano...?

Wcześniej wystawiał M2406QD - kwadrofonicznego szpulowca ZRK - w podobnej cenie i chyba bez powodzenia; ktoś był kiedyś operatywny i udało mu się nabyć takie rodzynki

Edytowane przez geelo07

Na znanym portalu pojawił się bliski krewny Marcina pod nazwą RK-202.

Z tego co kojarzę to "rejestrator procesów", ale konia z rzędem temu kto dokładnie zna zastosowanie takiego urządzenia. O jakie procesy chodziło, jakie sygnały były zapisywane na taśmie i co można było z takim zapisem później zrobić?

Edytowane przez jarozi

Z tego co kojarzę to "rejestrator procesów", ale konia z rzędem temu kto dokładnie zna zastosowanie takiego urządzenia. O jakie procesy chodziło, jakie sygnały były zapisywane na taśmie i co można było z takim zapisem później zrobić?

Wygląda to na przystawkę do sprzętu laboratoryjnego. Można tym było zapisywać pewnie sygnały z rozmaitych czujników wielkości fizycznych. Podpinany zamiast rejestratorów papierowych. Najprawdopodobniej miał wejścia analogowe 0-10V albo coś w tym stylu, i zapisywał pasmo 0-kilkadziesiąt/kilkaset Hz, korzystając zapewne z jakiejś modulacji, bo składowej stałej się na taśmie bezpośrednio nie da zapisać.

Co można było z tym zapisem później zrobić? Np. podpiąć do charakterografu czy innego podobnego ustrojstwa i "wydrukować" go sobie. Albo po prostu pooglądać na wskaźnikach. A do celów archiwalnych łatwiej przechowywać kasetę, niż rolki papieru.

Edytowane przez adamstan

Radmar i DeeS: wracając jeszcze na moment do kwestii pilotów magnetofonowych denona - otóż wysłałem wczoraj zapytanie w sprawie pilota rc-969 do przedstawiciela denona w podłudzkich Pabianicach (sklep i autoryzowany sprzedawca - tam gdzie nabyłem swój sprzęt) - teraz czekam na odpowiedz w sprawie jego kompatybilności oraz dostępności i ceny... Jak napiszą odpowiedz - to podzielę się z Wami wiedzą w temacie.

Zaś w necie znalazłem tez innego pilota (wyszukiwarka pilotów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) - wygląda na to że on obsługuje też decki - nie ma przełącznika o którym pisał Radmar ale ma sekcję: deck o której wspominał DeeS!

Zdjęcie jest trochę marne, ale to model rc-1022... Wizualnie pasuje on do całej serii aktualnych pilotów Denona jakie posiadam i jakie są teraz w sprzedaży z aktualnym sprzętem... Oczywiście pozostaje zadane wcześniej pytanie czy on obsłuży decka drm-550 - ale skoro ma sekcję "deck" mimo nowoczesnego wyglądu (a przeciez magnetofonów teraz już denon nie robi...) - to mniemam że chyba dedykują go do sprzętu z przeszłości... Jak dla mnie to on wygląda jak taki "do wszystkiego" - na obecne czasy... Ale może się mylę i to pilot od konkretnego modelu... Sam nie wiem...

post-48989-0-74373800-1362400851_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez similar

Robert, pilot RC-1022 jest pilotem dedykowanym do wzmacniaczy Denona. Był dołączany do modeli PMA-500AE i PMA700AE. Piloty posiadające sekcję przycisków dla innego sprzętu teoretycznie powinny go obsłużyć. Trudno powiedzieć czy będzie on współpracował z DRM-550. Ponieważ jest to jeden z ostatnich magnetofonów jakie były w produkcji i już się w nich raczej zbyt dużo nie zmieniało w kwestiach technologicznych powinien dać się obsłużyć. Pozostaje Ci spróbować.

W instrukcji obsługi do DRM-595 oraz DRM-555 jest taka wzmianka na temat pilotów obsługujących niektóre funkcje tego modelu. Pasują wszystkie od amplitunerów, które mają w swoim oznaczeniu symbol DRA. Chodzi o początkowe oznaczenie amplitunerów, nie pilotów.

Czy ten konkretnie pilot będzie pasował? Tego na 100% nie wiem, ale to "ostatni" pilot z taką wydzieloną sekcją do decka i raczej byłbym za tym, że wszystko zagra. Nie obsługiwałby taki "współczesny" pilot przecież tylko decków sprzed dwudziestu lat.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

a przeciez magnetofonów teraz już denon nie robi...

http://www.copystars.com/denon_dn_780r-20095-prd1.htm

denon_dn_780r_b20095.jpg

http://www.adelcom.net/Denon-Home-Cassette-Decks1.htm

Edytowane przez discomaniac71

Cześć. Jakiś czas temu zrobiłem to samo z wyciągniętym z piwnicy zestawem CH610. Do decków kupiłem nawet oryginalne rolki. Następnie wieżyczka wylądowała w takim malutkim pomieszczeniu do celów rozrywkowych. Pobawiłem się tym trochę, posłuchałem, i jak mam być szczery, to nie mam pojęcia jak mogłem kiedyś słuchać na tym muzyki ;) Sentymenty sentymentami, ale jak coś nie gra, to nie gra i już. Teraz tylko pozostał problem co z tym zrobić żeby miejsca nie zajmowało.

Ja miałem mini wieżyczkę Technicsa CH7, źle nie grała. Miała napuszony bas, basiszcze właściwie i całkiem fajnie budowała efekty stereo z namiastką głębi. Teraz jest u mojego syna i tak z ciekawości przytaskałem do niego Castle Isis i jeszcze parę innych monitorów. Z Isis CH7 zabrzmiała naprawdę całkiem fajnie, choć tam są różnej mocy końcówki mocy na górne i dolne pasmo. W dodatku te końcówki mają jeszcze stałą korekcję częstotliwości, coś jak pseudozwrotnica. Tym bardziej zdziwiło mnie fajne brzmienie niededykowanych głośników z wyrównaną charakterystyką tonalną niż te oryginalne. Jedno czego nigdy nie rozumiałem to możliwość włączenia super basu jak bez tego i tak był taki trochę super bas na oryginałach. Z drugiej strony ten super bas lepiej działał niż podobny patent w dużych wzmacniaczach Technicsa z tamtego okresu, gdzie po wciśnięciu loudness pojawiał się pseudo bas, podbicie w nieprzyjemny sposób górnej części tego zakresu. Takie pudełkowo zatokowe mózgotrzepne buczenie.

Witajcie

Mam pytanie czy ktoś z was koledzy wie jak wymienić żarówki podświetlające wyswietlacz w Revox 215S , jak ktoś dysponuje wiedzą na ten temat i chętnie się nią podzieli będę wdzięczny.

Mogą być zdjęcia lub opis co i jak należny po kolei zdemontować

Pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Witajcie

Mam pytanie czy ktoś z was koledzy wie jak wymienić żarówki podświetlające wyswietlacz w Revox 215S , jak ktoś dysponuje wiedzą na ten temat i chętnie się nią podzieli będę wdzięczny.

Mogą być zdjęcia lub opis co i jak należny po kolei zdemontować

Pozdrawiam

Bardzo trudny dostęp do tych żarówek.

W moim próbowałem dwukrotnie i nic z tego nie wyszło.A ponieważ nie świeci ta środkowa spośród trzech,więc jest to mało widoczne i dałem spokój.

Mnie też przydałaby się taka porada.

Mam Grundiga CF5100 (HighCom) z uszkodzoną zębatką - wiadomo którą. Jak sądzicie, czy jest sprzedawalny, czy raczej do śmietnika tzn. do utylizacji :) ?

Sądzę, że można go sprzedać na części, zawsze to lepsze, niż wyrzucić do śmietnika. Komuś może się jeszcze coś z niego przydać.

MAG-u jeżeli chodziło o Revoxa B-215 to może na tym filmie cos podglądniesz, od 3:30 +/- gośc to robi.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Mam Grundiga CF5100 (HighCom) z uszkodzoną zębatką - wiadomo którą. Jak sądzicie, czy jest sprzedawalny, czy raczej do śmietnika tzn. do utylizacji :) ?

Gdybyś miał zamiar się go pozbyć, to chętnie odkupię nakładkę która jest nad kieszenią. Już od dłuższego czasu szukam takiej do mojego CF 5500.

Gdybyś miał zamiar się go pozbyć, to chętnie odkupię nakładkę która jest nad kieszenią. Już od dłuższego czasu szukam takiej do mojego CF 5500.

Kasjel, z tego co się zorientowałem to CF5500 były srebrne (przynajmniej w większości). Mój 5100 jest brązowy.

• Pokaż nowe odpowiedzi