Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Znam TA 2070 i w istocie jest lepszy od 2570. Przestrzegam tylko kolegow zeby nie kupowali jakis Pioneerow 737 bo to pomylka. Bardzo podobal mi sie Nakamichi CR 5 ale nie kupie bo wole wydac kase na co innego w audio. 2570 ma tez wady a jedna z nich jest brak mozliwosci recznego korygowania biasu przy opcji accubias ("poprawiania" automatu).

ONKYO inregra 2070 to flagowy magnetofon kasetowy ONKYO.Ten TA-2900 to jakies cos z DBX i dlatego był najdrozszy.2070 nie posiadałem ale parametry ( wow flutter) miał bardzo dobre .Miałem 2360 ,2500 oraz 2066.Dobre decki ale sa lepsze ...wiadomo jakie.Te dwa pierwsze pusciłem ostatnio za 110 zł.Ja nie polecam decków

nowszych niz 25-30 letnich.I nie jest to jakas moja specjalna oszczednosc finasowa czy skąpstwo.Wygrzebanie z allegro decka za grosze dobrze grajacego to jest zabawa.Mam teraz dual c830( kopie odstaja od orginału znacznie w rózne strony) ale dochodzi to cos ze chce sie słuchac.Tu podbije tam odejmie i to cała magia .

Grundig High Fidelity

-> discomaniac71

Pytałeś się mnie jak się ma Nak CR-4E do Onkyo 2570. Czy gra on dużo lepiej od Onkyo. Więc napisałem tak jak słyszę. Pioneera 939 ani GX75 nie słuchałem, może one rzeczywiście są pod tym względem gorsze, tym bardziej, że są w tej samej klasie cenowej. Lepsze jest wrogiem dobrego i o tym należy dobrze pamiętać.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jasne ze jest wrogiem i w tym masz racje. Ty natomiast pisales ze najwieksza wada Onkyo jest brak sceny - ja zas owa scene ktora u mnie jest bardzo dobrze odczuwalna uwazam za zalete 2570.

-> discomaniac71

Nie napisałem, że w 2570 "brak sceny". Dla mnie brak sceny to monofonia. 2570 gra w stereo, tego jestem pewien :). W odniesieniu do CR-4E, 2570 nie gra tak szeroko. I to nawet nie jest najważniejsze (przynajmniej nie dla mnie). Największe znaczenie ma dla mnie precyzja lokalizacji źródeł dźwięku i tutaj Onkyo w porównaniu z Nakiem wypada blado. Słuchając Naka można paluchem wskazać instrumenty na scenie, słychać, że każdy z nich ma sobie przyporządkowany kawałek sceny i żaden z nich nie odwiedza sąsiada :). Z Onkyo niestety nie jest tak pięknie, nie ma już tej precyzji, instrumenty zaczynają się zlewać. Oczywiście ktoś może powiedzieć "ja tego w 2570 nie zauważyłem". Ale gdy się ma jakiś punkt odniesienia w postaci innego, lepszego sprzętu wtedy wady 2570 i nie tylko wychodzą na wierzch.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

I jeszcze jedno. Ja nie mówię, że 2570 to jakiś szrot. Za pieniądze za które można go dostać jest to dobra maszyna. Ale pisanie o tym, że zdetronizował Dragona jest dla mnie po prostu bajkopisarstwem.

Panowie, zakopcie topory wojenne.

Jest tyle składowych dających końcowy efekt dźwiękowy, że nie ma o co się kłócić, nie porównując źródeł na tym samym torze odsłuchowym.

Na osłodę fotka, pozdrawiam, Wojtek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A powiedzcie mi Panowie, czy Onkyo TA 2070 i TA 2060 to zupełnie inne magnetofony ??? Może 2060 to tylko trochę uboższa wersja 2070 ???

"Kris58"- ja też mam na niego ochotę.

Oczywiście wiem, że pod względem wizualnym to zupełnie inne maszyny.Ale może są do siebie podobne brzmieniowo oraz główne rozwiązania techniczne mogą być podobne.

Witam wszystkich.Wpadnijcie na wątek 'giganty sansui' i zobaczcie mój wpis.Teraz już tylko czekam na powrót z serwisu magnetofonu philips n-4450.A ma to nastapic niebawem.Powodzenia.

Kasjel zobacz...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to bedziemy walczyć ha ha ha.. ;-)

Ukryta Zawartość

Kasjel - z danych wynika,że 2060 ma jeden wałek ,gorszą nierównomiernośc przesuwu 0,04 a 2070 0,02...no i jest miej solidniej zbudowany patrz waga 6,5 do 9,5 na korzyść 2070 ..

..ale ma ładne wskaźniki wychyłowe z zieloną poświatą,ja również jestem zaineresowany tym TA-2060 ma nawet Direct Drive ciekawe ile osób go obserwuje.Bardzo ładny vintage.

Ukryta Zawartość

jesli ma cos z napedami nie teges to nie radze kupowac albo ( Kasjel) zatrzymaj sie na tych 10 zł.Korwin pisał i ja potwierdzam mechanika plastikowa do bani.Jedna z rolek zebatych moze bys tak wyrobiona ze raz łapie i kreci a raz nie.Ja mam ten 830 zupełnie nieuzywany prawie ( zmienia sie jakosc muzyki czyli przybywa dołu pasma-wygrzanie kondów 30 letnich...????).Ale moze byc tylko pasek felerem.

Ukryta Zawartość

Miedzy elementami A i D jest rolka odpowiedzialna za przewijanie w obie strony i odtwarzanie.Najbardziej czarna i ona zdycha.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Skoro już przy Dualach jesteśmy. Poszukuję elementu jak na poniższym obrazku. Może komuś zalega?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pojawił sie problem w CT-939 którego posiadam.Otóż trzeba po zamknięciu kieszeni docisnąć w miejscach na klapce które oznaczyłem czerwonymi krzyżykami i wówczas trzymajac wcisnąć "Play" i dopiero wtedy gra.Jeżeli nie docisnę głowica trafia w krawędź kasety i nie "wskakuje" w otwór na kasecie z taśmą.

Opiszę co zrobiłem:

Zdjąłem klapke i obudowę i zacząłem obserwować mechanizm,wkrótce znalazłem oderwaną część plastikową która jest oznaczona dwiema czerwonymi strzałkami oraz małą sprężynke strzałka zielona.Sęk w tym że nie wiem gdzie to było zamocowane.Załozyłem ten plastikowy dźwigarek jak na zdjęciu ale chyba coś nie tak..Jeżeli ktoś by mógł to bardzo bym prosił aby zagladnął do swojego Pioneera i może zdjęcie albo jakis rysunek(wersje CT-939,939 mkII,959 979 a nawet chyba ct 777 miały podobny Reference mechanizm).Bo na razie nie mam pomysłu jak to było założone i za co odpowiada ta prawa blaszka którą na razie zdemontowałem.Bez niej też działa ale trzeba popchnąc szufladę czyli tak jak było.Poniżej zdjęcia:

Ukryta Zawartość

post-13459-100000970 1180538748_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jednak założyłem ten plastik,służy do przyciągnięcia stabilizatora kasety,niestety nie rozwiązało to problemu i nadal trzeba docisnać dolna część kasety inaczej głowica uderza w plastikową część obudowy kasety i nie trafia w taśmę,po 5 sekundach głowica opada na dół.Pasek od napędu szuflady jest w dosyć dobrym stanie,więc zachodze w głowe co to może być że dolna cześć kasety zostaje.Dokładnie w tych na zielono miejscach trzeba docisnąć kasetę wtedy głowica jest na swoim miejscu.Denerwująca usterka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

T-Bolt

Wszystko cokolwiek robisz , rób zdjęcia jak nie masz dostatecznego doświadczenia to na pewno pomoże potem poskładać decka do kupy .

Ja tak robie i bardzo mi to pomaga dokumentacja jest bardzo potrzebna , nie jestem elektronikiem ale jako takie doświadczenie mam , po tym jak udało mi sie rozbujać Duala C-844 i go potem poskładać (ręce bolały do 10 kg) :) przerzucać tym pudełkiem nie było łatwo ale działa i cieszy i oko i ucho pozdrawiam wszystkich zakręconych

audiomagia.blogspot.com

T-Bolt-U góry powinny znajdować się oprócz stabilizatora, czujniki rodzaju taśmy, oraz czujnik zabezpieczenia nagrywania.Sprawdź czy w momencie wkladania kasety swobodnie się poddają i pozwalaja wskoczyć kasecie na swoje miejsce.Pozdrawiam, Wojtek.

• Pokaż nowe odpowiedzi