Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Ogólnikowo i to bardzo, wygląda to tak.

Skos głowicy odpowiedzialny jest za równy zapis kanałów.Jeżeli jest źle ustawiony to któryś z kanałów będzie nagrany ciszej a drugi głośniej, w zależności w którą stronę ucieka skos.Scieżka dotykająca mocniej taśmę będzie nagrana głośniej.Skos to śruba z lewej strony - z tyłu.Sygnał - najlepiej szum szerokopasmowy na weśjcie i szukanie ustawienia w którym kanały nagrywają równo.

Z lewej z przodu jest nastaw wysokości ścieżki, jeżeli jest zły to nagrane na innym magnetofonie (poprawnie nastawionym) kasety będą grały ciszej.Czyli najlepiej nastawiać go na kasecie testowej lub oryginalnej fabrycznej, w ten sposób aby uzyskać najsilniejszy sygnał z taśmy.

Sruba z prawwej strony to już ustawienie ścieżki, czyli mówiąc po ludzku, ustawienie polega na znalezieniu najczystszego dźwięku z taśmy wzorcowej lub oryginalnej.

Kolejność ustawień jest taka jak opisałem, skos, wysokość, ustawienie.Ale po wyregulowaniu wysokości trzeba jeszcze raz sparwdzić skos i ewentualnie poprawić, ponieważ wysokość też zmienia skos głowicy.

Wszystkie te czynności mają sens, jeżeli prądy w magnetofonie są ustawione fabrycznie(lewy i prawy mają te same wartości serwisowe.

Źli fachowcy ratują się podniesieniem prądu na kanale słabiej zapisywanym i tutaj w zasadzie cały magnetofon jest juz rozjechany, nie mówiąc o jego kompatybilności..

Pozdrawiam Wojtek.

kaseta serwisowa do danej predkosci przesuwu to chyba rzecz niezbedna jednak.Oczywiscie ja osobiscie uwazam ze deck kasetowy czym starszy tym lepszy...Nie chodzi o parametry ,dwa wałki i kwarce.Jak chyba wszyscy przyznaja magnetofony kasetowe wiernych 100% kopi nie nagrywaja i chyba nie nagrają .Dobre CD wysokiej klasy zagra lepiej z lepsza dynamika i sterylnie doskonale.Ja zostaje przy kaseciaku na ten moment ;-).Szumy ,zniekształcenia...to jest to.

Miałem kilka CD ..jakis czas CD CEC za jakies grube tysiaki.I zostaje przy badziewnych kasetach...

Grundig High Fidelity

MAG, 14 Cze 2007, 23:22

>McGyver

>

>Mylisz naprawdę pojęcia

>

>>level27, 14 Cze 2007, 23:08

>>

>>>Przepraszam za pytanie: co to takiego izopropanol do głowic? uzywam spirytusu etylowego,co jest

>>>lepsze?

>>

>>to jest alkohol izopropylowy

>

>Alkohol izopropylowy (CH3)2CH-OH

>

>To zupełnie co innego

>

>Alkohol etylowy lub etanol to związek organiczny z grupy alkoholi o wzorze C2H5OH

>

>

>Korwin ma rację o izopropylowym pozdrawiam

Nic nie mylę, a Ty swoim zwyczajem nie czytasz ze zrozumieniem. Izopropanol = alkohol izopropylowy (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Tego dotyczyło pytanie level27, i na to pytanie odpowiedziałem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

McGyver

level27

się pytał Ciebie cytuje :

>>>>Przepraszam za pytanie: co to takiego izopropanol do głowic? uzywam spirytusu etylowego,co jest

>>>>lepsze?

: co to takiego izopropanol do głowic? uzywam spirytusu etylowego,co jest

>>>>lepsze?

Odpowiedział McGyver

>>>

>>>to jest alkohol izopropylowy

A więc przeczytaj co odpowiedziałes koledze nie rób z nas nie umiejacych czytać skoro sam nie czytasz z uwaga i błędnie odpowiadasz kropka

Etylowy i izopropanol sa całkiem różne od siebie poczytaj wyżej jak nie cztasz uważnie to tródno

audiomagia.blogspot.com

Jeszcze raz

lkohol izopropylowy (CH3)2CH-OH

a to etanol

Alkohol etylowy lub etanol to związek organiczny z grupy alkoholi o wzorze C2H5OH

Wiec nie pisz chłopu ze to to samo:)

audiomagia.blogspot.com

MAG, 14 Cze 2007, 23:48

>McGyver

>

>level27

>się pytał Ciebie cytuje :

>

>>>>>Przepraszam za pytanie: co to takiego izopropanol do głowic? uzywam spirytusu etylowego,co

>jest

>>>>>lepsze?

>

>

>

>: co to takiego izopropanol do głowic? uzywam spirytusu etylowego,co jest

>>>>>lepsze?

>

>Odpowiedział McGyver

>>>>

>>>>to jest alkohol izopropylowy

>

>A więc przeczytaj co odpowiedziałes koledze nie rób z nas nie umiejacych czytać skoro sam nie

>czytasz z uwaga i błędnie odpowiadasz kropka

>

>Etylowy i izopropanol sa całkiem różne od siebie poczytaj wyżej jak nie cztasz uważnie to tródno

Człowieku, nie osłabiaj mnie.

Pytanie brzmiało: co to takiego izopropanol do głowic? Dalej Mag OZNAJMIA że używa spirytusu etylowego. Czyli nie pyta, a informuje. Odpowiedziałem na pytanie, i moja odpowiedź była prawidłowa. Fakt, zapomniałem odpowiedzieć na drugie pytanie (co jest lepsze?), ale zrobił to Korwin, więc teraz już nie ma potrzeby.

Dlatego jeszcze raz powtórzę: czytaj ze zrozumieniem.

A moze ktos mi opowie cos o DAT Sony 300ES, czy to ma dobry przetwornik? Mozna to podpiac pod CD jako DAC???

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

levinson, 14 Cze 2007, 23:31

>Ogólnikowo i to bardzo, wygląda to tak.

>Skos głowicy odpowiedzialny jest za równy zapis kanałów.

>Jeżeli jest źle ustawiony to któryś z

>kanałów będzie nagrany ciszej a drugi głośniej, w zależności w którą stronę ucieka skos.Scieżka

>dotykająca mocniej taśmę będzie nagrana głośniej.Skos to śruba z lewej strony - z tyłu.Sygnał -

>najlepiej szum szerokopasmowy na weśjcie i szukanie ustawienia w którym kanały nagrywają równo.

>Z lewej z przodu jest nastaw wysokości ścieżki, jeżeli jest zły to nagrane na innym magnetofonie

>(poprawnie nastawionym) kasety będą grały ciszej.Czyli najlepiej nastawiać go na kasecie testowej

>lub oryginalnej fabrycznej, w ten sposób aby uzyskać najsilniejszy sygnał z taśmy.

>Sruba z prawwej strony to już ustawienie ścieżki, czyli mówiąc po ludzku, ustawienie polega na

>znalezieniu najczystszego dźwięku z taśmy wzorcowej lub oryginalnej.

>Kolejność ustawień jest taka jak opisałem, skos, wysokość, ustawienie.Ale po wyregulowaniu

>wysokości trzeba jeszcze raz sparwdzić skos i ewentualnie poprawić, ponieważ wysokość też zmienia

>skos głowicy.

>Wszystkie te czynności mają sens, jeżeli prądy w magnetofonie są ustawione fabrycznie(lewy i prawy

>mają te same wartości serwisowe.

>Źli fachowcy ratują się podniesieniem prądu na kanale słabiej zapisywanym i tutaj w zasadzie cały

>magnetofon jest juz rozjechany, nie mówiąc o jego kompatybilności..

>Pozdrawiam Wojtek.

Nieprawda. Szczelina głowicy powinna być ustawiona idealnie prostopadle do krawędzi taśmy. Jeżeli tak nie jest, to mamy błąd skosu. Kasety nagrane na takim magnetofonie jeżeli je odtworzyć na innym magnetofonie będą miały upośledzone najwyższe częstotliwości. I vice versa, prawidłowo nagrane "obce" kasety na tym magnetofonie będą miały obciętą górę. Cały cytowany wpis nie zawiera nic merytorycznie prawdziwego.

Tu masz swoja dorade

evel27, 14 Cze 2007, 23:08

>Przepraszam za pytanie: co to takiego izopropanol do głowic? uzywam spirytusu etylowego,co jest

>lepsze?

to jest alkohol izopropylowy

Napisał Mcgywer

śmieszne lecz nie odróżniasz tych dwóch alkocholi i nie kręć proszę bo inni na prawdę czytają wstecz i wiedzą jak odpowiedziałeś błędnie koledze poprawił Cie Korwin

audiomagia.blogspot.com

Denon ma obecnie w swojej ofercie oprócz jednego dwukasetowca jeszcze coś takiego, trochę danych spisanych ze strony denona :Napęd z autorewersem i sterowaniem mikroprocesorowym

Bezpoślizgowy napęd szpulowy dla zapewnienia równomiernego przesuwu taśmy

Układ tłumienia szumów Dolby B/C i układ zwiększający dynamikę HX-Pro

Funkcja nagrywania synchronicznego z CD (CD-SRS)

Czujnik zdalnego sterowania

Cena: 1.145 ,- zł

Dziwne że w jedno-kasetowcu jest autoreverse, wogóle niby masa tego magnetofonu to tylko 3,6 kg (tak pisze w dalszych objaśnieniach).

PS. patrzałem na komponenty HiFi denona i widzę że u Denona dałoby się jeszacze poskładać jakieś fajne HiFi z ich nówek kupionych w sklepie (przepiękny design klocków) - w odróżnieniu do np. Pioneera który w dupie ma dziś stereo i robi tylko kino.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gotyk1

Faktem jest ze waga nie ma nic do dzwieku.jezeli ci sie takowy Denon podoba to jedynym sposobem sprawdzenia jest kupno.Mopze grac takowy nowy magnetofon dobrze ale moze takze fatalnie i nawet koszmarnie( watpliwe)

Grundig High Fidelity

MAG, 15 Cze 2007, 00:04

>Tu masz swoja dorade

>

>

>evel27, 14 Cze 2007, 23:08

>

>>Przepraszam za pytanie: co to takiego izopropanol do głowic? uzywam spirytusu etylowego,co jest

>>lepsze?

>

>to jest alkohol izopropylowy

>

>Napisał Mcgywer

>

>śmieszne lecz nie odróżniasz tych dwóch alkocholi i nie kręć proszę bo inni na prawdę czytają wstecz

>i wiedzą jak odpowiedziałeś błędnie koledze poprawił Cie Korwin

Bzdury pleciesz. Level27 zapytał: co to takiego izopropanol do głowic? na co ja odpowiedziałem że to jest alkohol izopropylowy. I jest to odpowiedź zgodna z prawdą. Kropka. Potem OZNAJMIŁ, ze używa spirytusu etylowego. Nie pytał o spirytus, więc skoro nie było pytania, to i nie było na co odpowiadać. Na jego pytanie co jest lepsze przez niedopatrzenie nie odpowiedziałem wcale. A Korwin napisał:

Korwin, 14 Cze 2007, 23:13

>Alkochol izopropylowy, który jest znacznie lepszym rozpuszczalnikiem niż etylowy

>Pozdrawiam

>Zbyszek

>PS wycięło mi w spisie tematów w zakładce stereo "Magnetofon"

Zatem wcale mnie nie poprawił, tylko napisał to samo co ja, uzupełniając to o odpowiedź na drugie pytanie Level27.

gotyk1, 15 Cze 2007, 00:08

>Denon ma obecnie w swojej ofercie oprócz jednego dwukasetowca jeszcze coś takiego, trochę danych

>spisanych ze strony denona :Napęd z autorewersem i sterowaniem mikroprocesorowym

> Bezpoślizgowy napęd szpulowy dla zapewnienia równomiernego przesuwu taśmy

> Układ tłumienia szumów Dolby B/C i układ zwiększający dynamikę HX-Pro

> Funkcja nagrywania synchronicznego z CD (CD-SRS)

> Czujnik zdalnego sterowania

> Cena: 1.145 ,- zł

>

>Dziwne że w jedno-kasetowcu jest autoreverse

Nie jest to nic dziwnego. Auto reverse często bywał stosowany w magnetofonach jednokasetowych, i to od samego pojawienia się tego systemu. Mam w domu katalogi różnych firm sprzed 20-30 lat, i magnetofony jednokasetowe z autoreversem są tam dość często spotykane.

levinson, 14 Cze 2007, 23:31

>Ogólnikowo i to bardzo, wygląda to tak.

>Skos głowicy odpowiedzialny jest za równy zapis kanałów.

>Jeżeli jest źle ustawiony to któryś z

>kanałów będzie nagrany ciszej a drugi głośniej, w zależności w którą stronę ucieka skos.Scieżka

>dotykająca mocniej taśmę będzie nagrana głośniej.Skos to śruba z lewej strony - z tyłu.Sygnał -

>najlepiej szum szerokopasmowy na weśjcie i szukanie ustawienia w którym kanały nagrywają równo.

>Z lewej z przodu jest nastaw wysokości ścieżki, jeżeli jest zły to nagrane na innym magnetofonie

>(poprawnie nastawionym) kasety będą grały ciszej.Czyli najlepiej nastawiać go na kasecie testowej

>lub oryginalnej fabrycznej, w ten sposób aby uzyskać najsilniejszy sygnał z taśmy.

>Sruba z prawwej strony to już ustawienie ścieżki, czyli mówiąc po ludzku, ustawienie polega na

>znalezieniu najczystszego dźwięku z taśmy wzorcowej lub oryginalnej.

>Kolejność ustawień jest taka jak opisałem, skos, wysokość, ustawienie.Ale po wyregulowaniu

>wysokości trzeba jeszcze raz sparwdzić skos i ewentualnie poprawić, ponieważ wysokość też zmienia

>skos głowicy.

>Wszystkie te czynności mają sens, jeżeli prądy w magnetofonie są ustawione fabrycznie(lewy i prawy

>mają te same wartości serwisowe.

>Źli fachowcy ratują się podniesieniem prądu na kanale słabiej zapisywanym i tutaj w zasadzie cały

>magnetofon jest juz rozjechany, nie mówiąc o jego kompatybilności..

>Pozdrawiam Wojtek.

Brawo Wojtku to jest do rzeczy jasne i przystepne dla wszystkich , bo jak czytam wpisy jednego goscia co tu usiłuje byc konstruktorem chyba konstruktorkiem głośników i wie o wszystkim wszystko ehhhh

Pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Juz sie sprzeczac zaczynacie o jakies bzdury? Ogarnijcie sie panowie! Klotnia internetowym(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )mowimy "nie"!

Ukryta Zawartość

No to gratuluję wszystkim którzy regulując swoje magnetofony będą się kierować wskazówkami kolegi levinsona. Życzę owocnej regulacji. I oby nie trzeba było złomować tak "fachowo" wyregulowanych sprzętów.

Wcale sie już nie będę unosił a w żadnym wypadku kłucił po prostu pójdę spać pozdrowie jeszcze

Korwina , Jacka , Yogiego, Zielone Jabłuszko , mulsa, levinsona , mzawka, i wszystkich których szanuje pozdrawiam i co złego to nie my :)))

audiomagia.blogspot.com

Dobranoc

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Przeczytałem chyba wszystkie wpisy na temat " właściwych " regulacji magnetofonów.

Nikt nie napisał,że zanim wezmiemy się za jakąkolwiek regulację ( skosu głowicy, ustawień prądów podkładu itp.)

musimy być pewni, że oba kanały jednakowo przenoszą sygnał. Najczęściej winne są kondensatory elektrolityczne w torach sygnałowych. W dwudziestoletnich i więcej... magnetofonach trzeba je wymienić ( w obu kanałach). Nastepnie co najmniej kilkanaście godzin wygrzewać dopiero można brać sie za regulacje. Leczmy najpierw skutki a nie przyczyny.

W większości wypadków po wymianie wadliwych elementów (najczęściej rozregulowane są PR-ki wracają one do początkowych ( fabrycznych ustawień). To tak w skrócie.

MC - Ty masz problem z logicznym mysleniem??????????

Jeśli znajdziesz najsilniejszy sygnał na taśmie wzorcowej lub oryginalnej to znaczy że jesteś na brzegu taśmy.

Co komu daje twoje okreslenie na brzegu.Jak go znahdzie w warunkach domowych.

Nie wymądrzaj się tylko mysl logicznie, Wojtek.

Nikt nie neguje wiadomości MG. na temat konstrukcji i konstrukcji kolumn po zwrotnice do słuchawek wieloprzetwornikowych też udałbym się do Niego, ale dlaczego w tych igraszkach seksualnych musi być zawsze na górze a...li jak potłuczony, dostawa oleju do głowy przyszła ze Szczecina jak znam życie Muls miał już dość ewangelizowania i sprawę olał, MG mając magnetofon, który się kocha ma się spodnie zlatujące z dupy przydeptane nogawki dziurawe skarpetki ale w szufladzie takie miniaturowe kondensatory elektrolityczne na których każdy pomiarowiec padłbyz zazdrości trupem.Być może handlujesz magnetofonami zmieniasz paski wyciągasz z nich po przywiezieniu z Niemiec zdechłe myszy i drugije nasiekomyje ale na nich się nie znasz, posyp łeb popiołem i idź na audiencje do Mulsa

Pozdrawiam

Zbyszek.

Jeśli kogoś zaraz srana obraziłem najmocniej przepraszam, starość nie radość tylko kac i zgaga a takowe zawsze

mam po waszych kłótniach

PAX VOBISCUM

Analogicznie - jeśli kanały nagrywają równiutko (zakładając teorię równości prądów w całym torze elektrycznym, a dokładniej jego wartości i częstotliwości), tzn że głowica jest prostopadle do taśmy, inaczej nie ma prawa być równo.

Trochę się uniosłem niepotrzebnie, pozdrawiam wszystkich srana.

• Pokaż nowe odpowiedzi