Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

>Senicz

O matko, proszę, nie pisz więcej:))) A co do lamp, to na triodzie dobrze poznali Twoje możliwości, i to dozgonnie:))

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

ależ wiem -glurak.Zrobiłem to po to, żeby tylko uświadomić reszcie nie obytej z magnetofonami, że ch-ka jest pokręcona i trzeba ją wyrównąć.A taki korektor trafia każdemu do głowy.Taki skrót myslowy obrazujący.Chodziło mi o to że audiofile zarzekają się co do takich urządzeń , uważając że to wymysł diabła, a generalnie używają ich w innej postaci,nie zdając sobie z tego sprawy.

Na triodzie nie ma fachowcow od audio. Moze sa jacys krotkofalowcy ale od audio niet. Zreszta ja w lampach zrobilem juz wszytsko co potrzebuje milosnik muzyki. Wzm na trafach najlepszy na swiecie i wzm OTL tez najlepszy wiec o czym tu mowa. A koledze mulsowi wyjasnie dlaczego tak sie dzieje ze lampowe magnetofony sa duzo lepsze. Zacznijmy od toru odczytu. W nim sygnal z glowicy ma bardzo nieprzyjemna charakterystyke - podbite wysokie tony. Poodbny problem wywtepuje w korektorach riaa. I nie znam zadnego korektora riaa lepszego od prostych ukladow lampowych. Oczywiscie firmy sie chwala ze ich na op sa super ale w bezposrednim starciu to wychodzi taka kicha scalakowy ze strach oczywiscie w starciu z lampaowymi korektorami. Nie wierzycie? a zrobcie se i poroanajcie. Identyczna wrecz sytuacja panuje w magnetofonie. Tu tez mamy z tym specyfiznym brudnum dzwiekiekm z tarbzystorow. Nie wierzycie? a zrobcie se i porownajcie. tranzystory maja przewage nad lampami pod wzgledem szumow to fakt ale jak sa trafa za glowicami to juz nie ma tej przewagi. Zreszta wspol glowice daja natyle duzy sygnal ze nie jest to problem. Uklad zapisu tez na lampach zrobic duzo latwiej. poprostu one sa duzo bardziej liniowe i sygnal zapisu nie stanowi dla nich zadnego problemu. Ot i wszytsko. radze wam sprobowac z tymi lampami odjazd jest niesamowity. jak tylko dostne service tego m28 zaraz sie biore za przerobke. Moze nawet opublikuje w necie jak to sie robi? ale kto tam bedzie przerabial m28? A co do przysiegi to zapewniam ze nie ma juz drugiego lampowca na sprzedaz. mam tego sony z glowicami studyjnymi ale nikt nie chaial takiej maszyny kupic takiej maszyny!!!!

Marek-41, 24 Kwi 2007, 15:22

>Dudivan ja naprawde wiem jak dzałają lampowe urzadzenia.Widziałem takie wojskowe i nie tylko w

>dzałaniu.Parametry sie zmieniały po każdorazowym właczeniu i wyłączeniu,a były to najlepsze dostepne

>klocki i to nie do dzwięku,lecz obrazu,a tam wymagania są o wiele wyższe.Nie neguje,że mozna

>zbudować naprawde dobry wzmacniacz na lampach,ale będzie tak samo jak z kominkiem w domu.Fajnie

>wygląda,przyjemnie sie koło niego siedzi i na tym kończą się jego zalety.Dajmy sobie już siana z tym

> tematem bo jeszcze się pokłócimy,a nie oto nam przecież chodzi.

Ja tutaj się nie kłócę, klócę się wyłącznie na BOCZNICY. :)

Marku, swego czasu wzmacniacze tranzystorowe zdobyły świat dzięki wyśrubowanym parametrom, ach cóż to były za imponujące "zera po przecinku", lampy po prostu nie miały żadnych szans! Tylko co z tego jak ludzi od nich bolała głowa. I przyszedł Matti Otala i się okazało że wszyscy byli w błędzie.

Czekamy na nowego Mattiego. Z pewnością kiedyś się zjawi! :)

>Na triodzie nie ma fachowcow od audio.

:)))) Jak się nie zna podstaw, to trzeba było coś innego pisać:)))

Ale za to tutaj wszystkiego pod dostatkiem: i fachowców i oszołomów w pip!

Trochę sensu poproszę.

Korektory w swiecie hiend sa i to bardzo strome dobry przyklad to najlepsze zrodlo LP a tam riaa z korekcja 20-20khz -40db jakie to fazowe znikesztalcenia wprowadza? a ze kiedys o jakosc dzwieku nie dbali to np. 10x tandberga mial dolby ale tak sie nieszczesliwie sklada ze wylaczjac dolby przypuszcali sygnal przez jedenpjedynczy tranzystor w kadzdym z tych scalakow i co? a nic thd z jednego tranzystora na poziomie 0.2% brzmienie okropne i firma sie tym nie przejmowala. i taka jest prawda o hiendzie z magnetofonow

senicz>>>Przyjmuję ze nie masz lampowca na przedaż.Bardzo często w lepszych magnetofonach w wejsciu pracują tranzystory polowe,kaskody polowe itd.Na wyjściu również rózne konfiguracje linearyzujące.Senicz nie ma problemu lampa czy tranzystor.Albo jest-co kto lubi.Ja stosuje nuwistory ,bo lubię proste układy a lampy to sa proste układy.Ale też mają specyficzne problemy-szczególnie przy dużych wzmocnieniach(wpływ żarzenia,brumu ,temperatury inny rodzaj powstawania szumów itd).Tobie się podoba, komuś nie.

Jak pokażesz kilka fotek swoich dzieł, to ja Ci pokażę swoje:))) Ja tylko pamiętam jak demonstrowałeś przetwornik, a potem uczyłeś się na forum jak i/u działa. Z resztą jak zawsze i nie tylko na tym forum, a ludzie to czytają... Człowieku, przecież to są jaja:))) - No, myślę że to są konkrety.

Trochę sensu poproszę.

problem polega na modulacji pojemnosci zlacz tranzystorow. Przy takim syganale jak z glowicy trany sobie nie radza. i nic na to nie pomozesz. ja swoje uklady szlifuje powoli czasami latami. I wychodzi mi ze lampy sa najlepsze w pewnych zastosowaniach. Oczywiscie same lampy tez sie bardzo roznia. Ulubione lampy do audio nie musza byc najlepsze w tym zastosowaniu. Najbardziej liniowe lampy to e88cc i ecc83 choc ta ostania mniej. Nuvistor nadaje sie tylko do malych sygnalow. A propo nuvistora czy muls ma footprinta do nuvistora?

Jest to żałosne i dosłownie obrzydliwe jak jakiś nawiedzony amator zakochany w samym sobie obraża wszystkich i wszystko wypisując bzdury. Kudelskiego jeszcze nikt nie przeskoczył. Pamiętam towarzysza Klaję od niewypuszczania braków, towarzysza Kolesowa od słynnego ńoża i innych racjonalizatorów i jakoś do mnie nie przemawia lampowy sprzęt firmy która jest znana z produkcji średniej klasy podzespołów komputerowych. I maleńka skromniutka uwaga na boku aby z lampy coś wyciągnąć trzeba jej najpierw coś dać a tak na bidę to conajmniej 400 =V anodowego

Zbyszek

Warto pytac innych ale tak sie sklada ze ci inni nic nie wiedza. Rzna tylko znetu i juz. A samemu cos wymyslec to juz nie potrafia. ja tam pytalem sie ale i tak nic nie powoedzieli musialem uruchomic nauke samouczna i zbudowac samemu konwerter i/v i zrobile to. Zapiernicza ze az milo nawet taki syf jak tda1541 dosc dobrze gra. Przed przerobka zatkala mnie niska jakosc takiego cd. teraz jakos chodzi a i tak wole swojego panasa z nowym wyjsciem.

Korwin, 24 Kwi 2007, 17:07

>Jest to żałosne i dosłownie obrzydliwe jak jakiś nawiedzony amator zakochany w samym sobie obraża

>wszystkich i wszystko wypisując bzdury. Kudelskiego jeszcze nikt nie przeskoczył. Pamiętam

>towarzysza Klaję od niewypuszczania braków, towarzysza Kolesowa od słynnego ńoża i innych

>racjonalizatorów i jakoś do mnie nie przemawia lampowy sprzęt firmy która jest znana z produkcji

>średniej klasy podzespołów komputerowych. I maleńka skromniutka uwaga na boku aby z lampy coś

>wyciągnąć trzeba jej najpierw coś dać a tak na bidę to conajmniej 400 =V anodowego

>Zbyszek

Korwin, miej ty litość! Jak dasz ulubionej przez Senicza ECC88 400V (a ona może przyjąć max. 130 V) to mu magnetofon stanie w ogniu! :)

Lepiej napisz coś o tym Klaji, bo Kolesowa znam ale o Klaji pierwsze słyszę! :)

ja sie wypowiadam jak sie na czyms samoucznie znam. A jak nie to sie pytam wiec ja sie pytam czy szanowni koledzy maja cos wspolnego z lampowymi magnetofonami?

a co do nuvistora to taki jak sprzedawalem na allegro 7586 nasz rozrysowanego pod pcb? jesli nie to bede musial sam to zaporjektowac. Zrobie takie przejsciowki na nowal wtedy latwiej ich uzyc. Ale bede sprzedawal osobno niech se sami wlutuja nowego.

>Najbardziej liniowe lampy to e88cc i ecc83 choc ta ostania mniej.

Najbardziej liniowe lampy to lampy bezposrednio żarzone. Jeśli tak bardzo takie właśnie chcesz, to no problem - troche tego jest, tanio i wielkości nuwistora.

Trochę sensu poproszę.

To czemu on potrzebuje robić swoje wynalazki na niekoszernych lampach ja pamiętam ruskie z cycuszkiem na górze [zawsze miałem do czegoś takiego słabość i darzyłem szacunkiem] Brały 1kV a mogły i więcej. Ja nie wypuszczam braków rzekł Towarzysz Klaja i nożem Kolesowa obciął własne jaja. Jest jeszcze jedna pieśń doskonała z tego okresu Prząśniczki "...Do burdelu wpada młodzieniec wybladły omtralala qurwy że zdrowie mu zjadły..."

Pozdrawiam

Zbyszek

Nie macie racji duduwiwan, mozna z e88cc wyciagnac nawet 40v rms ale trzeba pomysle. Ta lampa jest idealna do sterowania koncowki mocy na tranzystorach w hybrydowych ukladach. Jak tylko dostane z foxel zamowiona service do m28 to zaraz sie wezma za przerobke. Chba bedzie najlepiej zrobic tak- zrobie magnetofon lampowy nastepnie kupie mikrofony do zapisu stereo o nagram jakis muzykow oczywiscie za ich zgoda i umieszce w necie - po konwersji na 24/96 te nagrania. Bedzie mozna pobrac te pliki i upajac sie muza do woli.

kolega nawet podstaw nie zna? no to ladnie. A tyle szumu narobil a bezpodstawny ten szum. Moja wiedza samouczna pozwla mi swobodnie brylowac w tym temacie.

Seniczu, tak, nie znam i offtop. w ten sposób jest zakończony.

Trochę sensu poproszę.

Widziałem dziś magnetofon,który obiecałem obejrzeć.Pytano mnie ,czy ma prędkośc 38cm/sek.Odpowiadam niema.Ma 76,2cm/sek i jeszcze 152,4 i 304,8cm/sek.Mozna się załamać.Obok stoi jescze taki co ma 606,8cm/sek.

Tasma 1/2 cala I do wyboru od dwóch do osmiu scieżek.

tak duze predkosci nie sa wcale takie korzystane gdyz wystepuja zafalowania przenoszenia pasma wynikajace z opasania glowicy przez tasme. I juz przy 38 to jest zauwazalne. Znawcy wiedza o czym pisze. Musicie koledzy sie jeszcze wiele nauczyc o magnetofonach no nie?

• Pokaż nowe odpowiedzi