Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli standard tych z kieszeniami na środku .

No, nie tylko - także w przypadku nieco starszych modeli z kieszenią z boku, np. CT-979, 959, 777, 757, 900S, 810, itd. Wszystkie one mają w gruncie rzeczy taki sam mechanizm.

modele takie, jak 656 czy późniejsze CT-S550S mają o wiele prostszy i tańszy mechanizm chyba Alps.

Edytowane przez MaciejLK

Niektore z tych starszych maja sciagane kieszenie i jest łatwy dostep do czyszczenia .

Ta złota 710 wyglada ładnie . Sam przez chwile miałem na nia ochote ale Pioneera chce w komplecie czarnego .

Tylko w niektórych starszych można łatwo odczepić klapę kasety od rzeczywistej kieszeni, np. 737. W późniejszych modelach już nie jest to możliwe. Można dostać szału, próbując wyczyścić tor taśmy.

Taaak CT-656 ponoc w idealnym stanie,malo uzywany,za to drooogi ;-)

Nie jest idealny i akurat handlarz miał go w garderobie .

Kurcze , już nie w szafie :)

Rysy , ryski i przetarcia widać na prawie każdym zdjęciu które jest robione tak żeby za wiele nie było widać . Reszty można się domyśleć .

Drugi wariat 900S wystawia za 950zł

Mają poczucie humoru .

A 710 nadal stoi . Tego się nie spodziewałem

A 710 nadal stoi . Tego się nie spodziewałem

Według mnie cena sporo za wysoka jak za ten model. Choć trzeba przyznać, że stan ładny i kolor niespotykany.

G.Mark dzieki za zainteresowanie problemem akai dx-57, ale wczesniej wogole nie chcial ani przewijac ani odtwarzać, auto-stop wlanczal sie ciagle po 2s, i nie dzialal licznik. Po podmianie tej plytki z czujnikami optycznymi od ta2750 przewija i odtwarza bardzo dobrze. Ale nie dziala automat typu uzytej taśmy i nie kasyje przy nagrywaniu, na bank ktos grzebal przy plytce z czujnikami widac poprawiane luty moze cos zwarł przy tym i polecialo cos na plycie glownej, jakies zasilanie ? Styki w pierwszej kolejnosci potraktowalem papierkiem 1200 i sa czysciutkie. W wyniku tych anomali rozkopane dwa pudełka i onkyo i akai, dobrze ze kupione za grosze a takie ładne są !!!!

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

… Ale nie dziala automat typu uzytej taśmy i nie kasyje przy nagrywaniu, na bank ktos grzebal przy plytce z czujnikami widac poprawiane luty moze cos zwarł przy tym i polecialo cos na plycie glownej, jakies zasilanie ? Styki w pierwszej kolejnosci potraktowalem papierkiem 1200 i sa czysciutkie. W wyniku tych anomali rozkopane dwa pudełka i onkyo i akai, dobrze ze kupione za grosze a takie ładne są !!!!

Po doprowadzeniu styków tych czujników do porządku, musisz sprawdzić, czy są one właściwie połączone z resztą układu elektronicznego i z masą magnetofonu. Jeden styk czujnika jest połączony z masą magnetofonu, a drugi, poprzez układ scalony stanowiący bufor dla sygnałów z czujników, z odpowiednim wejściem mikrokontrolera sterującego pracą magnetofonu.

Jeśli czujniki nie działają, to sprawdź ich połączenia z masą magnetofonu najpierw. Czy nagrywanie się włącza, a magnetofon nie kasuje zapisu czy nagrywanie się nie włącza w ogóle?

GM

Zdejmij kieszeń, odkręć metalową osłonkę, za którą jest żarówka (śruby w górnych narożnikach) i dalej zobaczysz już sam co i jak.

Dzięki za poradę. Już myślałem, że nikt się nie "zlituje" i nie wytłumaczy jak się dobrać do tej żarówki.

Pozdrawiam Wojciech.

muszisz zdemontowac gore obudowy, pokrywę kieszeni kasety oraz blachę zakrywającą kołka. Od biedy wychodzi przodem. Jak nie dasz rady front do zdjęcia. nie jest to proste niestety....

szukaj pomału ta-2070. jak znajdziesz i będzie ok to dalej juz nie trzeba szukać.

pzdr

Dzięki za poradę. Spróbuję się do tego dobrać. A co masz na myśli mówiąc, żebym szukał 2070?. Naprawdę taka rewelacja? Przyznam,że ostatnio rozglądałem się za nakamichi. Licytowałem niedawno DR-8 na Allegro, choć tak naprawdę nawet nie wiem czy te decki dobrze grają.

Pozdrawiam Wojciech.

Przywróciłem do życia tego ładnego decka Onkyo TA 2044 (regeneracja mechanizmu,wymiana żarówki w kieszeni kasety,konserwacja potencjometrów,przełączników itp.).

Wcześniej miał mi służyć jako dawca organów, ale wyszło inaczej.

Świetnie pracuje.Jest czysty i mało zużyty.

Niestety,brakuje mu dwóch nakładek(klawiszy)funkcyjnych.

Jeśli miałby ktoś w swoich zapasach takie nakładki(srebrne) to chętnie bym je przyjął za opłatą.Na zachętę dodaję za to tę skromną zafoliowaną taśmę Samsunga.

Mam możliwość dostania takich nakładek ale w czarnym kolorze.Na srebrnym foncie nijak pasują.

Ja na twoim miesjcu spróbowałbym pomalować te czarne klawisze. Kiedyś malowałem litery ( napis SUZUKI ) na pokrywie samochodu . Znalazłem zakład, który zajmuje się malowaniem artystycznym aut, takie grafiti i facet pomalował mi te litery ( plastik) rapitografem. Efekt był jak z fabryki.

Pozdro Wojciech.

Pioneer CT-S820S od złotówki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A co masz na myśli mówiąc, żebym szukał 2070?. Naprawdę taka rewelacja?

Posłuchaj, a usłyszysz... Z ewentualną odsprzedażą raczej nie będziesz miał problemu, ale czy będziesz chciał go sprzedać? Gdybym miał sobie teraz zostawić dwa magnetofony, to zostałyby 2570 i 2070.

Posłuchaj, a usłyszysz... Z ewentualną odsprzedażą raczej nie będziesz miał problemu, ale czy będziesz chciał go sprzedać? Gdybym miał sobie teraz zostawić dwa magnetofony, to zostałyby 2570 i 2070.

Ta 2070 jest na Ebayu za 160 dol, ale wizualnie taki sobie. Zreszta nie ma co się dziwić przecież to poczatek lat 80-tych. Gdybym trafił kiedyś na egzemplarz z dobrymi głowicami, to zaryzykuję. Ta 2570 gra naprawdę bardzo dobrze. natomiast 2900 to już ceny z kosmosu!

2070 miał słabą farbę (albo po latach stała się słaba) - bardzo łatwo ją zadrapać. Chyba dlatego trudno teraz znaleźć 2070 w dobrym stanie.

Zauważyłem, że jakoś mało jest waszych opinii na temat decków nakamichi. Może ktoś się na ten temat wypowie. czy to naprawdę taka rewelacja?

Dużo piszecie na temat pioneera i wypowiadacie się pozytywnie na temat tej marki. Ale cena ponad 3 tyś za ct 95 to chyba jakaś pomyłka.

Jak CT95 był nowy, to kosztował gdzieś ok. 3,5 tys. ;-)

Ja z Nakamichi mam tylko prostsze CR-1 i CR-4, i są to fajne magnetofony - zupełnie pozbawione bajerów użytkowych, natomiast grają ładnie. Nigdy nie miałem okazji słuchania tych lepszych.

Edytowane przez MaciejLK

Ja mam trzygłowicowe 670ZX i 482.

Niestety 670ZX wymaga obecnie wymiany pasków, więc póki co jest odstawiony. W każdym razie to co mnie uderzyło w brzmieniu tego magnetofonu, to dużo stabilniejszy obraz stereo i "otwarta" góra - zapewne dzięki bardzo wąskiej szczelinie głowicy odczytującej i odsunięciu filcu dociskowego od głowicy. Także powiedziałbym, że z dobrą taśmą te Naki są odrobinę bliżej szpulowca, niż konkurencja ;-) A gdyby były w idealnym stanie, to pewnie byłoby jeszcze lepiej - moje niestety nie są, oba kupowałem jako uszkodzone "wystawkowce" i uruchamiałem sam. 670ZX miał zablokowane ramiona rolek dociskowych przez stary smar oraz wyłamaną dźwignię otwierania kieszeni, 482 zaś cierpiał na "orange cap disease", czyli padnięte kondensatory (bodajże tantalowe) w charakterystycznych pomarańczowych obudowach.

Od strony użytkowej, duże wrażenie w 670ZX robi wyszukiwanie utworów podczas przewijania z możliwością zaprogramowania, o ile chcemy przeskoczyć - w trakcie przewijania należy nacisnąć pauzę n+1 razy - pierwsze naciśnięcie uruchamia przewijanie z podsłuchem (zmniejsza prędkość i delikatnie podnosi mostek), a kolejne uruchamiają wyszukiwanie oraz programują licznik. Obok licznika taśmy jest jednosegmentowy wyświetlacz LED, który odlicza w dół po kolejnych znalezionych przerwach. Niezła rzecz jak na 1979 rok :-) Do tego automatyczna kalibracja azymutu głowicy zapisującej względem odczytującej, oraz ręczna kalibracja poziomu. Brakuje mi tylko wyprowadzonej na panel regulacji prądu podkładu.

482 to bardzo podobny magnetofon - ten sam mechanizm, głowice, podobna budowa toru audio - tyle że pozbawiony powyższych bajerów. Późniejsza wersja 482Z ma wyprowadzoną na front regulację prądu podkładu.

Ukryta Zawartość

Ciekawa stronka.

Zachęcam do poczytania:

Przeglądarka Chromium przetłumaczy na polski.

Ukryta Zawartość

Witam,

Kolega potwierdza wspólną cechę dla magnetofonów Nakamichi. Doskonała prezentacja pozornych źródeł dźwięku i rozdzielczość najwyższego pasma. Każdy "trójgłowicowiec" Naka Tobie to zapewni.

Szkoda czasu i pieniędzy na "świetlówki". Nawet z symbolem ES, 95, 959.

I głowic w Nakamichi - nie zjedziesz. O czym przy reszcie użytkownicy mogą tylko pomarzyć.

Edytowane przez Ocasek

Szkoda czasu i pieniędzy na "świetlówki". Nawet z symbolem ES, 95, 959.

Sony 870ES , CT-959 gra bardzo blisko do oryginału a piszę tu o kopiach z odtwarzaczy jak NAIM CDX , Krell 280CD , Pioneer PD50 czy Stream magic 6 . Czyli wysokiej klasy źródła w wysokiej klasy systemie .

Jak Nak może jeszcze lepiej to muszę go spróbować ;)

Nie kwestionuję, że 959 zbliżył się do oryginału. Sam też lubię brzmienie Sony ES. 909 dobrze wspominam. Jednak rozdzielczości, dynamiki DR-2 nie posiadają. Pomijam Dolby S w jednym przypadku.

Już na żelazie Nakamichi potrafi bardzo dużo.

Niegdyś w systemie był zapięty ML 383 wraz z CD39. Z analogu towarzyszył temu wysłużony Dragon. O kolumnach nie piszę.

Nie ukrywam, że odbiegał od reszty. 74 dB to nie szczyt możliwości w zakresie dynamiki.

Później z plejady "gwiazd" po obiektywnych podsłuchach ;) zostawały Nakamichi.

Dobrze wypadał Arcam ze swoim Delta 100. Jednak jego głowice to niski poziom twardości.

Nakamichi pod tym względem jest nie do pobicia. Nawet GX miewały "ząbki" :/, a miały być wieczne.

Oczywiście w modelach 580 i pochodnych kondensatory tracą swoje wartości. Wówczas w pomieszczeniu panuje smród elektrolitu. Czasem nie do zniesienia. Lecą parametry... Ale to inna, starsza seria. Dragon, ZX'y też na to cierpią.

Witam.

Z wypowiedzi kolegów na temat decków nakamichi wynika, że to decki warte uwagi. Szczególnie,że mówicie o tej dokładności górnych pasm. Mam obecnie dwa decki, Akai GX 75- gra świetnie- dokładnie odzwierciedla szczegóły, ale jednak czasami się gubi w górze pasma, może mam takie wrażenie ponieważ mój wzmak technicsa nie jest najwyższych lotów. Poza tym to bardzo dobry deck, niezła mechanika, choć zamykanie mechanizmu kasety pozostawia trochę do życzenia. Od kilku tygodni mam ONKYO TA 2570, który testuję. Zauważyłem, że gra na wysokim poziomie. Dobre górne pasma, choć nie tak dokładne w szczegółach jak w AKAI. Przewyższa natomiast AKAIA muzykalnością i dolnym pasmem, gra też bardzo szeroko- dobre stereo. Może nie jest ładny ale to solidna maszyna za tą kasę, którą wydałem. na pewno wadą są głowice - hard permaloj. Jednak od jakiegoś czasu korci mnie żeby zapolować na coś innego stąd moje zapytania na temat nakamichi. Dużo na ich temat czytałem i według wszystkich opinii każdy z tych decków jest chwalony, nawet te dwugłowicowe. Gdzieś nawet przeczytałem opinię, że nie ma wielkiej różnicy w dźwięku dwu i trzygłowicowców. Zastanawiałem się nad kupnem czegoś z serii C ( CR 3, CR2?), lub z serii D ( DR-10, DR-3, DR-8). Wiem, że trudno je porównywać bo są to dwu i trzygłowicowe, ale co o nich sądzicie?

wegavision.pytalhost.com/

Może już znacie tą stronę. Jest co pooglądać.

Opinia o tym, że Nakamichi dwugłowicowe brzmią podobnie do trójgłowicowych nie ma na pewno potwierdzenia w przypadku DR-8 i Cassette Deck 2. Nie wiem jak jest w przypadku starszych serii, ale te dwa modele nie mają nic z zalet wyższych braci. Brzmią przeciętnie. Nie chce się ich słuchać. Rozczarowałem się wtedy.

dzień dobry, przepraszam za jakość zdjęcia, jutro będzie lepsze, niemniej najlepiej wydane 300 złotych ostatnio.

gra lepiej niż wygląda, wygląda lepiej niż cindy craford.

coś w tym jest, że stare klocki biją "nowe plajstikowe" na łeb.

po regulacji głowic nawet zwykłe ZAIKSY z alllego grają.

tego się nie spodziewałem.

na nowych SA i SAXach potęga bliska CD, a ten z foty to tylko za podstawke robił, aktualnie marantz CD17MkII gra.

od zawsze byłem miłośnikiem magnetofonów, począwszy od ZK140T w latach 80tych :-)

choroba zanikła na jakieś 15 lat, teraz odrodziła się ze wzmożonom siłom.

i jak tu żyć ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.cichykot.com

Opinia o tym, że Nakamichi dwugłowicowe brzmią podobnie do trójgłowicowych nie ma na pewno potwierdzenia w przypadku DR-8 i Cassette Deck 2. Nie wiem jak jest w przypadku starszych serii, ale te dwa modele nie mają nic z zalet wyższych braci. Brzmią przeciętnie. Nie chce się ich słuchać. Rozczarowałem się wtedy.

Czyli jak dobrze zrozumiałem, trzeba szukać trzygłowicowych. Dzięki za cenne uwagi.

Czyli jak Nak to od jakiego modelu , modeli w górę ?

Panowie potrzebna informacja na temat kilku decków, Yamaha K-500 Onkyo Ta 2055 oraz dual C822 czy ktoś posiada te modele?Moje pytanie które z tych warto kupić mam okazję nabyć za nie wielką kasę.

• Pokaż nowe odpowiedzi