Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Wiesz może jaki ma poziom wyjściowy HC730T przy 0 DB? Chyba muszę ustawić poziomy wyjściowe a nie mam serwisówki. Wszędzie srogo sobie za nią życzą (w porównaniu do ceny magnetofonu)

Też nie wiem, ale proponowałbym zassać serwisówki do 2-3 innych decków Telefunkena i tam sprawdził. Jak poziomy będa te same to duża szansa że i w tym będzie taki sam

Też nie wiem, ale proponowałbym zassać serwisówki do 2-3 innych decków Telefunkena i tam sprawdził. Jak poziomy będa te same to duża szansa że i w tym będzie taki sam

Kurczę, że też nie pomyślałem o tym. Popatrzę, jest kilka modeli jednokasetowych z tego okresu i pewnie coś da się porównać. Dzięki za podpowiedź!

stereo-hifi com

hahahaha cena urosła w nocy ........ pewnie czyta forum, tylko ja bym od razu proponował wpisac 6 000 moze sie jakis niemiaszek złasi na niego albo hindus, to nie Dragon niestety,

Zastanawiająca jest jednak kwota 2111.00 skąd taki przelicznik z euro? rubla ?

choć patrząc na jego aukcje nie mogę się oprzeć wrażeniu że ludzie wierzą ze kable graja .....kriogenicznie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bilbo

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Niema co się zastanawiać myśli że Jelenia złapie, jak byśmy się cofnęli o jakiej 30lat to bym zrozumiał.Wtedy sprzęt kasetowy był na fali,dziś to tylko deck nic więcej a problemów bardzo dużo.Prosty deck łatwiej naprawić, tu juz może być jakikolwiek kłopot i jest pozamiatane.Skąd brać części itd,takie wodotryski i bajery tylko dla snobow.

Ja za to obserwowałem jedną aukcję prawie 6 dni i na 30 minut przed końcem sprzedający ją zakończył.....Myślałem, że mnie coś trafi. Tyle czasu zmarnowałem. Bywa różnie, ale jak nie ten, będzie inny sprzęcior na aukcjach. Taka jest mnogość konstrukcji, że jest w czym wybierać. Nie zmienia to faktu, że ładny ten Hitachi. Niestety poza moim zasięgiem.

Kasjel

Wiesz może jaki ma poziom wyjściowy HC730T przy 0 DB? Chyba muszę ustawić poziomy wyjściowe a nie mam serwisówki. Wszędzie srogo sobie za nią życzą (w porównaniu do ceny magnetofonu).

Miało być "napięcie wyjściowe" nie poziom. Masło maślane piszę. Od 6-stej na nogach i już mi się myli :D.

Niestety nie wiem. Znalazłem tylko to co widzisz na zdjęciu. Ewentualnie mogę zmierzyć w swoim Telefunkenie.

Chodzi ci o napięcie na wyjściu przy 0dB 1kHz ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kasjel

Kasjelu, dziękuję i za to. Jest tam ważna informacja z jaką siłą sygnału jest nagrana kaseta kalibracyjna. To dużo. Znalazłem, dzięki pomysłowi Upiorka77 na Hifiengine, że w jednokasetowcach z tego okresu napięcie wyjściowe wynosiło 1,1V. Po obliczeniach będę wiedział jaki mam mieć napięcie z moją kasetą testową. Dziś nie mam czasu na kalibrację, ale dam znać co i jak. Dzięki!

Artekk

No i mam swoją "ścianę płaczu". :D

stereo-hifi com

hahahaha cena urosła w nocy ........ pewnie czyta forum, tylko ja bym od razu proponował wpisac 6 000 moze sie jakis niemiaszek złasi na niego albo hindus, to nie Dragon niestety,

Gość ma dwie taryfy: nocna i dzienna. W nocy 2111 a w dzień 1999. Hmmm ..... pracownik jakiegoś Zakładu Energetycznego? Jak czyta forum to mu tutaj napiszę: nie chcę tego decka nawet za tysiaka!

I pokaż gościu zdjęcie z góry, bo coś mi podejrzanie wygląda przedni panel.

Edytowane przez Aksamit

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Tego Hitachi D 5500M chciałbym mieć w swojej kolekcji ale nie spodziewam się po nim dobrej jakości dźwięku. Mam w końcu drugi w kolejności model czyli D 3300M i co ? Jakoś nigdy nie zachwycił mnie brzmieniem. No może na samym początku gdy po długim czasie wreszcie udało się go naprawić. Ale potem kupiłem inne magnetofony i jakoś tak przygasł blask tego Hitachi :-) Kiedyś nawet chciał mi sprzedać tego D 5500M jakiś Litwin który przypałętał się na to forum ale ostatecznie przestał się odzywać i do transakcji nie doszło. Tak w sumie zastanawiam się czy dał bym za niego 1000zł gdyby był w opcji "Kup Teraz".

Jeszcze nigdy nie zapłaciłem tyle za jeden magnetofon. Jeśli chodzi o magnetofony kasetowe to największą kwotę wydałem na Aiwę AD 6900 i było to 450zł.

Zobaczymy co zrobi Allegro,kumpel się wkurzył, takiego typu zachowania sa po prostu dewianckie, na Ebayu takie numery nie idą.

Tam jest 40 letnia elektronika, jak nie był sukcesywnie odpalany i grany to można pomarzyć dźwieku.

Strzały z recyklingu nierzadko pokazuja swoje niedostatki w czasie .

W tym roku max dałem chyba 140 zł za Denona 44hx , nie pamietam za ile kupiłem 800a z 20 lat temu , ale chyba coś koło 2 stówek . powyzej 150 zł nie ma sensu , więcej roboty jest przy nich .

Edytowane przez Bilbo

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Właśnie "upolowałem" JVC KD-A55 za 120zł + koszt wysyłki. Chce ktoś ? To podam adres i sprzedający wyśle na wskazane dane. Przetarcie można idealnie zamalować lakierem w sprayu do felg samochodowych. To samo zrobiłem w tym którego już mam. Nic nie widać bo w tym miejscu panel nie jest szczotkowany. Jeśli nie będzie chętnych to wezmę tylko licznik taśmy z kupionej sztuki i wmontuję do mojego KD-A55 gdzie brakuje samego przycisku "reset". Potem sprzedam drugą sztukę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie "upolowałem" JVC KD-A55 za 120zł + koszt wysyłki. Chce ktoś ? To podam adres i sprzedający wyśle na wskazane dane. Przetarcie można idealnie zamalować lakierem w sprayu do felg samochodowych. To samo zrobiłem w tym którego już mam. Nic nie widać bo w tym miejscu panel nie jest szczotkowany. Jeśli nie będzie chętnych to wezmę tylko licznik taśmy z kupionej sztuki i wmontuję do mojego KD-A55 gdzie brakuje samego przycisku "reset". Potem sprzedam drugą sztukę.

Ukryta Zawartość

Hej:)

Jeśli to możliwe, to ja baaaaardzo, bardzoooo chętnie!!! Piękny jest muszę przyznać!!! Napisz proszę co i jak - zaraz bym pieniążki przelewał:)

Pozdrawiam:)

Ps. wcześniej kilka razy pisałem jako "Sebastian_64168", ale dziwnie to wyglądało:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez AmbarAudio

Hej:)

Jeśli to możliwe, to ja baaaaardzo, bardzoooo chętnie!!! Piękny jest muszę przyznać!!! Napisz proszę co i jak - zaraz bym pieniążki przelewał:)

Pozdrawiam:)

Ps. wcześniej kilka razy pisałem jako "Sebastian_64168", ale dziwnie to wyglądało:)

OK. Nie ma problemu. Ponieważ jednak używasz nowego nicka to muszę zachować pewne środki ostrożności. Reszta na PW.

A przy okazji:

Ukryta Zawartość

+ czy sądzicie, że warto?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - chodzi mi po głowie od kilku dni :/

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A przy okazji:

Ukryta Zawartość

+ czy sądzicie, że warto?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - chodzi mi po głowie od kilku dni :/

Powiem tak. Nie znam tego Mitsubishi, ale spróbuj u nas kupić taką maszynę za takie pieniądze. Powodzenia. Ja jeszcze go nie widziałem u nas. Może za mało szukałem? Może nie zwróciłem uwagi...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stereo-hifi com

spróbuj u nas kupić taką maszynę za takie pieniądze. Powodzenia. Ja jeszcze go nie widziałem u nas. Może za mało szukałem? Może nie zwróciłem uwagi...

Też mi jakoś umknął latem tego roku :

Ukryta Zawartość

Rozmieszczenie klawiatury identyczne jak w ITT8021:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wieczorem wygląda bajecznie. Mechanizm w zasadzie ten sam i płyta główna wykazuje tyle podobieństw, że zastanawiam się kto od kogo zrzynał. Przy czym wykonanie Mitsubishi wygląda na trochę bardziej dojrzałe. Może firma trzecia robiła dla nich bebechy? Aplikacja toru audio może być wręcz identyczna.

mitsubishi-dt-4700s.12_l.jpg

post-17379-0-56495200-1482967603_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Skusiłem się - po negocjacji ceny poszedł za 40 euro... z przesyłką poniżej 300zł - trochę sporo, ale mam nadzieję, że to tylko paski i szybko przywrócę go do żywych;)

Nikt nie musiał z nikogo zrzynać tych magnetofonów. W latach 70-tych w Japonii działało wiele niezbyt dużych firm elektronicznych, które nie miały siły przebić się z własnymi markami, nie były w stanie wykonać całej roboty marketingowej. Dlatego produkowały one dla innych wielkich firm (takie japońskie firmy-parasole miały nazwę, której nie mogę sobie przypomnieć), które sprzedawały te wyroby pod rozmaitymi nazwami, nie mającymi nic wspólnego z faktycznym wytwórcą.

Te wspomniane wyżej magnetofony mogły być produkowane właśnie przez jedną małą firmę dla dużej firmy, która z kolei robiła to dla ITT i Mitsubishi...

Albo oba były wytworem Mitsubishi Electric, z tym, że część szła pod nazwą ITT dla ITT. Trudno teraz dociec. I oczywiście mogą być różnice w elektronice... odpowiednio do zamówienia odbiorcy.

czaiłem aukcje, ale to już przesada

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) determinacja godna podziwu, respect .....

Ukryta Zawartość

czaiłem aukcje, ale to już przesada

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) determinacja godna podziwu, respect .....

Też się czaiłem:/ Ale cena-kabaret:/ Myślałem, że skończy się w okolicach stówki - ze względu na stan.

Jakby co to może tu będzie szansa na negocjację:

Ukryta Zawartość

Ale raczej też nie zejdzie z ceną do granic rozsądku:/

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tyle kasy ? to tylko magnetofon a nie Dragon

przyłożyłem dużo, będę licytował dla sportu

Ukryta Zawartość

Ładny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bilbo

tyle kasy ? to tylko magnetofon a nie Dragon

przyłożyłem dużo, będę licytował dla sportu

Ukryta Zawartość

(...)

To odpuszczam - moja była ta pierwsza złotówka :D

Powodzenia!!!:)

Ukryta Zawartość

To odpuszczam - moja była ta pierwsza złotówka :D

Powodzenia!!!:)

no weź, przynajmniej dla sportu to zrób , nie sądze żeby ponizej 150 poszedł, ja dałem prawie stówkez wysyłką i to mój max, tyle jest wart w tym stanie,

Prawda ze sprzetami jest taka, kupuje sie powiedzmy niesprawny, paseczki, psikanie, czyszczenie, chodzi, gra, odstawiasz na jakis czas i znowu to samo, zaczyna silnik wariować i rolka itd aż cie szlag trafia i mówisz sobie pass. Zaczyna to być hobby denerwujące coraz bardziej.

Musze poswięcić czas na samochodowe radia bo mi sie trafiły stare topowe Blaupunkty , grają ale trzeba nad nimi jeszcze popracować i dokupić do nich po Porszaku.

Edytowane przez Bilbo

Patrząc na trend na Allegro, to cena raczej zbliży się do 400-500... jak dla mnie za dużo:/ Pożyjemy, zobaczymy :)

Wolałbym mieszkać bliżej Stanów Z i móc powalczyć o tego:

Ukryta Zawartość

;) To tak w nawiązaniu do Mitsubishi :)

Ps. czy już było w tym wątku o ... najbrzydszym modelu w historii?:) Piękno to rzecz gustu, ale obok Technics'a RS-5 osobiście jakość przejść obojętnie nie mogę - wszystko mnie w nim odrzuca;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ... maszkara:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez AmbarAudio

ale RS-5 nie był do standardowej wieży przeznaczony

a co powiecie na takie ceny decków, merol na razie tańszy .....hehehehehe

Ukryta Zawartość

no to teraz wiadomo gdzie znikaja sprzety z allegro i za ile

Ukryta Zawartość

no to teraz wiadomo gdzie znikaja sprzety z allegro i za ile

w rzeczy samej wylicytował u mnie magnetofon facet z Ukrainy, pewnie pojawi się na ebay w cenie x10.

W latach 70-tych w Japonii działało wiele niezbyt dużych firm elektronicznych, które nie miały siły przebić się z własnymi markami, nie były w stanie wykonać całej roboty marketingowej. Dlatego produkowały one dla innych wielkich firm (takie japońskie firmy-parasole miały nazwę, której nie mogę sobie przypomnieć), które sprzedawały te wyroby pod rozmaitymi nazwami, nie mającymi nic wspólnego z faktycznym wytwórcą.

Te wspomniane wyżej magnetofony mogły być produkowane właśnie przez jedną małą firmę dla dużej firmy, która z kolei robiła to dla ITT i Mitsubishi...

Albo oba były wytworem Mitsubishi Electric, z tym, że część szła pod nazwą ITT dla ITT. Trudno teraz dociec. I oczywiście mogą być różnice w elektronice... odpowiednio do zamówienia odbiorcy.

Napisałem przecież, że być może firma trzecia robiła wnętrzności. Kopiowanie czy podpatrywanie rozwiązań konkurencji było, jest i pewnie będzie. Wydaje mi się, że kiedyś nie zrzynano tak bezczelnie jak obecnie (chińskie kopie wszystkiego). Pamiętam gdy jako młody chłopak za pierwsze zarobione pieniądze kupiłem sobie "szufladę" a od kolegi pracującego w Diorze otrzymałem serwisówkę. Patrzyłem na schemat .. patrzyłem ... i wydał mi się dziwnie znajomy. Konstruktorzy wyraźnie byli pod wpływem konstrukcji ... TEAC'a :)

Też się czaiłem:/ Ale cena-kabaret:/ Myślałem, że skończy się w okolicach stówki - ze względu na stan.

Jakby co to może tu będzie szansa na negocjację:

Ukryta Zawartość

Ale raczej też nie zejdzie z ceną do granic rozsądku:/

Działający wygląda fajnie.Tylko, że z zasłyszanych opinii wygląda lepiej niźli gra. Za nieduże pieniądze to chciałbym takiego - powiększyłby kolekcję JVC. Tylko ta kaseta po prawej :/ Ciągle szukam kieszeni po lewej. Zresztą co deck to w innych miejscach umiejscowione klawisze czy manipulatory. Człowiek chwilę poszuka nim znajdzie ten właściwy.

Wolałbym mieszkać bliżej Stanów Z i móc powalczyć o tego:

Ukryta Zawartość

;) To tak w nawiązaniu do Mitsubishi :)

Amerykańska poczta się ceni. Heh, koszt przesyłki przekracza wartość zawartości.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

• Pokaż nowe odpowiedzi