Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

A ja dzisiaj przepuściłem pare kaset przez moje maleństwa testowe kasetki zawsze są i były nagrywane mocniej , wszystko pomyślnie na wszystkich deckach żadnych podejrzanych wad , test zaliczyły na 5

Pozdrawiam wszystkich dobrej nocy:)

audiomagia.blogspot.com

Witam wszystkich pogoda prawie wiosenna byle cieplej było , z taśmy coś weselszego biorę sie za projekt szafki pod sprzęt bo niema gdzie tego wszystkiego trzymać , może coś z tego wyjdzie zakupiłem płytę MDF 24mm po okazjonalnej cenie będziem budować .

słońca życzę pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Zaopatrzyłem się w drobniutki papier ścierny,i chciałem trochę zetrzyć te rolki ale przy wciśniętym Play jak się obracają.Jest jednak problem,trzeba się do nich najpierw dostać.Nie wiem jak odjąć kieszeń,jest ona zamocowana na ruchomych ramionach i są one nitowane,żadnych śrubek żeby ją odkręcić.Może wiecie jak kieszeń ściągnąć?Od góry będzie źle zeszlifować bo kieszeń po wciśnięciu klawisza play automatycznie się zamyka.

Drugie pytanie to czy istnieją jakieś sposoby regulacji ustawienia rolek "w linii" tak by prowadziły taśmę dokładnie przez środek głowicy,może jakieś śrubki,ale nic takiego od przodu nie zauważyłem.Wygląda jakby były ustawione "na sztywno".Trochę bym poprawił ustawienie lewej rolki.Samej głowicy nie będe ruszał bo jest fabrycznie zalakowana.

Czerwoną strzałka widać mocowanie kasety

rolka lewa widoczne odchylenie na zewnątrz w stosunku roli prawej,nie widać żadnych śrubek do reg.ustawienia rolek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

T-Bolt najpierw wysuwasz plastikową klapke kieszeni do gury potem z przodu są dwie śrubki odkręcisz je i prawie cała kieszeń jest wyjęta , trudniej jest to skręcić ale da rade

T-Bolt, 22 Mar 2007, 13:54

O ile dobrze dostrzegłem masz lekkie zużycie głowic. Tak więc owszem , czyszczenie rolek lub wymiana na nowe ale głowica jeżeli ma "nieckę "do czeka Ciebie jej wymiana.

Pozdrawiam.

Andrzej

Ściągnąłem kieszeń,rzeczywiście tak jak napisaliście zeszła bardzo łatwo,Przez uzyskany dostęp zacząlem ścieranie tej większej rolki po prawej stronie papierem o gramaturze 240/cm2 czyli bardzo drobnym.Zauważyłem podczas odtwarzania kasety że jak nożykiem obniżam prawą rolkę o jakieś 0,5mm w dół (jest zawieszona na sprężynie) to nagle jest zdecydowanie więcej tonów wysokich.Utwierdziło mnie to w przekonaniu że podążam w dobrym kierunku-czyli zetrzeć rolkę o jakieś 0,5mm i powinno być dobrze.Pytanie tylko dlaczego producent zastosował rolkę o takiej średnicy a nie trochę mniejszej?Czy teraz ścierając ją dosyć znacznie nie spowoduję jakiejś nowej usterki typu wyłączenie napędu gdy rolka nie styka się z prawym kabestanem.Być może jest jakiś czujnik obrotów.A może to co ścieram to efekt blisko 20-letniego użytkowania(brud,osady,deformacja samej gumy)? Teoretycznie pozostaje jescze jedno rozwiązanie rolka jest na spręzynie i opiera się o widoczny na zdjęciu metalowy ząbek,gdyby dać chociaż niewielką warstwe kleju do metalu na spód tego ząbka nie trzebaby ścierać rolek,no ale to troche profanacja tego sprzętu..więc chyba zostane przy starciu rolek.

metalowy "ząbek" oznaczyłem w zielonym kółku

@Gardenus

dołączam większą głowicę bo tamto zdjęcie było pomniejszone,jest chyba ok,w CT-737 Mk II którego też mam jest gorsza a wysokimi sypie niesamowicie,tylko że ten model ma słabsze zejście od CT-939 i dlatego tak usilnie staram się zreperować ten deck.

Ukryta Zawartość

post-13459-100005786 1174589325_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do t-bolta.

Otwórz kieszeń kasety, następnie wysuń do góry zewnętrzną część kieszeni. Musisz wysunąć około 1cm i powinna swobodnie zejść.

Niczym nie kręć na razie.

Jeśli możesz zrób zdjęcie od frontu po zdjęciu zewnętrznej części i z zamkniętą kieszenią.

Jężeli lewa rolka jest regulowana, to powinna na końcu osi (na której się obraca całe ramię) mieć wpust na śrubę, ale na razie nic nie reguluj.Żeby sprawdzić poprawność ustawienia roliki trzeba niestety ściągnąć cały front.Postawić magnetofon na boku i przy włączonym play odciągać i odpuszczać lewy wałek obserwując czy taśma nie zmienia swojego położenia.Jeżeli docisk rolki powoduje zmianę ustawienia taśmy to jeszcze nie dowód że się coś przestawiło.Może to być zużyta nierównomiernie rolka, lub zużycie (starcie) prowadnicy, która jest jeszcze przed rolką, (na zdjęciu widać że ten docisk możesz chyba regulować, ale głowy nie dam).Przeważnie jest tak, że jeżeli zmieniają się parametry przesuwu taśmy, to jest to związane bardziej z zużyciem jakiegoś elementu, a nie nagłą zmianą ustawień. Ustawieniami możesz troszkę skorygować, ale w ostateczności wymienia się zużyty element.

Pozdrawiam.

co ty kombinujesz ? jak bedziesz doklejał jakies czesci sam to zupełnie przestanie grac.czemu sie boisz pokrecic przy głowicy skosie ?to nie boli nic.

Grundig High Fidelity

"T-Bolt"- kurde ! Co ty wyprawiasz ! Zetrzeć rolkę o 0.5mm ! Takich rzeczy się nie robi ! Rolka przesuwu taśmy to bardzo precyzyjny element i w ten sposób tylko ją zniszczysz."Mzawek" ma rację, z tym że najpierw proponuję ustawić wysokość głowicy a potem dopiero skos. I tak jak pisze "Levison", być może trzeba też podregulować wysokość lewej dźwigni z rolką.Takie znikształcenia, o których piszesz biorą się stąd że taśma "pływa" po głowicy zamiast być idealnie prowadzona przez prowadnicę w głowicy.Papierem ściernym można tylko lekko zmatowić rolki, ale nie zdzierać !

T-bolt.

Nie scieraj aż o,5 mm, robisz błąd.

To plastikowa prowadnica się starła przed rolką, a nie wałek ma złą średnicę.

Zmniejszając średnicę wałka, dociskasz automatycznie plastikową prowadnicę, a ona jest chyba regulowana.

Idziesz do okoła a nie na wprost.

Rób jak uważasz.

Pozdrawiam.

Jeszcze jedno, zostaw tą cholerną głowicę w spokoju bo rozjedziesz cały tor przesuwu.

Potem cholera się siedzi nad takim sprzetem pare nocy żeby to do kupy pozbierać.

"lewison"- myślę że regulacja głowicy będzie jednak konieczna.Oczywiście można by ją zostawić w spokoju, gdyby dało się załatwić obydwie rolki nowe oraz plastkiową prowadnicę z lewej dźwigni. A tak to niestety może się okazać, że skutki zużytych rolek trzeba będzie skorygować na głowicy.Ja męczyłem się w ten sposób z moim "Pioneerem CT-F850" i udało się.Ponieważ w tym modelu nie ma możliwości ustawiania wysokości głowicy (tylko skos) to musiałem zastosować podkładkę pod głowicę, a następnie wyregulować skos.

Dlaczego zużycie rolki korygujecie głowicą ????

Cały tor przesuwu idzie wtedy pod skosem, od lewej rolki do głowicy.

Magnetofon traci parametry, zgoda nie słychać start przy dolby B, ale przy C i S to porażka.

Tylko wydaje się że jest dobrze, magnetofon nie bedzie kompatybilny

Właśnie dlatego tyle akai jest rozjechanych.Bo przy takich zabawach ratuje prowadnica głowicy, w akai jej nie ma, i albo jest wszystko prosto i działa, albo nie jest prosto i nie ma prawa działać. Niestety to własnie akai zrobił najlepsze rozwiązanie.

Głowice ustawili w fabryce raz i nikt, nawet najlepszy technik nie wróci do położenia fabrycznego idealnie (nie ma takiej opcji).Zgoda azymuty można sobie przestawiać, ale nie skosy i wysokości, te nastawienia są świete.

Pozdrawiam.

"levison"- ja ciebie rozumiem, i pewnie masz rację.Ale jak brak części zamiennych to jakoś trzeba sobie radzić.

W moim przypadku nie jest wcale tak źle.A taśmy nagrane na tym Pioneerze, są bardzo dobrze odtwarzane na innych magnetofonach.

Nie zrobiłem jeszcze szkód o głębokosci 0,5mm i raczej nie zrobię bo samo lekkie zmatowienie troche pomogło(na kołysanie),co do głowicy to zostawię ją jak jest bo wiem ze trudno potem ją właściwie skalibrować.Ktos chyba ma tutaj takiego decka,i one podobno tak brzmią "analogowo" wiec chyba szkoda psuć cokolwiek.Być może to moje subiektywne zdanie o braku wysokich(pokolenie na Altusach wychowane ;) ),swoja opinie oparłem na porównaniu z CT-737 Mk II który brzmi jaśniej ale z zauważalnie słabszym najniższym basem.Gorzej też nagrywa,CT 939 Mk II robi nagrania swietne (np. z CD i tu juz wysokich nie brakuje dziwne)co sprawdziłem już wiele razy.To zresztą przeczyłoby że tor przesuwu jest rozregulowany.To co mi nie odpowiada to że dużo kaset (kupowanych) z mojej kolekcji gra własnie z małą dawka wysokich na nim(a na CT 737 Mk II jest Ok) co w przypadku rocka jest już zauważalne.Zresztą czytałem opinie że również model CT-959 brzmi "ciepło" a to podobny model.Zostaje więc jak jest nic nie zmieniam.Ale chetnie posłuchałbym u kogoś ten model dla porównania czy tak ma brzmieć,ale kto dzis słucha z kasety..niewielu zostało.Nie znam nikogo kto miałby taki deck w moim mieście.Tak czy inaczej to wspaniały deck,na pewno zostawie go na dłużej.Dziękuje za zainteresowanie i pozdrawiam fanów taśmy.

T-Bolt

Może trzeba wszystko na nowo przemyśleć to jest mechanika , która w przypadku maszyn 20 -30 stuletnich zawodzi

Spokojnie nie nerwowo bo takie rzeczy trzeba z rozmysłem robić , warto zrobić fotografie przed rozkręcaniem czegokolwiek , żeby wiedzieć jak było na początku , jest funkcja makro wszystko widać jak na dłoni dzisiaj robiłem pierwszy raz niby tylko gniazdo w piecu gitarowym ale jak to rozebrałem matko ( ścieżki były powyrywane z płytki bratanek muzyk pociągnął za kabel i piec pofrunął) fotki zrobiłem i wiedziałem co i jak i dokładnie tak samo w deckach

Spokój i rozwaga pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

discomaniac71 tak to jest głowica mieszana

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.Mam pytanie do osób zorientowanych w temacie.Posiadam demagnetyzator i nie wiem,czy bez obaw mogę uzyć go do rozmagnesowania toru w pioneerze CT-S550S.Nie wiem jakiego typu posiada on głowice i czy nie ma żadnych przeciwskazań.Posiadany demagnetyzator to urządzenie zewnętzne firmy akai.Nie posiadam specjalnej kasety demagnetyzującej.

Goniłeś "jag gupi" za momi sprawami pozwól, że ja pogonię za kasetą dla Ciebie, Kukunia zrobiła kupkę i ja automatycznie zacząłem myśleć a obecnie na zasadzie z tyłu wyszło z przodu ładujemy, wpierdala subtelnie konserwę z ryżem al dente, obdzwonię kolesi i mam nadzieję, że zapakowaną w bąbelki wyślę w poniedziałek.Czasem już na pysk lecę ale jak wyścig szczurów to wyścig.

Pozdrawiam

Zbyszek

@Marek41

Miałem tego Pioneera CT-S550S IMHO całkiem niezły deck z tych nowych serii.Ma głowice PCC-OC czyli permaloy

Myśle że demagnetyzacja im nie zaszkodzi,ale niech wypowie sie jeszcze ktoś inny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

mam pytanie dotyczące Tascama 112, czy miał ktoś z takowym do czynienia , czy to dobry deck?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi