Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Wiesz Kasjel, czytając cały ten wątek o magnetofonach (póki co dopiero niewielka część za mną) ja dopiero raczkuje w porównaniu do was, ale b. podoba mi się dzwięk kasety i chciałbym zwiększać swoja wiedze o magnetofonach, uczyc sie, a póki co kupić jeszcze jakiś magnetofon :).

Co do zniżki - no jasne, o to warto spytać, najlepiej gdy zadzwonie do sprzedawcy :) zawsze wolę porozmawiać.

Pozdrawiam :).

Pomysł niezły, ale trzeba do tego jeszcze wykombinować obudowę i zasilanie, a gniazda RCA wlutowane w płytkę i trzymające się tylko na lutach raczej nie zapewnią trwałości, Trzeba by było zapewnić mocowanie gniazd w obudowie.

Ewentualnie, zamiast kombinować z jakąś małą plastikową obudową, zrobić coś takiego, co zrobili Robinson z kolegą: wykorzystać jakieś stare a niedrogie urządzenie, np. tuner i jego zasilacz, o ile dawałby 12 V, przyciski tunera można by było wykorzystać jako przełączniki wejść, a na pewno miałby też jakąś szybkę, za którą schowałyby się diody, sygnalizujące aktywne wejście/wyjście. Gniazda RCA na płytce można by było połączyć z gniazdami, zamocowanymi solidnie w tylnej ściance - nawet, dla uproszczenia, wewnętrznymi kablami z końcówkami RCA na jednym końcu, żeby nie dłubać w płytce drukowanej.

Koszt tego - 2 x po ok. 60 zł za te przełączniki, + stary tuner, + trochę kabli i gniazd RCA. Pewnie wyszłoby jednak ze 200-250 zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam, para takich pudełek pozwala pod jedną pętlę podłączyć w pełni funkcjonalnie 4 magnetofony.

W.

Ukryta Zawartość

Wojtek

Zwykły mechaniczny przełącznik może być równie dobrym rozdzielnikiem sygnału jak przekaźnik. W zasadzie to najprostszy układ, czyli najmniej można coś spieprzyć, ale to pewnie chińska zabawka, więc może coś jest spieprzone. Można kupić i obadać czy jest ok. ;)

Zwykły mechaniczny przełącznik może być równie dobrym rozdzielnikiem sygnału jak przekaźnik. W zasadzie to najprostszy układ, czyli najmniej można coś spieprzyć, ale to pewnie chińska zabawka, więc może coś jest spieprzone. Można kupić i obadać czy jest ok. ;)

Używam takich 5 przełączników od prawie 2 lat jak dotąd bez żadnych kłopotów. Rzeczywiście wprowadzają bałagan z kablami ale raz podłączone i upchnięte na regale pozwalają dwoma ruchami podłączyć jeden z 8 magnetofonów lub jeden z 2 CD do jednego wzmacniacza. Wygodne i przydatne gdy się chce bezpośrednio porównać kilka decków.

Ostatnio na bazie mechanicznego przełącznika trzypozycyjnego o czterech parach połączeń zmajstrowałem moduł dzięki któremu mam bezpiecznie połączone dwa wzmacniacze do jednej pary kolumn. Ten drugi wzmacniacz ma trzy pętle magnetofonowa a to jest kolejnych 12 magnetofonów...

W.

Edytowane przez Filwoj

Wojtek

Wygląda bardzo dobrze i wysyłka jest gratisowa. Nie podobają mi się te zbyt jasne boczki. Są oczywiście dorabiane. Całkiem starannie zrobione, tylko dlaczego takie jasne ?

Kasjel, Twój nabytek bardzo ładny, pogratulować.

Te boczki w egzemplarzu na Allegro, faktycznie trochę wrażenie psują. Pewnie komuś pasowały takie jasne do wystroju. Zastanawia mnie tylko głowica. Zdjęcie jest co prawda niezbyt wyraźne i zbyt wiele szczegółów nie widać, jednak zastanawiam się czy ta głowica jest oryginalna, bo coś mi trochę wygląda jakby była zmieniona.

Kasjel, Twój nabytek bardzo ładny, pogratulować.

Te boczki w egzemplarzu na Allegro, faktycznie trochę wrażenie psują. Pewnie komuś pasowały takie jasne do wystroju. Zastanawia mnie tylko głowica. Zdjęcie jest co prawda niezbyt wyraźne i zbyt wiele szczegółów nie widać, jednak zastanawiam się czy ta głowica jest oryginalna, bo coś mi trochę wygląda jakby była zmieniona.

Głowica jest oryginalna, ale cały tor przesuwu taśmy był regulowany. Wszystkie punkty regulacyjne powinny być zalakowane ciemno zielonym lakierem.

Jeszcze jedno fajne zdjęcie Sony TC-K700ES....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TC-K700ES to jeden z tych decków, które wizualnie bardzo mi się podobają. Nic bym w nim nie zmieniał, nawet ten patyczkowy przełącznik Tape/Mon... super. Funkcjonalnie tylko dla mnie brakuje pilota, lubię piloty. 730 już ma, ale logo Sony ma przesunięte w bok, co nie wygląda już tak rasowo. Naprawdę fajna maszynka ;)

A ja wolę kieszeń po lewej stronie. Wiadomo że ogólnie ten Sony TC-K700 jest ładny. Revox B710 również, albo Optoniki RT 7100 i 9100. Ale jestem tradycjonalistą i wolę gdy kieszeń jest z lewej strony. Nie specjalnie lubię również rozwiązanie typu "Direct Front-Loader" jak w Grundigu CF 5500 albo Dualu C 830/839 RC.

Dla mnie niemal ideałem decka "Vintage" jest Sony TC 229SD :-))

I z drewnianymi boczkami :-)

Akai GXC 730D "w akcji" wraz z towarzyszami :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja wolę kieszeń po lewej stronie. Wiadomo że ogólnie ten Sony TC-K700 jest ładny. Revox B710 również, albo Optoniki RT 7100 i 9100. Ale jestem tradycjonalistą i wolę gdy kieszeń jest z lewej strony. Nie specjalnie lubię również rozwiązanie typu "Direct Front-Loader" jak w Grundigu CF 5500 albo Dualu C 830/839 RC.

Dla mnie niemal ideałem decka "Vintage" jest Sony TC 229SD :-))

Z tych najbardziej podoba mi się Sony ES, następnie TC229SD. Najbardziej mnie kręcą wyświetlacze fluorescencyjne i takie strzałkowe jak 229SD. 229SD przypomina mi trochę mojego pierwszego decka kasetowego z małej wierzy Unitry. Później był właśnie M8 Technicsa. Chyba najwięcej decków, które mi się podobają ma kieszeń z lewej strony. Choć z tym to różnie bywa. Deseczki dla mnie też są fajne, najbardziej w szampańskich sprzętach ;)

Kasjel te GXC730D jest piękne :OOO dosłownie szczena mi opadła... za ile takie można kupić? :> jakiś przedział cenowy :>.

Ja za swojego zapłaciłem kiedyś 170zł + koszt wysyłki, ale był w naprawdę kiepskim stanie technicznym o czym wiedziałem przed kupnem. Jakiś czas temu.....rok lub trochę więcej był taki za 299zł w super stanie wizualnym. Gdybym mógł wtedy wybierać, to wybrał bym tego droższego. Ale w tej chwili jestem bardzo zadowolony i niczego nie żałuję. Edytowane przez Kasjel

i am a Citizenship of Sweden But reside in Spain,i am Contacting you

regarding your advert..if still interested in buying..As soon as i

hear from you,i will email you some pics and details,good price is

accepted..thanks and hope to hear from you soon

dostalem dzis cos takiego na mejla w odpowiedzi na moje ogloszenie o poszukiwaniu pionka z flexem lub yamahy z trim.

pewnie fake?

i am a Citizenship of Sweden But reside in Spain,i am Contacting you

regarding your advert..if still interested in buying..As soon as i

hear from you,i will email you some pics and details,good price is

accepted..thanks and hope to hear from you soon

dostalem dzis cos takiego na mejla w odpowiedzi na moje ogloszenie o poszukiwaniu pionka z flexem lub yamahy z trim.

pewnie fake?

Raczej próba oszustwa, już o takich pisano na tym forum. Jeśli umiesz, sprawdź IP, z którego wysłano wiadomość - możesz się zdziwić, jak blisko do tej Hiszpanii.

W tej chwili go słucham, i nie jest źle. Musze przyznać że w porównaniu do CT-737 gra przestrzenniej i z większym basem, ale Pioneer ma o wiele lepszą górę i szczegółowość- i to się od razu rzuca w uszy

Mam 4 decki Onkyo, w tym dwa TA-2570 i w żadnym z nich nie narzekam na szczegółowość i brzmienie górnych rejestrów. Porównuję je z CT-757 i nie wypadają gorzej. Może rzeczywiście ten model tak ma (2870), albo głowica lub jej ustawienie nie są doskonałe ? Może wzmacniacz odczytu już nie trzyma parametrów i przycina górę, wtedy cierpi na tym szczegółowość przekazu. A może moje stare uszy nie słyszą już nic powyżej 12 kH i głupoty piszę ? Wszystko możliwe.

W.

Wojtek

I co tam obiboki? ;-) Długi weekend wszyscy zaczęli i się "obibokują", że mało kto co pisze? :-) Otwieramy Panowie browarek, koniaczek, czy soczek jabłkowo-miętowy (co kto woli), wkładamy kasetkę w kieszeń i jedziemy... U mnie "Chris Rea - The Road To Hell" na Memorex'ie MRXI S "przetwarzanym" przez Denona DR-M44HX. :-)

Ja wczoraj robiłem poprawki w Dualach C 839RC. Z jednym z nich męczę się już od bardzo długiego czasu. Są postępy ale końca jak na razie nie widać. Dla zainteresowanych podaję wymiary paska który napędza szpulki: średnica 63mm szerokość 3,5 lub 4mm. Pasek o średnicy 60mm będzie zbyt napięty co skutkuje jego zsuwaniem się z kół pasowych w kierunku do panela przedniego. Z kolei pasek o średnicy 65mm nie zsuwa się, ale na takim pasku nie zadziała system auto-stop po zakończeniu przewijania, gdyż nie dojdzie do zatrzymania się silnika od przewijania i ogólnie napędu szpulek.

Nikomu....naprawdę nikomu nie życzę aby musiał naprawiać ten magnetofon !

PS,- Ja słucham Mike,a Oldfield,a "Island" na Akai GXC 730D i jest super.

Ja słucham Mike,a Oldfield,a "Island" na Akai GXC 730D i jest super.

U mnie też Mike Oldfield z głosem Sally Oldfield ale nie wiem jaka płyta - kaseta zdobyczna - na CT-757. Jest dobrze.

W.

Wojtek

Dire Straits bedziemy grali z Kuba Badachem i Markiem Napiorkowskim na gitarce symfonicznie w czerwcu w Jeleniej Gorze i okolicach...Zapraszam:)

A ja nietypowo...Piotr Czajkowski-Wariacje rococo historyczne nagranie z ktoregos tam roku:) na wciaz regulowanym, smarowanym i czyszczonym przeze mnie Sansui D-X311WR (tak wiem, dwukasetowiec ale ma glowice w bardzo dobrym stanie, caly ladnie wyglada, jest z pewnego zrodla i dalem za niego niewiele-UWAGA! jesli ktos ma namiary na silnik mmi-6h2lwk to prosze o info-halasuje mi taki w lewym decku i spowalnia i nie wiem na ile olej do niszczarek mu pomoze:))

Dire Straits bedziemy grali z Kuba Badachem i Markiem Napiorkowskim na gitarce symfonicznie w czerwcu w Jeleniej Gorze i okolicach...Zapraszam:)

A ja nietypowo...Piotr Czajkowski-Wariacje rococo historyczne nagranie z ktoregos tam roku:) na wciaz regulowanym, smarowanym i czyszczonym przeze mnie Sansui D-X311WR (tak wiem, dwukasetowiec ale ma glowice w bardzo dobrym stanie, caly ladnie wyglada, jest z pewnego zrodla i dalem za niego niewiele-UWAGA! jesli ktos ma namiary na silnik mmi-6h2lwk to prosze o info-halasuje mi taki w lewym decku i spowalnia i nie wiem na ile olej do niszczarek mu pomoze:))

Mam dwa sprawne i nie hałasujące silniczki MMI 6H2LWK z Sony TC WR 690 jak by co....

a mocno byly uzywane w tym decku? myslalem o nowych jesli sa dostepne bo nie chce lutowac po kilka razy jak te za jakis czas padna. Ile bys za nie chcial?

Edit:

Aha...czy maja na wale kolka do prowadzenia paska i czy mozna je sciagnac by zalozyc te z sansui?

Edytowane przez Misiekskrzypek

No i to ja zdradzę, że u mnie Talk Talk - "It's my life" -> SUONO -> Tadzik :)

Na dziś INXS "Shabooh Shoobah" na Sony HF z 1991 r. na Aiwie AD-F810.

Ja słucham Mike,a Oldfield,a "Island" na Akai GXC 730D i jest super.

U mnie też Mike Oldfield z głosem Sally Oldfield ale nie wiem jaka płyta - kaseta zdobyczna - na CT-757. Jest dobrze.

A ja - Dire Straits You and Your Friend ze starego Basfa Metal na CT-777...

No i to ja rozumiem. Zapomnieliście tylko dopisać co sączycie dla smaku i lepszego odbioru. :-) Ale poza tym narobiliście mi smaku Mikem Oldfieldem. Chciałem iść pogapić się w TV, ale w tej sytuacji chyba sobie jeszcze zapodam "Earth Moving". :-)

a mocno byly uzywane w tym decku? myslalem o nowych jesli sa dostepne bo nie chce lutowac po kilka razy jak te za jakis czas padna. Ile bys za nie chcial?

Edit:

Aha...czy maja na wale kolka do prowadzenia paska i czy mozna je sciagnac by zalozyc te z sansui?

Nowych niestety nie posiadam. Nie wiem ile były używane, bo ten magnetofon dostałem w prezencie. Jeśli chcesz jedną sztukę to pisz na PW.
  • Pokaż nowe odpowiedzi