Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

77 to dosc duzy element tuż obok 72 , obramowany przerywana linia, pełni on role opuszczanego hamulca blokujacego rolki napedowe szpulek.

Co do mojego wczesniejszego wpisu, o podejrzanych elementach - omyłkowo podałem po rozwage 72, miało byc 71 -> czyli rolka napedowa prawej szpulki. Jest ona zespolona z zebatka i to wg mnie ta wlasnie zebatka wspolpracuje z hamulcem (77).

Z tych dwoch ( 71 i 77 ), bardziej stawiam na 77, najpewniej ramie odpowiedzialne za wspolprace z prawa rolka jest uszkodzone..

Edytowane przez toper-utl

Szczerze, z którym łatwiej sobie poradzić, z padłym z uciętym kablem czy ze sztuką zadbaną bez rys na obudowie?

J.

Mam tak jak Bilbo. lubię sprzęt przywracać do życia, a nie wyjmować silikon z cycków, co to niby sprawny po remoncie. Parę takich ożywionych sprzętów pracuje u mnie od kilku lat z powodzeniem.

Edytowane przez ArturPaweł

Kupiłem Brauna C4 w okazyjnej cenie ale na zdjęciu z aukcji widać że nie świecą się wyświetlacze na przednim panelu szuflady. Możliwe że wtopiłem ale zobaczymy jak przesyłka dojdzie. To jednak Braun C4 taki niemiecki odpowiednik Dragona :-)

To Yamaha już w domu! Pierwsze niespodzianki:

1. Elektrycznie zapowiada się dobrze: załączyłem z palca czujnik obecności kasety i ruszył motor. Głowice się podnoszą, przewija w obie strony.

2. Wskaźniki poziomu sygnału śmigają.

Zaglądam do wnętrza i pierwszy skok ciśnienia: ktoś tu grzebał i coś szybko składał bo już widzę, że śrubek paru brakuje...

Płaski pasek - smoła. Z dwóch kwadratowych jest jeden nowy założony na licznik, ciekawe :-) Z wyjęciem mechanizmu poczekam do przybycia kuriera z płaskim paskiem. Trzeci pasek będę dobierał. Może ktoś już widział ten mechanizm w innym modelu Yamahy?

Tutaj jest parę fotek tego modelu, zaczerpniętych z innego forum:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kupiłem Brauna C4 w okazyjnej cenie ale na zdjęciu z aukcji widać że nie świecą się wyświetlacze na przednim panelu szuflady. Możliwe że wtopiłem ale zobaczymy jak przesyłka dojdzie. To jednak Braun C4 taki niemiecki odpowiednik Dragona :-)

Taki brzydki że aż ładny ;) Typowo szwabski design z lat 80. Ciekawe urządzenie. Ja mam takiego Siemensa RC-420. Też taki koszmarek ale działa pięknie.

Ukryta Zawartość

Widzę że ceny starych Sony doznały mocnego poruszenia ;) Koniec tanich decków. A miałem Kasjel się rozglądać właśnie za jakimś - już się rozejrzałem (hahaha)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

Taki brzydki że aż ładny ;) Typowo szwabski design z lat 80. Ciekawe urządzenie. Ja mam takiego Siemensa RC-420. Też taki koszmarek ale działa pięknie.

Ukryta Zawartość

Widzę że ceny starych Sony doznały mocnego poruszenia ;) Koniec tanich decków. A miałem Kasjel się rozglądać właśnie za jakimś - już się rozejrzałem (hahaha)

Wow! I to duże WOW :-) Szacunek Panowie!

Ukryta Zawartość

Witam. Czy to ten biały bez jednej gałki? Jeśli tak, to też jakoś zwróciłem na niego uwagę..... Na uwadze się skończyło-sucho w sejfie. Tak czy siak, trafi w dobre ręce. Przynajmniej nie jest żal. Z tymi wskaźnikami to może któraś wtyczka, lub zimny lut. Nie ma co się na zapas martwić. Do mnie jedzie Braun C2/3 po spotkaniu z czołgiem. Mam nadzieję, że mechanika i elektronika żyje. Cóż zobaczę. Jeśli nie to znowu zabawa na "kilka" dni... Ale ja to lubię i tyle. Pozdrawiam wszystkich zakręconych w szpulki!

stereo-hifi com

Ukryta Zawartość

Nie wyciągaj wniosków na podstawie jednej durnej aukcji. Ja zanim kupiłem drugiego TC 229SD i pierwsze moje modele decków Sony TC-K7BII oraz TC-K8B to też widywałem wcześniej te modele w astronomicznych cenach. Trzeba obserwować aukcje i czekać na swoją kolej.

Co do Brauna C4 to jego wygląd nie jest aż tak zły. Miałem kiedyś Brauna C2 którego sprzedałem ponieważ nie odpowiadało mi jego brzmienie a wygląd też był gorszy bo deck czarny taki bardzo, bardzo smutny :-)

Pamiętam że ktoś tu wkleił taki ranking decków na którym Braun C4 był na pierwszym miejscu. Był też najdroższy bo kosztował 2200 DM !

Ukryta Zawartość

Raczej bedzie dobrze :), wyswietlacze w tych modelach, patrząc pod takim katem jak na zdjeciu z ostatniej aukcji, zawsze wygladaja na umarłe..

Ja jakoś nie trawie Braunów, Nadów, Duali i podobnych paksudników , już Nakamichi przyprawia mnie o zawroty .......ale pewnie kupie sobie jak będzie za cene czteropaka takiego Brauna , aby zabawic sie w Ceyrowskiego - odkrywanie jest rzeczą ludzką ....oby jednak jak najtaniej ...a jeszcze była taka firma ... T+ A ? chyba ...

Dzisiejsze zakupy były ciekawe kupiłem troche sprzętu " na wage " w tym np magnetofon Sony TCK 361 , tak wiem że to niski tandetny model , ale był ładny niezniszczony .pół godziny roboty i magnetofon już działa , paski podmienione , pózniej sprawdze na ile działa w tym paskudniku autokalibracja biasu ....ale środek mnie poraził , same scalaki , pusto , trafko malutkie , na plus ma to że chyba nie widział kaset , może jedną ? bo czysta rolka jak ze sklepu . pochodzi troche to go wystawie bo ładny i sprawny .....

a i kupiłem worek kaset ...wszystkie nagrane po rusku , chyba chłopaki przejżdżali przez ruski kanton i zbierali fanty ...

A propo, jaką szerokość mają sprzęty Braun ?

Edytowane przez Bilbo

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Po dłuższej przerwie w pracach serwisowych, dziś ponownie musiałem zabrać się do pracy. Odwiedził mnie znajomy, któremu nie wypadało odmówić, mimo, że nie znoszę grzebania w magnetofonach dwuwałkowych. Unikam tego jak ognia, jednak w tym przypadku chodziło o drobiazg - magnetofon nie był używany od 14 lat i efekt był taki, że się za cholerę nie chciał uruchomić - elektrycznie reagował, ale mechanicznie już nie. Okazało się, że wszystko było "zastałe" i potrzebowało rozruszania. Czyli standardowe czyszczenie i konserwacja. No tak, ale rozkręcaj teraz człowieku i rozbieraj poszczególne elementy bez instrukcji serwisowej i orientacji w magnetofonach, których nie znasz. Operacja się jednak udała, choć było to dla mnie coś nowego, bowiem nigdy jeszcze nie miałem na swoim "stole serwisowym" i kolanach magnetofonu marki Sony. A żeby było jeszcze trudniej, to od razu wysoka półka - model TC-K790ES. Ale wszystko się udało jak wspomniałem, magnetofon odżył i pokazał ponownie pazur. Nigdy nie słyszałem jak gra Sony z serii ES. Nooo, nie powiem - dźwięk naprawdę znakomity. Chociaż ja wolę mojego Kenwooda KX-880G. :) :P

Natomiast znajomy, który jest pierwszym właścicielem tego Sony, jest wniębowzięty. Jego reakcja gdy zobaczył ponownie przywrócony do życia magnetofon - bezcenna. :)

Ukryta Zawartość

post-18407-0-52733200-1455388161_thumb.jpg

post-18407-0-17061900-1455388172_thumb.jpg

post-18407-0-05346700-1455388178_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Swego czasu miałem C-3 i chwaliłem się nim tutaj.

B.solidna konstrukcja. Do wymiany miał jeden mały pasek. Grał ładnym solidnym dźwiękiem. Ale nie był kompatybilny w stosunku do moich pozostałych decków. Taśmy nagrane na innych odtwarzał z dużo niższym poziomem na lewym kanale i przy zamkniętej szufladzie mocno nagrzewała się cała szuflada razem z kasetą. Przy otwartej było o.k. Pobawiłem się nim, napatrzyłem i pożegnałem go.

Chociaż ja wolę mojego Kenwooda KX-880G. :) :P

Święta racja - KX-880HX który mam przedkładam nad ES i całą resztę. Jeszcze niezmiennie lubię bardzo i używam często RS-BX707 i od niedawna TA-2570. Ale ostatnio w ciągłym ruchu A-3440...

Nie wyciągaj wniosków na podstawie jednej durnej aukcji.

Toż było - hahaha. Przecież wiem - teraz typy mają przesilenie zimowe i chcą jednym strzałem zarobić fortunę. Sam zresztą ostatnio trochę przeginałem z cenami tego co sprzedaje. Każdy chce duuuuzio duzio duzio i jeszcze więcej.

Widzieliście ? Wyglądają jak głowice Alps. Tanie i zwróćcie uwagę na liczbę sprzedawanych sztuk !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widzieliście ? Wyglądają jak głowice Alps. Tanie i zwróćcie uwagę na liczbę sprzedawanych sztuk !

Ukryta Zawartość

Tak ale czy można wierzyć ich zdjęciom ?? Dla nich to jest głowica mono:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tym by się nie przejmował. Nie chciało im się robić specjalnie zdjęcia lub wkleili nie te co trzeba. Ja nie potrzebuję bo mam jeszcze dwie głowice Alps,a w zapasie. Ale można by zrobić eksperyment i kupić jedną sztukę. Zobaczyć co jest warta....

A tu mamy egzemplarz będący rękopisem.

Ukryta Zawartość

A "Dla ulatwienia obslugi napisane funkcje sa rencznie"

Więc to jednak renkopis jest...

Ukryta Zawartość

U mnie c.d. czarnej serii.

Po Onkyo TA 2090 i HK 491 przyszła kolej na TA 2066.

Padł silnik od podnoszenia głowic. Na szczęście miałem w rezerwie drugi z odzysku. Nie wiadomo jak długo pochodzi. Wymiana i dojście nie należało do przyjemnych.

Jak już wszystko było gotowe to przepaliła się żaróweczka od podświetlania kasety. Jak zamontowałem nową to zastrajkował idler. W końcu działa tak jak chciałem.Poleciało trochę k....w ale satysfakcja jest!

Popatrzcie na głowice tego Hitachi D-E95 który dostałem w rozsypce.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

głowica głowicą , ale wałki ma jak czołg .........a propo 790 no elektroniką nie powala na kolana , ubogi jest bardzo ....kupa wolnego miejsca

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Te głowice wyglądają imponująco lecz niestety mogą być przyczyną nie najlepszej jakości dźwięku. Mam Hitachi D3300M oraz D1100M. Jeden gra tak sobie a drugi gorzej i obydwa mają taką właśnie głowicę jak na zdjęciu wyżej.

Te głowice wyglądają imponująco lecz niestety mogą być przyczyną nie najlepszej jakości dźwięku. Mam Hitachi D3300M oraz D1100M. Jeden gra tak sobie a drugi gorzej i obydwa mają taką właśnie głowicę jak na zdjęciu wyżej.

A może głowice nie są tego przyczyną.

U mnie Harman 491 grał tak średnio, mało dynamicznie i dość bezbarwnie. Po wymianie kilkunastu kondów ożył. Dźwięk nabrał blasku i zdecydowanie poprawiła się dynamika.

Kalibracja taśmy była koszmarna. Teraz jest to dużo łatwiejsze.

A może głowice nie są tego przyczyną.

U mnie Harman 491 grał tak średnio, mało dynamicznie i dość bezbarwnie. Po wymianie kilkunastu kondów ożył. Dźwięk nabrał blasku i zdecydowanie poprawiła się dynamika.

Kalibracja taśmy była koszmarna. Teraz jest to dużo łatwiejsze.

Możliwe. Tylko w takiej sytuacji w wszystkich moich deckach należało by wymienić kondensatory elektrolityczne bo wiele, wiele z nich ma więcej lat niż te Hitachi. A jakimś cudem grają super mimo iż niektóre to niskie modele z zwyczajnymi głowicami. Oczywiście nie mam pewności co do tych głowic. Są to tylko moje podejrzenia.

Może głowice nie są przyczyną kiepskiej jakości dźwięku.

Mój Harman 491 grał tak średnio, mało dynamicznie i bez wyrazu. Po wymianie kilkunastu kondów ożył.

Dźwięk nabrał blasku,poprawiła się dynamika i muzykalność.

Kalibracja taśmy była koszmarna. Teraz jest dużo lepiej i łatwiej ustawić taśmę.

Aj. Coś się pokręciło.

Gdyby nie ta cena to bym chyba go kupił.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie znoszę decków gdzie kasetę wkłada się jak do odtwarzacza samochodowego.

Jak chcesz kawał porządnego niemieckiego decka z piękną całą resztą ale do poprawki to kup sobie tą wieżę.

To kupa metalu i porządnej roboty.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie znoszę decków gdzie kasetę wkłada się jak do odtwarzacza samochodowego.

Jak chcesz kawał porządnego niemieckiego decka z piękną całą resztą ale do poprawki to kup sobie tą wieżę.

To kupa metalu i porządnej roboty.

Ukryta Zawartość

Ja też nie znoszę takich decków i dlatego nie mam ani jednego ;)

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o magnetofonowe brzydactwa to rekordzistą jest chyba Braun C 301. Poza tym są jeszcze różne modele RFT i jakieś dziwne koreańce typu ISP, Wangine itp.

Przy projektowaniu tego Brauna to ktoś się mocno na starego Nad-a zapatrzył. A z tym przyciskiem Power to nawet niespecjalnie się krył z tym z czego zrzynał.

Wyczyściłem mechanizm z pozostałości pasków: smoła śnic mi się będzie po nocach :-) Czyściłem Eco zmywaczem (bez acetonu) do paznokci - bałem się używać rozpuszczalników w obawie o elementy plastikowe. Idler umyłem wodą z mydłem - na szczęście tylko musnęło go smołą z talerzyka.

Zmierzyłem długość brakującego paska: 132 mm, zatem średnica to 42 mm - to wymiary ZAŁOŻONEGO paska! Niektóre sklepy podają w opisie tzw. zakres paska.

1. Czy to oznacza, że podają nie jego rzeczywistą długość w stanie przed założeniem ale jego maksymalne rozciągnięcie w jakim powinien pracować?

2. Jeżeli nie, to z jak dużą tolerancją w dół w wymiarach dobierać pasek?

• Pokaż nowe odpowiedzi