Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Parametry tak wysokie że nakamichi dragon blado wypada...

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

A tak wracając do ludzi handlujących sprzętem,to jako osoba,która czasem wyłowi coś interesującego,pobawi się i sprzeda nie widzę w tym nic złego.Uważam się za audiofila i miłośnika dobrego sprzętu audio i sporo czasu poświęcam na to,żeby nabyć klocek czasami 15-20-letni w stanie "jak nowy" po to żeby móc na własne oczy obejrzeć często szczyty mich marzeń sprzed kilkunastu lat,w momencie kiedy trafię wyższy model lub poprostu lepszy, pozbywam się poprzedniego z małym zyskiem .Wiele razy dziękowano mi za sprzęt w takim stanie,dowodem są moje opinie na allegro.Gdyby nie swego rodzaju pasjonaci do naszego kraju zwożono by tylko złomy z wystawek,często tak przez kolegów wychwalane(bez urazy).Są osoby zainteresowane zakupem np. dragona za prawie 4 tys.zł ,czy innych hitów z przeszłości,za które trzeba zapłacić nie małe pieniążki.

Co do cen to weryfikuje je rynek,takiego jestem zdania.

W GX-75 są dwa otwory pod kieszenią Tilt/Height oraz Azimuth.Widać śrubki.Czy one służą do regulacji ustawienia głowicy?Po co to zrobili,żeby kogoś skusić do rozregulowania?Przecież fabryczne ustawienia są podobno najlepsze.

T-Bolt, 25 Maj 2007, 00:02

Witam wszystkich, T-Bolt dokładnie po to.

Cholera gdyby tego nie zrobili tyle egzemplarzy dziś byłoby w lepszym stanie, a tak ludziska palczyska wkładali.

Sam znajomemu składałem do kupy głowice w gx95mkII. Tam jeszcze jest dodatkowa śruba, regulująca trim, pomiędzy głowicą nagrywającą a odtwarzającą (glowica składa się z dwóch połówek+przekładki między nimi-a nie jest jedną częścią jak w 75, 75 kII i 95). Chciał biedak sobie ustawić głowicę na swoje kasety, a przez pomyłkę ruszył ten trim i wszystko szlag trafił. Ze 3 dni siedziałem, jakoś to chula, ale oryginał to już nigdy nie będzie, podrawiam, Wojtek.

wykorzystując fakt że robiłem sobie Magnetofón Akaj 625,decki K 2060 kenwooda co wiązało sie również z regulacją prądów podkładu itp. postanowiłem przebadać parę taśm.Wnioski odnosnie kaset napisałem w slicznych kasetach cokolwiek ogólnie.Akaj był kupiony od niemca (mam nawet rachunek wystawiony w 1981 ) i jest w dobrym stanie .Pasmo 31 Khz? 19cm/s.Tasma Basfa Per625 była jakby pod niego,Całe pasmo ,niskie zniekształcenia.Mozna było nie regulować .Ale zrobiłem próby na fabrycznym pradzie podkł. z taśmami scotha,maxwella,ampexa których mam również dużo(nowe zapieczetowane).Ampexy i scothy pasmo 12 khz ,maxwelle16-18 khz.Pomijam pozostałe parametry bo ruina.Po wyregulowaniu pod te taśmy pasmo wszystkich 30 khz.Na prądzie scotha mozna zrobić górkę w tasmie Basfy w ok.15 Khz o wysokości 6dB.Mozna regulując pradem zrobić że tasma do 15 khz ma równo a powyżej wznosi się do 30 khz o 6 dB.Podsumowując jeszcze raz-te wasze opinie o urządzeniach wyprodukowanych dawno temu a nie przystosowanych do uzywanych taśm, a nawet podejrzewam do rejonu świata gdzie były sprzedawane, bez regulacji i wiedzy co sie tak naprawdę ocenia, sa za przeproszeniem o kant........Tak poprawdzie jestem zmuszony dorobić regulator prądu- bo bez niego jak wyżej.Przypominam jeszce raz o wływie poziomu nagrania na pasmo, ale również zniekształcenia.Tak zwane nagranie na maksa daje dynamike ale tnie pasmo.I często( własciwie zawsze)potrzebny jest generator testowy 400hz żeby ustawić poziom niż epatować się 2 dB powyżej kreski .Czesto lepiej ( przy dużych zakresach czestotliwościowych muzyki nagrywanej) jest mieć 10 dB po kreską.To tak przy okazji czytania kolejnych recenzji aparatury spic klase.

Dziękuję serdecznie

Za ten wpis niech dziatwa sobie ma swoje spitze, szpice i HiEnd-y ja i tak uznaję tylko WUNDER KLASSE czytaj UHER REPORT 4200 MONITOR i nieco inne ale też cudowne UHER-y CR-

Pozdrawiam

Zbyszek

O ortofonach dla Ciebie pamiętam o cięciu taśmb też

muls, 25 Maj 2007, 18:20

Te -10dB to ja właśnie ja bardzo kocham zawsze sie dziwiłem że towarzystwo się tak pcha do góry kiedyś pamiętam na Maku toż to ślicznie grało a i stół mikserski z ciężkiego odlewanego korpusu też był rewelacyjny nie pamiętam taki duży z potężnymi wskażnikami podświetlanymi na kremowo suwaki typowo profesjonalne starego typu na ślizgaczach jak to fajnie się przesuwało.Ostatnio macałem taki supernowoczesny stół Mackie zupełnie nie było czuć oporów niby fajnie,dodatkowo wodotryski typu zapamiętywanie ustawień i automatyczne odtworzenie ale to nie to dziwne nie ?

pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

rafael>>>towarzystwo pcha sięw gore bo jest głosno i wali bum,bum.A potem pisze że taki deck jest do dupy bo nie ma tego ,tamtego.Jak da taśme nie tą ,to znowu mówi że srednica przykrywa basy i tak sto lat.To samo jest w kasetach, tylko podział na rodzaje tasm już zawęził zjawisko.Ale ono jest i tym bardziej dokuczliwe ,że kasety wymagają szczególnej dokładności.

"levison"- Pewnie było by lepiej, gdyby ludzie nie wkładali palców tam gdzie nie trzeba.Jednak wydaje mi się, że do rozregulowania głowic magnetofonowych dochodzi często samoistnie.Szczególnie w magnetofonach, w których cała mechanika jest na elektromagnesach i w których działa ona "na twardo", czyli głowice są dosłownie "wystrzeliwane" w górę. To taka moja skromna opinia, bowiem jako złomiarz skupujący graty z "Allegro" po 30zł i nie mający pojęcia o deckach, nie powinienem w ogóle się odzywać.Nie posiadam również aparatury pomiarowej, i ani jednego pożądnego magnetofonu typu Uher czy Braun. A o prawdziwym Hi-endzie, który tak tanio sprzedaje "Akism" na "Allegro" wogóle nie mam pojęcia.Tak więc nie pozostaje mi nic innego, jak tylko zanieść któregoś grata na skup metali kolorowych i sprzedać.Może dostanę na jakiegoś "jabola" i zrobię to, co potrafię najlepiej.Bo wychodzi na to, że cała ta historia z magnetofonami była poronionym pomysłem.No cóż......miejsce chama jest chlewie, a nie na salonach.......Aha ! Przepraszam, że zamieszczałem linki z licytacji na "Allegro".Podobno już nie jeden handlarz i oszust postawił sobie willę, między innymi dzięki takim frajerom jak ja.No trudno.....człowiek uczy się przez całe życie, a niestety często głupi umiera........

Kasjel

hehehe ....wyluzuj.Choc jak dla mnie to decki na aukcjach forumowicza aksim sa warte po 200zł góra.To ze rynek niby weryfikuje takowe rzeczy i sa one warte niby tyle to juz bez znaczenia dla mnie.Ja także jestem złomiarz...

Grundig High Fidelity

Panowie ktoś się tutaj pomylił nick brzmi Akism - przeglądnąłem wpisy za jedną zasraną Aiwę tak zwany śpik klase chce tyle co za pełne taczki UHER-ów REPORT 4000 IC [na chodzie mono] 14 sztuk inne klamoty wystawione przez niego w przedmiotach użytkownika też nie są w stanie mnie poruszyć. Większość jego uwag na tym forum ma zdecydowany charakter reklamowy, i niech facet nie pie... o prawach rynku kiedy mamy tutaj typowy przykład prania mózgu aż do absolutnej bieli.

Poprostu coraz bardziej zawęża się krąg ludzi, którym na tym forum ufam. Nie chcę bawić się w złośliwego i przepowiadać co w niezawodnych za potworne pieniądze złomach z lat dziewięćdziesiątych pierwsze pierdolnie

widziałem tą miętką mechanikę od środka te trzy silnikowe dwuwałkowe niedopracowane potworki - trzy były genialne jeden skandynawski jeden niemiecki a jeden angielski i przypuszczalnie wykonano je w tej samej fabryce na Tajwanie ale wyjątkowo precyzyjnie i solidnie.

Chwalmy sprzęt między sobą nie róbmy niepotrzrebnej reklamy ale nie wpadajmy w przesadę bo od ciszy to jest

cmentarz a my jeszcze żyjemy

Czego Wam i sobie życzę

Pozdrawiam

Zbyszek

Nie kłoćmy sie Panowie i spójrzmy na piękno tej maszyny:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

muls W latach 80 miałem decka unitre MSH 101 z głowicą alpsa i skalibrowaną na kasety maxell XL II na tych dobrze nagrywał ale na innych zle, teraż mam inne decki z kalibracją i 3 głowice , nie wyobrażam sobie teraz decka bez kalibracji nie jestem elektronikiem i przed nagraniem kasety na deck ustawiać bias i level aparaturą itp.tak mi jest łatwiej i prościej to nie znaczy że z dwugłowicowych i bez kalibracji nic nie wyciągniesz

Dla mnie jest to niezwykle precyzyjne narzędzie pracy tak jak skrzypce dla muzyka lub karabin dla snajpera i dzięki całkowitemu brakowi pazerności ze strony porzedniego właściciela już moje i jedzie do Krakowa. Dokończę na nim Lacrimosę Opłakiwanie Iczekirija Asłana Maschadowa część najtrudniejszą czyli zaczynającą się od słów piewszej Sury

Wyciągnąłem swojego 4000 S mono i wyłapalem wszystkie błędy które umknęły mi na CR-240 szpulowy ma niezwykłą wprost łatwość cofania na pausie w czasie odsłuchu przy włączonym play a w przypadku UHER-a monitor cofnięcia na rec i błyskawicznego dokonania na bieżąco korekty, możliwości są wprost niesamowite

Pozdrawiam Wszystkich

Zbyszek

yogi1.......a ja mam jeszcze MSH 101.Lubiem magnetofony bez scalaków(no te dolby już jakoś zniosę).MSH gra tylko zawsze miał problem z zacinajaca się kieszenia,a ta tylko wtedy sie otwiera jak jest prund.Ale jest jak nowy -jakieś30 godzin pracy.Zasada jest w sumie prosta ,kupić 1000 jednakowych kaset i nie przejmować sie juz więcej.Ale przynajmniej wiem co oceniam.Ciekaw jakie miejsce w rankingu disco zajmnie?Pozdrowienia.Tak napisałem bo ci co wiedzą to wiedzą ,a ci co nie wiedzą to sie zdziwią.

WItam.

Z tym przesterowaniem taśm nie powinno się faktycznie przesadzać.

Jeśli już dolby musi być, to należy w zasadzie wysterować do znaczka na skali ( nie do zera, zero odnosi się do nagrania bez redukcji szumów). Sam kiedyś nagrywałem do +4, ale do czasu. Dokładnie się przysłuchując nagraniom, zauważyłem że przy wyciszaniu utworów dźwięk robi się czystszy. Poprostu przebuzowałem, faktycznie przegięcie obcina pasmo, teraz nawet na metalu nie przesadzam - max +2, chromy i normale na 0.

Co do ustawień prądów podkładów, to stare studyjne revoxy i studery były kalibrowane do danego typu taśmy i studio czy rozgłośnia używała tylko tego, danego typu nośnika (większość na ampexie). To że nie ma regulatora prądu na zewnątrz i konstrukcja jest nie trzy, a dwugłowicowa wcale nie przekreśla możliwości skalibrowania układu, wręcz przeciwnie, do jednego typu nośnika i z powtarzalnymi parametrami. Pamiętam model revoxa - kasetowego C-200 (ileś) lub coś takiego, tylko przyciski funkcyjne, do reszty trzeba było użyć śrubokrętów-z przedniego panela co prawda, ale nie była to funkcja która była pod ręką, a model trójgłowicowy.

Pozdrawiam wszystkich, Wojtek.

Korvin

Widzę,że mój post b. cię zdenerwował,uważam,że każdy ma prawo do własnej opinii w danej materii.Co do aiwy to uważam ,że jest warta swojej ceny i nie zamieniłbym jej na taczkę ucherów.A czy moje teksty mają charakter reklamowy?Nie sądzę.Myślę natomiast,że forum nie powinno być polem walki,tylko działem,gdzie każdy może wyrazić swoją opinię,a za to,że nie posiadam mentalności "klakiera" przepraszam....Staram się pisac to co myślę nie urażając nikogo,jeżeli jednak w poprzednim poście to uczyniłem,nie bylo to umyślne.Pozdrawiam wszystkich-Akis

Zgadzam się

Noże są po to aby nimi krajać chleb a nie wzajemnie sobie gardła popodrzynać, Uher 4200 był jest i będzie bsolutnym szczytem moich marzeń, nadmiar wodotrysków w kasetowych deckach z okresu przerostu formy nad treścią zawsze mnie denerwował, ale to jest moje zdanie i nie będę go nikomu narzucał dla mnie szczytowym osiągnięciem Jest BRAUN C-2 a nie jego następne przedobrzone wersje.

Zakopałem siekierkę i pozdrawiam

Zbyszek

akism

Klakierów to akurat w tym watku nie ma specjalnie.Kazdy lubi co innego po prostu.Dla mnie osobiscie to takie sentymentalne hobby i urok starego vintage.Ty lubisz inne sprzety i bardzo dobrze.Róznorodnosc zainteresowan i opinii jest potrzebna.Musze uczciwie przyznac ze decków uznanych za TOP to ja własciwie nie znam i jak miałem stycznosc to pobieznie.Twoja AIWA moze byc bardzo ciekawa i jest tylko problem ceny.Era CC mineła i dla mnie deck jest wart 200zł po prostu.No chyba ze braun c-4 ;-) .Chocby miał 4 silniki nawet jak top exelia czy jak mu tam.

Grundig High Fidelity

mzawek, 26 Maj 2007, 10:48

>dla mnie deck jest wart 200zł

i tylko na takie decki będziesz skazany także raczej nie posmakujesz czegoś lepszego zjadając okruchy ze stołu pańskiego

akism

Mam na osiedlu elektronika z firmy Kasprzak byłej.Miał do czynienia ze wszystkimi najwyzszymi modelami.Kupowali i badali japonskie technologie.potwierdził ze te wszystki Dragony i inne nijak sie maja do profesjonalnych magnetofonów reporterskich.nie pamietam czy wspomniał o firmie UHER ale moze miał to na mysli.

Grundig High Fidelity

mzawek, 26 Maj 2007, 11:30

Kurde a wystarczyło tylko coś takiego dla ludu zrobić głupole w tym kasprzaku jakieś były

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W kasprzaku głupole nie pracowały ...nie mieli materiałów i tym podobnych rzeczy.A dyrektywy były takie ze kopiowac nalezy a własne pomysły do smietnika lub szuflady.

Grundig High Fidelity

mzawek, 26 Maj 2007, 11:52

Dalej twierdzę że głupole, mogli magnetofony ludowi sprzedać za złom i szmaty uzbierane przez audiofilski lud

Rafaell

Mam przeczucie że jestes chory psychicznie np.schizofrenia cie niszczy wewnetrznie.Zacznij pisac zrozumiale a nie nadymaj sie jak żaba.W tym watku twoje wpisy nic nie wnoszą ciekawego jako ze ciagle próbujesz pisac nie wiadomo o czym....Albo zapisz sie na jakies artystyczne forum ,moze cie docenia tam za elokwencję i polot twórczy.

Grundig High Fidelity

mzawek, 26 Maj 2007, 12:07

Kochany mzawku takie same bajki jak w Kasprzaku opowiadali w FSO i wielu innych zakładach.Wszyscy mieli genialne pomysły i trzymali je w szufladach ale im szefowstwo pewnie na dodatek partyjne kazało kopiować zgniło zachodnie pomysły Iryda to też supermyśliwiec .Ile te firmy były warte świadczy to że ich dzisiaj już nie ma. Już mam dość słuchania o biedakach z podcinanymi skrzydłami. Albo ktoś walczył i istnieje albo siadł na pupie i go dziś nie ma.

Zrozumiałeś czy poprostu się leczysz i tak dokładnie znasz objawy choroby na którą się leczysz.

Co chcesz jeszcze usłyszeć ciekawego że przedwczoraj odbierałem szlifowane wałki które miały być zrobione w tolerancji 10j5 a zostały zrobione z 0,03mm na minusie i szef zakładu mi bezczelnie wpierał że ja usiłuję się targować co do ceny-tulejki na nie mające mieć otwór 10J6 wpadały na te wałki z jajami.

Polaczkowie nauczcie się cokolwiek dobrze robić i skończcie politykować

Rafaell

• Pokaż nowe odpowiedzi