Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem po pierwszych testach mojego KX-7030.

I na 100% już mogę stwierdzić, że ma ustawienia fabryczne, czyli nikt nie kręcił przy głowicy.

Kasety, które kiedyś nagrywałem na moich deckach Sony, Fischer, Onkyo, Aiwa około 12-14 lat temu grają świetnie.

Nagrywa też świetnie.

Jedynie co to drażni mnie, że przy dolby B i C wycięte są wysokie tony. Rozumiem, że najlepiej słuchać bez dolby.

Ale czy nagrywanie p. w dolby C, a słuchanie bez dolby coś poprawia względem nagrywania i słuchania bez dolby?

Do V-savage

Matowanie wałka sterującego jest metodą "tonący brzytwy się chwyta. Warto w trakcie konserwacji zwrócić uwagę na całkowite wyczyszczenie [wymycie wysuszenie i wytarcie] toru przesuwu taśmy i ŁOŻYSKO wałka sterującego skąd nadmiar smaru może przenosić się na taśmę i rolkę dociskową. Do tego czym się obecnie zajmuję i chciałbym zajmować optymalnym rozwiązaniem jest szerokość ścieżki 1/8" dla mono dokładnie tak jak

miałem to w Melodji lub 2 x 1/8 " w układzie stereo jak ma to UHER 4200 Monitor [dwuślad zapis tylko w jednym kierunku] czyli 3.15 mm na jedną ścieżkę a nie 1,57{5}, zdaję sobie doskonale sprawę z faktu, że jest to tak zwane wydziwianie z cudowaniem jak np przesuw na kasecie 9.5cm/sek ale często poprostu inaczej nie można

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam.Ciekawi mnie spostrzezenie Reapera,że dolby b i c zmniejszają mu poziom wysokich tonów.Ten efekt występował u mnie na wszystkich kaseciakach jakie miałem do tej pory ,czyli dual 828 i 824,a również w jvc i maranz .Co ciekawe takiego obciecia nie stwierdzam w obecnie uzywanym pioneerze s-550 s.Nie mam zielonego pojecia dlaczego w nim jest inaczej.Próbowałem na dolby b,c s i nagranie nie traci wysokich,a nawet nagranie bez dolby ma niski poziom szumu.W poprzednich magnetofonach nagrania bez dolby jednak szumiały dośc znacznie.Zastanawiam sie ,czy udało się gościowi,który go naprawiał trafic idealnie w punkt,czy to jest spowodowane inną przyczyną.

Im lepszy deck, tym lepiej dziala uklad Dolby. W drozszych konstrukcjach te uklady sa lepiej zbudowane i zestrojone. Ja tez nie zauwazylem na zadnym z moich deckow obcinania wysokich, zarowno z dolby jak i bez. Oczywiscie, uklady dolby czesto nie sa kompatybilne miedzy roznymi deckami i dlatego najlepiej bedzie brzmiala kaseta nagrana w dolby i odtwarzana na tym magnetofonie.

Poza tym, bylo to juz dosc gruntownie poruszane n aforum, chyba nawet w tym watku.

Marek-41, 23 Cze 2007, 10:23

Trzeba mówiąc językiem potocznym ustawić przy nagrywaniu na wysokie tony. Jeżeli brak jest regulacji BIAS z poziomu użytkownika to trzeba wyregulować jego poziom ustawiając z reguły zmniejszając ( kręcąc w lewo ) PR -kami od BIAS ( L i R ) wewnątrz.magnetofonu . Musi być spełniony warunek ,że wszystko inne jest dobrze wyregulowane.

W ten sposób udaje sie uzyskać nawet bardzo zadowalające wyniki. B i C jak wspominałem wcześniej kastrują wysokie tony lecz sposób wyżej opisany minimalizuje niepożądane skutki . Sprzęt który posiadamy badz kupujemy jest niemłody czas robi swoje więc nie możemy liczyć ,że będzie on grał jak nowy trzeba się przy mim napracować aby efekty zadowalały nas - tych " nieprzeciętnych".

Ne vim Pane Holanke ne vim na temat Dolby B C i innych wspaniałych systemach redukcji szumów napisano więcej baśni niż o sierotce Marysi i zwyrodniałych staruszkach lub kurewnie Śnieżce i jej wybawcy. Z tego co zdążyłem ustalić im podlejsza taśma tym ta różnica jest większa przy taśmach o wyjątkowo małym ziarnie jest znacznie mniejsza niż przy grubym, zależy w znacznym stopniu od typu taśmy i jej składu chemicznego, inaczej nagrywa się na ferro i superferro lub Chromie I i Chromie II i taśmie określanej jako Chrom a będącej taśmą żelazowo kobaltową.Bazuję na taśmach z odzysku kupowanych na pchlim targu sprzęt jest zawsze ten sam, to znaczy ten sam magnetofon, ten sam mikrofon, te same słuchawki tylko nośniki są różne. Zauważyłem jeszcze jedno i mam świadka na tym Forum że im niższa impedancja słuchawek przy odsłuchu tym bardziej podręcznikowy jest efekt obcinania góry ale przy tych samych niskoomowych słuchawkach wystarczy zamienić GoldStara CD Gallery I [bdb żelazowa] zamienić TDK SA-X lub Maxella UDII-CD i po bólu da się życ i pracować

pozdrawiam

Zbyszek

To co opisałem wykonałem na jednym typie taśmy na różnych magnetofonach.

Porównywanie na różnych rodzajach taśmy jest niemiarodajne przy ocenie pracy jednego magnetofonu bo jest logiczne,że na gorszych będzie gorzej. Taśma niewiele pomoże jeżeli mamy niesprawne urządzenie.

Korwinie.Jak już inni zauważyli,to z wymiennością kaset jest słabiutko.Za mała tarcza,w którą należy trafić.Nie ma to jak szpulowy dwuslad z odpowiednią prękością,tylko nie kazdy ma odpowiednie warunki i możliwości,aby się mógł tylko w takie zabawki bawić,co nie zmienia stanu rzeczy.Miłego dnia i udanych spacerów z psiną.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Jakby nie patrzeć,to DOlby zawsze wnosi jakieś sztuczności.U mnie zawsze obcinało nie dokładnie wysokie,ale ich dolną część w Dolby B,a np. w DOlby C są wyostrzone górne partie tonów wyższych,uzyskuje się w ten sposób nienaturalne brzmienie inne niż ze żródła.Jak "Gardenus" dobrze powiedział kastruje to dźwięk i jest to najlepsze określenie.A do "Reapera" fajny efekt możesz uzyskać nagrywając w Dolby B,a odsłuchując bez Dolby.Sam popróbuj.

Pozdrawiam

Dopowiem jeszcze, to co opisałem wykonałem w SONY TC-K 520 i OPTONICA RT 7000, RT 5200, Grundig CF 5500 wykorzystując doświadczenia na CCCP decku MP 7301. Więc nie jest to sposób tylko na jeden typ czy model .

Jak napisałem taśmy mam z recyklingu więc zanim "pojadę" po czymś takim jak The Police nagrane z Dolby C "Ghost in The Machine / Outlandos D'amour" itd " odsłuchuję przed skasowaniem i nie mam zielonego pojęcia na jakim magnetofonie to było nagrane jeśli nagranie jest ciekawe przerzucam go z UHER-a CR-240 na Philipsa DCC 900, który rewelacyjnie odtwarza zapis analogowy i z szacunkiem pakuję do skarbów , jeśli jest to syf to mam na to sposób 5kg rdzenia z cewką na 220 V i do 60 sekund

Pozdrawiam

Zbyszek

A tak między nami nie lubię słuchać z dolby od zawsze

Oczywiście wiadomo mam ten Ósmy cud świata i dbam o niego od przeszło miesiąca samotnie ponieważ jego Opiekun Jerzy Orłowski wspaniały człowiek i świetny elektonik umarł na początku maja br. Ustawiony i L r R przy pomocy oscyloskopu wymienione w 99.99999* % elektrolity głowica uniwersalna Bogena której kiła [iV] nie ruszyła leśny mniód i orzeszki

Pozdrawiam

Zbyszek

Kasety staram się w miarę możliwości używać chromowe lub żelazowokobaltowe czytaj chrom i tylko dam gdzie mogę się w pośpiechu sypnąć i niechcący przesterować albo piewica raz wrzeszczy raz mamrze pod nosem stosuję ferro i superferro mam jeszcze pozycję ferrochrom na magnetofonie z której też często korzystam w zależności od tego co nagrywam albo wrzucam ferro albo chrom.

Pozdrawiam

Zbyszek

Na pewnym etapie wtajemniczenia podświadomie człowiek wyczuwa stan psychiczny i fizyczny swojego magnetofonu j jakoś razem niieźle leci.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

do Korwina

"jeśli jest to syf to mam na to sposób 5kg rdzenia z cewką na 220 V i do 60

>sekund"

Jak wygląda ta operacja z cewką i jaką indukcyjność powinna mieć?Całą kasetę na raz kasuje??

Szpulę kiciuniu 130mm a kasety można kasować jednocześnie dwie tylko trzeba je porządnie trzymać bo taśma wewnątrz dostaje w trakcie kasowania drgawek. Jak masz znajomego na Kardiologii to poproś aby ci pokazali jak się kasuje stare zapisy na kasecie wyjętej z holtera. Ja kasuję na tym co miałem pod ręką i dawało gwarancję

ponad 100 %-owej skuteczności, gdybym mial czas i pieniądze porobiłbym jeszcze eksperymenty z kasowaniem prądem o częstotliwości znacznie wyższej niż 50 Hz ale obecnie i nie fcem i nie muszem

Pozdrawiam

Zbyszek

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Matko."Drgawek".Przy użyciu tej cewki to chyba światło przygasa:).A biorąc starą cewkę indukcyjną z rdzeniem podłączając ją do napiecia zmiennego 9V 3A będzie to działać jak demagnetyzer??Bo chce zrobić demagnetyzer.

O demagnetyzer odpytaj Gardenusa, ja swój robiłem z cewki od zaworu elektrycznego 220V litera U na jednym z jej ramion osadzona cewka górna część litery U tak spłaszcona że odstęp między ramionami wynosi około 5-6mm rdzeń wykonany z żelaznego pręta fi 5mm pomiędzy ten pręt a wewnętrzny otwór szpuli cewki upchane kawałi żelaznego drutu o średnicach jak popadnie byleby tylko rdzeń usztywnić aby się nie kiwał.

Pozdrawiam

Zbyszek

Na Allegro bywają demagnetyzery i nie są one drogie.

Swoje kasetowe rozmagnesowuje takim czymś

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kup

Ukryta Zawartość

lub jakąkolwiek inną Np: Magnetofon w pytaniach lub odpowiedziach albo Technika naprawy magnetofonów; jest

tego dosłownie na morgi, albo jak jesteś skrajnie leniwy poszukaj pod "demagnetyzacja"

pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Cała ta literatura była na temat szpulowców,ale jeszcze nie natknąłem sie na książke o magnetofonach kasetowych,a przecież magnetofony kasetowe i szpulowe bardzo się różnią.

Ukryta Zawartość

czy ktoś coś o nim wie?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi