Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiałem się nad czarem magnetofonów.I jeden aspekt mi się nasunął.Dążymy wszyscy do ideału.Jeżeli jakiś sprzęt jest stale rozwijany to pojawiają się ciągle nowe i lepsze konstrukcje i tak naprawdę walczymy z wiatrakami.Inaczej jest w przypadku magnetofonów.Jest to już rynek zamknięty.Nie powsztają nowe konstrukcje.Najlepsze już wymyślono i przetestowano.Każdy z nas może wybrać swojego naj i cieszyć się wewnętrznym spokojem że nie będzie już lepszego.

Witam

Do Green Apple masz racje rynek zamknięty ale każdy chciałby mieć tych kilka-naście najlepszych klocków wtedy można opowiadać , testować pisać porównywać itp

Cieszmy sie z tego co mamy a marzenia muszą być , po to by się wszystko ładnie toczyło .

Grenn Apple

Każdy z nas może

>wybrać swojego naj i cieszyć się wewnętrznym spokojem że nie będzie już lepszego.

Wydaje się to proste ale np kiedy posiadamy model xxx chcielibyśmy sprawdzić model yyy i tak w kółko i tutaj na tym polu jeszcze rynek wymienny się nie zamkną pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Witaj masz rację ale nie dokońca czasem tego ideału należy szukać nie w głównym nurcie albo bocznej ścieżce doslownie na styku różnych zasyosowań w takich ni pies ni wydra zespół głowic wirujących kojarzy nam się zwykle z cyfrowym zapisem dżwięku jedynym prawie że jadalnym a nie z analogowym o niesamowitych parametrach ponieważ producent sprzętu podwoił prędkość zapisu z Lp na Sp. Osobiście dla mnie super magnetofonem do zapisu wyłącznie dźwięku jest jeden jedyny typ magnetowidu VHS JVC BR 7000ERA jedyne co zamierzam mu z krzywd uczynić to wypruć limiter górnych częstotliwości. Dla mnie ta maszyneria ma jedną jedyną

wadę nie da jej się zarzucić na ramię jeszcze 17,2 można jakoś przecierpieć ale niestety zasilanie ma wyłącznie sieciowe

Pozdrawiam Zbyszek

Słonecznego Dnia

Moim skromnym zdaniem ideał to mrzonki i takowy nie powstał i nie powstanie .

Jest wiele osób dla których kaseciak to jest ten ideał jest też grono szpulowców dla których to szpula jest ideałem do odtwarzania muzyki

Jest tez nowo powstała grupa BR-owców JVC dla których to jest właśnie to

Jest grono ludzi którzy łącza te kilka rodzajów w jedno .

Pytanie wiec jest następujące .....gdzie ów ideał ?, tyle ideałów ile opinii , tyle opinii ile ludzi .

Dobrze że istnieje wolność słowa pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Witaj

Określam jedno ze swoich nieosiągalnych marzeń: na pasku zasilanie na łatwo dostępne akumulatory żelowe 12 V zapis HiFi VHS [i HiFi S-VHS -niekoniecznie] przy Sp, Lp i jednej z trzech Ep. podsłuch w czasie nagrywania

jakie takie wskaźniki analogowe byleby duże osobna regulacja dla prawego i lewego kanału lub sprzężona ja w UHER-ze CR-240 waga nawet do 5-7kg

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam wszystkich.Jak pamietam od zawsze chciałem mięc dobry magnetofon.Zaczynałem od tonetki pózniej był M-2405 i w końcu Philips N-7125,którego mam do chwili obecnej.Zawsze nastepny był o wiele lepszy od poprzednika,ale istniały przecież jeszcze lepsze.Szybko zrozumiałem,że lepszy jest ten ,który oprócz dokładnie wykonanej mechaniki,zaawansowanej elektroniki zapisuje sygnał na jak najwiekszej powierzchni.I tu pojawiał sie problem.Duża prędkośc przesuwu znakomicie poprawiała jakośc dzwięku,lecz równocześnie podnosiła koszty nagrań.W końcu stać mnie na duzy magnetofon ze szpulami 26,5cm,ale dopiero "odkrycie" JVC ERA pozwoliło mi pokonać poprzednie problemy.Ten system zapisuje sygnał na tak niesamowicie dużej powierzchni, ze samo w sobie usuwa odwieczne problemy z zapisem magnetycznym.Można powiedziec,że znalazłem to co chciałem,ale to wcale nie oznacza,że przestały mnie interesować konwencjonalne urządzenia.Nie moge z braku miejsca miec ich zbyt wiele,więc mam takie o których kiedys marzyłem.Dzieki wam i tym forum mogę poznać konstrukcje,których nie mam i prawdopodobnie nigdy miał nie będe.Podziwiam osoby,które tak jak ja chcą mieć wszystkie egzemplarze pełnosprawne,a szczególnie tych co porywaja się na urządzenia takie jak Mechlabor,choćby ze względu na rozmiary.Jest coraz trudniej zdobyć części,więc możliwośc kontaktu z innymi pasjonatami jest bezcenna.Powodzenia.

Widzieliście takie wykorzystanie sprzętu?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja wcale nie staram się podążać za bliżej nie określonym ideałem.Poprostu pamiętam czasy, gdy chcąc zaoszczędzić pieniążki na jakiegoś marnego "Technicsa" z "Pewexu" wyszło mi że będę musiał na niego zbierać "tylko" trzy lata.A kosztował ten model w 87r 175 USD.Dlatego teraz nie żałuję sobie.Nigdy wcześniej nie miałem takich możliwości, ponieważ nie miałem ani bogatego wujka z Ameryki, ani kasiastych rodziców.

Teraz wszystko jest w zasięgu ręki.I to czasem za niewielkie pieniądze.Dlatego wbrew temu, co inni sądzą o magnetofonach i innym starszym sprzęcie, zamierzam wynagrodzić sobie dawne niedostatki i biedę.Zarazem w dalszym ciągu nie stać mnie na współczesny audiofilski sprzęt, który nawiasem mówiąc wcale mi się nie podoba.

Poza tym wydaje mi się, że kupno np: audiofilskiego odtwarzacza CD za 10tyś zł to dopiero szaleństwo i rozpusta.Bo czy mam uważać się za idiotę kupując solidnego decka za 31zł ? A ten co płaci 1000zł za same interkonekty, to niby jest OK ???

Ukryta Zawartość

mysle ze te kolce czy jakies gumy inne by ci sie przydały .tanio jak barszcz.za 65 z mozna kupic decka i jeszcze na volumenie ampli od jakiegos pijaka.

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Mzawek.Nie nabijaj się.Ja mam identyczne podejście do tematu.Nie było mnie stać na sprzęt za 1000$ jak zarabiałem 15 na miesiąc.A na temat antywibracyjnych podstawek,kabelków i innych głupot mam swoje zdanie.

Porozmawiaj sobie jak możesz, nie z amatorami,tylko z ludzmi ,którzy zawodowo zajmują się nagrywaniem i obróbką dzwięku.Oni nie wierzą w kabelki,bo wiedzą ,że to bzdury,a testy robiły takie instytucje jak choćby BBC.

Marek-41

Ukryta Zawartość

to pod duplikator proponuje

Ukryta Zawartość

Zobacz takowe wtyki.Kiedys ogladałem takie podobne lezace na atłasowym wysciełaniu(?????).Nie wiem czy były lepsze od wtyczek pro jakie kupiłem w jednej firmie.Ale kluczyka nie dostałem do swoich.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Pozwoliłem sobie zapożyczć zdjęcie z pewnej aukcji zestawu "Siemensa" z seri 555, który zakupiłem jakiś czas temu za 150zł (w tym jeszcze gramofon).

"Mzawek"- masz dodatkową okazję ponabijać się ze mnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trochę z innej beczki.Ma ktoś na zbyciu taki znaczek?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PD-93 przyszedł bez znaczka.Tak jest idealny,bez ryski.Nie wiem jak poprzedniemu właścicielowi on odpadł.Fakt jest taki że go nie ma i mnie to boli.Jak coś znajdziesz to ja się piszę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Green Yoogi

Znalazłem nawet stary katalog z ct-93

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Zgadza się i wszystko po polsku , ten mam z pieczątka z Katowic

Ale pierwszy taki katalog dostałem ze sklepu koło kościoła Mariackiego hmm nie pamiętam ulicy , jak się idzie Florjańska to przed kościołem w prawo

audiomagia.blogspot.com

"Pioneer CT 93" to chyba najpiękniejszy deck, jaki kiedykolwiek wyprodukowano.Niestety nie posiadam takowego, i nigy posiadać nie będę.Ale pomarzyć zawsze można......

• Pokaż nowe odpowiedzi