Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Tak,ta Optonica ladnie wyglada i ma ten system APLD-Auto Program Locate Device o ktorym piszesz! Dziekuje!

A nic nie wiesz o Rotelu i Fisherze?

Praktycznie wszystkie magnetofony których zdjęcia wkleiłeś to bardzo niskie modele z tylko podstawowymi funkcjami. Nie wykluczone, że Rotel może całkiem dobrze zagrać albo ten JVC. Ale mnie osobiście już przestały interesować takie decki. Gdybym widział że stoi taki koło śmietnika, to na pewno bym przygarnął. Ale kupować na aukcjach int. i płacić za przesyłkę to już nie za bardzo. Wyjątkiem są decki Sony z drugiej połowy lat 70-tych. W tym przypadku zawsze można mieć pewność że głowica będzie ferrytowa, wykonanie solidne i dźwięk dobry.

Ja wiem ze to niskie modele! Mi tez sie podobaja te Sony o ktorych piszesz,ale ich cena jest za wysoka..

Witaj Radmar :)

Ostatnimi czasy rzadko Cie mozna tu zastac,u konkurencji tez..

A może Ty masz ktorys z tych deckow o ktorych tu pisalem?

Pozdrawiam!

A czy do takiego,niskiego modelu decka mozna wstawic glowice ferrytowa,jesli on takowej nie posiada?

Ja wiem ze to niskie modele! Mi tez sie podobaja te Sony o ktorych piszesz,ale ich cena jest za wysoka..

Nie wiem co dla Ciebie oznacza "wysoka cena". Ja też do bogatych się nie zaliczam, ale w cenie do 100zł zdobyłem całe mnóstwo bardzo fajnych decków. A ja 100zł za magnetofon w przyzwoitym stanie wizualnym i wymagającym tylko standardowych czynności technicznych uważam za dobrą cenę. Kiedyś kupiłem nawet Akai GX 95 za stówkę lub szpulowego Sony TC 765 za 150zł. A nie dawno gość sprzedawał go na Allegro za 3800zł :-))
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

A czy do takiego,niskiego modelu decka mozna wstawic glowice ferrytowa,jesli on takowej nie posiada?

Można, ale nie bez przeróbek układu magnetofonu i wtedy, gdy głowica będzie pasować mechanicznie.

GM

Mariusz,

Jestem tutaj codziennie, u konkurencji również. Przejrzeć wątki każdego wieczora zdążę zawsze, natomiast brak czasu co u mnie pod koniec roku kalendarzowego jest normą z uwagi na rodzaj pracy, powoduje, że niekiedy nawet nie próbuję zabierać głosu. Jednak obecny jestem każdego dnia, mimo, że mnie nie widać.

Żadnego z tych magnetofonów nie posiadam niestety. Z uwagi na zamiłowanie do marki Technics, większość magnetofnów jakie przez moje ręce przeszły, było właśnie tego producenta. A to co posiadam obecnie, widać w moim podpisie pod każdym postem. :-)

Pozdrawiam,

Obecny-niewidzialny :-)

Witaj Radmar :)

Ostatnimi czasy rzadko Cie mozna tu zastac,u konkurencji tez..

A może Ty masz ktorys z tych deckow o ktorych tu pisalem?

Pozdrawiam!

To w ogóle jest bez sensu abyś zastanawiał się, czy można zamontować ferrytową głowicę do decka który takiej oryginalnie nie posiadał. Bo po co ? Zobaczysz....trafi ci się jakiś fajny Sony z "Ferrite&Ferrite heads" to wykonasz tylko standardowe czynności konserwacyjne i już. A posiadając kilka decków, to ciężko jest nawet Alpsa zajechać bo ileż można dziennie czasu spędzić na słuchaniu muzyki z magnetofonu.....

To milo mi Radmar,fajnie ze jestes :)

Dziekuje Kasjel za informacje :)

No ja akurat slucham muzyki na deckach po kilka godzin dziennie!

Ale cos mi sie widzi ze bede mial przyplyw gotowki,bo pare rzeczy udalo mi sie sprzedac,wiec bede mogl cos wyszukac z deckow z wyzszej polki :D

A co do propozycji Vlado, to mówię pas. O ile na temat konstrukcji samych głowic mógłbym jeszcze coś napisać, tak o ich wpływie na brzmienie, dosłownie nic.

GM

A wracając do meritum - nie mam bladego pojęcia, w jaki sposób materiał, z którego wykonana jest głowica, może wpływać na brzmienie. Być może nawet i jakoś wpływa, ale obawiam się, że zatrąca to trochę o audiofilskie voodoo (jak wymiana metalowych gałek we wzmacniaczu na drewniane, bo metalowe psują dźwięk...).

Dzięki kochani, to znaczy że mój brak wiedzy o tym zjawisku to nie tragedia:-) A być może takiego zjawiska w ogóle nie ma.:-)

W sumie to tor zapisu i odczytu ma zasadnicze znaczenie dla brzmienia magnetofonu.

Jeszcze raz wybaczcie wkręcanie, więcej nie będę:-)

Serdecznie jak zawsze, Włodek.

Włodku,

Jeśli chodzi o związek brzmienia z typem głowic, to nigdy nie spotkałem się z określeniami w rodzaju (przykładowo, oczywiście), że np. "głowice sendust brzmią ostro" albo "głowice permalojowe brzmią miękko", a jeszcze inne - np. "chropawo". Myślę, że większy wpływ na brzmienie miała cała reszta toru dźwiękowego w magnetofonie, niż sama głowica jako taka.

Choć oczywiście jakiś tam wpływ na brzmienie był, nawet jeśli nie całkiem bezpośredni.

Np. głowice ferrytowe nie pozwalają na zastosowanie dostatecznie silnego prądu podkładu, koniecznego dla taśm metalowych. Stosowane były dość powszechnie pod koniec lat 70-tych jako wyjątkowo twarde głowice "nie do zdarcia" (Sony F&F, Panasonic/Technics HPF, chyba też Philips), ale nasycały się wysokim prądem podkładu, potrzebnym dla taśm metalowych - dlatego obniżano prąd podkładu, więc podbijały się tony wysokie - więc w tym sensie można pewnie powiedzieć, że głowice ferrytowe dawały chropawe brzmienie wysokich tonów na taśmach metalowych.

Z kolei głowice permalojowe z początku lat 80-tych miały typowo gorsze pasmo przenoszenia niż sendusty, więc można mówić, że permaloje brzmią łagodniej...

Trzeba by dorwać dwa takie same albo bardzo podobne magnetofony z różnymi głowicami, i posłuchać. Takimi dość podobnymi magnetofonami były np. Aiwa AD-F990 z głowicami amorficznymi i AD-F770 z głowicami DX, które miały specjalnie laminowany rdzeń permalojowy. Jeśli dobrze pamiętam, np. Pioneer CT-979 miał głowice amorficzne, a 777 - permalojowe. Jeśli elektronika była podobna, to można próbować je porównywać.

Ciekawostką są Aiwy AD-R470 i AD-F370: standardowo miały głowice amorficzne, ale wersje C, H i U miały głowice DX (C: wersja na US, H - wielonapięciowa, U - też wielonapięciowe. Trzeba by dorwać dwie takie wersje i porównać, czy inne głowice coś zmieniają.

Maćku. Właście o tego rodzaju odpowiedź mi chodziło:-) Skoro rożne głowice posiadały różne właściwości elektryczno-akustyczne (nasycenie/pasmo), zapewne wytrawny konstruktor rekompensował to korekcją zapis/odczyt. Jednak w ogólnym odczuciu barwy, szybkości, płynności odtwarzanego dźwięku, mogły występować charakterystyczne różnice. Oczywiście w odniesieniu do identycznej taśmy! Takie moje przypuszczenie starałem się przez Was potwierdzić, lub obalić:-)

W.

ale nasycały się wysokim prądem podkładu, potrzebnym dla taśm metalowych

Chciałem się zapytać, czy tu chodzi o częstotliwość czy natężenie prądu podkładu? Czy 160 kHz to jest wysoki prąd podkładu? Jak kręcę pokrętełkiem "bias" podczas kalibracji, to co właściwie zmieniam - częstotliwość czy natężenie tego prądu?

Pozdro,

Yul

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Chciałem się zapytać, czy tu chodzi o częstotliwość czy natężenie prądu podkładu? Czy 160 kHz to jest wysoki prąd podkładu? Jak kręcę pokrętełkiem "bias" podczas kalibracji, to co właściwie zmieniam - częstotliwość czy natężenie tego prądu?

Pozdro,

Yul

160kHz to nieczęsto spotykana, wysoka częstotliwość prądu podkładu. Zmieniasz natężenie. Częstotliwość jest stała.

GM

Częstotliwości prądu podkładu są bardzo różne - od 0 Hz (podkład prądem stałym - DC bias, spotykany w najprostszych magnetofonach klasy dyktafonowej, co daje S/N ratio rzędu 30 dB), poprzez bardzo typowe ok. 80-88 kHz (ze względu na jakieś tam kolejne harmoniczne, itd., częstotliwość prądu podkładu musi być, jak gdzieś czytałem, co najmniej 4x wyższa niż najwyższa przenoszona częstotliwość - odsyłam np. do Koprowskiego/Iwanickiej, bo tak a vista nie pamiętam dokładnie), do rzadziej spotykanych 160 i nawet 210 kHz, często reklamowanych na panelach magnetofonów jako Super Bias, itp. Podnoszenie częstotliwości podobno miało dobry wpływ na brzmienie.

Natomiast w magnetofonie reguluje się natężenie prądu podkładu, i jego wartość wpływa m. in. na reprodukcję tonów wysokich na danej taśmie - im wyższa wartość prądu, tym słabsze wysokie tony.

Problem tylko w tym, że nie każda głowica to wytrzymuje - na ile to rozumiem, niektóre materiały wysycają się zbyt silnym prądem i przestają generować pole magnetyczne analogiczne do przepływającego sygnału. Problem ten, jak czytałem, wystąpił już do pewnego stopnia po pojawieniu się taśm chromowych, ale tym bardziej - metalowych, dla których ani permaloj, ani ferryt nie zapewniały możliwości zastosowania dostatecznie dużych prądów podkładu. Wymyślono wtedy Sendust, a potem materiały amorficzne. Ferryt natomiast pozostał jako materiał do produkcji trwałych rdzeni głowic kasujących, bo tu precyzyjne przenoszenie częstotliwości nie ma tak wielkiego znaczenia. Ponieważ jednak Sendust czy materiały amorficzne były drogie, a na początku lat 80-tych wypadało, żeby każdy magnetofon miał z przodu dumny, stylizowany napis Metal, producenci poszli na skróty, i, ulepszając trochę głowice permalojowe, zaczęli po prostu stosować nieco za niski prąd podkładu, taki, żeby głowica wytrzymała, a klient przeważnie i tak się cieszył, bo miał trochę podbite wysokie tony. Prawdopodobnie takim postępowaniem uzasadniano w kilku testach, jakie czytałem, skok pasma przenoszenia pod koniec górnego zakresu, zwłaszcza na taśmach metalowych.

Kasjel

Jest mozliwosc tanio kupic deck Sony TC-K2A.Produkowany byl w latach 1978-1984.Ferrytowe glowice. Znasz ten model,zagra tak jak pisales w poprzednich postach na temat dzwieku z takich glowic?

Kasjel

Jest mozliwosc tanio kupic deck Sony TC-K2A.Produkowany byl w latach 1978-1984.Ferrytowe glowice. Znasz ten model,zagra tak jak pisales w poprzednich postach na temat dzwieku z takich glowic?

Nie miałem tego modelu Sony. Ale widzę, że to zwykły, prosty magnetofonik z plastikowym chasis jak Hitachi D 220.

Jeśli masz okazję kupić tanio to bierz. Ale to już nie to samo co TC 188, TC 199, TC 206, TC 209. Jak masz jakieś pieniążki to lepiej wrzuć do skarbonki i poczekaj na okazję gdy trafi ci się tanio Sony TC 229SD :-))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Co myślicie o Pioneer CT-F1000 i 1250 ile można za nie zapłacić i czy dobrze grają?

Podobno Pioneer CT-F1000 jest najlepszy z całej serii. Mogłem go kupić kiedyś na Allegro za 140zł i nie kupiłem. Do dziś szlag mnie trafia na samą myśl. Obecnie posiadam model CT-F850 który nigdy mnie swoim brzmieniem nie zachwycił. Ceny Pioneera CT-F1250 są zawsze astronomiczne ! Wydaje mi się, że jeśli komuś zależy na jak najlepszej jakości dźwięku, to niech kupi Akai GX 75/95 jakiegoś Naka z wysokiej półki itd.

Ale te Pionki CT-F800/850 i wyższe z serii to przede wszystkim fajne kolekcjonerskie kloce Vintage. Ale jakość dźwięku nie powala. Mam starszego Pioneera CT 9191 w świetnym stanie i tak samo.......super okaz kolekcjonerski, ale dźwięk taki sobie....

Witam..to mój pierwszy post na forum, pomimo że czytam Was od kilku lat. Mam problem z moją Yamahą KX-670. Sprzęt od nowości u mnie, nie zajechany, cały czas na oryginalnych ustawieniach i paskach. Ostatnio zaczęły się małe problemy. Kiedy przewijam kasetę do początku i po zatrzymaniu mechanizmu wciskam play, to zaczyna mi przewijać do przodu. Wciskam znowu Play i przewija do tyłu. Dopiero wciśnięcie Stop i po tym Play uruchamia odtwarzanie. Wiem że macie ten model w małym palcu, więc proszę o pomoc i sugestie...pozdr.

Warto za 1250 zapłacić 700zł?

Powiem tak.....jeśli jest w naprawdę dobrym stanie wizualnym i wymaga tylko standardowych czynności np. wymiana pasków, regulacje, czyszczenie. A Ty jesteś prawdziwym fanem takich ogromnych kloców "Monster Deck" to tak.....
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Witam,

Panowie posiada ktoś instrukcję obsługi do TC-K770ES, lub wie jak się kalibruje to cudo :D

http://elektrotanya.com/sony_tc-k770es_sm.pdf/download.html

To jest serwisówka, ale na początkowych stronach kalibracja jest opisana.

GM

Ukryta Zawartość

To jest serwisówka, ale na początkowych stronach kalibracja jest opisana.

GM

Dziękuję! ale to i tak czarna magia, muszę spróbować z inną taśmą niż metal :)

Pozdrawiam

MB

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) chodzi mi o ten dokładnie czy warto?

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Obejrzyj dokładnie zdjęcia. Brak lewego wkrętu mocującego osłonę nad kasetą, brak oryginalnej nakładki na trzpieniu prawego talerzyka. Koszmarne zarysowania i wgniecenia na panelu klawiatury. Obawiam się, że magnetofon był mocno "grzebany".

GM

Witam..to mój pierwszy post na forum, pomimo że czytam Was od kilku lat. Mam problem z moją Yamahą KX-670. Sprzęt od nowości u mnie, nie zajechany, cały czas na oryginalnych ustawieniach i paskach. Ostatnio zaczęły się małe problemy. Kiedy przewijam kasetę do początku i po zatrzymaniu mechanizmu wciskam play, to zaczyna mi przewijać do przodu. Wciskam znowu Play i przewija do tyłu. Dopiero wciśnięcie Stop i po tym Play uruchamia odtwarzanie. Wiem że macie ten model w małym palcu, więc proszę o pomoc i sugestie...pozdr.

Kup sobie izopropanol i spryskaj nim wszystkie mikrostyki które znajdują się pod przyciskami na panelu przednim. W tym celu lepiej będzie zdjąć panel przedni co jest bardzo łatwe. Poczekaj najlepiej do następnego dnia, aby wszystko dobrze wyschło. Po takim umyciu mikrostyków wszystko powinno wrócić do normy.

Udało mi się wreszcie kupić porządny oscyloskop. Jestem zdziwiony, bo sprzęt wygląda prawie jak nowy. Wewnątrz wszystko czyste. Nawet naklejka/tabliczka znamionowa na luminoforze jest czysta i nie pożółkła. W komplecie są dwie sondy jakieś przejściówki BNC, serwisówka i nawet paragony sklepowe :-) Miałem problem z pochylonymi liniami podstawy czasu, ale dzięki pomocy kolegi z Elektrody wszystko już wyregulowałem. Mam nadzieję, że nauczę się wykorzystywać ten oscyloskop w serwisowaniu magnetofonów i nie tylko.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi