Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

sk-victor, jeżeli masz na myśli opisy na płycie głównej to zauważyłem. Instrukcja tego nie wyjaśnia, ale u góry płyty jest odczyt a na dole zapis.

W.

Tak oczywiście wiem ;) Nie mniej jednak ot taka ciekawostka.

Lubię kiedy gra muzyka...

Z tą normą chodzi o nierównomierność wykresu w paśmie przenoszenia, czyli odchyłki od wykresu prostoliniowego (w górę i w dół, ale zwykle chodzi o spadek na krańcach pasma). O ile dobrze pamiętam, norma DIN przewidywała utrzymanie nierównomierności +/- 5 dB w środku pasma (nie pamiętam dokładnie, ale chyba od 100 do 8 kHz) i +/- 7 dB na skrajach (chyba do 12,5 kHz), jest więc bardzo luźna.

Niektórzy producenci podawali pasmo przenoszenia przy nierównomierności +/- 6 dB - jest to więc norma nieco łagodniejsza w środku i nieco trudniejsza do spełnienia na krańcach niż norma DIN.

Norma przewidująca pomiar przy nierównomierności +/- 3 dB jest z nich oczywiście najtrudniejsza do spełnienia.

Czasem też pasmo podawane jest bez podania żadnej normy, i wtedy nie wiadomo, jaka jest wtedy nierównomierność.

Ciekawe jest, że dla niektórych tańszych modeli Technicsa w danych technicznych nie podawano pasma dla nierównomierności +/- 3 dB. Prawdopodobnie te proste modele w ogóle nie utrzymują nierównomierności w tych granicach.

No i standardowo pasmo podaje się dla poziomu zapisu -20 dB. Jedyny znany mi wyjątek to Luxman, który podawał pasmo dla -25 dB, i typowo było więc ono szersze niż w magnetofonach konkurencji.

Niektórzy producenci czasem podawali też pasmo dla np. -4 dB (chyba Sony tak robiło, dla metalu). Tylko na metalu przy takim poziomie udaje się osiągnąć 10 - 12 kHz.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Porównanie parametrów dość znanych decków:

axejjcimoff6.jpg2t7oeodqspj7.jpg

Bardzo dziękuję ;-) Przyjrzyj się proszę podanym powyżej parametrom. Czy tak jak ja widzisz trzy różne metody pomiaru?

DIN to chyba mieszanka +-3db od 80hz do 8000hz i +-6db w pozostałym zakresie i wcale nie jestem pewien że mierzy sie zakładając ze dla 1khz jest 0db

W powyższych tabelach faktycznie cos nie gra ale gdyby jedna z nich była mierzona +-3db a druga +-6db to w sumie by się zgadzało, nie ?

W sumie obecnie mamy dostep do komputera z lepszymi mozliwosciami pomiarowymi, czy temat nie zrobil sie troche mało istotny ? ;)

J.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Do komputera, do generatorów i do innych dupereli. Tyle że nie każdego decka można mieć w domu. A wypadałoby je przynajmniej na papierze porównać przed zakupem. Akurat przykład Technicsa jest dobrym przykładem.

W sieci widziałem grafiki z pomiarem grupy deckow

Mieli program do pomiaru flutter i wow + robili widma prawd. z nagran bialego szumu (nie pamiętam już)

Na szybko - program

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Strony z wybranymi pomiarami (ten drugi link dotyczy innej techniki pomiarowej)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jasch

Aaa, z ciekawostek (z tych stron pomiarowych) - wykonujacy pomiary, pisze, że

w części dot wysokich częstotliwości wychodzi na grafach stan głowic (zużycie)

oraz ... interferencję z sygnałem bias wchodzące na zakres słyszalny (skoki

sygnału na grafie w zakresie wysokotonowym). Tzn pierwszy raz sie z czyms

takim spotkalem (brak mi tu wiedzy) ale widac, że stosowanie BIAS ma swoja cenę

J.

Aaa, z ciekawostek (z tych stron pomiarowych) - wykonujacy pomiary, pisze, że

w części dot wysokich częstotliwości wychodzi na grafach stan głowic (zużycie)

oraz ... interferencję z sygnałem bias wchodzące na zakres słyszalny (skoki

sygnału na grafie w zakresie wysokotonowym). Tzn pierwszy raz sie z czyms

takim spotkalem (brak mi tu wiedzy) ale widac, że stosowanie BIAS ma swoja cenę

J.

I po to w magnetofonach są pułapki Bias Trap, które mają za zadanie odfiltrowywać pozostałości po prądzie podkładu ze wzmacniaczy odczytu i z wejść wzmacniaczy zapisu również. Te niepożądane "pasożyty" w postaci niższych harmonicznych modulują, interferują z sygnałem audio. I potem mamy dziwną ziarnistość, chropawość dźwięku i takie tam przykre efekty.

Bias trap wiadomo, zreszta bez bias trap mogły by się dziać cuda we wzmacniaczu i w głosnikach

ale interferencje które wychodzą w paśmie akustycznym to już dla mnie nowość ;)

Doszukałem się jeszcze, że w magnetofonach kasetowych poziom bias nie jest ustawiany optymalnie

(z założenia) bo ustawia się go albo na 'szersze pasmo przenoszenia' (gdy jest niższy) albo na

'niższy poziom zniekształceń' gdy jest wyższy (nie chodzi o częstotliwość tylko o napięcie AC na głowicy)

i w magnetofonach jest zawsze kompromisowy, żeby całkiem nie stracić pasma przenoszenia

Być może między modelami z takim samym 105khz bias są też istotne różnice z poziomem biasu

i jednych da się słuchać a innych nie za bardzo ;)

J.

Dlategop topowe modele mają bias wyższej częstotliwości co odbija się na jakosci muzyki nagranej

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Witam, jestem tu nowy. Chciałem zapytać o opinie na temat decka Pioneer CT-A7X. Trochę szukałem w Internecie i niewiele udało mi się znaleźć na ten temat. Jest to w tej chwili trzydziestoletnie urządzenie, więc w każdej chwili może się posypać, ale jaka jest jakość nagrań na nim? Planuję zapisywać ulubione audycje radiowe, więc wierność w zapisywaniu środkowego i górnego pasma jest pierwszorzędna. Czy może jednak odpuścić sobie ten model i szukać w dobrym stanie CT-939 lub 959? Ewentualnie, rozważałem jeszcze CT-900S, ale znalazłem tu opinie, że 939 jest lepszy.

Pozdrawiam

Uwaga , poszukuję do decka Sony TCK 311 klapki na kieszeń i samej kieszeni - ta plastykowa część.

po prostu poszły zaczepy i klapka się nie trzyma,

Także jakby ktoś miał tą część mechanizmu i nakładkę to przyjmę chętnie, odkupię, ewentualnie może być cały magnetofon zdezelowany oprócz tej części bo mój gra ładnie zrobiony.

Prawdopodobnie pasuje to także od modeli z innych lat tej klasy chyba z serii 3xx.

A propo takiego decka , prościutki model , żadnych wodotrysków , a jednak działa, autokalibracja nawet się wyrabia na gorszych taśmach, mechanizm taki sam jak w wyższych modelach z serii 5xx, no to tyle .

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Seria 5xx miała super mechanizm, tzn niby prosty ale bardzo pewny, no ale jak z dźwiekiem ?

Sam miałem model (3głowicowy) który świetnie odtwarzał ale koszmarnie nagrywał, nie do słuchania (nowy)

J.

Nie wczuwam się w aspekty audiofilskie w takich magnetofonach, jak chcę się poczuć audiofilem to zakładam słuchawki Bayerdynamic DT990 i zapuszczam cd Marantza i to mi wystarcza, robię to rzadko wiec się nie stresuję różnicą koszmarną dla porównania.

Na kasety ostatnio do auta zrzuciłem sobie koncerty z YT Clan of Zymox i Covenanta więc jakości to nie ma highendowej i nie musi mieć.

. Czy może jednak odpuścić sobie ten model i szukać w dobrym stanie CT-939 lub 959? Ewentualnie, rozważałem jeszcze CT-900S, ale znalazłem tu opinie, że 939 jest lepszy.

Kup sobie 737 w jak najlepszym stanie i wystarczy .

Mam do sprzedania Sony TC-K970ES czarny stan wizualny i techniczny jak nowy . Prawie nieużywany z nowymi paskami i rolkami + kasety .

Generalnie wkurzają mnie wysokie modele SONY ale bez kozery powiem pińcet...

Edytowane przez sk-victor

pińcet...

Jak go spuszczę kilka razy z wieżowca to myślę że cena do zaakceptowania ;)

Jest na aukcji

Generalnie wkurzają mnie wysokie modele SONY

Mechanika to nie praca Pioneer Reference ale decki są dużo , dużo lepsze od serii 9x9 Pioneera chociażby .

Który wieżowiec ??? Jadę łapać...

Słuchajcie, chciałbym, sprzedać swojego miśka Technics RS-M88, gdyby ktoś chciał, to za 500 zł oddam w dobre ręce. Jutro go trochę pomęczę - sprawdzę co i jak. Jak ktoś jest zainteresowany to zapraszam na PW.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

muda44

szkoda że nie jest w szampańskim kolorze, wtedy to bym teściową w lombardzie za(o)stawił, żeby go mieć ;)))

droga coś ta teściowa...

Który wieżowiec ??? Jadę łapać...

Chyba taniej Cie wyjdzie kredyt wziąć ;)

Za ciężki jest ;)

muda44

szkoda że nie jest w szampańskim kolorze, wtedy to bym teściową w lombardzie za(o)stawił, żeby go mieć ;)))

He he...

W złotym ta kieszeń mi nie leży .

Złotego będę sprzedawał CDP-X505ES - igiełka z małym uszczerbkiem na boczku drewnianym ( brak kawałka forniru )

Jest na aukcji

Mechanika to nie praca Pioneer Reference ale decki są dużo , dużo lepsze od serii 9x9 Pioneera chociażby .

Ale mimo wszystko maja glosna mechanike a pioneer ma akurat najcichsze :)

-=SLAYER RUL3Z =-

Zgadzam się.

Tyle że jak już słuchamy to nie ma to znaczenia

Sony mają o niebo ładniejsze wskaźniki wysterowania , mają zdalne sterowanie i regulowaną lewą rolkę a rolki można dać zamienniki po 6zl .

Od dawna polowałem na Technicsa RS-TR979. Ale rzadko się trafiały a jak już to drogo. Trafił się RS-TR777 za 200zł. Wziąłem go ;)

Ukryta Zawartość

Jak na dwukieszeniowca ma piękny wyświetlacz.

Ukryta Zawartość

Chce ktoś zestaw kaset w dobrej cenie ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi