Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Aksim

990 jest bardzo zacnym magnetofonem. Nie mogę jednak zgodzić się z Twoją jedną tezą. Nie mam najminiejszego problemu z wyłapaniem różnic między taśmami metalowymi a chromowymi.

Ostatnio urządziłem mały maraton nagrywania kilkudziesięciu winyli i bezsprzecznie bardziej wierne kopie są na taśmach metalowych. Gwoli ścisłości dodam, że dysponuję bardzo szeroką gamą nośników z różnych lat. Najlepiej nagrania wychodzą na Fuji Metal z lat 80tych i Thats AS IV i CD IVF. Różnica w namacalności góry, jej otwartości między tymi metalówkami a szczytowymi chromówkami jest w moim systemie bezdyskusyjna.

Ciekawostka - przegrywając z CD nie ma aż tak dużych różnic miedzy wymienionymi kasetami, co wziąwszy pod uwagę kalectwo dźwięku cyfrowego nie jest aż takie dziwne.

Od TC-K990 wolę jednak 950, który być może jest trochę mniej otwarty ale za to bardziej nasycony i romantyczny.

Nie jestem pewien, czy akismowi chodzilo o to to, ze nie ma roznic. Moim zdaniem chcial on powiedziec, ze nagrania na chromach sa bardzo dobrej (wystarczajacej) jakosci. Jednak co metal to metal - tu nie ma dwoch zdan.

Aco do Soniaczy, to zgadzam sie z Wami. Doskonale decki. A cechy obu przytaczanych przez Was modeli (w mn iejszym lub wiekszym stopniu) posiada 970-tka :) Cudo!!

@do cles'a

Jak najlepiej robić nagrania winyl->kaseta magnetofonowa?Czy bezpośrednio sygnał z gramofonu wpiąć na recording mgnetofonu?czy też mam najpierw podłączyć sygnał z gramofonu do wzmacniacza na układ RIAA i stamtąd używając Rec selector do magnetofonu?Chodzi mi o to by po drodze nie zebrać dużo szumów i jakość aby była jak nahbardziej zbliżona do źródła(LP).Taśmy to TDK MA 90.Deck Pioneer CT 939.Z CD na razie nie nagrywam,"kalectwo dźwięku cyfrowego"-dobrze powiedziane z tym sie zgadzam.

T-bolt

Ja nagrywam z preampu gramofonowego a więc sygnał po odkodowaniu RIAA.

Myślałem kiedyś o nagraniu bezpośrednio z gramofonu na magnetofon ale trzeba by było poeksperymentować. Mogą być kłopoty. Trzeba pamiętać , że sygnał z wkładki jest bardzo delikatny i mógłby ulec poważnym zniekształceniom jeśli nagrać go w takiej postaci.

Również głośność nagrania nie mogłaby być dowolna. Ale pomysł jesty ciekawy i warty zrobienia paru eksperymentów. Wynik może byc ciekawy jakkolwiek raczej napewno bardziej odległy od oryginału niż zwykłe nagranie.

pozdrawiam

Różnica pomiędzy czułością wejścia mikrofonowego a gramofonowa jest wyjątkowo duża nie przegrywam z winyli ale warto spróbować, może ten pomysł nie jest całkiem kretyński pozdrawiam

Zbyszek

I co pózniej odtwarzanie przez wzmacniacz zgodnie z charakterystyką RIAA ? czy magnetofon będzie lepiej nagrywał taki dżwięk,chyba raczej nie jest to dobre dla jego parametrów pracy

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

>do Korwin.

Obserwuję. Cena robi się jednak jak z "Czerwonej magii" de Gelderode'go, .... coraz bardziej abstrakcyjna.

Adaptery do bobinek - też z Twojej podpowiedzi - kupiłem na Allegro, ale jeszcze nie dotarły i nie wiem, czy pasują (ja mam TELEFUNKENA 12 a zakupione są od 15-ki... Zobaczymy).

Dzięki za wcześniejsze namiary na mulsa i lech59 - mam z nimi kontakt.

Pozdrawiam

Wiesiek B.

Powoli skompletujesz, 38cm/sek miałem dzisiaj na UHER-ze REPORT 4200 MONITOR nie wytrzymałem i zmieniłem mu kółko pasowe na osi silnika na inne o dwukrotnie większej średnicy tempo z jakim zżera taśmę jest obłędne i znowu problem natury podstawowej kogo na takiej prędkości nagrywać[38cm/sek] Ci których by było warto wąchają kwiatki od spodu, a na żywych nawet 9.5cm/sek to skrajna rozrzutność i rozpusta. Jestem do tego stopnia padnięty, że nie mam nawet siły aby przelutować mikrofony i dorobić do nich dwa obkute wtyczkami DIN-owskimi kable a do nocy daleko i upal jak jasna cholera.

Pozdrawiam

Zbyszek

Korwin, 16 Lip 2007, 14:48

Żre taśmę ale baterie też będzie Ci żarło i to jak ! Zastanawiam się czy nie wzrośnie nierównomierność przesuwu taśmy dżwięk będzie pływał, silnik ma w związku ze zwiększeniem jak sądzę superdokładnie wytoczonego koła pasowego dwukrotnie niższy moment obrotowy i każde opory w torze taśmy mogą go przychamowywać. Dla odmiany przeciwdziałając słabej mocy jak zamiast lekkiego koła z aluminium dasz ciężkie żeliwne (trzeba je wyważyć dynamicznie na wyważarce G

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

To było doświadczenie a teraz pozwól, że wyliczę Jacek Kaczmarski nie żyje, Jonasz Kofta nie żyje, Czesław Wydrzycki [Niemen] nie żyje a pozostałych mam w dupie i nie będę dla nich niszczył sprzętu, ale musiałem wiedzieć czy jesli zawtra pachod jesli zawtra wajna ten Uher podoła dźwięk nie pływa nawet w trakcie merdania nim na pasku baterie po dwóch trzynastkach przy tej prędkości poprostu są na granicy padnięcia 5 x 2 czyli dycha do tyłu przy bardzo przyzwoitym metrażu taśma przecinany na pół VHS 240 jest wyjątkowo cienki ale mocny.

Będę miał wykonawcę to będzie mnie stać na IV S to co jest w tej chwili musi dokładnie w takiej formie w jakiej jest bez racjonalizatorskich usprawnień wystarczyć obecnie muszę przygotować mikrofony czeskie AMD 410 N przywiezione dla mnie ze Lwowa bardzo ładne i lepsze od Shure Beta 58

Pozdrawiam

Zbyszek

Kolega przywiózł z zagramanicy revoxa 77mk2.Jest w pieknym stanie tylko brakuje trzech gałek(dzieciaki niemcowi pogubiły..)maszynka cięzka jak diabli i widać prawie nie używana...Chce 1400zł i myślę ,że dla konesera jest to tyle warte.Załączam foty..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-6370-100008483 1184606643_thumb.jpg

post-6370-100008484 1184606643_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam, znalazłem ciekawostkę na na ebay De; drogo troszkę, ale okaz piękny, pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hallo aksim szukalem dla ciebie tych nieszczesnych pokretel ale d...b blada. Znalazlem tylko handlarza z innymi czesciami do Revoxa 77

Ukryta Zawartość

Mam dalej na sprzedaz RT 909 cena 800 euro

Ukryta Zawartość

może nie na temat ale muszę

wczoraj w Kielcach był niesamowity koncert, "chłopcy" tak dali czadu, że więdły uszy, po prostu kosmos !

dzisiaj w Krakowie !!!!!!!!!

Ukryta Zawartość

cieszę się, że Włodek jest ambasadorem Kielc na świecie

Ukryta Zawartość

Właśnie próbuje tchnąć drugie życie w to nagranie:ciekawe jak po takim "masteringu" zagra,sympatycy tego zespołu wiedzą jak fatalnie to nagrano mimo iż zastosowano nośnik chromowy.Ja jednak spróbuje na metalu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi