Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Już to zrobiłem, nie pomogło. Same rolki wydają się być O.K; niezużyte, jak reszta toru prowadzenia taśmy. Obstawiam ten naciąg taśmy, zrobię tak, jak pisze Kasjel i wszystko się okaże.

Pasek łączący lewy talerzyk z hamulcem nie może być luźny. Pomiędzy paskiem, a kółkiem hamulca i talerzykiem nie może występować poślizg.

Siłę hamującą lewy talerzyk ustala się, obracając sprężynę znajdującą się na kółku hamulca, względem tego ostatniego.

Por. rysunek:

post-3254-0-54355100-1393264453_thumb.jpg

GM

Mam do Was pytanie .

Kupiłem Sony 870ES . Zanim wsadzę do niego dość drogie kasety chciałbym sprawdzić i ewentualnie wymienić w nim paski .

Na aukcji są dostępne paski do 870ES . Pytałem sprzedającego i twierdzi że są to paski Niemieckiej produkcji .

Co o tym sądzić ?

Dobre są ?

I jeszcze jedna sprawa.

Potrzebuję namiary na rolkę dociskającą taśmę do Technicsa 765 .

Kiedyś taką kupowałem ale nie mogę sobie przypomnieć gdzie i jakie miała wymiary .

Edytowane przez muda44

A czy guma jest gumą , czy nie zrobiła się jak plastik ?

Rolki na szczęście nie są "splastikowaciałe", nie są też zniekształcone, popękane i nie mają widocznych śladów zużycia. Musiał być bardzo mało używany.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, dziś już nie zdążyłem, więc jutro przyglądnę się dokładnie temu prowadzeniu taśmy.

Mam do Was pytanie .

Kupiłem Sony 870ES . Zanim wsadzę do niego dość drogie kasety chciałbym sprawdzić i ewentualnie wymienić w nim paski .

Na aukcji są dostępne paski do 870ES . Pytałem sprzedającego i twierdzi że są to paski Niemieckiej produkcji .

Co o tym sądzić ?

Dobre są ?

I jeszcze jedna sprawa.

Potrzebuję namiary na rolkę dociskającą taśmę do Technicsa 765 .

Kiedyś taką kupowałem ale nie mogę sobie przypomnieć gdzie i jakie miała wymiary .

Sprawdź tego SONY na jakiejś podniszczonej, niezbyt wartościowej kasecie. Jeśli jest ok i paski nie są luźne, to ja bym zostawił w spokoju.

Sprawdź tego SONY na jakiejś podniszczonej, niezbyt wartościowej kasecie. Jeśli jest ok i paski nie są luźne, to ja bym zostawił w spokoju.

Niby oczywiste ale nie wiem ja to tam jest zrobione i co się stanie jak pasek w danym momencie zacznie się ślizgać itd.

Nie bardzo bym chciał żeby padł w momencie grania na powiedzmy SONY Metal Master :/

To jest oczywiste. Wyjmij go i zobaczy, czy nie jest zniszczony, luźny itd. Polecam też umyć mydłem w płynie albo Ludwikiem pod letnią wodą.

Dziś z kolegą Maniusem naprawiliśmy kolejne deck-i:

AIWA AD-F810 - był problem z silnikiem napędzającym szpulki, ale przyczyną okazał się tylko zimny lut. Po jego poprawieniu magnetofon działa - jest tylko mały problem z kółkiem ciernym, które ma dość duże pęknięcie i są pewne problemy z przewijaniem.

Technics RS-TR373 - wymagał wymiany rolek dociskowych, poprzednie "splastikowaciały" i zrobiły się twarde jak kamień, przez co magnetofon gniótł taśmy.

AKAI GX-52 - nie podnosił rolki dociskowej, powodem był zaschnięty, lepiący się smar. Po jego wyczyszczeniu, przesmarowaniu i poskładaniu reszty mechanizmu magnetofon zagrał na prawdę pięknie.

I jeszcze CT-A1 :-))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dziś z kolegą Maniusem naprawiliśmy kolejne deck-i:

AIWA AD-F810 - był problem z silnikiem napędzającym szpulki, ale przyczyną okazał się tylko zimny lut. Po jego poprawieniu magnetofon działa - jest tylko mały problem z kółkiem ciernym, które ma dość duże pęknięcie i są pewne problemy z przewijaniem.

Technics RS-TR373 - wymagał wymiany rolek dociskowych, poprzednie "splastikowaciały" i zrobiły się twarde jak kamień, przez co magnetofon gniótł taśmy.

AKAI GX-52 - nie podnosił rolki dociskowej, powodem był zaschnięty, lepiący się smar. Po jego wyczyszczeniu, przesmarowaniu i poskładaniu reszty mechanizmu magnetofon zagrał na prawdę pięknie.

Witam!!! Kuba dziś odwaliliśmy kawał dobrej roboty myślę że nie tylko uratowaliśmy parę dobrych decków, ale przede wszystkim nowe doświadczenia na przyszłość.Pozdrawiam Marian

I jeszcze CT-A1 :-))

Ukryta Zawartość

koniecznie tez CT-A9 :)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez elektroboy

dzięki za odp. CT-900S mam. Mam ochotę na jeszcze jednego, który z w/w zagra najlepiej?

CT-95 i lepszego od niego nie ma. Potem CT-93, 920S/820S, 959, 979. Ale to tylko moje zdanie.

dzięki za odp. CT-900S mam. Mam ochotę na jeszcze jednego, który z w/w zagra najlepiej?

Najważniejszy jest stan . Miałem kilka 979 i tylko jeden grał bardzo dobrze a pozostałe na poziomie CT 777 .

Najlepszy to oczywiście CT 95 , później CT 93 a od nich jeszcze lepsze są ich Japońskie wersje .

979 miałem rok temu i w innym systemie więc różnic teraz nie określę ale w tym , uważam bdb systemie który mam nawet 900S gra bardzo , bardzo dobrze .

Ciekawy jest 959 . Cały w miedzi i fajnie gra . Tych starszych nie znam a znowu te z kieszenią na środku mi się nie podobają a ponoć 910 i z tej serii są bardzo dobre .

Kwestia gustu i finansów .

CT-95 i lepszego od niego nie ma. Potem CT-93, 920S/820S, 959, 979. Ale to tylko moje zdanie.

Stawianie obok siebie 920S i 820S jest wg mnie trochę nie na miejscu. 920S ma wspólną serwisówkę z CT-95 i jest to świetny deck. CT-S820S ma wspólną serwisówkę z CT-S620 i niewiele się od niego różni. Ma ciut zmienioną sekcję zasilania i dołożone Dolby S. Sekcja odtwarzania jest praktycznie identyczna. Wątpię więc, aby 620/820S grał lepiej od CT-959, CT-979 czy CT-S910.

Oczywiście to tylko teoretyczne dywagacje, gdyż żadnego z powyższych oprócz 910tki nie słuchałem. Jednak o deckach Pioneera sporo się naczytałem zarówno na rodzimych jak i zagranicznych forach. Wszystkie najwyższe modele serii trzymają bardzo wysoki poziom i zakup jakiejkolwiek "9" z przodu w dobrym stanie jest gwarancją świetnego brzmienia. Ja bym to widział tak. CT-95, CT-93, CT-959/CT-910/CT-S920S, CT-979, CT-91a. CT-900S jest modelem CT-777 z dołożonym Dolby S. Oczywiście serie "8" i "7" Pioneera też są bardzo dobre i nie można jednoznacznie stwierdzić, że każda "7" czy "8" zagra gorzej od "9".

Miałem koło siebie CT-S920S i CT-S820S. Mam CT-95 i 979. 820 i 920 mają lepszą kalibrację od serii x10. Nacisk postawiono na EQ dla tonów średnich i wysokich. To niestety słychać. CT-95 jest dla mnie poza konkurencją zwłaszcza dla taśm metalowych. Niesamowita swoboda. Polot. Fantastyczna góra pasma. W ogóle modele z kasetą na środku grają inaczej od klasycznych. Bardziej górą. 979 jest bardziej neutralny a 959 miękki. W sumie co kto lubi. Chyba pierwszy raz w życiu zgadzam się z testem opublikowanym bodaj w Audio gdzie 820 i 920 zostały ocenione dokładnie tak samo. 620 niestety dźwiękowo odbiega od 820. Takie są moje odczucia.

CT-900S jest modelem CT-777 z dołożonym Dolby S

Dolby nie używam wcale . Miałem 777 w idealnym stanie i mam 900S . Minęło trochę czasu ale z tego co pamiętam 777 odstawał brzmieniem od CD a z 900S nie ma aż takiej różnicy .

Parametry są identyczne ale 900S ma dużo lepsze zasilanie i jest modelem pozycjonowanym wyżej zapewne ze względu na układ wyciszania.

Edytowane przez Bald

Parametry są identyczne ale 900S ma dużo lepsze zasilanie i jest modelem pozycjonowanym wyżej zapewne ze względu na układ wyciszania.

Miałem porobić fotki środka ale jeszcze nie miałem kiedy.

Dopiero kupiłem paski i może lada dzień zobaczymy co ma w środku ...

Odbijając nieco od Pioneera , przyjechał dzisiaj Sony 870ES . Piękna maszyna , mocno zakurzona ale jakby nie był używany :)

Kurcze , chyba nawet ładniejszy od CT 93 :)

I w normalnych pieniądzach .

Jakie to są "normalne" pieniądze za taki deck Sony 870ES, o ile to nie tajemnica? :)

Stał za bodajże 650zł , stargowałem na 600zł . Dziwne , może zdjęcia źle zrobione bo długo stał na aukcji ale oprócz trzech punkcików na obudowie całość jest jak z fabryki .

Sprzedaję 750ES też w super stanie za nieco ponad połowę tej kwoty . Brzmieniowo porównam je jutro jak przyjdą kable które zamówiłem 3 takie same do decków .

Ale z tego co teraz słyszę przepaści nie ma . Technics 765 odstaje od obydwu wyraźnie a 747 to dużo gorsze granie .

Jak byscie panowie spozycjonowali dzwiekowo nakamichi bx 300e wsrod wyzej wymienionych pioneerow?

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

A 900S?

Pisałem na drugim forum ;)

OK , 900S gra podobnym poziomem do 750ES .

Pioneer gra bardziej zamaszyście , większą potęgą . Sony jest bardziej wyrównany ale basu mu też nie brakuje.

Jak przyjadą kable to porównam na takich samych metalkach i kablach .

Przed chwila skończyłem przegląd 870ES.

Kurcze , dziewiczy był :)

Srubki się odkręcało z charakterystycznym kliknięciem ...

Czułem się tak jakbym rozbierał 30 letnią niesamowicie atrakcyjną dziewicę :)

Paski nie wymagają wymiany , kurz usunięty .

Porobiłem fotki środka . Jak znajdę chwilę to wrzucę .

Co ciekawe , wałki napędza silnik ( bezszczotkowy ) i cały proces ciągnięcia taśmy wraz z przewijaniem .

Drugi silnik tylko podciąga , naciąga taśmę .

Mialem rozne kasetowce bo kiedys to byly robocze konie wraz ze szpulowcami. Z kasetowcow obecnie na stanie mam Teac V-1050, Denon DRM-710 i CT-95. Ten ostani mam od prawie od 20stu lat. Doskonaly gdy nowy, z czasem wychodza jego mankamenty jak zbyt miekkie glowice i problemy z jakoscia ogumienia. Dla porownania Denon jest bardziej trwaly pod tym wzgledem ale za to ma kiepskie potencjometry, ktore mozna wymieniac choc dostep do nich kiepski, Teac prostszy i dlatego bardziej niezawodny ale dzwiekowo slaby choc da sie sluchac.

pozdrawiam,

Gość merlin19803

(Konto usunięte)

Mialem rozne kasetowce bo kiedys to byly robocze konie wraz ze szpulowcami. Z kasetowcow obecnie na stanie mam Teac V-1050, Denon DRM-710 i CT-95. Ten ostani mam od prawie od 20stu lat. Doskonaly gdy nowy, z czasem wychodza jego mankamenty jak zbyt miekkie glowice i problemy z jakoscia ogumienia. Dla porownania Denon jest bardziej trwaly pod tym wzgledem ale za to ma kiepskie potencjometry, ktore mozna wymieniac choc dostep do nich kiepski, Teac prostszy i dlatego bardziej niezawodny ale dzwiekowo slaby choc da sie sluchac.

pozdrawiam,

Ciekawy opis. Niestety nie miałem nigdy tej klasy magnetofonu co CT-95 lub podobnych. Mam CT-S710 od 14 lat gra jak dla mnie dobrze. Myślę,że czas na trochę lepszy model, co doradzicie? ps.jaki tak naprawdę jest legendarny "Dragon"

...

post-52809-0-41674400-1393515811_thumb.jpg

Miałem koło siebie CT-S920S i CT-S820S. Mam CT-95 i 979. 820 i 920 mają lepszą kalibrację od serii x10. Nacisk postawiono na EQ dla tonów średnich i wysokich. To niestety słychać. CT-95 jest dla mnie poza konkurencją zwłaszcza dla taśm metalowych. Niesamowita swoboda. Polot. Fantastyczna góra pasma. W ogóle modele z kasetą na środku grają inaczej od klasycznych. Bardziej górą. 979 jest bardziej neutralny a 959 miękki. W sumie co kto lubi. Chyba pierwszy raz w życiu zgadzam się z testem opublikowanym bodaj w Audio gdzie 820 i 920 zostały ocenione dokładnie tak samo. 620 niestety dźwiękowo odbiega od 820. Takie są moje odczucia.

920S (oraz CT-95) ma zupełnie inną kalibrację od 820S. Dokładnie taką jak modele 910 i 710.

Kalibracja CT-95, CT-S920S, CT-S910 i CT-S710 jest następująca: Bias - 64 kroki (15 kHz), Rec Level - 32 kroki (400 Hz), Mid EQ - 16 kroków (3 kHz) i High EQ - 4 kroki (15 kHz)

Kalibracja CT-S820S i CT-S620: Bias - 3 kroki (15 kHz), Rec Level - 16 kroków (400 Hz), Mid EQ - 16 kroków (3 kHz) i High EQ - 16 kroków (15 kHz)

Dziwne więc to co piszesz. 820S gra lepiej od bliźniaczo podobnego 620 (fakt ten ma sporo gorsze zasilanie), i tak samo jak 920S który jest praktycznie inną konstrukcją (począwszy od zasilania, sekcji odtwarzania, kalibracji, aż po głowicę). Ale ilu użytkowników tyle opinii. Dla jednych CT-959 kosi wszystkie dziewiątki z CT-93 na czele, a dla innych CT-91a gra gorzej od CT-777... Ja się częściej spotykam z opinią, że seria CT-x20 jest gorsza od CT-x10, ale nie miałem nigdy bezpośredniego porównania. Pewnie wiele zależy od reszty systemu. Tak czy siak decki Pioneera są bardzo dobre dźwiękowo, a do tego ładne.

Przede wszystkim kalibracja w CT-S710 nie ma rozróżnienia na M-EQ i H-EQ co znakomicie widać na tym filmie:

Poniżej zrzuty fragmentów instrukcji obsługi: pierwszy dotyczy 710S/910S a drugi 820S/920S i CT-95.

m40o5cbdggf8.jpgrtaqjlz4i6dl.jpg

Wniosek jest taki że kalibracja w 710S/910S/920S i 95 jest identyczna: 64 kroki dla biasu przy 15kHz, 32 kroki dla poziomu zapisu przy 400Hz oraz 16 kroków przy 3kHz i 4 kroki przy 15kHz dla EQ. 820S ma już nieco inny (z tego co pisał kiedyś MaciejLK nowszy) typ kalibracji gdzie nacisk postawiony jest na EQ kosztem biasu i poziomu zapisu: 3 kroki przy 15kHz dla biasu, 16 kroków przy 400Hz dla poziomu zapisu oraz aż 16 kroków przy 15kHz dla EQ. Przyznaję się bez bicia że nigdy nie porównywałem łeb w łeb kalibracji z 95 i 820S. Uważam te magnetofony za sprzęty z dwóch różnych bajek ale chyba kiedyś w końcu to zrobię. Porównywałem za to 710S z 820S i kalibracja z 820S jest dokładniejsza. Nie wiem na ile wpływ na jej jakość ma rodzaj głowic ale porównanie dotyczyły tych dwóch decków właśnie ze względu na hard permalloy w obu. 820S brzmi zaskakująco dobrze. W testy nie wierzę ale w kilku które czytałem 820S oceniany był identycznie jak 920S. Na pewno jest lepszy od 710S.

PS Przyznaję że pomyliłem się w poście powyżej pisząc iż 920S i 820S mają taką samą kalibrację.

• Pokaż nowe odpowiedzi