Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Nikt nie posiada kółka ciernego średnicy 15mm na oś 1,5mm ?

A może ma ktoś zabierak z szpulki dowolnego kasprzakowskiego M9***

Pasuje idealnie do mojego Metza, ale znalazłem tylko jedną sztukę dlatego pytam. W tym Metz,u te zabieraki są wyjątkowo kruche i pewnie też czas zrobił swoje. Najpierw rozleciał się jeden a teraz drugi :-)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

... Nie potrafię jednak się dokopać do instrukcji nigdzie a znalazłem tylko do modelu 2570. Głównie chodzi mi o to jak precyzyjnie ustawić prąd podkładu pokrętłem input oraz accubias przy nagrywaniu tak że gdyby mógł ktoś wytłumaczyć lub dać namiar na instrukcję byłoby fajnie....

Tu http://www.gardi.de/bedienungsanleitung_manual_onkyo_integra_tape_deck_tonband_kassette.htm jest instrukcja obsługi. Po niemiecku, ale jest.

Według tej instrukcji, regulacja "accubias" polega w skrócie na:

- doprowadzeniu do magnetofonu sygnału szumu białego, można wykorzystać szum generowany przez tuner FM pomiędzy stacjami,

- ustawieniu poziomu tego sygnału pokrętłem "Input" na -10dB,

- włączeniu nagrywania i takim ustawieniu pokrętła "accubias", aby brzmienie sygnału odsłuchiwanego przed i po taśmie, wykorzystać przełącznik "Tape/Source", było jednakowe.

GM

Nikt nie posiada kółka ciernego średnicy 15mm na oś 1,5mm ?

A może ma ktoś zabierak z szpulki dowolnego kasprzakowskiego M9***

Pasuje idealnie do mojego Metza, ale znalazłem tylko jedną sztukę dlatego pytam. W tym Metz,u te zabieraki są wyjątkowo kruche i pewnie też czas zrobił swoje. Najpierw rozleciał się jeden a teraz drugi :-)

Kasjel,

kupiłem ostatnio kilka trucheł na części. Są to: Grundig CF7400, Grundig CF20, Technics RS-TR 212. Jeśli w którymś z nich jest to czego szukasz to nie ma sprawy, będzie Twoje. Jeśli chcesz to mogę Ci przesłać serwisówki, aby łatwiej było Ci szukać. Nie rozbierałem tych mechanizmów zanadto, więc nie pamiętam czy może w nich być to co Ci potrzebne.

W serwisówkach nie ma takich danych jak średnice i w ogóle wymiary elementów mechanicznych. Ale rozumiem że nikt też nie będzie rozbierał magnetofonów tylko dlatego że ja potrzebuję jakieś kółko cierne. Gdybyś tylko mógł sprawdzić czy któryś z Twoich decków "na części" ma zabieraki na szpulkach takie typowe, na sześciokątnym trzpieniu. Czyli te elementy które wypychają sprężynki po włożeniu kasety.

W serwisówkach nie ma takich danych jak średnice i w ogóle wymiary elementów mechanicznych. Ale rozumiem że nikt też nie będzie rozbierał magnetofonów tylko dlatego że ja potrzebuję jakieś kółko cierne. Gdybyś tylko mógł sprawdzić czy któryś z Twoich decków "na części" ma zabieraki na szpulkach takie typowe, na sześciokątnym trzpieniu. Czyli te elementy które wypychają sprężynki po włożeniu kasety.

Ok, postaram się dziś wieczorem, bo muszę się dokopać do nich, a Technics i tak jeszcze nie przyszedł.

Przyszedł za to Dual C 830. Na przełomie 70/80 najlepszy deck Duala. Był wprawdzię C 839, z elektrycznym sterowaniem i autorewersem, ale parametry miał gorsze. Ten jest w stanie - hmm, jakby to powiedzieć - chyba właśnie tak wygląda stan gabinetowy. Przynajmniej zewnętrznie. Muszę jeszcze dokonać dokładniejszych oględzin, żeby to potwierdzić na 100% - wziąć pod lupę głowice (3) i sprawdzić jak nagrywa.

Mało informacji jest o nim w sieci w ludzkim języku. Większość po niemiecku (to w końcu niemiecka marka, choć ten deck wyprodukowano w Japonii), a google tłumaczy wiecie jak. Może ktoś coś wie, miał lub ma ten sprzęt i się podzieli opinią, jakimiś wskazówkami? To mój najstarszy (i chyba największy) deck (większy nawet od Pioneer CT-S 710). Nie mam doświadczeń z magnetofonami pochodzącymi jeszcze z lat 70. Trochę mi brak możliwości kalibracji taśmy, choć głowice są trzy. I trochę mnie przeraża stopień komplikacji mechanizmu. Nie ma żadnego soft-touch, tylko zwykła klawiatura, a pasków jest 5!

Pozdrawiam.

P.S.

Kasjel, czy pisząc "zabieraki" masz na myśli te nieduże tulejki z trzema wypustkami, które wchodzą w szpulki kasety?

Aha, i ponawiam moje pytanie o regulację prędkości przesuwu taśmy w Technicsie z DD?

Edytowane przez jarozi

… Głównie chodzi mi o to jak precyzyjnie ustawić prąd podkładu pokrętłem input…

Tego się nie da zrobić.

Chodziło mi o to żeby odpowiednio ustawić razem input level i accubias ale to zostało wytłumaczone w następnym poście. Dzięki wielkie za pomoc wszystkim!

Mam również tego Duala C 830 oraz dwa C 839RC. Co mogę o nim powiedzieć ? Bardzo solidnie wyglądający deck, ale mechanizm nie jest rewelacyjny. Tylko jeden silnik i sterowanie siłowe. Jeśli chodzi o brzmienie to w nadmiarze jest wysokich tonów ale grzmiących niskich na próżno szukać. Jest to jeden z nielicznych magnetofonów w którym można korzystać z Dolby System przy odsłuchu kaset nagranych na innych deckach. Czeka cię wymiana pasków napędowych która nie jest trudna. Pasek od licznika taśmy musi być cienki i nie zbyt mocno naprężony. Tam są właściwie dwa ale mówię o tym który bezpośrednio wychodzi z mechanizmu A dlaczego tak musi być to ciężko mi słowami opisać. Trzeba podejrzeć jak działa ten mechanizm wówczas wszystko stanie się jasne. Ogólnie jest to obowiązkowa pozycja każdego fana decków Vintage, ale rewelacji brzmieniowych się nie spodziewaj. Ja swojego wylicytowałem kilka lat temu za 16,50 a jest w idealnym stanie wizualnym. Duala C 839RC nie polecam nikomu !!! Bardzo trudny w serwisowaniu. Ma tzw. "słaby punkt" w postaci rozwalających się grzybków na osiach szpulek. A tam jest tak, że grzybek na końcu osi szpulki stanowi całość z trzpieniem sześciokątnym na którym "chodzi" zabierak. To wszystko jest wklejone na oś szpulki i niestety każdy moment szarpnięcia po zakończeniu przewijania powoduje siłę rozłupującą ten grzybek z profilem sześciokątnym. Ja mam dorobione te grzybki w jednym z Duali z mosiądzu. Ale tokarz który to robił przeklinał tę robotę że ho, ho !

Kasjel, czy pisząc "zabieraki" masz na myśli te nieduże tulejki z trzema wypustkami, które wchodzą w szpulki kasety?

Tak właśnie o to chodzi. Różnie to może wyglądać w różnych magnetofonach. Ale mi dokładnie chodzi o zabierak który przesuwa się na sześciokątnym elemencie z plastiku i którego wypychają sprężynki znajdujące się pod nimi.

Magnetofony "Quartz Control" nie posiadają zwykle regulacji prędkości przesuwu taśmy. Na próżno szukać takiej regulacji w Grundigu CF 5500 lub w starych deckach z silnikiem na prąd zmienny np. Sony TC 209SD Akai GXC 730 D

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

Aha, i ponawiam moje pytanie o regulację prędkości przesuwu taśmy w Technicsie z DD?

Taka regulacja może być możliwa, ale nie w takim zakresie jak w przypadku magnetofonów z silnikami prądu stałego zasilanymi ze stabilizatorów napięcia. Regulacja w przypadku napędów z silnikami krokowymi, których obroty są stabilizowane kwarcowo, jest bardzo niewielka i sprowadza się właściwie do takiego ustawienia, przy którym pętla stabilizacji pracuje na określonej częstotliwości. Tak jest np. w Pioneer CT-A9X.

Jeśli uda Ci się odnaleźć płytkę zawierającą układ sterujący silnikiem, pokaż jej zdjęcie.

GM

Edytowane przez G.Mark

Zastanawiam się czy to podświetlenie jest oryginalne bo jakoś słabo podświetla może ktoś się zabawił w tuning jak myślicie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Zastanawiam się czy to podświetlenie jest oryginalne bo jakoś słabo podświetla może ktoś się zabawił w tuning jak myślicie?

Nie jest oryginalne. Niebieskie diody LED latach produkcji tego urządzenia nie istniały.

post-3254-0-39775700-1404842922_thumb.jpg

GM

Chyba już wiem gdzie tkwi przyczyna problemów z przewijaniem w moim CT-777. Otóż "zabieraki" o których pisał wcześniej Kasjel przy zamykaniu kieszeni nie wskakują w otwory w kasecie. Sprężynki pracują prawidłowo, nic się nie zacina, wygląda to tak jakby kaseta była trochę (0,5 mm) za nisko. Poprawiałem jej położenie w kieszeni podkładkami ale to nic nie pomaga bo wtedy kieszeń się nie zamyka. Na zewnątrz gumowych rolek dociskowych są dwa bolce plastikowe na których kaseta ustawia się po dociśnięciu, wyglądają dobrze ale są jakby trochę za nisko. Czy ktoś się spotkał z taką usterką ?

W.

Problem rozwiązałem błyskawicznie gdy do decka wpadła mi podkładka i próbowałem ją wydobyć. Obracając i potrząsając magnetofonem tak aby się odpowiednio przesunęła usłyszałem, że oprócz niej w środku lata więcej luźnych elementów. Oprócz podkładki udało mi się wydobyć: dwa kapturki na zabieraki i dwie sprężynki do nich. Kapturki założyłem i to właśnie one naprowadzają właściwie kasetę na rolki, natomiast sprężynki są nadmiarowe. Wniosek oczywisty - ktoś wcześniej przy tym grzebał i nie dokończył; drugi wniosek - czasami warto coś upuścić...

W.

Wojtek

Kasjel i G.Mark dziękuję za szybkie i obszerne odpowiedzi na moje pytania. Technics na razie skręcony i "obgrywany", ale niebawem znów pójdzie pod śrubokręt i poszukam płytki, o której wspomniał G.Mark, choć w serwisówce nie znalazłem słowa nt. regulacji prędkości przesuwu, więc nie wiem co zrobić. Jest jeszcze możliwość, że mój Pioneer CT 737 mk2, do którego porównywałem Technicsa, kręci ciut za szybko, ale nie sądzę. Jedną stronę kasety C-90 Maxell XLII odtwarza ok. 46 min, natomiast Technics ok. 48 minut. Notabene, dopiero co nabyty Dual C830, tę samą kasetę odgrywa w 47'20". Kombinuję sobie jeszcze nt. różnic między normami różnych wytwórców, tzn. chodzi mi o to, że jedni ustawiali prędkość na 4,75 cm/s, a inni na 4,8, ale to były chyba różnice "międzykontynentalne". I nie jestem pewien czy z tych 0,05 cm/s może uzbierać się różnica 2 minut na 1/2 C-90. Z moich pobieżnych obliczeń wynika, że może ona wynieść ok. 30 s, przy tej kasecie.

Kasjel, niestety w Grundigach nie znalazłem takich zabieraków jak opisałeś. Technics "na części" jeszcze nie dotarł, więc jego eksploracja nie jest na razie możliwa.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

... Kombinuję sobie jeszcze nt. różnic między normami różnych wytwórców, tzn. chodzi mi o to, że jedni ustawiali prędkość na 4,75 cm/s, a inni na 4,8, ale to były chyba różnice "międzykontynentalne". I nie jestem pewien czy z tych 0,05 cm/s może uzbierać się różnica 2 minut na 1/2 C-90. Z moich pobieżnych obliczeń wynika, że może ona wynieść ok. 30 s, przy tej kasecie.

...

Użyj starej, nagranej, taśmy i taśmy lepiącej.

Określ długość odcinka taśmy odpowiadającemu czasowi nagrania równemu np. 20s. Długość odcinka L nagranej taśmy wyznacz według formuły L = t * V gdzie t = 20 s, V = znamionowa prędkość przesuwu magnetofonu.

Na nagranej taśmie wyznacz obliczony odcinek L i zaznacz jego końce przy pomocy taśmy lepiącej.

Odtwórz kilkukrotnie wyznaczony odcinek nagrania i dokonaj pomiarów czasów jego odtwarzania. Wyciągnij średnią z pomiarów i będziesz wiedział, czy magnetofon odtwarza z właściwą prędkością przesuwu. Mniej więcej, bo do dokładnego wyznaczenia tej prędkości, potrzebny jest miernik częstotliwości i taśma testowa.

GM

Edytowane przez G.Mark

GM,

miałem taką spreparowaną kasetę. Odmierzyłem tam odcinek, który dawał czas 3'20" (wyliczone wg wzoru) od końca do końca. Jest tylko jeden problem - gdzieś ją schowałem. Stąd moje dywagacje oparte jedynie na szacunkowych porównaniach.

Dzięki, że utwierdziłeś mnie w tym pomyśle.

Nie jest oryginalne. Niebieskie diody LED latach produkcji tego urządzenia nie istniały.

Ukryta Zawartość

GM

G.Mark dzięki za info!!! będę się starał przywrócić go do pierwotnego stanu,tak samo w kieszeni magnetofonu wklejono jakieś kawałek folii zasłaniają podświetlenie kasety.Pozdr

Ukryta Zawartość

Kasjelu, jeżeli nadal poszukujesz kasprzakowych zabieraków, to myślę, że kilka by się u mnie znalazło.

No....jeden albo nawet komplet 2szt jest nadal poszukiwany. Do tego jak byś znalazł tzw. płytkę osadczą na oś 1,5mm. Tam średnica w wytoczonym rowku jest oczywiście mniejsza. Ale nie wiem czy według norm DIN powinienem szukać płytki osadczej 0,8mm czy 1,2mm.

Co to jest ta płytka osadcza? Jeżeli chodzi o zabieraki, to mogę Ci wysłać po prostu kompletne talerzyki z mechanizmu K520 - 2szt. powinny się znaleźć.

Śmieszna nazwa..prawda ? :-) Ale to fachowa nazwa. Chodzi o coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjelu,

ponoć od przybytku głowa nie boli. Dziś przyszedł Technics, o którym wspominałem i co się okazało? Zobacz na fotkach. Wymiar sześciokąta to ok. 5mm.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-47858-0-68187700-1405110395_thumb.jpgpost-47858-0-04902400-1405110403_thumb.jpgpost-47858-0-68719600-1405110410_thumb.jpgpost-47858-0-98912900-1405110418_thumb.jpgpost-47858-0-84753700-1405110428_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprawa tyczy Pioneera CT-737 mkII. Kasjel kiedyś pisał, że silnik EG 530AD-2B nie jest zamiennikiem MMI 6S2L. Zafundowałem mojemu Pionierowi nowe paski i przy okazji wymieniłem stary, buczący już silnik (mój miał oznaczenie SHL2L i naklejkę z szumnym napisem "Pioneer Precision DC Servo Motor) na tegoż EG. Obroty wydają się być OK. Sprawdzałem na iluś tam taśmach nagranych na innych magnetofonach i nie słyszę, żeby kręcił za szybko. Czyli jako zamiennik starego jest OK.

Za to paskud jest głośniejszy od wysłużonego starego! Szlag! A tani nie był.

Przed zakupem przegooglałem wiele sklepów internetowych i poza EG 530AD-2B innych nie uświadczysz. Na alledrogo też nie ma. Polecany Sankyo BDF 2R (do zmiany obrotów z prawych na lewe) dostępny oczywiście w www.bajansklep.com.pl. Szkoda, że wirtualnie. Brak reakcji na zamówienie i ponaglenia co do informacji czy jest czy nie ma na magazynie.

MMI 6S2L też wymiotło z wszelakich sklepów. Nie ma.

Czy da się jakoś wyciszyć te silniki? Rozebrać, przeczyścić, nasmarować, coś w nich wymienić?

Przy okazji jeszcze pytanie odnośnie CT-737 mkII. Wariuje sterowanie. Chcę otworzyć kieszeń, zaczyna szukać następnego utworu. Zamykam kieszeń i od razu po zamknięciu znowu wyszukuje następnego utworu albo po prostu włącza przewijanie. Czasem zadziała jak należy. Klawisze są na mikroprzełącznikach. Nie widzę możliwości, żeby je spryskać jakimś kontaktem. Czas je wymienić czy problem leży gdzie indziej?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

....

Przy okazji jeszcze pytanie odnośnie CT-737 mkII. Wariuje sterowanie. Chcę otworzyć kieszeń, zaczyna szukać następnego utworu. Zamykam kieszeń i od razu po zamknięciu znowu wyszukuje następnego utworu albo po prostu włącza przewijanie. Czasem zadziała jak należy. Klawisze są na mikroprzełącznikach. Nie widzę możliwości, żeby je spryskać jakimś kontaktem. Czas je wymienić czy problem leży gdzie indziej?

Najpierw wymienić.

GM

Sprawa tyczy Pioneera CT-737 mkII. Kasjel kiedyś pisał, że silnik EG 530AD-2B nie jest zamiennikiem MMI 6S2L. Zafundowałem mojemu Pionierowi nowe paski i przy okazji wymieniłem stary, buczący już silnik (mój miał oznaczenie SHL2L i naklejkę z szumnym napisem "Pioneer Precision DC Servo Motor) na tegoż EG. Obroty wydają się być OK. Sprawdzałem na iluś tam taśmach nagranych na innych magnetofonach i nie słyszę, żeby kręcił za szybko. Czyli jako zamiennik starego jest OK.

Za to paskud jest głośniejszy od wysłużonego starego! Szlag! A tani nie był.

Przed zakupem przegooglałem wiele sklepów internetowych i poza EG 530AD-2B innych nie uświadczysz. Na alledrogo też nie ma. Polecany Sankyo BDF 2R (do zmiany obrotów z prawych na lewe) dostępny oczywiście w www.bajansklep.com.pl. Szkoda, że wirtualnie. Brak reakcji na zamówienie i ponaglenia co do informacji czy jest czy nie ma na magazynie.

MMI 6S2L też wymiotło z wszelakich sklepów. Nie ma.

Czy da się jakoś wyciszyć te silniki? Rozebrać, przeczyścić, nasmarować, coś w nich wymienić?

wyzromek - jak kupiłem w Bajanie dwa te silniczki Sankyo na zapas. Jeden mogę ci odstąpić z już zmienionymi obrotami na lewe. Tylko że te silniki są duże i nie wiem czy masz tam na tyle miejsca.

Kasjelu,

ponoć od przybytku głowa nie boli. Dziś przyszedł Technics, o którym wspominałem i co się okazało? Zobacz na fotkach. Wymiar sześciokąta to ok. 5mm.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-47858-0-68187700-1405110395_thumb.jpgpost-47858-0-04902400-1405110403_thumb.jpgpost-47858-0-68719600-1405110410_thumb.jpgpost-47858-0-98912900-1405110418_thumb.jpgpost-47858-0-84753700-1405110428_thumb.jpg

Takie będą na pewno dobre. Potrzebuję jeden zabierak do Metza i jeden do Optoniki RT 9100 bo ktoś kiedyś zamontował biały i wstrętnie to wygląda. Jeśli adamstan się nie odezwie już w tej sprawie, to będę cię o nie prosił.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przeszukałem karton ze zwłokami K520, i parka zabieraków (a nawet kompletnych talerzyków, z ośką, sprężynką etc) jest - także są do wzięcia. Płytek osadczych niestety nie mam - ale dobrze wiedzieć, że tak to się nazywa, i że w razie czego można kupić :-)

Mam problem z Technicsem 676. Kiedy odstawiałem go rok temu był w pełni sprawny. Obecnie przy próbie uruchomienia mam całkowity brak sterowania - nie ma żadnej reakcji na którykolwiek z przycisków. Silnik główny pracuje, układ sterowania ma conajmniej zasilanie, bo jest reakcja na mikroprzełączniki rodzaju taśmy i obecności kasety w kieszeni - przy zamykaniu tego ostatniego reaguje jeden z przekaźników na płycie sterującej. Gdzie zacząć szukać? Załączam schemat układu sterowania.

technics-676control.png

Trochę głupio tak gadać samemu do siebie, ale może komuś się to przyda. Przekaźnik, który załącza się przy włożeniu kasety (i zamknięciu przez to wyłącznika S210) to RY203/S217, czyli przekaźnik autostopu. Sęk w tym, że on normalnie powinien być w pozycji jak na schemacie, tj. wyłączonej. Jeżeli jest załączony, to zdejmuje napięcie z przycisków, czyli zachowuje się jak permanentnie wciśnięty STOP. A zatem wygląda na to, że problem jest gdzieś w układzie autostopu. Zdaje się, że na pierwszy ogień do sprawdzenia tranzystor Tr219.

***dopisek 13:12***

Magnetofon ożył. Otóż tarczka czujnika autostopu zatrzymała się w pozycji w której fotorezystor był zasłonięty, co blokowało cały układ. Nie powinno - co sugeruje, że do wymiany jest kondensator elektrolityczny C212.

Edytowane przez adamstan

wyzromek - jak kupiłem w Bajanie dwa te silniczki Sankyo na zapas. Jeden mogę ci odstąpić z już zmienionymi obrotami na lewe. Tylko że te silniki są duże i nie wiem czy masz tam na tyle miejsca.

Chętnie skorzystam, choćby z czystej ciekawości. Miejsca w Pioneerze wydaje się dość. Czy rozstaw śrubek mocujących jest taki sam jak w mniejszych MMI? Odezwę się na priv w tej sprawie.

Tak poza tym, gdyby nie głośna praca silnika EG-530AD-2B, sprawdziłby się w roli zamiennika oryginału. Dziś zmieniałem obroty, wyraźnie odtwarza wolniej lub szybciej niż należy. Oczywiście tą właściwą prędkość da się ustawić. Może trafił mi się felerny egzemplarz pod względem głośności pracy.

Jeśli w tym Pionku ma być silnik na 2400rpm to mogę ci wysłać EG-530AD-2B cicho pracujący. Kupiłem go kiedyś niepotrzebnie bo któryś z moich Vintage potrzebował silnika na 2200rpm więc tamten po prostu nie pasował.

Będę w poniedziałek lub wtorek w Gliwicach, więc mogę podjechać do Ciebie. Potrzebny mi tylko twój adres. Raczej godziny dopołudniowe, jeśli to nie problem.

Witam po długiej przerwie!

Dziś przywiozłem z Flomarku ten oto magnetofon HITACHI D-900. Po wymianie pasków magnetofon zagrał pięknie, jest w idealnym stanie wizualnym jak i technicznym. Na głowicach i rolkach nie widać żadnego śladu taśmy. Nagrywa i odtwarza na prawdę pięknie :-)

Ukryta Zawartość

post-19067-0-20429400-1405687355_thumb.jpg

post-19067-0-96876600-1405687361_thumb.jpg

post-19067-0-92772400-1405687368_thumb.jpg

post-19067-0-82289800-1405687374_thumb.jpg

post-19067-0-38971200-1405687381_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam po długiej przerwie!

Dziś przywiozłem z Flomarku ten oto magnetofon HITACHI D-900. Po wymianie pasków magnetofon zagrał pięknie, jest w idealnym stanie wizualnym jak i technicznym. Na głowicach i rolkach nie widać żadnego śladu taśmy. Nagrywa i odtwarza na prawdę pięknie :-)

A to ci się okaz trafił ! Też mam ten model w idealnym stanie wizualnym, ale mój jest czarny. A raczej wolę srebrne magnetofony. Jeśli można zapytać...dużo cię kosztował ?
  • Pokaż nowe odpowiedzi