Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie tego Harmana nie doświadczyłem. Ponoć bardzo dobry. Swego czasu był testowany razem z Dragonem, Tandbergiem, Revoxem 215 i chyba właśnie Onkyo. Co prawda w niektórych aspektach troszeczkę odstawał od najlepszych, ale za to był ponad dwukrotnie tańszy. Czasem kusi mnie go kupić, ale trochę już miejsca brak i przede wszystkim czasu. Poza TCD i Pioneer'em, używam sporadycznie Arcama i HK TD-4800. Reszta stoi w szafie i się starzeje.

Nie dawno informowałem na forum, że jestem świeżo po wymianie silniczka od podnoszenia mostku z głowicami w Onkyo TA 2066.

Do wymiany posłużył mi silniczek taki sam, z odzysku po jakimś Onkyo.

Jest o.k.

Ponieważ był tutaj też poruszany problem regeneracji tych silniczków, postanowiłem zdemontowany silniczek rozebrać na części proste(zdjęcie poniżej).

Jest to moja pierwsza taka robota,więc proszę poinstruować mnie co mam tu zregenerować?!

Odnośnie HK CD 491, to na tej stronie b.wyczerpujący i opiniujący artykuł o tym decku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-26861-0-01382600-1455709534_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

muszisz przede wszystki oczyścić to po czym szczotki śmigają , czyli to takie zgrubienie osi po prawej stronie silnik jak patrzy sie na foto , tam jest brud przez co szczotki nie kontaktują dobrze

tutaj jest to dobrze pokazane , no może nie aż tak drastycznie ale ma być błysk - 3 minuta

Ukryta Zawartość

na YT jest troche ciekawych filmów , warto popatrzeć na nie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bilbo

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Witam

Trafił mi się Sony k750es niestety wszystko działa oprócz funkcji play po załączeniu rolki z głowicą dochodzą do połowy i się cofają na stop, czy ma ktoś może rozpiskę ustawienia ślimaka ewe. może ktoś przerabiał taki temat ?

pzdr

-=SLAYER RUL3Z =-

muszisz przede wszystki oczyścić to po czym szczotki śmigają , czyli to takie zgrubienie osi po prawej stronie silnik jak patrzy sie na foto , tam jest brud przez co szczotki nie kontaktują dobrze

tutaj jest to dobrze pokazane , no może nie aż tak drastycznie ale ma być błysk - 3 minuta

No z tym palnikiem to gość mocno zaszalał. Wystarczy podgrzać grotem lutownicy koło pasowe chwileczkę i też ładnie zejdzie.

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

hehehe ale goście są dobrzy , na pamięc rozbierają sprzety

Nie wiem czy sie śmiać czy płakać .....wczoraj przywiozłem 2 kopiarki Aiwy takie wyższe modele , standard wszystkie paski do wymiany , odkurzanie i ma mam dzieje ze to tylko tyle ...........

Edytowane przez Bilbo

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Ukryta Zawartość

Powinni ten filmik wywalić aby nie wprowadzać ludzi w błąd !

Po pierwsze takie polerowanie komutatora guzik daje bo w taki sposób można narobić jeszcze większych nierówności. Należy wkręcić wirnik w głowicę małej wiertarki bądź multiszlifierki pamiętając o ustawieniu małych obrotów w przypadku tej drugiej. Następnie przygotować płytkę z naklejonym papierem ściernym gradacji ok.600 i 1200. W taki sposób można oczyścić i wyrównać bieżnię komutatora. A ponowny montaż silniczka nie może wyglądać tak jak na filmie. Jeśli najpierw założymy pokrywę silnika z szczotkami na komutator a dopiero później będziemy całość wkładali do obudowy z magnesem stałym to wirnik zostanie w momencie wciągnięty do wnętrza obudowy a dekiel z szczotkami zostanie nam w pazurach. A to skończy się pokrzywieniem szczotek. Trzeba to zrobić tak jak napisałem kilka postów wyżej.

Ukryta Zawartość

napisz do niego ze żle robi

ja wskazałem tylko część którą należy oczyścić, wiadomo ze powinna być idealnie okrągła jak sie da

Edytowane przez Bilbo

Ukryta Zawartość

Broń Cię Panie przed szlifowaniem komutatora z ręki! Nie wiem jak ten magik na filmie to zrobił - to jakiś wyższy poziom wtajemniczenia, że mu się udało. Wkręcenie w głowicę wiertarki i dalsze szlifowanie też będzie wyzwaniem. Generalnie optuję za dwoma punktami oparcia. Kawałek aluminowego ceownika lub deska i dwa klocki. Wirnik umieszczamy równolegle do powierzchni stołu, na którym pracujemy i działamy tak jak opisał Kasjel. Osobiście obracałem wirnik lewą ręką a w prawej trzymałem klocek z papierem. Trzeba tylko na sztywno zaprzeć się prawym przedramieniem tak aby tylko dłoń kontrolowała siłę nacisku kostki na komutator. Delikatnie. Nie chodzi o to, żeby się świeciło tylko, żeby było idealnie okrągłe :-) Na koniec dokładnie oczyścić komutator.

Ukryta Zawartość

Bez przesady. Ważne aby wiertarka nie miała wyrobionej już głowicy. Trzeba przygotować odpowiedniej szerokości płytkę i nakleić papier ścierny. To ma być płytka nie klocek. Szlifować trzeba "z włosem" nie "pod włos" i delikatnie oscylować wzdłuż osi silnika. Należy pozwolić położyć się płytce na powierzchni komutatora nie wymuszać jej położenia. Ja w taki sposób dorobiłem już nie jedną rolkę przesuwu taśmy. Dosłownie lewą ręką trzymając wiertarkę na udzie a prawą tą płytkę z papierem. Musi to być wiertarka bądź multiszlifierka gdzie po wkręceniu jakiejś osi nie może być wyczuwalne bicie poprzeczne.

Często jest tak że byle jakie wiertarki mają kiepskiej jakości głowice lub głowica może być już wyrobiona. Z resztą do wykonywania rolek przesuwu taśmy gdzie otwór jest średnicy 2mm najlepiej użyć silniczek magnetofonowy, taki w którym bicie poprzeczne osi jest wręcz nie wyczuwalne. Mam jeden taki i z niego zawsze korzystam.

Dzięki za rady.

Te filmiki mi się nie wyświetlają. Mój system informuje mnie że "ta wtyczka nie jest obsługiwana", więc nic nie widzę.

A nie da się tego wyczyścić jakimś płynem?

Jak zacznę robić wiertarką to pewno nic z tego nie wyjdzie.

Zresztą ten silniczek przeznaczam na eksperymentowanie.Mam jeszcze taki w rezerwie, bo niczego tak szybko nie wyrzucam.

Dzięki za rady.

Te filmiki mi się nie wyświetlają. Mój system informuje mnie że "ta wtyczka nie jest obsługiwana", więc nic nie widzę.

A nie da się tego wyczyścić jakimś płynem?

Jak zacznę robić wiertarką to pewno nic z tego nie wyjdzie.

Zresztą ten silniczek przeznaczam na eksperymentowanie.Mam jeszcze taki w rezerwie, bo niczego tak szybko nie wyrzucam.

Flash player, zamiast tego wpisz w youtube

"How to Restore The Nakamichi Cassette Deck CR-3A"

J.

to uaktualnij wtyczke , nie chciałem pisać wcześniej , ale pewnie gość co to robi na filmiku jest dobry w tym co robi i ma wyczucie, w każdej dziedzinie są ....majstrzy i spece

wracając do mojego Nada .....ładnie toto gra jak na taki plastykowe pudło , nie wczuwam sie w dźwięki, przetrzenie e.t.c...... tylko nagrałem kasetke i słucham .... słucham ...... testowo nagrywam Acoustic Alchemy - Arcanum , najczęściej .....

możesz przetrzeć delikatnie robiąc rurke na oś z papieru ściernego drobniutkiego i przecierać delikatnie - wiesz o co chodzi ......chodzi o zciągnięcie osadu.

Jutro otwieram Aiwe 808

Edytowane przez Bilbo

Ukryta Zawartość

mam nadzieje że tam tylko po jednym pasku będzie w każdym mechaniźmie do wymiany ... jak mnie oczy nie myliły to chyba zrobili to na jednym silniku każdy transport.. oszcędnościowo , pofotkuje w trakcie prac

Ukryta Zawartość

No to musimy się umówić i może z dwóch niesprawnych gratów zrobimy jednego dobrego :-)

Moja Saba CD 362 też czeka na naprawę a tu w międzyczasie wcisnął się Siemens RC 777. Wszystkie mają uszkodzenia w układach elektronicznych a tu wiedzy i odpowiedniego doświadczenia brak ! Jeszcze się nie poddałem ale ciężko jest się zabrać za te graty.

Udało się zlokalizować usterkę w Sabie CD 362 na małej płytce od silnika głównego był uszkodzony kondensator oraz zimny lut. Kolejny deck uratowany z tej serii jeszcze brakuje mi jeden deck CD 262.

Witam proszę o podpowiedź w sprawie wymiany części w Pioneer CT-91. Wymieniłem pasek od otwierania kieszeni bo dostęp był w miarę łatwy, oczywiście z komplikacjami bo przestawiło mi się kółko i blokowało zamykanie kieszenie ale wybrnąłem. Mam teraz problem z idlerem bo niby w opisach dostęp jest prosty od przodu bez wyjmowania kieszeni z mechanizmem ale maskownica z podświetleniem pomarańczowym kieszeni blokuje się przez krótkie przewody od podświetlenia. Jak te przewody poluzować bo wchodzą ciasno pod spód i musiałbym rozkręcać cały przód magnetofonu. Jeszcze jedno jak się zdejmuje hamulec jak już się dostanę do środka bo jest od góry nasunięty na białą ośkę z tworzywa i jak jest zabezpieczony przed spadaniem z ośki bo od dołu jest sprężynka dociskająca hamulec do kółek ?

Kolejny deck uratowany z tej serii jeszcze brakuje mi jeden deck CD 262.

Może ten ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak sie zastanawiałem kiedyś co to za firma Saba jest m jak to można sklasyfikować ? jescze coś takiego jak Metz też sie pojawia ?

Albo Nikko , coś mi świta, ale nie do końca ?

Edytowane przez Bilbo

Witam proszę o podpowiedź w sprawie wymiany części w Pioneer CT-91. Wymieniłem pasek od otwierania kieszeni bo dostęp był w miarę łatwy, oczywiście z komplikacjami bo przestawiło mi się kółko i blokowało zamykanie kieszenie ale wybrnąłem. Mam teraz problem z idlerem bo niby w opisach dostęp jest prosty od przodu bez wyjmowania kieszeni z mechanizmem ale maskownica z podświetleniem pomarańczowym kieszeni blokuje się przez krótkie przewody od podświetlenia. Jak te przewody poluzować bo wchodzą ciasno pod spód i musiałbym rozkręcać cały przód magnetofonu. Jeszcze jedno jak się zdejmuje hamulec jak już się dostanę do środka bo jest od góry nasunięty na białą ośkę z tworzywa i jak jest zabezpieczony przed spadaniem z ośki bo od dołu jest sprężynka dociskająca hamulec do kółek ?

Nie wiem jak to dokładnie wygląda w twoim modelu, ale w czesci magnetofonow pomaga odkrecenie prawego zawiasu kieszeni kasety, wtedy robi sie wiecej miejsca i można wysunąc blaszke ochronna poza kieszeń.

tak sie zastanawiałem kiedyś co to za firma Saba jest m jak to można sklasyfikować ? jescze coś takiego jak Metz też sie pojawia ?

Co można powiedzieć Niemiecka firma produkowała dużo różnych sprzętów,jeśli chodzi o decki są dość solidnie zbudowane i tyle dobrego.Jeśli chodzi walory dźwiękowe to już tak dobrze to nie wygląda jakość jest przeciętna jak na tak zbudowany deck.

Nie wiem jak to dokładnie wygląda w twoim modelu, ale w czesci magnetofonow pomaga odkrecenie prawego zawiasu kieszeni kasety, wtedy robi sie wiecej miejsca i można wysunąc blaszke ochronna poza kieszeń.

Dziękuję za info...

tak też myślałem bo Sabe miałem chyba z 10 lat temu i grała poprawnie ale szału nie było ........dzisiaj zlicytowałem magnetofon........ ciężki stary ,, troche nie sprawny , pochwale sie jak będzie śmigał .. troche to potrwa bo kolejka przed nim do roboty jest już ........ hehehe

Jutro chyba wystawie 3 magnetofony na allegro , Sony, Yamache i Denona, nowszego typu , śmigają elegancko , nie ma co w nich grzebać nawet , widze ze ceny idą w góre

No i mam problem. W moim Braunie C4 jest uszkodzony silnik główny w którym rozsypał się komutator. Został dosłownie przetoczony przez szczotki. Okruchy komutatora znalazłem wewnątrz silnika. Oryginalny silnik ma symbol MMX-6N2RSA 5V i w ogóle nie istnieje w sieci. Silnik ma cztery wyprowadzenia ponieważ jest tam coś w rodzaju ekranu jakiegoś dławika zakłóceń generowanych przez silnik. Muszę dopasować jakiś silnik który zapewne nie będzie posiadał takiego ekranu ale będzie na prawe obroty i na napięcie 5V lub 6V. Mogę np. kupić silnik z stabilizatorem obrotów i całkowicie odłączyć ten stabilizator. Znalazłem w sieci takie silniczki. Jeden jest na napięcie 5V lewe lub prawe obroty ale nie wiadomo jaka jest liczba obr/min. Drugi jest na napięcie 6V z stabilizatorem który jak pisałem mógł bym pominąć w obwodzie. Ten przynajmniej wiadomo że ma 2400rpm.

Czy możecie mi ewentualnie polecić jakiś zamiennik który będzie pasował ? Czy nie podłączenie tego ekranowania do systemu zostanie wykryte przez układ sterujący i silnik w ogóle nie ruszy ?

Podaję linki do silniczków:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kasjel

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Miałem(mam nadal,ale w domku na działce) zestaw Saby-wzmacniacz,tuner,deck kasetowy i gramofon w jednym zestawie,połączone ze sobą,W 2001 roku kolega przywiózł go z Niemiec i kupiłem za 150zł.Przez 5 lat dobrze mi służyła, mam sporo kaset nagranych na tym decku:potem zacząłem kupować inne marki i Saba pojechała na działkę.Deck w tej chwili nie działa i gramofon też nie.Ale wzmacniacz i tuner działają znakomicie.Dzwięk to prawdziwy ciepły analog,sporo basu.Sprzęt pochodzi albo z końca lat 70-tych albo początku 80-tych.I szkoda mi go że stoi tam na działce,ale nie mam miejsca w domu(mieszkanie w bloku 37m2 i dwa zestawy stereo+ kino domowe),a sprzęt to kawał ciężkiego kloca w srebrnym kolorze.Kurczę,nigdzie nie ma zdjęć tego modelu,ale mam gdzieś wycinek z jakiegoś pisma ze zdjęciem.Poszukam i wstawię tu. Mam też pytanie w sprawie drewnianych boczków do decka TC-188SD.Chodzi mi o to,czy je się klei do boków decka czy wkręca na śruby?? Kolega ma mi je dorobić i pytał właśnie,czy przyklejać je czy przykręcać?

Ukryta Zawartość

A to ten ekran magnetyczny. Przepraszam jeśli nazywa się to inaczej ale pierwszy raz coś takiego widzę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Miałem(mam nadal,ale w domku na działce) zestaw Saby-wzmacniacz,tuner,deck kasetowy i gramofon w jednym zestawie,połączone ze sobą,W 2001 roku kolega przywiózł go z Niemiec i kupiłem za 150zł.Przez 5 lat dobrze mi służyła, mam sporo kaset nagranych na tym decku:potem zacząłem kupować inne marki i Saba pojechała na działkę.Deck w tej chwili nie działa i gramofon też nie.Ale wzmacniacz i tuner działają znakomicie.Dzwięk to prawdziwy ciepły analog,sporo basu.Sprzęt pochodzi albo z końca lat 70-tych albo początku 80-tych.I szkoda mi go że stoi tam na działce,ale nie mam miejsca w domu(mieszkanie w bloku 37m2 i dwa zestawy stereo+ kino domowe),a sprzęt to kawał ciężkiego kloca w srebrnym kolorze.Kurczę,nigdzie nie ma zdjęć tego modelu,ale mam gdzieś wycinek z jakiegoś pisma ze zdjęciem.Poszukam i wstawię tu. Mam też pytanie w sprawie drewnianych boczków do decka TC-188SD.Chodzi mi o to,czy je się klei do boków decka czy wkręca na śruby?? Kolega ma mi je dorobić i pytał właśnie,czy przyklejać je czy przykręcać?

Boczki są przykręcone śrubami. Jednak oryginalne mają na górze po dwa takie blaszane "haki" które wsuwa się w otwory wentylacyjne. Nie są one jednak konieczne. Ja dorobiłem sobie teraz te boczki do Sony TC-K8B i przykręciłem tylko na te dwie śruby i wcale na górze nie odstają.

post-7746-0-45453500-1455906055_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

A to ten ekran magnetyczny. Przepraszam jeśli nazywa się to inaczej ale pierwszy raz coś takiego widzę.

Boczki są przykręcone śrubami. Jednak oryginalne mają na górze po dwa takie blaszane "haki" które wsuwa się w otwory wentylacyjne. Nie są one jednak konieczne. Ja dorobiłem sobie teraz te boczki do Sony TC-K8B i przykręciłem tylko na te dwie śruby i wcale na górze nie odstają.

To na pewno nie jest ekran magnetyczny tylko połowa, uzwojenie, czujnika prędkości obrotowej silnika.

GM

To na pewno nie jest ekran magnetyczny tylko połowa, uzwojenie, czujnika prędkości obrotowej silnika.

GM

No to mnie załamałeś :-(( Wygląda na to że bez oryginalnego silnika nie da rady. A co wobec tego gdybym zamontował silnik z stabilizatorem obrotów ? Czy można by oszukać system ? Czy układ kontroli prędkości obrotowej silnika nie przeszkadzał by będąc nie podłączony ?
  • Pokaż nowe odpowiedzi