Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jezeli kaseta zostala nagrana w Dolby B to wlaczenie C spowoduje lekkie cofniecie dzwieku ktory stanie sie sztuczny (C tlumi o 20dB B tylko o 10) bedzie tez slyszalnie wiecej nienaturalnych wysokich tonow. Jesli sytuacja jest odwrotna to wlaczenie Dolby B na kasecie nagranej w Dolby C spowoduje stlumienie pasma. Na dbxach sie nie znam.

Witam wszytskich.

Odnośnie skosów głowic i różnych ustawień Dolby, znalazłem coś ciekawego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam, Wojtek.

Ukryta Zawartość

Współpracuje całkiem sprawnie z Shure e2 a mikrofony zawsze mam na preampie i kabelku (symetryki). Czasami podpinam różne samoróbcze elektrety i zbiera bardzo bardzo :-) Spróbuj może od kogoś pożyczyć, potestować z wgranym RockBox'em (alternatywne oprogramowanie robiace z riverka (i nie tylko) maszynkę nagrywajacą).www.rockbox.org

Dodatkowymi gratisami jest metalowa całkiem nielicha obudowa (siakiś odlew alu-cynk) i radyjko (świetnie się sprawdza nagrywanie nocnych audycji i odsłuchanie ich za dnia, gdy programy są nie do strawienia).

uups, trochę odbiegłem od tematu przewodniego, przepraszam.

Miłego weekendu

...dzisiaj wreszcie trochę wolnego czasu, więc i pobawiłem się swoim nowym nabytkiem (Sony TC-K 870 ES , fotka jest gdzies wyżej) Obsługa - to sama przyjemność , i jeszcze rozpusta w postaci pilota ,który współpracuje w trakcie nagrywania z CD sonego. Nagrywa świetnie, nawet na ferro, nie wspominając o chromach.

Kopie są doskonałe.

A już myślałem,że nie uda mi się trafić na przyzwoitego decka, no i udało się i w dodatku w stanie "igła" :-)

Panowie nie ferujcie wyroków jak sąsiedzi, którzy po wyglądzie twarzy mogą autorytatywnie kto jest głupcem a kto mędrcem jeden z największych fizyków jacy się raczyli urodzić na tym łez padole ma IQ takie, że mógłby nim wszystkich nawiedzonych guru obdzielić i jeszcze by 120 conajmniej zostało. Przykro mi że ludzie nie będący ani śpiewakami ani muzykami instrumentalistami wypisują bzdury na temat rewelacyjnych zaznaczam jak dla mnie słuchawek AKG- K701 nie wchodzę do tamtego tematu nie mam najmniejszej ochoty rozwalać komuś nabożeństwa do świętego Grado, który na mnie nie robi dosłownie żadnego wrażenia a miałem owe fanaberie kilkadziesiąt godzin na głowie, i jak zechcę z głupoty powtarzać to doświadczenie mogę powtarzać nawet od jutra. Uszanujmy cudze i swoje gusta i nie sądźmy aby nas potem nie sądzono. Przykro mi bardziej do mnie przemawia wykres z oscylografu niż głos kapłana .

Wracając do wątku zasadniczego.

Ukryta Zawartość

jest to namiar na owiewki mikrofonowe do mikrofonów pojemnościowych lub innych o małej średnicy.

Jutro chyba też będzie dzień słoneczny radzę wstać o przedświcie bladym i ponagrywać trochę śpiewu ptaków

Pozdrawiam

Wszystkich

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Śpiew zawsze łagodzi obyczaje nie jestem ornitologiem i nie wiem co to było, ale było piękne, słonecznego dnia

dla nieupierdliwych i upierdliwych, jakoś się wszystcy pomieścimy

Pozdrawiam

Zbyszek

Zobaczcie ! Magnetofon szpulowy i kasetowy w jednym ! Pierwszy raz coś takiego widzę......

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja takie coś znalazłem. Jeśli stan techniczny jest idealny to warto.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...dokładnie też mam takie wrażenie, przedni panel jest wręcz zdeformowany ( w górnej lewej części) no i oczywiście prawy górny narożnik.

Przydałaby się wizyta u blacharza (samochodowego) ;-))

a może nie spełniał oczekiwań właściciela i dał mu trochę "popalić" ? trudno powiedzieć...

ja znalazłem takie coś :

Ukryta Zawartość

wygląda na ruską i chyba solidną robotę, w każdym razie rzecz ciekawa i często potrzebna

Ukryta Zawartość

Panowie ! Jak toś ma wolną stówkę, to niech bierze tego Technics,a 673. Nie wiem skąd oni je mają, ale naprawdę wyglądają jak nowe i nie używane.Po konserwacji i regulacji jakość dźwięku bardzo się poprawiła.Wewnątrz wszystko wygląda jak gdyby przed chwilą opuściło fabrykę.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

http://allegro.pl/item197331470__technicsc_deck_rs_b565_pxp_cap_stan_fabryczny_.html

Typowo efekciarski allegrowy opis ale okresleniem "glowice typu HX PRO" zjednal moja sympatie:D

Ten Pioneer 939 Mk II to bardzo dobra maszyna,ja dałem za swój 2 razy tyle i uważam że warto było,prawda jest poobijany ale pewnie pochodzi z flomarku jak wiekszosć sprzętów od handlarzy.Tytuł kasety - ironia?

Swój sprzedałem bo nie mogłem zestroić z resztą zestawu,który i tak brzmi bardzo ciepło.Nowy właściciel jest bardzo zadowolony z tej maszyny.Teraz posiadam CT-939 bez kalibracji ale praktycznie stoi sobie w szafie.Jednak brzmienie stopy perkusyjnej jaką oferują te modele warte jest każdej ceny.Reasumując jeżeli ktoś nie sprofanował wnętrza tego decka swoimi łapami to za 225 zł to tylko brać.Jeżeli jednak ktos w nim grzebnął całkiem możliwe ze przebije go brzmieniem niski model Akai GX ale za to z fabrycznymi ustawieniami.

witam wszystkich maniaków decków , ja na starer lata też wracam do tych przepięknych maszyn .... kupiłem ostatnio na Allegro Marantza 5010B, w stanie naprawde idealnym , chodził idealnie tzn. odtwarzał i nagrywał ...dałem mu dwa dni spokoju ,dzisiaj włączam a tu kicha nie chce przewinąc ani odtwarzać ,sprawdziłem paski i są OK...nie wiem czy walnął silnik czy jakiś element na sterowaniu ....jest tylu znawców więc prosze o rade !!!!!

sprawdzałem tylko te ,które sa zaraz koło zasilacza i były OK ,jak przyjade z pracy to sprawdze reszte dokładnie ....... dzięki Kasjel!!! obserwuje ten temat i wiem ,że jesteś ładnym "zajobem" w pozytywnym sensie oczywiście starych decków

"Kris58"- pierdolca mam również na punkcie innych sprzętów "Vintage". Z wielką chęcią stał bym się posiadaczem jakiegoś zajebistego szpulowca albo amplitunera "Sansui" o wadze 25kg.Jednak rzeczywistość jest taka, że tylko decki można dostać za niewielką kasę.Cała reszta jest cholernie droga !

Trudno nie mieć pierdolca jak kiedyś można było podziwiać jedynie w miesieczniku AUDIO takie magnetofony lub

za szybka sklepu.Ile kosztowały flagowe modele każdy wie,a dzis można je mieć!! i rozkoszowac sie tym cudownym dźwiekiem jaki wytwarzają.Ja nawet sobie przystosowałem starą szafe na nie :) bo coraz ich wiecej mi przybywa a różne paski kupuje garściami podobnie zresztą jak taśmy CrO2.Z roku na rok bedzie coraz mniej wszystkiego.

ja wróciłem do magnetofonów stosunkowo niedawno, a w latach mojej młodości czyli lat 80tych i przełom 90-tych bylo to najważniejsze żródło słuchania muzyki, nagrywanie z ''trójki'' i ''dwójki'' , wieczory płytowe w PR2 ,k....a ale mnie wzięło na sentyment

>kris58

...bo to było piękne :-) np. nagrywało się całą płytę z "Wieczoru płytowego" i pod koniec taśmy błyskawiczne ściszenie i "przerzut" na drugą strone , albo zmiana kasety , ilez to precyzji i jakiej wprawy wymagało.... :-)

Na pchlim targu byłem dwa razy pierwszy raz z piesą a drugi raz samotnie.

Żadnych decków, a kysz duchu nieczysty zbieram na szpulowe cudo ale dla swojego słodkiego maleństwa czytaj UHER CR-240 przyniosłem MAXELL XLII [4 szt.], SONY UX-S [8 szt.], RAKS SD-SX [1 szt.], SCOTCH XSII [1 szt.] Po 1 złp sztuka stan doskonały tylko ostatnia z wyżej wymienionych wymagała reanimacji.

Na niektórych jest naprawdę świetna muzyka i kasować jej nie będę.

Magnetofony były dwa ale wymęczone w sposób straszny i brudne aż do przesady.

Pozdrawiam

Zbyszek

kupiłem go na Allegro w stanie prawie idealnym,bo pasował mi do systemu "silver vintage'' pracuje tam z Yamaha CA- 610,IC DIY srebro z aparatury AKP w teflonie - kapitalny IC(.... Audioquest Diamondback 2 sie przy nim chowa) + Audioquest Midnight 2+ i o dziwo kapitalnie sie zgrał z resztą ,troche góra pasma mi czasami przeszkadza i gorsze wypełnienie sceny w głąb niż np. Sony CDP 228 ESD ma ale ogólnie całkiem ,całkiem choć powiem szczerze nie lubie CD Onkyo paradoks prawda....

"Kasjel" - miałeś racje z tym bezpiecznikiem wielkie dzięki za podpowiedż,wizualnie wydawał sie OK,sprawdziłem miernikiem .... walnięty, teraz maszyna śmiga bez problemów ....

• Pokaż nowe odpowiedzi