Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

W sumie nie rozumiem jak można było produkować magnetofony bez żadnego systemu naciągu taśmy. Gdzie lewa szpulka podczas odtwarzania kręci się swobodnie jak bączek :-)

Kasjel może to nie jest dobry przykład, bo trudno prostego walkmana nazwać magnetofonem, ale w nich przecież zamiast lewej szpulki był plastikowy bolec (w tych prostych modelach rzecz jasna z przewijaniem tylko do przodu). Tutaj to dopiero był odpowiedni naciąg taśmy. :-) Ale jakimś cudem to cholera działało!

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

W magnetofonie Sony TC-K611S żadnych sprzęgieł i hamulców pod talerzykami nie ma, nie musi i nie może być. Pod talerzykami znajdują się, jak już napisano, segmenty odblaskowe, oświetlane diodami podczerwonymi. I nie można tych pasków zasłaniać. Jedyne sprzęgło w tym mechanizmie, występuje prawdopodobnie, rysunek w instrukcji nie jest czytelny, w miejscu wskazanym na tym

post-3254-0-86864000-1390253831_thumb.jpg

zdjęciu.

Jeśli taśma jest zbyt mocno nawijana na prawy talerzyk gdy taśmy jest na nim mało, to przyczyn należy szukać w tym sprzęgle lub w zbyt dużym napięciu zasilającym silnik przy odtwarzaniu. To ostatnie jest bardzo mało prawdopodobne.

GM

Cześć,

Kto z forumowiczów mi pomoże i powie czy się różnią o siebie magnetofony z małej wieży unitra zm-8000 o oznaczeniach m8017 i m8047. Oba mają wskaźniki LED, CNRS2, mechaniczne klawisze, plastikowy front - ja nie mogę doszukać sie różnic - prośba o pomoc.

Z góry dziękuje

Magnetofony ZRK seri 8000 pojawiły się na początku lat 80-tych. Zastosowano w nich do napędu silniki polskiej produkcji, które psuły się na potęgę. Sytuacja poprawiła się dopiero, kiedy zaczęto stosować silniki produkcji zachodniej. Byc może ten M8047 ma właśnie dzięki temu inne oznaczenie. Model ten pojawił się coś około 1986 roku.

W deckach tych ich numeracja zmieniała się przy okazji zastosowania różnych zmian. Zegary analogowe na wskaźniki diodowe, Doby B na CNRS(2), czy też zastąpienie zwykłej mechaniki typem "soft touch". Od 1988 roku pojawił się ich trochę większy brat M3016 (seria midi), który wewnątrz był z nimi także identyczny. Doskonale widać to patrząc z góry po zdjęciu obudowy. Doszła tylko "naciągnięta" obudowa i oczywiście deczko nowocześniejszy (więcej "światła") dizajn + kolor płyty czołowej.

Magnetofony ZRK seri 8000 pojawiły się na początku lat 80-tych. Zastosowano w nich do napędu silniki polskiej produkcji, które psuły się na potęgę. Sytuacja poprawiła się dopiero, kiedy zaczęto stosować silniki produkcji zachodniej. Byc może ten M8047 ma właśnie dzięki temu inne oznaczenie. Model ten pojawił się coś około 1986 roku.

W deckach tych ich numeracja zmieniała się przy okazji zastosowania różnych zmian. Zegary analogowe na wskaźniki diodowe, Doby B na CNRS(2), czy też zastąpienie zwykłej mechaniki typem "soft touch". Od 1988 roku pojawił się ich trochę większy brat M3016 (seria midi), który wewnątrz był z nimi także identyczny. Doskonale widać to patrząc z góry po zdjęciu obudowy. Doszła tylko "naciągnięta" obudowa i oczywiście deczko nowocześniejszy (więcej "światła") dizajn + kolor płyty czołowej.

M 8017 ma przedni panel metalowy, a z kolei 8047 plastikowy, to raczej jedyna różnica.

A co do silników, to widziałem kilka egzemplarzy M 8047 i każdy z nich miał (niestety) polski silnik, w tej paskudnej puszce...

M 8017 ma przedni panel metalowy, a z kolei 8047 plastikowy, to raczej jedyna różnica.

A co do silników, to widziałem kilka egzemplarzy M 8047 i każdy z nich miał (niestety) polski silnik, w tej paskudnej puszce...

Moje egzemplarze m8017 mają plastikowy panel przedni :-o

Amphion Creon 2 | Muarah MU-4 EVO | Wadia 321 decoding computer | CEC DX71

to właśnie miało je różnić - przynajmniej takie było "fabryczne założenie", ale rzeczywistość była trochę inna, bowiem miałem właśnie "17-stkę" i płyta czołowa była z "plastiku" (na przełomie lat 80/90 podjąłem próbę zrobienia z niej "dwukasetowca" poprzez dobudowanie kieszeni z prawej strony magnetofonu i stworzenie całkiem nowego toru fonicznego - płyta główna + moduły); ZRK najbardziej "rozmnożyły" serię M80... - poszczególne modele różniły się od siebie w zasadzie mało ważnymi "drobiazgami", gdyż podstawowy tor foniczny był w zasadzie taki sam począwszy od serii M70..., poprzez M80... do M90/91...

Zastosowano w nich do napędu silniki polskiej produkcji, które psuły się na potęgę. Sytuacja poprawiła się dopiero, kiedy zaczęto stosować silniki produkcji zachodniej.

nie wiem, jak to było dokładnie, ale niedawno kupiłem model M7020 i miał chyba jeszcze oryginalne "fabryczne" silniki; "zachodnie" napędy pojawiły się przy modelu M9201, choć być może mogły występować i we wcześniejszych; Edytowane przez geelo07

Moje egzemplarze m8017 mają plastikowy panel przedni :-o

Wydawało mi się właśnie, że kiedyś widziałem 8017 z plastikowym frontem. W tamtych czasach było jak było, gdy brakowało materiału, robili z tego, co mieli. Podobnie było z kasetami.

Tak "offtopic", ostatnio kupiłem w ciemno 10 kaset Stilon i znalazły się dwie zielone Ferrum Forte C-90 - była to właśnie wersja kryzysowa.

Tak jak pisze geelo07, magnetofony ZRK z serii 3000, 7000, 8000 oraz 9000, niewiele się od siebie różniły i grają praktycznie tak samo.

Osobiście nie spotkałem nigdy egzemplarza z fabrycznym silnikiem zachodnim.

Faktycznie! Zgadza się, były różnice w materiałach na panel czołowy. Jeden z metalu, drugi z tworzywa. Widocznie stąd ta inna numeracja.

Radmar - Sharp RT 1155 to nie jest żaden walkman. To stosunkowo prosty, ale jednak deck do wieży.

G Mark - jeśli pod talerzykami szpulek w Sony TC-K611S znajdują się elementy odblaskowe i nie ma sprzęgieł, to naciąg taśmy producent mógł zrealizować tak jak w Onkyo TA 2570 lub poprzez hamulec napierający na gładką część talerzyka szpulki.....tak jak np. w Sony TC-K60 lub Mitsubischi DT 35. Tak czy inaczej nie rozumiem dlaczego czasem w ogóle tym się nie przejmowano w deckach z jednym capstanem. W końcu tam też jest potrzebny naciąg taśmy. Choćby nie duży, ale jest potrzebny.

Jeśli taśma jest zbyt mocno nawijana na prawy talerzyk gdy taśmy jest na nim mało, to przyczyn należy szukać w tym sprzęgle lub w zbyt dużym napięciu zasilającym silnik przy odtwarzaniu. To ostatnie jest bardzo mało prawdopodobne.

racja nie wolno zasłaniać.

Sprzęgła nie ma we wskazanym miejscu. Silnik bezpośrednio napędza zębatkę 111. Wychodzi że silnik za mocno ciągnie. Magnetofon nie był kilka lat używany. Paski się zawulkanizowały do kół. Może to kwestia rozformowania kondensatora jakiegoś.

racja nie wolno zasłaniać.

Sprzęgła nie ma we wskazanym miejscu. Silnik bezpośrednio napędza zębatkę 111. Wychodzi że silnik za mocno ciągnie. Magnetofon nie był kilka lat używany. Paski się zawulkanizowały do kół. Może to kwestia rozformowania kondensatora jakiegoś.

Nie ma czegoś takiego, że silnik za mocno ciągnie. Chyba że masz magnetofon typu Revox B710 gdzie każda szpulka i capstan to w rzeczywistości osie silniczków indukcyjnych. Tam musi być sprzęgło w idlerze. W miejscu które wskazał G Mark albo pod białym kółkiem zębatym które przenosi napęd na szpulki. Ale raczej będzie w miejscu które zaznaczył G Mark, czyli rozwiązanie identyczne jak w Grundigu CF 5500. Edytowane przez Kasjel

Która PR'ka? Instrukcja serwisowa nic nie wspomina o regulacji siły nawijania taśmy na szpulki, a silnik napędzający talerzyki/szpulki, jest zasilany "na sztywno" z mostka H.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

GM

Faktycznie nie ma. Już to gdzieś widziałem.

Ukryta Zawartość

A kto kupił JVC KD-A55 ??? Maniutek przyznaj się ! :-)

Tak tak Kasjel przyznaje nie mogłem się po wstrzymać,ale to już koniec druga połowa mnie powiesi jak się dowie.Pozdr

Tak tak Kasjel przyznaje nie mogłem się po wstrzymać,ale to już koniec druga połowa mnie powiesi jak się dowie.Pozdr

W razie czego powiedz swojej "drugiej połowie" że to moja wina. Jak zobaczy ten magnetofon, to zacznie sama pisać w tym wątku :-))

W razie czego powiedz swojej "drugiej połowie" że to moja wina. Jak zobaczy ten magnetofon, to zacznie sama pisać w tym wątku :-))

Mam tylko nadzieje że nie będzie problemów z samym deckiem,jak zagra to może mi daruje życie.Pozdr

Mam tylko nadzieje że nie będzie problemów z samym deckiem,jak zagra to może mi daruje życie.Pozdr

Życie może ci uratować preparat do konserwacji pasków napędowych firmy "Boll" :-) W tym decku wszystko jest na "oponkach" gumowych. Jak prawa szpulka nie ciągnie przy odtwarzaniu, lub obie nie ciągnął podczas przewijania, to znaczy że trzeba oponki zmatowić papierem ściernym 180/220 potem wyczyścić i nasączyć tym preparatem.

Życie może ci uratować preparat do konserwacji pasków napędowych firmy "Boll" :-) W tym decku wszystko jest na "oponkach" gumowych. Jak prawa szpulka nie ciągnie przy odtwarzaniu, lub obie nie ciągnął podczas przewijania, to znaczy że trzeba oponki zmatowić papierem ściernym 180/220 potem wyczyścić i nasączyć tym preparatem.

Wielkie Dzięki Kasjel zobaczę jak przyjdzie ponoć tylko ma problem z odtwarzaniem

Ukryta Zawartość

post-19370-0-42311700-1390329776_thumb.jpg

post-19370-0-37143300-1390329783_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To piękna maszyna ! Z początku lat 80-tych, ale solidna jak te z drugiej połowy lat 70-tych. To jeden z tych magnetofonów, które jak się już kupi, to zostają z nami do końca.......???

To piękna maszyna ! Z początku lat 80-tych, ale solidna jak te z drugiej połowy lat 70-tych. To jeden z tych magnetofonów, które jak się już kupi, to zostają z nami do końca.......???

Też tak myślę że warto było go kupić i mieć swojej kolekcji, zawsze miałem słabość do takich decków.

Poszukuje takiej gałki? może ktoś ma

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wielkie Dzięki Kasjel zobaczę jak przyjdzie ponoć tylko ma problem z odtwarzaniem

Maniutek kochany, a powiedz mi do czego jeszcze nada się deck, który ma problem tylko z odtwarzaniem? :-)

Ale jakiej? Przecież na zdjęciu jej nie ma? :-)

I jak tu Ciebie nie kochać zgrywusie :-) Obyś dał radę je wskrzesić, piękne stare klamociska, Jak my:-))

Serdecznie jak zawsze, Włodek.

To jest ta aukcja na której Manius59 kupił JVC KD-A55:

Ukryta Zawartość

I bardzo dobrze zrobił ! Standardowa konserwacja i maszyna będzie działać. A jak wskaźniki wysterowania nie będą działać, to wiem który IC trzeba wymienić :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kasjel

Sprawdziłem w idlerze nie ma sprzęgła na pewno. Sprawdziłem napięcia według schematu i zgadzają się co do joty. Na silniku w czasie odtwarzania jest 2,7V bez względu na obciążenie tzn gdzie jest taśma na końcu czy na początku. Wychodzi na to że ten typ tak ma.

Sprawdziłem w idlerze nie ma sprzęgła na pewno. Sprawdziłem napięcia według schematu i zgadzają się co do joty. Na silniku w czasie odtwarzania jest 2,7V bez względu na obciążenie tzn gdzie jest taśma na końcu czy na początku. Wychodzi na to że ten typ tak ma.

Ale napęd prawej szpulki podczas odtwarzania musi odbywać się poprzez sprzęgło. Jeśli nie ma go w zespole idlera i nie ma go w prawej szpulce, to wobec tego musi istnieć sprzęgło centralne. Ale to i tak ma znaczenie tylko w przypadku naciągu taśmy pomiędzy prawą szpulką a capstanem. Na tym odcinku zbyt duży naciąg może powodować jedynie "wyrywanie" taśmy z pomiędzy capstana a rolki przesuwu taśmy co skutkuje słyszalnymi zniekształceniami liniowymi. Jeśli magnetofon ma tendencje do niszczenia taśmy, szczególnie na początku danej kasety, to jest spowodowane zbyt małym naciągiem taśmy pomiędzy lewą szpulką i resztą toru przesuwu taśmy. Oczywiście w założeniu że rolka dociskowa jest w bdb stanie i głowice są dobrze ustawione oraz skos dźwigni z rolką dociskową.

PS. Chyba nie powinienem wstawiać linku do aukcji z JVC KD-A55. Mógł to zrobić Manius59, ale nie ja.

Sorry za samowolkę :-)

Też tak myślę że warto było go kupić i mieć swojej kolekcji, zawsze miałem słabość do takich decków.

Tak Kuba ja już go mam od ponad roku,już kiedyś pisałem jestem na etapie dorobienia do niego kieszeni.KENWOOD KX70 tylko Brakuje tej gałki

Ktoś mógł nie właściwie założyć pasek napędowy, który napędza również sprzęgło centralne. Zaznaczam, że nie mam pojęcia jak wygląda mechanizm w tym modelu. Ale taka możliwość występuje np. w Dualu C830 i w innych deckach. Musiał byś zrobić zdjęcie mechanizmu od góry. Pasek ma być jak gdyby pod kołem pasowym sprzęgła centralnego a nie na nim. Jeśli jest "na" wówczas prawa szpulka nawijająca kręci się odwrotnie. Nie potrafię tego wyjaśnić lepiej słowami. Przydał by się rysunek lub zdjęcie.

A ten silniczek ma na pewno prawe obroty ? Czy kręci w prawo gdy patrzysz od strony wałka pasowego ? Zmiana kierunku obrotów silniczka z wbudowanym stabilizatorem obrotów jest nie możliwa np. w skutek odwrotnego przylutowania kabelków.

Witam! Proszę ponownie o pomoc przy tym decku. Nie mogę poradzic sobie z mechanizmem. Po prawidłowym założeniu wszystkich pasków funkcje napędu działają już prawidłowo, niestety np. po wybraniu play mostek z głowicami się podnosi po czym natychmiast opada, żeby odtwarzał muszę trzymać przycisk. Tak samo przy przewijaniu w obu kierunkach. Wiele godzin analizowałem działanie tej mechaniki ale nie mogę dojść przyczyny takiego stanu rzeczy. Po wciśnięciu klawisza funkcji koło zębate wykonuje stosowny obrót, idler ustawia się prawidłowo po czym wszystko opada do pozycji stop. Napęd wygląda na kompletny. Niestety nie wiem jaki to typ i producent. Deck produkowany przez Kenwooda (TRIO) na początku lat 80-tych. Magnetofon mam rozebrany więc potrzebne fotki załączę. W załączeniu ogólny widok napędu.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

post-40515-0-09358300-1390496596_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam! Proszę ponownie o pomoc przy tym decku. Nie mogę poradzic sobie z mechanizmem. Po prawidłowym założeniu wszystkich pasków funkcje napędu działają już prawidłowo, niestety np. po wybraniu play mostek z głowicami się podnosi po czym natychmiast opada, żeby odtwarzał muszę trzymać przycisk. Tak samo przy przewijaniu w obu kierunkach. Wiele godzin analizowałem działanie tej mechaniki ale nie mogę dojść przyczyny takiego stanu rzeczy. Po wciśnięciu klawisza funkcji koło zębate wykonuje stosowny obrót, idler ustawia się prawidłowo po czym wszystko opada do pozycji stop. Napęd wygląda na kompletny. Niestety nie wiem jaki to typ i producent. Deck produkowany przez Kenwooda (TRIO) na początku lat 80-tych. Magnetofon mam rozebrany więc potrzebne fotki załączę. W załączeniu ogólny widok napędu.

Pozdrawiam.

No a gdzie masz pasek który napędza licznik taśmy ? Jeśli tam jest zwykły mechaniczny licznik taśmy, to pewnie jest też przy liczniku kółko magnetyczne i kontaktron. Musisz założyć pasek pomiędzy prawą szpulką a kółkiem pasowym licznika.
  • Pokaż nowe odpowiedzi