Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Ale dyskusja oho ho , każdy ma swojego bzika każdy jakieś hobby ma...... jeden ma Duala inny Pioneera jaszcze ktoś Uhera a znajomy tego kogoś Diore i td , dobrze ze rozmawiamy w ogóle

Na osłodę dam fote pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

No cóż..

Gdybym nie miał fioła na punkcie Onkyo to pewnie było by to Sansui...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U nas na wsi jest dzisiaj giełda RTV i dwa pchle targi jeden na tak zwanym Żydzie a drugi pod Halą Targową na tym ostatnim bywa przeważnie dziadostwo, ale od czasu do czasu zdarzają się naszyjniki z naturalnych pereł hurtem rzucane przed wieprze. Niestety wiszący mi zupełnie przyzwoitą kasę jeden z handlujących ostatnio odbywa wycieczki po szpitalach a więc d... zbita za chwilę idziemy z Psiną na poranne odcedzania [ i nie tylko]

zahaczymy o plac

Pozdrawiam

Zbyszek

->P.P.

Mam takiego Sansui. Za kilka dni będę go testował. A potem...

Nie wiem ale chyba sprzedam.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Na pchlim targu chłodno, mokro i do domu daleko, totalne dziadostwo [czytaj g w kratkę] kasety nędzne ferro firmowo nagrywane w Polsce w latach 80-90 radio magnetofony w stanie agonalnym, może później gdzieś o godzinie 10, 11 coś ruszy

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam.

Też udało mi się okazyjnie kupić takiego decka ale z padniętym zapisem.Znajomy serwisant zdiagnozował że uszkodzony jest potencjometr suwakowy.Próbuje go reanimować.

Czy udało Ci się swojego naprawić?

Jeśli nie, to chętnie kupiłbym go na części jeśli potencjometr w Toim jest sprawny.

Pozdrawiam

discomaniac71

Bardzo przepraszam szanownego uznanego forumowego audiofila za moje wpisy.Oczywiscie tylko ja pieprze głupoty ty natomiast posiadasz rzetelną wiedze i wszechstronne osłuchanie wszystkich sprzetów audio.

Grundig High Fidelity

v12, 28 Kwi 2007, 14:21

>na cholere komu wierna kopia? dbac o oryginal i tyle,ewentualnie kupic kilka egz.

>

>kaseta to zabawa z saturacją i znieksztalceniami + ewentualnie szume'm jak ktos lubi lo-fi.

>

>

>"wiernych kopii" jak juz ktos musi wypadaloby szukac w zaawansowanej cyfrze, a nie na minitasiemce

>1/8"

>- tylko po co?

Mzawek postawił ci wirtualne piwo a ja dodaję do tego pakę słonych orzeszków!

Mzawek, co to za żółta kaseta tkwi w bezkieszeniowym Dualu?

dudivan

fotka z netu niestety.U mnie dobrze nagrywa i odtwarza potem sony ux-s chromee.Niestety idzie dzisiaj na stół operacyjny bo bardzo zaczyna chałasowac.Co dziwne dalej jakosc dzwieku jest doskonała i fonicznie zadnych uchybien .Raz na 30 lat mozna mu zrobic przeglad.

Grundig High Fidelity

dla mzawka

Ja mam takie coś - Dual C 828. Pamiętam, że miał lużny pasek i będę musiał w nim pogrzebać. W/g mnie grał b.dobrze i nie przeszkadzał mu rewers, ale to moja subiektywna opinia. Włożyłem do niego kasetę TDK MAXG ku ozdobie bo taśma jest sfatygowana. Ta kaseta była jedną z pierwszych (tak mi się wydaje) bo nie miała oznaczenia MAXG. Niestety nie mogę zamieścić zdjęć, gdyby ktoś mi pomógł to wyślę mu mailem.

Rozkreciłem tego duala ,sprawdziłem kazda czesc -Silnik nie chałasuje ,zebatki nie trzeszcza .Ale elektromagnes stuka ....I przygasa zaróweczka podczas pracy(od podswietlenia kieszeni).co to moze byc.

Korwin masz jeszcze tego c820 dual ?

Grundig High Fidelity

Mam i jak już napisałem jest twój muszę najpierw zdobyć kasę na wysyłkę do Mulsa i Kasjela oraz 15 złp które wiszę Rafałowi. Przytargałem 4 kasety chromowe + jeden syf żelazo i słuchawki TDS-1 2x 8 Ohm [made in CCCP]

Pozdrawiam

Zbyszek

"Korwin"- jak chcesz mi coś wysłać, to przecież mogę Ci przesłać kasę na wysyłkę.Szczerze mówiąc, to jeśli masz coś dla mnie, to wolał bym abyś wysłał na mój adres.To dlatego, że już mi głupio tak zawracać głowę "Mulsowi".I tak już wiele dla mnie zrobił za kompletną darmochę.Tak, czy inaczej z góry dziękuję za wszystko !

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

mzawek

o mnie | ignoruj | PW

stat: 732 / 1263 / 0

29 Kwi 2007, 10:20

discomaniac71

Bardzo przepraszam szanownego uznanego forumowego audiofila za moje wpisy.Oczywiscie tylko ja pieprze głupoty ty natomiast posiadasz rzetelną wiedze i wszechstronne osłuchanie wszystkich sprzetów audio.

mzawek nie ironizuj. Wypisujesz czasem straszne dyrdymaly o sprzecie ktory jesli nawet miales w rece to nie potrafiles go porzadnie sprawdzic. Najczesciej jednak znasz go ze zdjec lub z opinii innych i na tej podstawie formulujesz twierdzenia. Nikt nie ma monopolu na wiedze i nikt nie sluchal wszystkiego ale skup sie raczej nad tym czego sluchales i staraj sie robic dokladne a nie pobiezne porownania.

Co do starych deckow: bywaja bardzo fajne rzeczy za bardzo male pieniadze ale niestety sa to wyjatki. Nie ma sensu podniecac sie kazdym wylowionym z wystawki trupem. Rzeczy naprawde dobre jak Tandberg Revox czy Nakamichi sa niestety wciaz drogie.

"Discomaniac71"- a jednak owe wyjątki się zdarzają.Było by dobrze, gdybyś miał okazję posłuchać moich "trupów z wystawki".W tym nawet jeden za 31zł (Sony TC 209SD).Jest rzeczą oczywistą, że magnetofony takich firm jak Tandberg czy Revox są napewno znakomite i bardzo drogie.Ale nie można z góry przesądzać, że deck kupiony na "Allegro" za 100zł będzie gó.....warty ! Ja przecież mam porównanie, ponieważ posiadam "Onkyo TA 2570" który również i Ty uważasz za bardzo dobry deck.Poza tym jakość dźwięku magnetofonu, można zawsze porównać z dobrym CD.Ja takie porównania robiłem i doszedłem do takiego wniosku, że brzmienie magnetofonu jest napewno inne niż CD, ale ogólnie jest bardzo dobre.Jestem zdania, że nie można z taką łatwością przesądzać, że np: bardzo dobry deck musi posiadać 3 głowice, 2 wałki i kalibrację.Natomiast ten z dwoma głowicami i jedną rolką napewno będzie do niczego.To nie tak !W całej histori produkcji magnetofonów, firmom zdarzały się udane konstrukcje jak również bardzo często wypuszczały na rynek modele mniej udane, albo nawet kiepskie.Tak więc wszystko zależy od konkretnej sztuki i jej stanu technicznego, a nie od samej ilości głowic i wałków.Albo tak jak pisze "Mzawek", że cała japońszczyzna to shit.Nie przyjmując do wiadomości, że japoński deck również może być bardzo dobry.Spróbujcie być bardziej uniwersalni, elastyczni i nie kłóćcie się bez przerwy.Na siłę udowadniają swoją rację i eksponować swoje "Ego".

discomaniac71

Ja o niczym nie pisałem takim czego nie miałęm .Disco wiesz troche jestes niesprawiedliwy.ja czytałęm tyle twoich dyrdymałów i banialuków wyssanych z palca( z netu i prospektów) ale nigdy nie wpieprzałem sie w twoje sprawy...

Podejscia to ja zmieniac nie bede swojego jako ze nic ci do tego...Moge pisac co mi sie podoba j,ak nie mozesz tego scierpiec ze ktos ma inne zdanie na temat separated blok i master reference to mi wcisnij ignora.

Grundig High Fidelity

Ukryta Zawartość

niestety dual c820 nie do uratowania.Przyczyna jest zniszczenie kółka zebatki numer 165 współpracujacej z kółkiem nad czescia o nr.168.Elekrtomagnes(chyba tez zdechł) lub kond jakis do wymiany w sekcji zasilania.W koncu zobaczyłem organoleptycznie jak dział mechanizm tego duala.jak działa przewijanie ( co sie przesuwa ,jaka rolka i jak to działa w ogólnym temacia).Pograł dzielnie całe 3 miechy oraz nagrał kilka kasetek bardzo ładnia.moge go złozyc ale niestety hałas jest troche denerwujacy .Ogromne koło aluminiowe napedzało i dociskało tylko tasienmke do wałka .Z tąd jego bardzo dobra praca i doskonały tor tasmy.Koszt zabawy 32 zł ( z przesyłka)

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

oczywiscie jesli ktos ma martwego duala z modeli 820 ,830 ( to samo chyba wewnatrz) z padnietym silnikiem z checia wezme .Lub mozemy sie jakos dogadac .U mnie silnik OK.

Grundig High Fidelity

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

mzawek forma grzecznosciowa wymaga pisania zwrotow z duzej litery.

Nie chce mi sie pytac jakie to dyrdymaly pisalem z rzekomych prospektow. Czesto podpieram sie folderami i cenami z tamtych lat ale dotyczy to sprzetu ktory znam - np produkcji Pioneera Yamahy Denona czy innych. Ciezko znalezc taki model np cdeka Pioneera ktory nie byl u mnie na tapecie ale mniejsza z tym.

mzawek upraszczasz. Separowane bloki i jakis tam Reference Master nie graja same z siebie (o tym pisalem wielokrotnie). Co najwyzej oznaczaja prestiz i pozycje w katalogu producenta (podobnie jak drewniane boczki). Duzo racji ma Kasjel - zwlaszcza koncem lat 70-tych na rynku bylo mnostwo udanych konstrukcji deckow. Mnie chodzilo tylko o to ze w sprzedazy jest mase smiecia za kilkanascie czy kilkadziesiat zlotych i porownujac nie mozna sie opierac jedynie na odtwarzaniu kupowanych kaset czy tych nagranych na innych deckach ale zeby mowic ze takie konstrukcje rozjezdzaja np japonszczyzne z lat 90-tych trzeba zrobic bezposrednie porownania a nie powtarzac tego co ktos pierdnal. Pozycz sobie Akai GX 95mkII Pioneera CT 93 Onkyo TA 2570 Aiwe XK 009 czy Sony TCK 990 ES. Wez kasety tego samego typu i wybierz np dwie plyty CD z dobrze nagranym materialem. Do tego jakis niezly CD. Nagraj sprawdz porownaj ze zrodlem i ocen. jesli Twoj Dual czy Braun bedzie gorowal dynamika pasmem czy wiernoscia zapisu nad japoncami z cala pewnoscia mozesz tak mowic.

Podejrzewam jednak ze bedzie co najwyzej melodyjny i nieco zaokraglony za to z duzymi stratami w dynamice i pasmie. Podobnie zachowa sie Akai z serii GX ale bedzie duzo wieksza wiernosc zapisu i mniejsze straty w jakosci dzwieku. Wydaje mi sie ze Pioneer CT 93 takze bardzo podbnie zagra. Onkyo zas to kompletnie inne brzmienie. Jasniejsze bardziej detaliczne z wieksza dynamika. Ale to sa tylko moje malo miarodajne domniemania. W sumie sam chetnie przeprowadzilbym taki test. Do Duala dolozylbym starego Marantza z konca lat 70-tych i JVC z serii DD (np 77 czy 99). A moze zeby nie bylo niedomowien zrobimy takie porownania? Co Wy na to?

• Pokaż nowe odpowiedzi